ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

21 • 11 • 2014

Sunbī, Juhauga, Kalla un Ulsons sāk ar uzvaru [papildināts]

Šodien  Beitostēlenā (Norvēģija) 15km klasiskajā stilā ar intervāla startu uzvarēja pagājušās sezonas pasaules labākais slēpotājs Martins Jonsruds  Sunbī, bet dāmām 10km distancē arī nepārspēta bija pagājušās sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Terēze Juhauga, kura atkal sezonas atklāšanas sacensībās otrajā vietā atstāja titulēto Maritu Bjergenu. Savukārt, Bruksvalarnā (Zviedrijā) 10km klasiskā stilā pasaules čempions 50km Juhans Olsons ļoti aizraujošā cīņā par 0,4 sekundēm apsteidza Kalli Halvarsonu, bet dāmām 5km klasikā konkurentēm nekādu cerību neatstāja Šarlote Kalla.

Ierasti nedēļu pirms Pasaules kausa sākuma gan Norvēģijā un Zviedrijā, galvenokārt, Beitostēlenā un Bruksvalarnā, norvēģi un zviedri rīko sezonas atklāšanas sacensības, kuras allaž pulcē spēcīgu sastāvu, jo bez mājiniekiem, kas paši par sevi ir pasaules vadošie slēpotāji, piedalās arī citu slēpošanas lielvalstu, un ne tikai, pārstāvji. Beitostēlenā bez mājiniekiem norvēģiem startēja arī vācieši, slovēņi, itāļi, francūži un vīriešu konkurencē arī Soču medaļnieks Iļja Černousovs (Krievija) un Norvēģijā dzīvojošais brits Endrjū Masgreivs. Vīriešiem, sākot no 6.vietas, bija ļoti blīvi rezultāti, jo sesto un 25.vietu šķīra tikai pusminūte. Pat simto vietu ieguvušais Terēzes Juhaugas brālis Karsteins saņēma 80 FIS punktus, bet zem 100 FIS punktiem izskrēja pirmie 132 (norvēģiem FIS punkti nav aktuāli, bet tiem lielu uzmanību pievērš mazās nācijas, tajā skaitā Latvija – aut.piez.). Uzvarētāju līmenis, arī Bruksvalarnā, ir pasaules spice, tā kā teorētiski pārējie dalībnieki vēl var atņemt nost 15 FIS punktus, kas šādās sacensības tiek piešķirti uzvarētājām, neatkarīgi, kas viņš ir.

Vīriešu konkurencē Beitostēlenā jau pirmajā no trim apļiem vadībā izvirzījās Sunbī, kurš savu pārsvaru palielināja un svinēja uzvaru, 15km klasikā veicot 37:15,1 un par 23 sekundēm apsteidzot pagājušā gada pasaules kausa posma Lillehammerā 15km klasikā trešās vietas ieguvēju Didriku Tensetu, kurš bija priecīgs pārspēt savu komandas biedru Peteru Nortugu, kurš bija vēl trīs sekundes lēnāks un ieņēma trešo vietu. Nortugam speciālisti paredzēja uzvaru un augstas vietas Beitostēlenā. Taču pēc finiša Peters šoreiz nebija tendēts uz runāšanu un dalīšanos ar iespaidiem. Septītajā vietā 42 gadus vecais, vairākas pēdējās sezonas uz maratona distancēm koncentrējušais Anderšs Auklands. Tikai trešā desmita beigās – 26. un 28.vietā – bija Norvēģijas izlases pamatvīri ar pasaules čempionātu un pasaules kausa posmu godalgotajām vietām bagāžā – Šjūrs Rēte un Eldars Rennings. Sunbī atzina, ka pirms starta esot bijis ļoti nervozs, bet pēc finiša sajutis atvieglojumu, jo sacensību laikā saņēmis nepieciešamo atbildi, ka ķermenis strādā, kā vajadzētu un ka daudzajās treniņstundās ir panākts vajadzīgais efekts (nupat rakstā par trenēšanos minējām Sunbī uzskatus un viņa jauno, palielināto treniņapjomu, kas vismaz sezonas pirmajās sacensībās ir nesuši augļus, bet tas ir tikai pats sākums, nopietnākus secinājumus varēs izdarīt sezonas laikā un pēc pasaules čempionāta – aut.piez.).

Dāmām 10km pēc pusdistances bija izveidojušās divas līderes – Juhauga ar Bjergenu – smalkākajai un jaunākajai Juhaugai esot vienu sekundi priekšā. Turpinājumā “Duracell Terēza” savu pārsvaru palielināja, distanci veicot 26:31,1 un finišā Bjergenu “nokautējot” ar 25 sekunžu pārsvaru. Arī pagājušajā gadā, tikai slidsolī, Terēze Maritu pārspēja sezonas pirmajā startā Beitostēlenā, bet to nespēja atkārtot sezonas pirmajā pasaules kausa posmā. Trešo vietu izcīnīja Olimpiskās bronzas medaļas ieguvēja skiatlonā Heidi Venga (+44,8 s). Aiz trijnieka uzreiz palika vāciete Stefānija Bēlere, bet piektajā vietā ierindojās šogad Skandināvijas kausā Madonā uzvarējusī vēl viena simpātiskā norvēģu slēpotāja Martina Eka Hāgena.

Pēc finiša Juhaugas slēpojumu uzslavēja izlases treneris E.Kristiansens, kurš teica, ka tik labi Terēze klasikā vēl nav slēpojusi. Pareizi izmantojusi ķermeni un vairs nav tik enerģiski “plivinājusies” ar rokām un kājām, tādējādi pataupot enerģiju. Viņa spējusi izmantoto līdz maksimumam slīdējumu. Ar viņu vienisprātis ir arī pati Terēze, kura bija ļoti apmierināta ar savu sniegumu, norādot, ka vasarā ir ļoti daudz un smagi trenējusies. Tai pat laikā viņa pauda nelielu izbrīnu, ka tik daudz ir priekšā Bjergenai. Taču beigās Terēza noteica, ka cerot, ka šogad nebūs kā iepriekšējās sezonas, ka Beitostēlēnā viņa uzvar (Terēza iz uzvarējusi pēdējās trīs sezonas – aut.piez.), bet nākamajā nedēļas nogalē Pasaules kausā Kūsamo viss ir pretēji attiecībā uz savstarpējo cīņu ar Bjergenu. Slēpošanas karaliene Bjergena tikai noteica, ka ķermenis vēl joprojām ir pasmags pēc treniņslodzēm, bet nākamnedēļ Kūsamo jau būšot labāk.

Juhaugas prieki varēja arī aprauties, jo oficiālie rezultāti nedaudz aizkavējās, tāpēc ka trases tiesneši bija ziņojuši, ka piecas dāmas nebija braukušas pa špūri līkumos, kur bija špūre. Viena no tām piecām bija arī Terēze, bet tiesneši kolēģija bija labvēlīga un izteica vien aizrādījumu (A.Liepiņam gan tā nepaveicās pagājušajā gadā LČ Vietalvā sprintā kvalifikācijā – aut.piez.).

Tikmēr Zviedrijā Bruksvalarnā 10km klasikā lielāko distances daļu labākos laikus uzrādīja Kalle Halvarsons, kurš pie 6,5km atzīmes bija 18 sekundes priekšā Juhanam Olsonam, kurš pēdējos 3,5km kāpināja ātrumu un beigās Halvarsonu apsteidza par 0,4 sekundēm. Olsonam savā ziņā arī paveicās, jo Halvarsons pirms finiša samazināja tempu, jo domāja, ka laika ziņā ir droši priekšā pārējiem. Trešo vietu ieguva  Laršs Nelsons, kurš ceturtajā vietā atstāja Soču bronzas medaļas ieguvēju 15km klasikā Danielu Rikardsonu. Piektais bija sprinteris Jespers Mudins, bet desmitnieku noslēdza trīskārtējais Vasaloppet uzvarētājs Jorgens Brinks (+57 s), kurš par 13 sekundēm bija ātrāks nekā vēl viens maratonu distanču uzvarētājs Oskars Sverds, kuram 13.vieta.

Dāmām 5km klasikā nepārspējama bija Šalrote Kalla, kas par 37 sekundēm apsteidza 20 gadus veco Sofiju Henriksoni, kura ar šādu sniegumu ir "rezervējusi biļeti" pasaules kausa posmam Kūsamo nākošajās brīvdienās. Tā būtu viņas debija šādā līmenī. Trešajā vietā 50 sekundes aiz uzvarētājas bija Anna Hāga, kura pēdējā pusotrā gadā nav spējusi parādīt tik labus rezultātus kā pirms tam.

Rīt abās vietās vidējās distances brīvajā stilā, bet svētdien sprints klasiskajā stilā. Savukārt, rīt un parīt Somijā FIS sacensībās sprintā klasikā un 15km brīvajā stilā startēs Arvis Liepiņš, kuram būs jāsacenšas ar Dario Kolonju, Maksimu Viļegžaņinu, kā arī virkni spēcīgajiem krievu sprinteriem - olimpisko un pasaules čempionu Ņikitu Krjukovu, pasaules kausa posmu godalgoto vietu ieguvējiem Alekseju Petuhovu un Antonu Gafarovu.

(Papildināts - 22.11.2014 plkst. 15:06)

4 Komentāri

Spicie skandinavi limeni. Satrenejushies ka vienmer.

21 • 11 • 2014 / 22:53
KĀDU NO ŠĪM SACENSĪBĀM ONLINE INTERNETĀ IR IESPĒJAMS SKATĪTIES?
Olafs
22 • 11 • 2014 / 15:27
Bruksvalarnu ir iespējams.

22 • 11 • 2014 / 16:58
Kūsamo redzēs, vai atkal tikai norvēģietes būs topā. Kalla izskatās ļoti laba.

25 • 11 • 2014 / 07:37
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv