ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

22 • 08 • 2014

Nortugs un Bjergena uzvar “Toppidrettsveka” sacensību seriālā

Nupat informējām, ka treniņa laikā smagu kritienu piedzīvojuši vairāki norvēģu slēpotāji, bet tikmēr dažas dienas pirms šī notikuma Trondheimā (Norvēģijā) noslēdzās populārās un spēcīga sastāva pulcējošās daudzdienu sacensības “Toppidrettsveka”. Šogad uzvaras svinēja Marita Bjergena un Peters Nortugs, kuri pirmie šķērsoja finiša līniju pēdējā sacensību dienā notikušajā iedzīšanas slēpojumā uz rollerslēpēm.  Ja Bjergena uzvarēja ļoti pārliecinoši, Terēzi Juhaugu un Heidi Vengu apsteidzot par pusotru minūti, tad Nortugam tuvākos konkurentus Eldaru Renningu un Oistenu Petersenu nācās pārspēt sprinta finišā. Starp citu, gan Bjergena, gan Nortugs nāk no Trondheimas reģiona, tā kā var teikt, ka uzvarējuši ir mājinieki ne tikai valsts, bet arī reģiona ziņā.

Šogad “Toppidrettsveka” sacensības norisinājās augusta trešajā nedēļā. Distanču slēpotājiem bija paredzēts intensīvs grafiks, proti, četri starti četrās dienās. Vairs nebija ierastā 3km skrējiena pilsētas ielās, un visi starti bija uz rollerlsēpēm, sacenšoties dažādās distancēs. Pirmajā dienā norisinājās masu starts 10/15km distancē brīvajā stilā, kam nākamajā dienā sekoja sprints klasiskā stilā, tad 15km skiatlons un noslēdzošajā dienā 15km iedzīšana klasiskajā stilā. Dāmām startēja 32 dalībnieces, no kurām bez mājiniecēm bija arī slovēnietes, somiete un itāliete, bet vīru konkurencē 53 dalībnieku vidū norvēģiem centās pretestību izrādīt Čehijas, Krievijas, Somijas, Šveices un Slovēnijas pārstāvji.

Dāmām pirmajās trīs dienās pārliecinoši uzvarēja Bjergena, iekrājot vairāk nekā divu minūšu pārsvaru pār tuvākajām konkurentēm, taču, ņemot vērā sacensību noteikumus, kā arī to, lai pēdējā startā 15km iedzīšanā (3,75km aplis, kurā ir pamatīgs kāpums – aut.piez.) nenotiktu apdzīšanas pa apli jau pašā sākumā, tad tiek piemērots koeficients un iekrātā starpība ir mazāka. Varētu šķist, ka, ja ir šāda sistēma un tiek piemēroti šādi koeficenti, tad pirmajās dienās, esot vadībā, nav jēgas baigi dzīties uz priekšu, taču, kā skaidro citus gadus šajās sacensībās uz vietas bijušais Mārtiņš Niklass, tad norvēģi šīs sacensības izmanto pārbaudi veiktajiem treniņiem un tāpēc sacensībās nedomā par taupīšanos, kaut arī ir krietni priekšā citiem.

Bjergena iedzišanā devās 25 sekundes priekšā Juhaugai, un ar katru kilometru trīskārtējā Soču Olimpisko spēļu čempione savu pārsvaru tikai pieaudzēja un izcīnīja uzvaru ar pusotras minūtes starpību. Tas jau bija Maritas Bjergenas piektais triumfs Toppidrettsvekā. Toties cīņa par otro vietu starp Juhaugu un Vengu gan izvērtās ļoti spraiga. Juhauga sāka 20 sekundes priekšā Vengai, taču Soču bronzas medaļniece skiatlonā deficītu pakāpeniski mazināja un pusdistancē jau bija noķērusi Olimpisko vicečempioni 30km brīvajā stilā. Atlikušo daļu abas noslēpoja kopā un uzvarētāju noskaidroja sprinta finišā, kur pārāka par 0,6 sekundēm izrādījās sevi pēdējā laikā pasaules kausa posmos sprintos apliecinājusī Heidi Venga, atstājot pagājušās sezonas pasaules kausa ieguvēju Terēzi Juhaugu trešajā vietā.

Pēc finiša Bjergena izteicās, ka bijis ļoti aizraujoši startēt un sajust, ka smagajos treniņos veiktais darbs ir bijis pareizs, un ir sajūtas, ka šobrīd ir laba forma. Viņa arī atzīmēja, ka bijušas īpašas sajūtas startēt mājās, kur gar trasi bijusi cilvēku “jūra”, kas visu laiku atbalstījuši. “Tas ir viens no īpašākajiem mirkļiem, ko esmu piedzīvojusi,”” atzina Bjergena, saviļņojumā piebilstot, ka Trondheimā noteikti vajadzētu uzrīkot pasaules čempionātu (starp citu, pirms 17 gadiem Tronheimā notika pasaules čempionāts, kas palicis spilgtā atmiņā ar Bjorna Dēlī, Mikas Milillas un Alekseja Prokurorova dominanci, kā arī Jeļenas Vjalbes zelta medaļām visos startos, no kuriem vienā (10km iedzīšanā) zeltu nācās dalīt ar simpātisko itālieti Stefāniju Belmondo, kurai vēl papildus 3 sudrabi – aut.piez.).

Pirmajā desmitniekā iekļuva tikai norvēģietes, bet tūdaļ aiz tā bija vesela virkne slovēnietes ar pasaules kausa godalgoto vietu ieguvējām sprintā Katju Visnaru un Vesnu Fabjanu priekšgalā. Pa vidu slovēnietēm 14.vietā ierindojās Olimpiskā vicečempione stafetē Anna Kilonena no Somijas.

Vīriešu konkurencē gan cīņa par uzvaru bija daudz sīvāka. Neskatoties uz uzvarām sprintā klasiskajā stilā un 15km skiatlonā, P.Nortugs iedzīšanā devās kā otrais, startējot 12 sekundes aiz līdera Simena Estensena, jo Nortugs pirmajā dienā 15km ar masu startu bija tikai 29.vietā, uzvarētājam Oistenam Petersenam zaudējot 57 sekundes. Iedzīšanā aiz abiem līderiem tikai dažas sekundes vēlāk distancē devās aŗi Eldars Rennings un Oistens Petersens. Simens Estensens nevēlējās tik viegli “atdot” pirmajās trīs dienās iekrāto pārsvaru, kaut arī tas bija neliels. Vēl pie 3,7km atzīmes viņš sekotāju trio bija priekšā 10 sekundes, tomēr trešdaļā distances Estensens tika noķerts, un izveidojās līderu kvartets, kas noturējās kopā gandrīz līdz pat pašām beigām. Finiša sprintā savu stumšanās mākus un sprintera ātrumu nodemonstrēja Nortugs, kas par 0,6 sekundēm apsteidza klasiskā stila meistaru ar labām sprintera dotībām Eldaru Renningu, bet divas sekundes aiz uzvarētāja finišā ieslēpoja Oistens “Polsa” Petersens. Estensens, sākumā cenšoties noturēt pārsvaru, bija iztērējis par daudz spēka, lai beigās liktu ko pretī ātrākajiem trim un palika bez godalgas (+12 sekundes).

Labākais no citu valstu pārstāvjiem bija Soču bronzas medaļas ieguvējs 50km brīvajā stilā ar masu startu Iļja Černousovs no Krievijas, kurš dalīja 8.vietu (+1:22) ar “Tour de ski” otrās vietas ieguvēju Krisu Jespersenu.

Nortugs ar šo uzvaru kopvērtējumā un arī atsevišķos posmos parādīja, ka ir saņēmies pēc maija sākumā piedzīvotajām nepatikšanām un vasarā ir kārtīgi trenējies. Arī viņš tāpat kā Bjergena izteicās, ka mājās startēt ir bijusi īpaša sajūta, jo visapkārt valdījusi tāda atmosfēra, kas devusi papildus spēkus. Otrās vietas ieguvējs Rennings kā īsts sportists pieņēma otrās vietas iegūšanu. “Es zaudēju slēpotājam, kas šodien bija labāks par mani. Nav jau nekas daudz cits kā tika smags darbs treniņos, lai varētu pārspēt Peteru Nortugu. Šodien es izmēģināju labu taktiku un “maucu” uz pilnu klapi,” skaidro Rennings.

Ivars Bācis

Toppidrettsveka_2.jpg
Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com

3 Komentāri

Norvegji un citi pamatigi trenejas vasara ka parasti. Kas shobrid notiek ar musu slepotajiem?

23 • 08 • 2014 / 07:49
Pirmais teikums par NOR izklausās pēc profānisma. NOR un citi mērķtiecīgi un plānveidīgi trenējas cauru gadu, t.sk. vasaras treniņa darbam ir savi specifiskie uzdevumi. Mūsu slēpotāji ir kā slīcēji, kuru glābšana ir astāta pašu rokās.

24 • 08 • 2014 / 21:45
Tas, ka rakstits, ka trenejas vasara, nenozime, ka tikai vasara. Runa ir par shobridejo periodu, ta ka nav ko spregat ar iedomigam replikam.

24 • 08 • 2014 / 23:26
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv