ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

09 • 01 • 2016

FIS sacensībās klasiskā stilā Madonā Latvijai viena godalga

FIS sacensībās un Lietuvas čempionātā 10km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu vīriešiem 2.vietu ieguva Indulis Bikše, tikai par 6 sešām sekundēm piekāpjoties lietuvietim Modestam Vaičulim. Dāmām 5km klasikā uzvarēja baltkrieviete Valencina Kaminskaja, bet Inga Dauškāne ierindojās 4.vietā, uzvarētājai zaudējot 49 sekundes.

Sestdien otrajā no trim sacensību dienām bija palicis nedaudz siltāks, un gaisa temperatūra jau bija sportistiem pieņemamāka, ap mīnus 15 grādiem. Taču dalībnieku skaits nepalielinājās un pat nepalika tāds pats, salīdzinot ar piektdienas sprintu, bet samazinājās pa desmit katrā dzimumā. No vienas puses, daļa pēc aukstā gaisa sarīšanās piektdienas aukstajā pievakarē sprintā izslēgšanas braucienos šodien nolēma paņemt brīvdienu, lai varētu pēc tam startēt svētdien brīvā stila distancē, bet, no otras puses, savu lomu nospēlēja klasiskā stila distance, kuru daži slēpotāji nav iecienījuši. Vīriešiem uz starta izgāja 28 slēpotāji, bet sievietēm sacentās 19 dalībnieces, pārstāvot piecas valstis – Latvija, Lietuva, Igaunija, Baltkrievija un Brazīlija, bet Serbijas pārstāve klasiskā stila distanci izlaida.

Piektdien sprintā Latvijai bija viena godalgotā vieta, kas nāca dāmu konkurencē, un šodien arī mūsējie tika pie vienas godalgas, kas šoreiz tika nopelnīta vīriešu konkurencē, kur bija jāveic 10km (5x2km). Pēc reitinga divi labākie bija divi mūsējie – Arvis Liepiņš un Indulis Bikše, taču uzvara netika izcīnīta. Pēc pirmā no pieciem apļiem vadībā ar četru sekunžu pārsvaru atradās Bikše, bet jau pēc otrā apļa ar tādu pašu pārsvaru priekšā jau bija Modestas Vaičulis. Turpinājumā interesantā cīņā šāda atstarpe tomēr saglabājās un lietuvietis, kurš spēcīgāks ir sprintā un biežāk distancē zaudē mūsu pašiem labākajiem slēpotājiem, svinēja uzvaru otro dienu pēc kārtas. Kaut arī Indulis zaudēja uzvarētājam tikai 6 sekundes, tomēr labi, ka tika saglabāta otrā vieta (85,25 FIS punkti), jo visu laiku 10-12 sekunžu attālumā turējošais igaunis Marti Himma, kurš pērn uzvarēja FIS sacensībās un Latvijas čempionātā Priekuļos, beigās pietuvojās trīs sekunžu attālumā un ieguva trešo vietu.

Sešinieku noslēdza divi igauņi un lietuvietis, kamēr sākumā trijniekā turējās, bet tomēr beigās uz 7.vietu atkrita pasaules vicečempions 2007.gadā Leanīds Karņijenka no Baltkrievijas. Arvim Liepiņam, kurš nav labā formā, līdz desmitniekam pietrūka 0,8 sekundes, bet līdz uzvarētājam 1:49. Trešais no mūsējiem bija 13.vietā ierindojušais Raivo Kivlenieks, kurš Liepiņam zaudēja 15 sekundes.

Dāmām 5km klasikā trijniekā arī iekļuva triju valstu pārstāves, tikai šoreiz bez Latvijas. Savu pārākumu apliecināja un par vakardienas kritienu finiša taisnes sākumā reabilitējās baltkrieviete Valencina Kaminskaja, kura starptautiskā arēnā panākumus guvusi sprintā. Viņai līdzi centās turēt 19 gadus jaunā igauniete un vakardienas sprinta uzvarētāj Seila Pēka, kura izcīnīja otro vietu (+14,7 s). Pēc vakardienas 4.vietas šodien lietuviešiem pirmo godalgu dāmu konkurencē nodrošināja trijniekā iekļuvusī Marija Kaznačenko (+39,3 s), bet līdz savas vārda māsas Ingas Paškovskas vakardienas trešās vietas atkārtošanai desmit sekundes pietrūka Ingai Dauškānei, iegūstot 149 FIS punktus, kas šāda veida sacensībās nav retums. Otro un trešo rezultātu no mūsējām uzrādīja Laima Klauža (8.vieta, +2:29) un Natālija Kovaļova (9.vieta, +2:37), kurām abām virs 230 FIS punktiem.

Svētdien noslēdzošā diena ar brīvā stila distanci (15km vīriešiem un 10km sievietēm), kur solās būt krietni vairāk dalībnieku vīru konkurencē, pārsniedzot piecdesmit (pieteikušies ir 62).

Ivars Bācis

4 Komentāri

Es teiktu pilnigs pi..ec slepotajiem.
zorro
10 • 01 • 2016 / 21:11
Uz šo līmeni tākā jācenšas iet...nevis vietējās "milžu cīņās" terēt enerģiju un laiku... Kad Liepiņam bija ~78 tad jau uz kautko varēja sākt skatīties...

http://www.topendsports.com/testing/records/vo2max.htm
Roberts Raimo
10 • 01 • 2016 / 21:37
Nu jā... Fakts laikam ir tāds, ka uz vietas dzīvojot te neviens par labu slēpotāju nekļūs. Kaut vai brits, kurš labi nostartējis Pasaules Kausos, reāli pārcelies uz Norvēģiju. Mūsu kalnu slepotaji uzrāda konkurētspējīgus rezultātus, bet cik % no gada viņi trenējas ārzemēs?
Ja te sniega nav, reljefa nav, tad neko nevar gribēt un nevajag riet.
Ehh
10 • 01 • 2016 / 21:39
Nu kādu pusi no gada daži no kalniešiem ir ārzemēs.
ne jau sniegs vai reljefs ir galvenie iemesli distanču slēpotājiem.

10 • 01 • 2016 / 22:41
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv