ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

29 • 11 • 2014

Sprints A.Liepiņam pasaules kausā Kūsamo neizdodas [papildināts]

Saistītā informācija

Pasaules kausa pirmajā posmā distanču slēpošanā, kas norisinās Somijas ziemeļos Kūsamo, pirmajā dienā vīriešiem 1,4km sprintā klasiskajā stilā 87 dalībnieku vidū Latvijas pārstāvis Arvis Liepiņš kvalifikācijā diemžēl neparādīja gaidīto sniegumu un palika 83.vietā, no labākā laika uzrādītāja krieva Aleksandra Panžinska atpaliekot 24,08 sekundes un iegūstot līdz ar to vien 182 FIS punktus. Šāds iznākums saistīts ar starpgadījumu pirms starta, kas ietekmēja mūsu slēpotāja sniegumu, bet par to vairāk tālāk tekstā.

Šogad sezonas pirmais posms Kūsamo vairs nav tāds, kāds bija ierasts pēdējos četros gados, proti, “Ruka triple” ietvaros vairs netika rīkota ierastā “minitūre” ar trim sacensību dienām, kad noslēdzošajā trešajā dienā slēpotājiem bija iedzīšana pēc iepriekšējo divu sacensību uzrādītajiem laikiem. Šogad šī “minitūre” ir pārcelta uz otro posmu Lillehammerē (Norvēģija), līdz ar to Kūsamo ir divas disciplīnas – sprints un 10/15km distance – abas klasiskajā stilā, kā tas bija 2009.gadā un pirms tam.

Šogad Arvim Liepiņam piedalīšanās Pasaules kausa posmā Kūsamo ir sava veida pusapaļā jubileja, jo tā ir piektā reize, kad mūsu slēpotājs Somijas ziemeļu ciematā sacenšas ar pasaules labākajiem slēpotājiem. Startējot iepriekšējos četrus gadus, madonietis šo trasi ir labi iepazinis. Pagājušajā gadā Arvim Liepiņam Kūsamo sprintā neizdevās labi nostartēt, taču pagājušā nedēļas nogalē labais rezultāts Sāriselkē spēcīgo krievu sprinteru kompānijā lika pamatoti cerēt uz to, ka Arvis varētu atkārtot 2012.gada veiksmīgo sprintu Kūsamo, kad tika iegūti labākie sprinta punkti pasaules kausa posmos (119,65 FIS punkti).

Sakarā ar to, ka šogad vairs nebija “minitūre”, tā sauktie tīrie “distančnieki” sprintā nepiedalījās, un līdz ar to ierasto aptuveni 120 slēpotāju vietā dalībnieku skaits vairs nepārsniedza ne tikai simtu, bet nesanāca pat deviņdesmit – 87 distanču slēpotāji. Pēc FIS punktu reitinga Arvis bija 78., un ar tādu numuru arī startēja. Apskatoties reitingā mūsu slēpotājam pāris priekšā un arī aiz esošos konkurentus un viņu uzrādītos rezultātus, varēja secināt, ka iekļūšana tajā pašā astoņdesmitniekā būs labs panākums (ar 77.numuru japānis Šimizu un ar 79.numuru ukrainis Krasovskijs pirms nedēļas Sāresilkē labi nosprintojušajam Liepiņam bija priekšā attiecīgi 6 un 2 sekundes, bet tikai 86.numurs bija pazīstamajam somu sprinterim Kallem Lasilam, kurš sacensībās nebija startējis kopš paša janvāra sākuma un kurš ik pa laikam ir bijis pasaules kausa posmos ceturtdaļfinālā, bet pirms diviem gadiem turpat Kūsamo pat fināla sešiniekā.

Līdz ar pirmo startējušo finišēšanu un laiku uzrādīšanu ap 2:38 un 2:39, bija skaidrs, ka Arvim, lai uzrādītu atzīstamu rezultātu, pirmkārt, 1,4km sprints bija jāveic pāris sekundes ātrāk par trim minūtēm, ko viņš tikai vienu reizi Kūsamo līdz šim bija izdarījis, un, otrkārt, kvalifikācijas labākā laika uzrādītājam nedrīkstēja zaudēt vairāk par 16-17 sekundēm. Diemžēl nekas no tā nesanāca. Mūsu slēpotājs nenosprintoja ne tuvu tik ātri, kā no viņa gaidīja un kā pirms nedēļas Sāresilkē. Arvis 1,4km klasikā veica 3:02,43, kas deva vien 83.vietu, no labākā laika atpaliekot 24,08 sekundes un iegūstot 182.48 FIS punktus. Ja 83.vieta nav nekas tāds, tad vairāk satrauc zaudētais laiks līderiem, kā arī citiem, piemēram, vienu vietu priekšā ierindojušajam armēnim Mikaijeļjanam, kuru Arvis līdz šim sprintā bija apsteidzis, bet šoreiz zaudēja gandrīz 5 sekundes. Šobrīd nav saņemta informācija, kas ir bijis par iemeslu šādam rezultātam (varbūt kādā brīdī bijis tuvu kritienam), taču neizskatās, ka tas tikai slēpošanas dēļ un, visticamāk, kaut kas ir atgadījies.

Un tas arī apstiprinājās. Kā pastāstīja pats Arvis, tad pirms starta ir sanācis nepatīkams starpgadījums, proti, dopinga kontrolē neesot rūpīgi veiktas visas darbības un esot pārdurta vēna, kā rezultātā sapampusi un sāpējusi roka, kas tad arī patraucēja parādīt to sniegumu, ko viņš parādīja Sāresilkē un ko no Liepiņa gaidīja Kūsamo. Tādā trasē ar stāvo kāpumu grūti kaut ko izdarīt ar sāpošu un sapampušu roku. Arvis norādīja, ka trase esot bijusi ledaina un ātra. Mūsu slēpotājs arī atzina, ka esot saguris, jo treniņos ir liela slodze un daudz sacensību (pēdējās 15 dienās šis ir piektais starts –aut.piez.). Roka vēl sāpot, bet Arvis cer, ka pāries un rīt varēs daudz labāk nostartēt.

Neskatoties uz Panžinska uzrādīto ātrāko laiku – 2:38,35, tomēr kvalifikācijā dominēja norvēģi, no kuriem seši bija desmitniekā un četri sešiniekā. Madonā 2013.gadā startējušais vidējais brālis Tomass Nortugs bija par 2 sekundēm ātrāks nekā Peters, abiem uzrādot attiecīgi 8. un 14.rezultātu. Vienīgais no igauņiem, kas iekļuva  trīsdesmitniekā un kvalificējās ceturtdaļfinālam, bija 2011.gada pasaules čempionāta finālists Peters Kummels, kuram 10.laiks (+2,67 s). Neiztika arī bez pārsteigumiem. 32.vietā palika Olimpiskās bronzas medaļas ieguvējs sprintā Emīls Jonsons (Zviedrija), bet viens pie otra 45. un 46.vietā bija šveicietis Dario Kolonja un Kazahstānas pārstāvis Aleksejs Poltoraņins, kuriem abiem par sekundes desmitdaļu priekšā bija nu jau zināmais igaunis Marko Kilps. Taču jāpiemin, ka vīriešiem rezultāti bija ļoti blīvi, jo, piemēram, 55.vietu ieguvušais Dario jaunākais brālis Džanluka Kolonja atpalika tikai 9 sekundes, bet iepriekš rakstā pieminētais japānis Šimizu, kas ieguva 65.vietu, zaudēja 10,5 sekundes (piemēram, sievietēm amerikāniete Kikana Randala zaudēja labākajai līdzīgi – 10,9 sekundes, taču ar tādu atpalikšanu viņa tik un tā uzrādīja augsto 12.(!) rezultātu – aut.piez.).

Fināls vīriešiem izvērtās par cīņu “Norvēģija pret Krieviju”, jo labāko sešiniekā iekļuva četri norvēģi un divi krievi. Šoreiz spēcīgajiem Krievijas slēpotājiem nācās samierināties ar pilnīgu statistu lomu (daļēji tas saistīts ar to, ka krievi jau no ceturtdaļfināla savos braucienos centās turēt augstu tempu, lai caur “veiksmīgiem zaudētājiem” pēc iespējas vairāk savējo tiktu tālāk, kas ¼ un ½ finālos nesa augļus – aut.piez.). Finiša taisnē, apsteidzot savu tautieti Peteru Nortugu, otro gadu pēc kārtas Kūsamo triumfēja norvēģis Eiriks Bransdāls, bet pirmo reizi Pasaules kausa posmos trijniekā iekļuva Sondre Fosli, kurš ceturtdaļfinālā 150m līdz finišam pazaudēja nūju, tomēr, atstumjoties ar vienu nūju finiša taisnē, viņš spēja iekļūt divniekā un tikt nākošajā kārtā. Starp citu, Nortugs finālā tika kā “veiksmīgais zaudētājs” un nebija tālu no uzvaras, taču neierasti, ka finišētāju Nortugu finiša taisnē kā “staigājošam” garām aizslēpoja labu tehniku un svaigumu rādošais Bransdāls. Ceturtdaļfinālā taktikas un stāvumā uzskriešanas mācībstundu nodemonstrēja itālis Pelegrīnī, bet pusfinālā, trāpoties lēnākā braucienā, viņam nedaudz pietrūka un nācās palikt uzriez aiz fināla 7.vietā. Pasaules un Olimpsikais čempions Ņikita Krjukovs noslēdza pusfināla divpadsmitnieku. Igaunis Kummels ceturtdaļfinālā no visiem 30 uzrādīja 7.laiku, bet tā kā savā braucienā, kas bija visātrākais, bija “tikai” ceturtais, tad nācās palikt tūdaļ aiz pusfināla, taču pēc vietu aprēķināšanas sistēmas viņam beigās 18.vieta.

Dāmām kvalifikācijā arī dominēja norvēģietes, kuras ieguva pirmās sešas vietas. Fināla sešiniekā bija trīs šīs valsts pārstāves. Savu 67. uzvaru karjerā pasaules kausa posmos izcīnīja Marita Bjergena, kas aiz sevis atstāja slovēnieti Katju Visnaru un Olimpisko čempioni Sočos sprintā Maikenu Kaspersenu Fallu. Pusfinālā, esot vadībā 150 metrus pirms finiša, uz līdzenas vietas nokrita poliete Kovaļčika un līdz ar to finālā netika, paliekot tūdaļ aiz 7.vietā. Pārliecinošajai kvalifikācijas uzvarētājai Olimpiskajai vicečempionei Ingvildai Estbergai no Norvēģijas, kas parasti sprintu braucienos turas priekšpusē, finālā nepietika spēka un viņa palika ceturtā.

Ceturtdaļfinālos iekļuva daži slēpotāji, kuru vārdi nebija dzirdēti un kas arī pirms tam nebija tik augsti pasaules kausa posmos tikuši, kā, piemēram, 20 gadus jaunā Lēna Nurmi (Somija), kurai savā otrajā startā Pasaules kausa posmā tika pie punktiem.

Rīt vīriešiem 15km klasikā, bet sievietēm 10km distance.

20130206_Madona_269.jpg

(Papildināts 29.11.2014. plkst. 19.30)

Ivars Bācis

4 Komentāri

Raksts trijos teikumos Apollo, bet labi, ka vismaz kaut kāda info parādās: http://apollo.tvnet.lv/zinas/slepotajs-liepins-pk-posma-sprinta-distance-paliek-dalibnieku-beigu-gala/673971
Apollo
29 • 11 • 2014 / 17:13
Tikmēr Roberts Slotiņš IBU biatlonā 10km sprintā 99.vietā....

29 • 11 • 2014 / 17:47
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv