ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 13°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

29 • 08 • 2014

Šveicei un Ukrainai uzvaras Kangaroo hoppet Austrālijā

Pagājušo sestdien Austrālijā norisinājās Worldloppet maratonu sērijas siltais un eksotiskais posms “Kangaroo hoppet 2014”, kurā uzvaru izcīnīja šveicietis Valerio Lekardi, kas 42km brīvajā stilā veica 1:20:03,5, bet dāmām šajā distancē ātrākā bija ukrainiete Valentīna Ševčenko, kas uzrādīja laiku 1:31:01,3. Abi svinēja pārliecinošas uzvaras, tuvākos konkurentus apsteidzot attiecīgi par 2:43 un 1:41. Vīriem ceturtais bija igaunis Vahurs Tepans, kurš pirms trijiem ar pusi gadiem uzvarēja 10km FIS sacensībās Priekuļos.

Kamēr Norvēģijā un Zviedrijā norisinās populārās rollerslēpošanas sacensības ar vairāku pasaules vadošo slēpotāju līdzdalību, tikmēr citviet pasaulē distanču slēpotāji izmēģina savus spēkus jau uz sniega. Ierasti augusta otrajā pusē notiekošās “Kangaroo hoppet” maratona sacensības šogad nebija pirmās, jo pirms tam augusta sākumā vairāki slēpotāji jau paspēja uz sniega sacensties gan Argentīnā “Ushuaia lopept”, gan arī blakus esošajā Jaunzēlandē “Merino Mustur”, kas abi ir Worldloppet maratona posmi. Argentīnā bija slikti laika apstākļi, ka sacensības nācās pārcelt dienu vēlāk. Uzvarētāju godā tika mazpazīstamie vietējie sportisti, kuri savu valsti ir pārstāvējuši Olimpiskajās spēlēs. Vējainos un snigšanas apstākļos, kā arī spēcīgu pasaules klases slēpotāju iztrūkumā uzvarētāju laiki bija ļoti pieticīgi – vīriešiem uzvarētāji (abi finišā uzrādīja identisku laiku – aut.piez.) Federiko Kikero un Karloss Lannes 42km brīvajā stilā noslēpoja divās ar pusi stundās, bet dāmu uzvarētājai Marijai Vianjai bija nepieciešamas trīs ar pusi stundas, lai pievarētu šo distanci. Jaunzēlandē jau bija daudz savādāks sastāvs, jo dāmu konkurencē uzvarēja poliete Justīna Kovaļčika, kas 42km brīvajā stilā veica 2:00:01 un par 11 sekundēm apsteidza savu tautieti Silviju Jaskovjecu, kura pagājušā sezonā pārsteidza ar 3.vietu “Tour de ski” 3km prologā. Arī vīriem uzvara tika Polijai ,un arī tur pirmās divas vietas šķīra 11 sekundes, jo par tik pieredzējušais polis Macejs Krečmers bija ātrāks par amerikāni Noā Hofmanu, kurš pagājušajā sezonā divas reizes uzrādīja ātrāko laiku 35km “Tour de ski” posmā un 15km iedzīšanā Kūsamo minitūrē. Krečmers 42km brīvajā stilā noslēpoja 1:51:58.

Kangaaro_men.jpg
Trijnieks vīriešiem.

Līdz ar to “Kangaroo hoppet” bija jau trešās maratona sacensības šajā mēnesī, trešo nedēļas nogali pēc kārtas piesaistot garo distanču slēpotāju interesi. Tās jau ir kļuvušas par vēsturiskām, jo tiek organizētas jau vairāk nekā trīsdesmit gadus. Tāpēc pulcē daudz vairāk dalībnieku nekā iepriekšējās divas minētās Argentīnā un Jaunzēlandē. Vairāki citu valstu pārstāvji izmanto “Kangaroo hoppet”, lai savāktu nepieciešamos “zīmogus” Worldloppet pasē, jo ir vajadzīgs kāds posms ārpus Eiropas. Šogad Austrālijas posmā saulainos un arī slēpošanai lieliskos apstākļos visās distancēs un grupās piedalījās pāri par tūkstoti dalībniekiem, kas pārstāvēja 24 valstis. Vīriem salīdzinoši agri no pārējiem atrāvās šveicietis Valerio Lekardi un austrālietis Filips Belingems, izveidojot diezgan pieklājīgu pārsvaru. Nedaudz vēlāk, pirms pirmā apļa beigām, austrālis nespēja turēt līdzi šveicieša tempam, un Lekardi vienatnē slēpoja pretī uzvarai. Šveicietis distanci veica 1:20:03,5, atkārtojot savu panākumu šajās pašās sacensībās 2010. un 2011..gadā. Belingems atpalika 2:43, taču nosargāja stabilu otro vietu, bet vēl par trim minūtēm lēnāks bija un mājiniekiem vēl vienu godalgotu vietu nodrošināja Pols Kovacs. Cīņā par ceturto vietu finiša taisnē igaunis Vahurs Tepans nosprintoja amerikāni Tomasu Smitu, abiem atpaliekot no uzvarētāja septiņas ar pusi minūtes.

Dāmām scenārijs bija samērā līdzīgs, kad sākuma daļā no paŗējām aizslēpoja divas dalībnieces – ukrainiete Valentīna Ševčneko un slovēniete Barbara Jezerseka, bet vēl pirms pusdistances ukrainiete bija palikusi vienatnē, jo slovēniete kļuva lēnāka. Ševčenko savu pārsvaru palielināja līdz 1:41 un 42km veica 1:31:01,3. Tā ukraiņu slidsoļa speciālistei bija kārtējā uzvara maratonu posmos. Septiņas minūtes uzvarētajai zaudēja un trešo vietu ieguva Eštere Botomleja no Austrālijas, kura uzvarēja 2010.gadā, kad sastāvs nebija tik spēcīgs un trijniekā bija tikai austrālietes.

Ivars Bācis

Kangaroo_hoppet.jpg
Jezerseka un Švečenko.

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv