ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

17 • 11 • 2015

Beitostēlenā dominē Sunbī un Juhauga, M.Furkāds ārpus desmitnieka

Saistītā informācija

Nedēļas nogalē Norvēģijas ciematā Beitostēlenā ar trīs dienu FIS sacensībām sākās distanču slēpošanas sezona. Vīriešiem gan klasiska stila distancē, gan brīvā stila distancē ātrākais bija norvēģis Martins Jonsruds Sunbī (tiesa, klasiskā stila distancē viņu pēc finiša diskvalificēja – aut.piez.), bet sievietēm abās distancē dominēja Terēze Juhauga. Labākais no biatlonistiem bija 7.vietu ieguvušais norvēģis Tarjei Bē, bet Martēns Furkāds palika ārpus desmitnieka. Tikmēr Somijā Muonio uzvaras pārsvarā izcīnīja Somijas izlases vadošie slēpotāji, kā arī kazahs Aleksejs Poltoraņins. 

Beitostēlenā norisinājās trīs dienu FIS sacensībās distanču slēpošanā, ietverot vidējās distances (7,5km sievietēm/15km vīriešiem) klasiskajā stilā un brīvajā stilā, bet noslēdzošajā trešajā dienā slēpotāji sacentās sprintā klasiskajā stilā. Bez mājiniekiem norvēģiem startēja arī vācieši, franči, briti, Japānas pārstāvji un arī krievietes. Abas dienas vīriešiem ātrākais bija Martins Jonsruds Sunbī, taču no vienas uzvaras – pirmajā dienā klasiskajā stilā – viņam nācās šķirties, jo par klasiskā soļa neievērošanu vienā trases pagrieziena vietā (tā kā bija četri apļi pa 3,75km katrs, tad sanāca četras reizes tajā vietā ar vienu kāju atsperties ārpus špūres – aut.piez.) tiesneši viņu diskvalificēja, lēmumu pieņemot vienbalsīgi un bez liekām diskusijām. Pats Sunbī pēc video noskatīšanas tik un tā pastāvēja uz savu un nepiekrita žūrijai. Tas ir signāls, ka šajā sezonā tiesneši būs stingrāki klasiskā soļa ievērošanas nodrošināšanai. Līdz ar to par uzvarētāju kļuva vairāk nekā 20 sekundes Sunbī zaudējušais komandas biedrs un pasaules čempions stafetē Šjūrs Rēte, kurš aiz sevis 51 sekundi un 1:08 atstāja otrās un trešās vietas ieguvējus Martinu Niengi un Madonā Skandināvijas kausā 2013. un 2015.gadā uzvarējušo Hansu Kristianu Holundu.

Tomēr lielākā uzmanība tika pievērsta 15km brīvajā stilā, kur, kā jau rakstīju oktobra beigās, piedalījās arī pasaules labākais un faktiski arī ātrākais biatlonists Martēns Furkāds. Martins arī uzvarēja, bet, protams, ne jau franču biatlonists, kura vārdu raksta tāpat, bet izrunā Martēns, jo pārliecinoši pirmais bija Olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs un pasaules vicečempions skiatlonā Martins Jonsruds Sunbī, revanšējoties par diskvalifikāciju pirmajā dienā. Savukārt, Furkāds uzrādīja 12.rezultātu (trešais no francūžiem aiz 3. un 5.vietu ieguvušajiem Robina Duvijāra un Morisa Maņifikā – aut.piez), Sunbī zaudējot 1:38. Tā ir milzīga starpība un pirmajā brīdī šķiet, ka francūzis nostartējis pavāji, taču tā nebūt nav, jo, pirmkārt, kā varēja no iepriekšējā raksta saprast, līdz šim, sacenšoties ar slēpotājiem, Furkāds nebija sasniedzis ļoti augstus rezultātus un biatlonistu panākumi pie slēpotājiem ir meklējami pirms vairākiem gadiem, un, otrkārt, arī otro un trešo vietu izcīnījušie Holunds un Duvijārs no Sunbī atpalika daudz – attiecīgi 47 un 49 sekundes. Visiem labi zināmais Peters Nortugs bija minūti lēnāks nekā Sunbī un palika ceturtais, bet sešinieku noslēdza Norvēģijā dzīvojošais skots Endrū Masgreivs (+1:02). Tikmēr labākais no biatlonistiem bija Tarjei Bē, kurš noslēpoja par 8 sekundēm ātrāk nekā Furkāds un ieņēma 7.vietu, tiesa, līdz sešiniekam pietrūka pusminūte.

Pats Furkāds par savu startu izrādīja zināmu vilšanos un pēc sacensībām izteicās, ka pēc laba sākuma (pēc pirmā apļa viņš bija 3.vietā, bet pēc otrā apļa jeb pusdistances vēl turējās 4.pozīcijā (+26 s) – aut.piez.), beigas neizdevās, kā bija cerējis, un šajos sarežģītajos apstākļos nācās atkrist vairākas vietas, taču tik un tā uzslavēja servisa vīru darbu.

Svētdien sprinta finālā finiša taisnē Nortugam nācās samierināties ar otro vietu, jo nepaturams bija astoņu pasaules kausa posmu uzvarētājs Eiriks Bransdāls, kurš pēc uzvaras teica, ka finiša taisnē tik sparīgi stūmies, it kā muktu no briesmoņa (iespējams, ka viņš nejauši salīdzinājis savu finiša sprintu, bet varbūt tādējādi viņš mēģinājis “iekost” bieži visādus izteikumus lietojošajam otrās vietas ieguvējam Nortugam – aut.piez.). Ļoti interesanta sakritība bija vērojama ceturtdaļfinālā, kur vienu no pieciem braucieniem varēja dēvēt par “Nortugu” čempionātu, jo visi trīs brāļi – Peters, Tomass un Evens – pēc kvalifikācijas rezultātiem sanāca vienā braucienā. Tālāk tika tikai vecākais brālis Peters (Tomass palika ceturtais, bet 20 gadus jaunais Evens piektais – aut.piez.), kaut arī viņš ar labvēlīgu žestu ļāva jaunākajam brālim Evenam izvēlēties labāku starta celiņu.

Sievietēm abās distancēs pārliecinoši pirmā bija Terēze Juhauga, kura arī pirms Maritas Bjergenas aiziešanas dekrētā jau bieži bija pārāka par titulētāko Norvēģijas slēpotāju. Abas reizes trijniekā ar trešo vietu 7,5km klasikā un otro vietu 7,5km brīvajā stilā iekļuva un pārsteigumu sarūpēja jaunākā no trim masām Eirēm Slindām Kari, kura līdz ar to nopelnīja tiesības startēt Norvēģijas sastāvā pasaules kausa posmos. Tikmēr vīriešu konkurencē Martins Nienge, kurš vienīgais visās trijās disciplīnās bija astotniekā, klasikā pat otrais un sprintā fināla sešiniekā, ir palicis ārpus sastāva. Tā var izdarīt tikai norvēģi (atcerēsimies kaut vai trenera Kristera Sērgorda neizprotamo lēmumu 2006.gadā uz Olimpiskajām spēlēm nepaņemt tobrīd lieliskus rezultātus uzrādošo un arī Norvēģijas čempionātā uzvarējušo jauno talantu Peteru Nortugu, par ko norvēģi arī samaksāja ar fiasko Turīnā  – aut.piez.). Aizstāvot savu lēmumu par komandas komplektēšanu uz pirmo posmu Kūsamo, norvēģu distanču slēpošanas šefs skaidro, ka vēlas uzticēties līdzšinējiem izlases dalībniekiem, tāpēc arī ir iekļauts, piem., pagājušās sezonas labākais sprinteris Fins Hogens Krogs, kurš Beitostēlenā bija tikai 63.vietā 15km slidsolī un 39.vietā sprintā.

Dāmām 7,5km brīvajā stilā divām norvēģu biatlonistēm izdevās iekļūt desmitnieka beigās – pasaules čempionei stafetē Hildei Fennei ierindojoties 9.vietā (+1:17), bet olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējai stafetē Fanijai Birkelandai noslēdzot desmitnieku (+1:18). Vēl desmit sekundes lēnāk noslēpoja un 13.vietu ieņēma Olimpiskā medaļniece Tīrila Ekhofa. Diemžēl Norvēģijas pilnu uzvaras komplektu “izbojāja” sieviešu sprints, jo neiztika bez vēl vienas diskvalifikācijas. Finālā ātrākā bija olimpiskā čempione Maikena Kaspersena Falla, bet viņu par klasiskā soļa pārkāpumu diskvalificēja, līdz ar to uzvara tika krievietei Natālijai Matvejevai.

Tikmēr Somijas ziemeļu ciematā pie Zviedrijas robežas Muonio uzvaras dāmu konkurencē izcīnīja izlases līderes Kertu Niskanena (10km klasikā) un Anna Kilonena (5km slidsolī), bet vīriešiem 15km klasikā pārliecinoši pirmais bija olimpiskais čempions komandu sprintā Sami Jauhojervi, citu klasiskā stila meistaru no Kazahstāna Alekseju Poltoraņinu atstājot trešajā vietā., bet labāko rezultātu no mūsu ziemeļu kaimiņiem sasniedza Raido Rankels, kurš ierindojās 5.vietā (+1:02). Sprintā, kur uzvarēja Poltoraņins, 6.vietā bija Peters Kummels, bet 10km brīvajā stilā vienīgais no igauņiem desmitniekā iekļuva Karels Tammjarvs, kurš uzvarētājam un šā gada pasaules junioru čempionam šajā distancē Aleksejam Červotkinam no Krievijas piekāpās 40 sekundes.

Somijā nostartēja arī divi Latvijas pārstāvji. Ingmars Briedis 1,4km sprintā klasikā no 135 dalībniekiem bija 130.vietā (+44 sekundes, 301 FIS punkts), bet 15km klasikā no 161 startējušā un 146 finišējušajiem ieņēma 145.vietu (+16:45, 322 FIS punkti). Izstājās trīs spēcīgie baltkrievi ar Sergeju Dolidoviču priekšgalā. Savukārt Katrīna Pāvula 5km slidsolī sievietēm no 119 finišējušajām dalībniecēm kopējā Junioru un pieaugušo ieskaitē ierindojās noslēdzošajā vietā (+7:16, 305 FIS punkti).

Ivars Bācis


6 Komentāri

Kāds zin, Siguldas rezultāti kaut kur ir ?
Gundars Patmalnieks
17 • 11 • 2015 / 23:33
Lūk video, kur var redzēt par ko Sundbī tika diskvalificēts: http://www.langrenn.com/her-ble-sundby-disket-gjerdalen-viser-korrekt-teknikk.5815883-335905.html
Šī sezona saistībā ar noteikumu izmaiņām klasiskā stilā, nebūs viegla ne sacensību organizatoriem, ne tienešiem, ne sportistiem.
Mārtiņš
19 • 11 • 2015 / 09:13
Video redzēju otrdienas rakstā Sportacentrs. Noteikumi ir noteikumi, kaut arī ar to atspērienu Sunbī varbūt pussekundi ieguva.
Sigulda
19 • 11 • 2015 / 11:53
Kādas izmaiņas? Skaidri redzami 4 atspērieni. Es arī pagāšgad viņu būtu diskvalificējis
Gundars Patmalnieks
19 • 11 • 2015 / 12:12
Laura malacis, rullē
Bebrs
20 • 11 • 2015 / 12:17
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv