ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

05 • 07 • 2016

Četri Latvijas slēpotāji desmitniekā PK rollerslēpošanā sprintā

Svētdien Horvātijā Pasaules kausa pirmajā posmā rollerslēpošanā 200m sprintā brīvajā stilā četriem Latvijas pārstāvjiem izdevās iekļūt desmitniekā visās četrās grupās – gan vīriešiem un sievietēm pieaugušo grupā, gan junioriem un junioriem. Divas uzvaras izcīnīja Itālijas rollerslēpotāji, bet pa vienai Norvēģijas un Horvātijas, kamēr pirmajā dienā dominējusī un visas uzvaras izcīnījusī Zviedrija sprintā vienīgais, ko spēja, ir iegūt tikai vienu trešo vietu.

Svētdien Horvātijas ciematiņā Oroslavjē ar sprintu brīvajā stilā noslēdzās trešā sacensību diena pirmajam Pasaules kausa posmam. Četriem Latvijas slēpotājiem izdevās iekļūt desmitniekā, turklāt to panākot visās četrās grupās. Taču, neskaitot vīru pieaugušo grupu, kur bija gan visvairāk dalībnieku – divdesmit četri, gan arī visspēcīgākais sastāvs, pārējās grupās to nebija sarežģīti izdarīt, jo, vai nu piedalījās pamaz dalībnieku – nedaudz virs desmit, vai arī kvantitāte ņēma virsroku pār kvalitāti, piem., juniorēm. Pēdējā dienā dalībnieku startus apgrūtināja uzlijušais lietus.

Vīriešiem izteiktās prognozes rakstā pirms šīm sacensībām attaisnoja Artūrs Brants, kurš no 24 dalībniekiem spēja iekļūt ceturtdaļfināla astotniekā un jau ceturto reizi karjerā šāda līmeņa rollerslēpošanas sacensībās iegūt astoto vietu. Vīriešiem no 24 dalībniekiem kvalifikācijā Artūrs 200m veica 17,65 sekundēs un uzrādīja 8.laiku, par 1,4 sekundēm atpaliekot no labākā laika īpašnieka Alesio Berlandas un tikai par 0,05 sekundēm no pazīstamā igauņa, pasaules čempionāta finālista sprintā ziemā Petera Kummela, kuram septītais laiks. Astotdaļfinālā A.Brants pārspēja kvalifikācijā 9.laiku uzrādījušo un 0,3 sekundes lēnāk nosprintojušo francūzi Klemānu Maijē. Ceturtdaļfinālā jau bija ļoti sarežģīts uzdevums, jo pēc rollerslēpošanas sprinta sistēmas pretī nāca kvalifikācijas uzvarētājs Berlanda. Artūram, kurš pēdējā laikā nav tik cītīgi trenējies bija grūti likt ko pretī trīskārtējam pasaules čempionam, līdz ar to piekāpjoties un beigās ieņemot 8.vietu, kas šādā konkurencē ir ļoti labs panākums.

Artūra “pāridarītājs” Berlanda pusfinālā piekāpās krievam Vitālijam Smirnovam, kurš savukārt finālā atzina itāļa Emanulea Beki pārākumu. Bekis uzvarēja arī sprintā pagājušā gada jūlijā Madonā. Vīriešiem startēja vēl viens Latvijas pārstāvis Ingmars Briedis, kurš kvalifikācijā nosprintoja par 2 sekundēm lēnāk nekā Brants un uzrādīja 22.laiku.

Lai arī junioriem startēja vien 14 dalībnieku, tomēr konkurence bija gana spēcīgā – otra spēcīgākā aiz pieaugušo grupas vīriem. Raimo Vīgants labi veica kvalifikācijas braucienu (20,27 s) un šķita, ka tiks astotniekā, bet tomēr madonietim pietrūka nieka 0,03 sekundes un nācās samierināties ar 9.vietu (+1,54 s), tieši aiz šī gada 9.vietas ieguvēja pasaules junioru čempionātā ziemā Rumānijā Alfrēda Buskvista (Zviedrija). Uzvaru svinēja kvalifikāciju visātrāk veikušais pagājušā gada pasaules junioru vicečempions Sigurds Reigstāgs no Norvēģijas. Pārsteigumu sarūpēja par Raimo gadu jaunākais mājinieks Jakovs Hladika, kuram izdevās iekļūt pusfinālā un ieņemt 4.vietu. Kā komentēja uz vietas esošais FIS Rollerslēpošanas komisijas vadītājs Mārtiņš Niklass, tad vizuāli Raimo esot ātri un tehniski labi braucis. M.Niklasam šķitis, ka Vīgantam noteikti vajadzēja būt astotniekā. Mūsu speciālists norādīja, ka laika ņemšana un rezultātu apkopošana Horvātijā nav bijusi PK posmu līmenim atbilstoša.

Sievietēm uz starta izgāja vismazāk dalībnieču – 11 rollerslēpotājas. Inga Dauškāne 200m veica 22,69 sekundes, par divām sekundēm atpaliekot no pirmo gadu pieaugušo grupā startējošās itālietes Lizas Bolzanas un uzrādot 6.laiku, līdz ar to pēc noteikumiem ceturtdaļfinālā pretī dabūjot trešo ātrāko kvalifikācijā Annu Bolzanu.  (Lizas dvīņu māsa – aut.piez.). Inga piekāpās Annai un beigās ieņēma tādu pašu vietu kā kvalifikācijā – sesto. Pirmais trijnieks bija identisks kvalifikācijai, abām māsām pa vidu otrajā vietā ierindojoties horvātietei Ņinai Bozničai, kura pērn pasaules čempionātā no 17 dalībniecēm palika trīspadsmitā.

Mājinieku līdzjutēji varēja uzgavilēt vēl skaļāk, jo trešo godalgu, turklāt augstākā kaluma, horvātiem nodrošināja Ivonne Mrzļaka, kura labākus rezultātus uzrāda uz rolleriem, jo pirms diviem gadiem pasaules junioru čempionātā ziemā viņa sprintā palika priekšpēdējā 70.vietā. Līdzīgi kā Raimo arī Kitija Auziņa ierindojās 9.vietā, taču atšķirībā no sava novadnieka Kitijai sanāca paspēkoties izslēgšanas kārtā, jo juniorēm kvalifikāciju pārvarēja sešpadsmit ātrākās, jo piedalījās 19 rollerslēpotājas, no kurām trīs ar rollerslēpēm bija uz “Jūs”. Kitijai, kura kvalifikācijā bija uzrādījusi devīto laiku (+1,88 s), bija ļoti labas izredzes tikt ceturtdaļfinālā, jo astotdaļfinālā bija jāspēkojas ar četrus gadus jaunāko horvātieti, kas kvalifikācijā bija tikai par 0,17 sekundēm ātrāka, taču arī šoreiz horvātiete apsteidza madonieti. Paulai Bergfeldei piecpadsmitā vieta (+3,3 s). Nepaveicās 10km brīvā stila uzvarētājai Jūlijai Angelsjoei, kura aizķērās un paslīdēja, kā rezultātā zaudēja vērtīgu laiku un palika tikai 16.vietā, bet tā rollerslēpošanas sprintā mēdz ik pa laikam gadīties arī meistariem.

Sestdien 10km brīvā stila distancē ar masu startu lielākā daļa mūsējo atpūtās un gatavojās sprintam. Vienīgi no sestdienas starta ir vērts pieminēt Ingu Dauškāni, kura no 10 desmit dalībniecēm ieņēma 4.vietu (+4:38), gandrīz divām ar pusi minūtēm pietrūkstot līdz trijniekam, ko noslēdza šobrīd pasaules rangā ziemā distancē aiz tūkstošnieka esošā baltkrieviete Marija Ņedjuhina.

Ivars Bācis

6 Komentāri

Teksts kā vienmēr, zēni malači- meitenes pē...

06 • 07 • 2016 / 18:59
Tikko bija raksts par Patrīciju Eiduku, kurā, manuprāt, meitenes sniegums labi novērtēts :)

06 • 07 • 2016 / 20:05
Starp 10 dalībniekiem jebkurš būtu 10-niekā.
Rezūltāti drausmīgi, bet tāds tas līmenis LV ir, jo viss ir nolaists līdz kliņķim no LSS puses.

09 • 07 • 2016 / 13:40
lab par ziemu but domajusi...
zobgalis
09 • 07 • 2016 / 23:44
lab par ziemu but domajusi...
zobgalis
09 • 07 • 2016 / 23:44
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv