ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

16 • 10 • 2014

Slēpotāja Š.Kalla populārākā sportiste Zviedrijas presē un tiek pie vērtīga līguma

Vairākkārtējā Olimpiskā čempione distanču slēpošanā Šarlote Kalla pēdējo divpadsmit mēnešu laikā Zviedrijas presē ir visbiežāk minētā daiļā dzimuma sportiste. Kalla Zviedrijas presē pēdējā gada laikā ir pieminēta 15 645 reizes, pamatīgi apsteidzot tādu šajā Skandināvijas valstī populāru un pasaulē augstākajā līmenī esošu sporta veidu pārstāves kā futbols, peldēšana un vieglatlētika, kā arī esot priekšā visiem zviedru hokejistiem, ņemot vērā mediju analīzes uzņēmuma “Retriever” sniegto informāciju. Vakar viņa ar pazīstamo konsultāciju un investīciju kompāniju “Ångpanneföreningen” jeb AF parakstīja sponsorēšanas līgumu uz četriem gadiem.

kalla_gronklitt.jpg
Foto: langd.se

Šo otrdien Zviedrijas labākā distanču slēpotāja Šarlote Kalla parakstīja līgumu uz četriem gadiem ar investīciju kompāniju AF, kas jau vairāk nekā desmit gadus atbalsta sportu un ir viens no lielākajiem sponsoriem ne tikai Zviedrijas, bet arī pasaules sportā. Parakstot līgumu ar Š.Kallu, AF ienāk priekš sevis jaunā sporta veidā un tagad atbalstīs arī distanču slēpošanu. Kallas sadarbība ar AF ietver gan tradicionālo sponsorēšanu, gan arī izglītības komponentu, lai varētu sagatavot sportisti dzīvei pēc slēpošanas karjeras beigām. Šo četru gadu laikā AF, pamatojoties uz sava personāla pieredzi un zināšanām, piedāvās Šarlotei izglītības iespējas apģērbu tirdzniecības jomā. Šarlote ir ļoti priecīga un gandarīta par jauno sadarbību, jo šāds atbalsts ļoti noderēs un veicinās gatavošanos šīs sezonas galvenajam notikumam distanču slēpošanā – pasaules čempionātam, kas 2015.gada februārī norisināsies Šarlotes Kallas dzimtenē, leģendārajā slēpošanas centrā Falunā. Kaut arī līguma summa netiek pieminēta, šī sadarbība tiek raksturota kā ļoti ienesīga slavenajai zviedru distanču slēpotājai.

Šarlote Kalla kopš uzvaras otrajā “Tour de ski” 2008.gada janvārī ir bijusi viena no vadošajām pasaules slēpotājām. Pirmo Olimpisko zeltu viņa ieguva 2010.gadā Vankuverā, kad uzvarēja 10km brīvajā stilā ar intervāla startu. Šogad Olimpiskajās spēlēs Sočos viņa medaļu komplektu bagātīgi papildināja, jo klāt nāca vēl trīs medaļas – divi sudrabi individuālajās distancēs un zelts stafetē (starp citu, Kallai pietrūkst individuālās medaļas pasaules čempionātos, jo ir bijusi trijniekā stafetē un komandu sprintā – aut.piez.). Līdz ar to interese par vadošo zviedru un vienu no labākajām pasaules distanču slēpotājām auga, un viņa arvien biežāk parādījās mediju slejās. Pēdējo divpadsmit mēnešu laikā par viņu ir rakstīts vairāk nekā piecpadsmit ar pusi tūkstošs reižu. Tas ir absolūti labākais rādītājs ne tikai starp slēpotājām, bet arī visu citu sporta veidu pārstāvēm Zviedrijā. Tuvākās sekotājas – Zviedrijas futbola izlases trenere Pia Sundhāge, futbola izlases līdere Lota Šelina un 2013.gada pasaules čempione 1500m skrējienā Abeba Aregavi  – atpaliek vairāk nekā divas reizes. Protams, var minēt, ka par labu Šarlotei nāk esošā situācija Zviedrijas sieviešu sportā, kad vairs nestartē tādas izcilas meistares, kas vēl nupat priecēja līdzjutējus, kā simpātiskās vieglatlētes Karolina Klufta un Kajsa Bergkvista, peldētāja Terēze Alshammera, kalnu slēpotāja Anja Pērsone un dažas citas, bet tik un tā Šarlotes veikums distanču slēpošanas popularizēšanā ir iespaidīgs un neatsverams.

Kalla.jpg
Foto. langd.se

Kopējā vērtējumā ar vīriešiem Šarlote Kalla ir “palaidusi” priekšā tikai trīs stiprā dzimuma pārstāvjus un atrodas ceturtajā pozīcijā, pavisam nedaudz pietrūkstot līdz trijniekam, kuru noslēdz pagājušā gada trešais labākais golfa spēlētājs pasaulē Henriks Stensons. Šogad Kalla savas pozīcijas ir uzlabojusi par divām, jo pērn bija sestajā vietā. Par to, kurš varētu būt šā topa galvgalī, domāju, ka šaubu nav nevienam, kas kaut cik interesējas par sportu. Jā, tas ir ekstravagantais Zviedrijas futbola izlases līderis Zlatans Ibrahimovičs, kurš bija pirmajā vietā arī pagājušā gada reitingā un par kuru Zviedrijas presē pēdējā gada laikā ir rakstīts 53 526 reizes (neaizmirsīsim, ka šogad vasarā bija Pasaules kauss futbolā, otrs lielākais sporta notikums aiz Olimpiskajām spēlēm, taču arī bez pasaules kausa Zlatans būtu pirmajā vietā – aut.piez.), par 35 tūkstošiem apsteidzot sava sporta veida pārstāvji Ēriku Hamrenu. Līdz ar to, distanču slēpotāja Kalla ir apsteigusi visus slavenos NHL spēlējošos zviedru hokejistus un tieši aiz sevis atstājusi Zviedrijas hokeja izlases treneri Pēru Mortu, kura vadībā zviedri pagājušajā gadā triumfēja pasaules čempionātā hokejā un šogad Olimpiskajās spēlēs ieguva sudrabu. Vēl desmitniekā ir iekļuvis un septītajā pozīcijā atrodas distanču slēpotājs, trīskārtējais Olimpiskais čempions un pasaules čempions sprintā Markuss Helners, par kuru seši tūkstoši reižu mazāk rakstīts nekā par Kallu. Papildu Zviedrijas izlases trenerim vēl starp abiem distanču slēpotājiem topā ir iekļuvis un sestajā vietā ierindojies Zviedrijas izlases vārtsargs un otro vietu šogad Stenlija kausā ar Ņujorkas “Rangers” ieguvušais Henriks Lundkvists. Taču tik un tā Helners ir priekšā tādām pasaules hokeja zvaigznēm kā Niklass Bekstrēms un Henriks Zeteberjs, kuri abi ir otrā desmita sākumā.

Ivars Bācis

3 Komentāri

Slēpotāja priekšā hokejistiem.....iespaidīgi.
TRE KRONOR
16 • 10 • 2014 / 20:31
ļoti labi, varbūt kādam jaunai šlēpotājam (ai) būs motivācija nevis alu dzert, bet slēpot...
ivars
17 • 10 • 2014 / 22:14
Protams, nebūtu korekti salīdzināt ar Latviju, taču interesanti, ja pie mums uztaisītu tādu pētījumu, kur varētu tikt kāds slēpotājs? Pirmajā 200, varbūt augstāk?
Fischer
20 • 10 • 2014 / 23:45
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv