ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

06 • 02 • 2015

Pasaules junioru čempionātā slēpotājs I.Bikše arī skiatlonā nostartē ļoti labi

Saistītā informācija

Pasaules junioru čempionātā slēpošanā, kas norisinās Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati atkal ļoti labi nostartējis Indulis Bikše, kurš, 20km (10km+10km) skiatlonā 76 dalībnieku vidū ieņēma 33.vietu, iegūstot trešo visu laiku augstāko vietu Latvijas pārstāvju vidū. No uzvarētāja krieva Alekseja Červotkina Indulis atpalika četras ar pusi minūtes. Mūsu slēpotājam tikai 11 sekundes pietūka, lai atkal iekļūtu trīsdesmitniekā, toties divas vietas aiz madonieša finišēja norvēģu vicečempions 10km slidsolī Matiss Stenshāgens. Juniorēm 10km (5km+5km) skiatlonā distances pēdējos metros uzvaru nodrošināja norvēģiete Sofija Hustāda, bet abas Latvijas slēpotājas nestartēja.

Šodien Almati ar trešo un noslēdzošo individuālo disciplīnu turpinājās junioru un U23 grupas pasaules čempionāts slēpošanā. Pēc lieliskā starta 10km brīvajā stilā ar intervāla startu, kur ar 17.vietas izcīnīšanu tika sasniegts augstākais rezultāts Latvijai junioru čempionātos, no Induļa gaidīja kaut ko līdzīgu arī skiatlonā, kas ir ar masu startu un kur pirmie 10km ir jāveic klasiskajā stilā, bet otri 10km slidsolī. Skaidrs, ka tādu panākumu atkārtot diez vai izdosies, bet pie trīsdesmitnieka vai tuvu tam viņam vajadzēja būt. Tiesa, ja skiatlonā izdodas noturēties pamatgrupā pēc iespējas ilgāk, var beigās ļoti augstu vietu iegūt.

Apļi klasiskajam solim un slidsolim atšķīrās, bet bija vienāda garuma – 2,5km, tātad katrā slēpošanas stilā bija jāveic četri apļi. Pēc pirmā apļa Indulis bija starp vadošajiem galvenajā grupā, esot 23.vietā un 6 sekundes aiz līdera, bet otrā apļa vidū jau sāka veidoties nelielas atstarpes, kas pēc diviem apļiem jeb 5km bija nodalījušas pamatgrupu 25 slēpotāju sastāva, kurā Induļa nebija. Viņš atradās 37.pozīcjā pusminūti aiz līdera. Noslēdzošajos divos klasiskā stila apļos SS “Arkādija” pārstāvis līderiem katrā aplī zaudēja pa 50 un 40 sekundēm un pusdistancē uz slēpju maiņu no vadošajiem atpalika divas minūtes, atrodoties pa vidu 14 slēpotāju grupiņai cīņā par 30.-44.vietu. Tikmēr galvgalī bija izveidojies līderu piecinieks ar četriem krieviem un pagājušā gada skiatlona čempionu Eiriku Augdālu no Norvēģijas, bet 13.vietā (+53 sekundes) turējās par Induli gadu jaunākais igaunis Karels Korge.

Slidsoļa daļa iesākās ļoti cerīgi, jo pēc pirmā apļa uz 12,5km I.Bikše bija sešu slēpotāju grupiņā (+2:25), kas 10 sekundes atpalika no 27.vietas, bet tikpat bija priekšā 34.vietai. Otrs igaunis Tomas Kollo, kas pēc klasiskās daļas bija nedaudz priekšā madonietim, pirmajā slidsoļa aplī jau bija apdzīts un drīz vien izstājās. Turpinājumā, līderiem kāpinot tempu un izveidojot līderu trio tikai ar krievu slēpotājiem, pārējie straujāk sāka atkrist. Indulis turpināja turēties grupiņā no 30.-34.vietas, un tā līdz pat pēdējā apļa beigām, kad pāris simts metrus pirms finiša sākās cīņas par pozīcijām. Indulim Bikšem izdevās ieņemt 33.vietu, uzvarētājam zaudējot 4:25,6 un nopelnot 157 FIS punktus. Iegūtā vieta ir visu laiku trešā augstākā no Latvijas pārstāvjiem aiz paša trešdien izcīnītas 17.vietas 10km brīvajā stilā un Valta Eiduka 26.vietas 2004.gadā 30km klasikā ar masu startu. Šajā pašā distancē skiatlonā jeb toreiz iedzīšanā 2010.gadā Vācijā Arvis Liepiņš bija 35.vietā, taču uzvarētājam zaudēja par 37 sekundēm mazāk un ieguva arī par 29 labākus FIS punktus.

Cīņā par uzvaru trīs krievu slēpotāju starpā ātrāks bija pagājušā gada vicečempions Aleksejs Červotkins, kas distanci veica 48:53,3 un par 1,6 un 2,5 sekundēm apsteidza sudraba un bronzu ieguvušos Ivanu Jakimuškinu un lielāko daļu distances priekšgalā esošo Denisu Spicovu, bet tikai minūti vēlāk finišēja un ceturtajā vietā palika pagājušā gada čempions Augdāls. Igaunim Karelam Korgem cīņā vēl ar 4 konkurentiem par iekļūšanu desmitniekā pietrūka 2,5 sekundes un viņš tāpat kā 10km slidsolī ieņēma 13.vietu, kas igaunim ir ļoti liels panākums. Decembra beigās viņš Indulim Bikšem FIS sacensībās Otepē 15km slidsolī zaudēja 5 sekundes, bet novembrī Somijā igaunis mūsu slēpotājam piekāpās nedaudz virs minūtes, bet pērn februārī Skandināvijas kausā gandrīz 3 minūtes.

Juniorēm pēdējā puskilometrā vairāk spēka bija saglabājusi norvēģiete Sofija Hustada, kura finišā, svinot uzvaru, līdz divu sekunžu attālumam pielaida 5km slidsoļa uzvarētāju Viktoriju Karlu no Vācijas, bet trešā bija tikai 17 gadus jaunā, bet jau pie favorītēm pieskaitītā zviedriete Eba Andersone. Slidsoļa daļas sākuma pusē šķita, ka Karla izcīnīs otru uzvaru, jo sāka atrauties no konkurentēm un pirms 7km atzīmes bija jau izveidojusi pārsvaru virs 10 sekundēm, taču norvēģiete viņu noķēra un pēdējā puskilometrā arī apdzina. Pārējie Latvijas pārstāvji Kitija Auziņa, Vineta Pētersone un Jānis Šņoriņš, kuri iepriekšējos divos startos sprintā un slidsolī bija salīdzinoši vāji nostartējuši, skiatlonā nebija plānojuši piedalīties.

Ivars Bācis

IMG_9298.JPG
Indulis Bikše


9 Komentāri

Ko tas Korge sadarijis, ka ta strauji progresejis...ieprieksh visu laiku Indulim zaudeja.

06 • 02 • 2015 / 18:42
Ko tie krievi sadarījuši, ka minūti priekšā 4 vietai. Līdzīgi, kaa Soču 50km . saistībā ar to tika minēts, ka krievi kaut ko atklājuši, kas vēl nav aizliegto vielu sarakstā.

06 • 02 • 2015 / 22:19
Rīt mūsējie ielido 13.10 ar reisu no Frankfurtes. . Paspiedīsim roku Madonā svētdien.

06 • 02 • 2015 / 22:22
Krievi kadu labu mantu atradushi:)

06 • 02 • 2015 / 22:40
Sporta klubs "Bebra" lepojas ar vienu no saviem jaunajiem censoņiem Eduardu Rāznu,kurā šodien Ērgļos skolēnu Olimpiādē snovbordā paralēlajā slalomā izcīnīja 2.vietu. Urā!!! Apsveicam!!!! Turies!!!
Andis
06 • 02 • 2015 / 22:50
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv