ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

25 • 02 • 2016

Igauņi pieticīgāki, bet tāpat labākie no baltiešiem junioru čempionātā slēpošanā

Pasaules Junioru čempionātā distanču slēpošanā Rumānijā vidējā distancē brīvajā stilā ar intervāla startu labākos rezultātus no baltiešiem sasniedza Igaunijas slēpotāji, junioros Kārelam Korgem iegūstot 26.vietu 91 dalībnieka konkurencē, bet U23 grupā no 73 dalībniekiem Johannesam Alevam ieņemot 34.vietu. Latvijas slēpotājs Indulis Bikše ierindojās 40.vietā.

Šodien distanču slēpotāji pasaules čempionātā junioriem un U23 grupai sadalīja trešo medaļu komplektu. Šodien bija pamainījies grafiks, proti, pirmie no rīta, kad trase ir cietāka un līdz ar to arī ātrāka, savas sacensības sāka juniori, kuri iepriekšējās divas dienas bija startējuši pusdienas laikā vai pēcpusdienā, kad trase jau bija kļuvusi mīkstāka. Līdz ar to arī U23 grupas vadošo laiki bija līdzīgi vai vājāki nekā junioriem. Šoreiz arī distances garumi abām grupām – junioriem un U23 – sakrita, sievietēm slēpojot 10km, bet vīriešiem 15km, bet iepriekšminēto nevienlīdzīgu apstākļu dēļ nevar izvērtēt un salīdzināt abu grupu laikus, gluži tāpat kā sprintā.

Junioriem iepriekšējo dienu duelī starp Johannesu Klēbo un Magnusu Kimu beidzot virsroku ņēma korejietis, taču abi šoreiz palika bez medaļām, korejietim iegūstot 5.vietu, bet norvēģim paliekot 7.vietā. Līdz ar to bija jauns čempions, par kuru līdzīgā cīņā ar Matisu Stenshagenu (+12,2 s) kļuva Ivans Jakimuškins. Pēc trešdaļas distances vadībā vēl bija norvēģis, bet pēc 5km vadību savās rokās pārņēma un neatdeva krievu slēpotājs. Par trešo vietu pēdējos 2km ļoti līdzīgi cīnījās četri slēpotāji, bet pašā finišā par bronzu izvērtās spēkošanās starp krievu un norvēģi, kurus šķīra tikai pussekunde. Arī šajā Krievijas-Norvēģijas duelī pārāks bija austrumu kaimiņu zemes pārstāvis Denis Spicovs (+29,2 s), atstājot Jaunatnes Ziemas olimpisko spēļu vicečempionu Vebjornu Hegdālu bez medaļas. Vienādi slēpojumu bija uzsākuši abu mūsu ziemeļu un dienvidu kaimiņzemju pārstāvji – Kārels Korge un Stepans Terentjevs, pie 2,5km atrazdamies tikai 45. un 47.vietā. Tomēr turpinājumā viņu ceļi “šķīrās”, igaunim pakāpeniski kāpjot uz augšu, bet Lietuvas pārstāvim Stepanam Terentjevam krītot vēl tālāk uz leju. Korge beigās iekļuva trīsdesmitniekā, iegūstot 26.vietu (+1:55), bet Terentjevam finišējot vien 62.vietā (+3:36). Ja igauni turas līmenī, tad Terentjevam otro čempionātu pēc kārtas neizdodas labi nostartēt.

Juniorēm pirmo reizi par čempioni kļuva zviedriete Eba Andersone, kura pagājušā čempionātā izcīnīja bronzu, būdama 17 gadus jauna. Līdzīgā cīņā par sudrabu, mainoties ik pa laikam pozīcijām, vāciete Katarina Henniga pārspēja norvēģieti Tirilu Vengu.

U23 grupā sievietēm uzvarēja viena no visjaunākajām dalībniecēm – pagājušajā gada junioru čempione brīvā stila distancē Viktorija Karla no Vācijas, aiz sevis atstājot 2012.gada pasaules junioru vicečempioni Leu Einfaltu no Slovēnijas (+18,9 s), bet trijnieku noslēdza aizvakar zeltu šajā distancē klasikā izcīnījusī krieviete Anastasija Sedova (+27,1 s). Sešas sekundes līdz medaļai pietrūka Siljei Teodorsenai, kas, lai cik tas dīvaini neliktos, ir pagaidām pasaules kausa posmos dominējošās nācijas Norvēģijas labākais “sasniegums” U23 grupā sievietēm šajā čempionātā.

Noslēdzošie trasē devās U23 grupas vīri, kas startēja FIS punktu secībā, labākajiem sacensības uzsākot pirmajiem. Tā kā ar sniegu Rumānijā tāpat kā daudzviet Eiropā nevar lepoties, tad bija jāslēpo sešas reizes pa 2,5km apli. Lai arī tas deva mīnusus, tomēr no vidus uz beigu galu slēpotājiem, pie kuriem var pieskaitīt Baltijas valstu pārstāvjus, tas arī piepalīdzēja, jo vienubrīd trasē atradās gandrīz visi dalībnieki, kas veidoja lielu sablīvētību un “sastrēgumus”, kā rezultātā vadošie arī nevarēja parādīt ierastos ātrumus un izveidot ierastās lielās atstarpes. Daži labi slēpotāji šādos laika apstākļos ir “iekrituši” uz smēriem.

Līdz pat pēdējā apļa vidum par uzvaru spēkojās Simens Krugers un Klements Parise, beigās norvēģim izcīnot zeltu, bet francūzim sudrabu, bet Francijai vēl vienu medaļu nodrošināja Pujē, kas pēdējā kilometrā spēja apsteigt itāli Pelegrīni. Sācis ar 53.laiku pirmajā kontrolatzīmē, igaunis Johannes Alevs spēja ar katru apli kāpt uz augšu un beigās aizsniegties līdz 34.vietai (+2:14). Gluži kā pirms gada arī šoreiz Indulis ļoti ātri uzsāka (18.vieta pie 2,5km), bet tad jau pēc 5km bija 45.vietā. Šajā reizē “nenospīdēja” kā Almati, kad daudzi konkurenti neaklimatizēšanā dēļ “noplīsa” pēdējos kilometros, tādēļ arī sanāca ierindoties turpat pie četrdesmitnieka – 40.vietā (+2:30, 84 FIS punkti). 

Rīt ir čempionāta noslēdzošā diena, kad paredzētas stafetes.

Ivars Bācis

U23 WSC 10/15 F LADIES 1. Carl GER, 2. Einfalt SLO, 3. Sedova RUS; MEN 1. Krueger NOR, 2. Parisse FRA, 3. Pouye FRA. #fiscrosscountry

A photo posted by FIS Cross-Country World Cup (@fiscrosscountry) on


7 Komentāri

Ko var tik pesimistiski rakstīt, Indulis visus startus labi nostartēja! Tāda sajūta ka Latvieši vienmēr būtu bijuši augstās vietās pie U23, paskataties citu gadu Latvijas sportistu startus, salīdzinājumā ar tiem vajadzētu priecāties par šī gada rezultātiem!

26 • 02 • 2016 / 09:34
Indulis malacis! Lai Tev veicās arī turpmāk!

26 • 02 • 2016 / 11:02
Apbrīnojami nievājoši apraksti par mūsu vienīgo slēpotāju kas piedalās, varbūt Ivar vajadzētu padomāt par saviem izteicieniem, piemēram ko nozīmē "nenospīdēja" un t.t? Prieks par Induli!

26 • 02 • 2016 / 12:33
Izskatās ka Ivars ir padevies Brīzes kunga spiedienam un sācis arī vairs nerakstīt pozitīvi, ļoti žēl.

26 • 02 • 2016 / 13:07
Kura vieta pasaules rangā?

26 • 02 • 2016 / 22:23
Kas no Latvijas kopā ar Induli un Zinti Bikšēm vēl bija pasaules čempionātā? Vai kā treneris vai smērētājs Arvīds Pīpkalējs?

28 • 02 • 2016 / 11:07
Man kā latvietim vairāk interesē mūsējā starts, nevis kā gājis igauņiem un lietuviešiem, un pat ne laureātiem (tāpat neviens viņus nepazīst, izņemot varbūt dažus slēpošanas megaspeciālistus). Atzīšos, ka arī man junioru PČ apraksti likās tendenciozi ar izteiktu ievirzi nolikt Bikšes rezultātus. Diezgan garā rakstā tikai pāris teikumus uzrakstīt par mūsējo šķiet daudz par maz. Turklāt zinot, cik citreiz ir plaši apraksti, ar atsauksmēm uz iepriekšējiem startiem u.tml.
Neitrālais
07 • 03 • 2016 / 22:27
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv