ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

31 • 01 • 2015

Nākamnedēļ Almati sākas pasaules junioru čempionāts

Saistītā informācija

Nākošo pirmdien, 2.februārī, ar sprintu klasiskajā stilā junioriem Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati sāksies Pasaules čempionāts slēpošanā junioriem un U23 grupai. Pirmajā dienā uz starta izies visi četri Latvijas pārstāvji – Indulis Bikše, Jānis Šņoriņš, Kitija Auziņa un Vineta Pētersone. Indulis ar tēvu un treneri Zinti Almati ir jau no 19.janvāra, bet pārējie uz turieni dosies rīt.

Pirmo reizi leģendārā Vladimira Smirnova un tagad viena no vadošā pasaules distanču slēpotāja Alekseja Poltoraņina dzimtenē Kazahstānā notiks šāda mēroga slēpošanas sacensības Junioriem tāpat kā U23 grupai paredzēti trīs individuālie starti un stafete. Tā kā ir pareizi nolemts sūtīt ne vairāk kā divus no katra dzimuma un nevis četrus, tad mūsējie startēs individuālajās distancēs un stafetē nepiedalīsies. Kā jau tas pēdējos desmit gadus ir bijis, junioriem pasaules čempionātā no trim individuālajām disciplīnām viena ir sprints, otra – vidējā distance ar intervāla startu un trešā ir skiatlons, kas pirms pāris gadiem saucās iedzīšana. Sprintā un vidējā distancē ar intervāla startu katru gadu ir izmaiņas, proti, katru gadu tie ir savā slēpošanas stilā.  Tā kā pagājušā gadā sprints bija brīvajā stilā un distance klasiskajā stilā, tad šogad būs otrādi – sprints klasikā un distance ar intervāla startu brīvajā stilā. 

Šāds formāts, varētu teikt, ka nāk par labu mūsu slēpotājiem, jo sprints nav viņu stiprā puse, bet distance būs iecienītākajā brīvajā stilā jeb slidsolī. Pirmdien sprints klasikā, trešdien sievietēm 5km un vīriešiem 10km brīvajā stilā ar intervāla startu, bet piektdien 10km (5+5) skiatlons sievietēm un 15km (7,5+7,5) skiatlons vīriešiem. 

Vislielākās cerības saistās ar 20 gadus veco madonieti Induli Bikši, kurš, salīdzinot ar pārējiem mūsējiem, līdz šim ir uzrādījis krietni augstvērtīgākus rezultātus. Viņš arī visvecākais komandā. Pagājušā junioru čempionātā viņš labāko rezultātu uzrādīja 10km klasikā, ieņemot 59.vietu, kas savā ziņā nav nekas augsts. Šogad savā pēdējā gadā junioros viņam noteikti tāds rezultāts jāuzlabo. Protams, ka klusībā tiek cerēts uz to maģisko trīsdesmitnieku, kur vienīgi Valtam Eidukam 2004.gadā ir izdevies iekļūt. Taču tas ir ļoti grūts uzdevums, un, kā rāda pēdējo gadu tendence, lai iekļūtu trīsdesmitniekā intervāla starta distancē, nedrīkst zaudēt vairāk par pusotru minūti. Arī skiatlonā Indulis var mēģināt turēt līdzi vadošajai grupai, un ja tas izdodas, var sanākt laba vieta.

Pārējiem trim mūsējiem tā būs debija pasaules junioru čempionātā, kaut arī abas meitenes – madoniete Kitija Auziņa un cēsniece Vineta Pētersone – 2013.gadā Valdifiemmi piedalījās pieaugušo čempionātā, tā kā viņām ir pat vēl lielāku un nozīmīgāku sacensību pieredze. Abas Latvijas čempionāta pirmajā posmā Priekuļos neparādīja labu rezultātu, neskatoties uz Vinetas pirmo vietu S16 grupā. Gribētos ticēt, ka pa šo laiku meitenes ir trenējušās kārtīgi un Almati būs savā labākajā formā. Vineta uzsvaru liek uz sprintu, kas viņai ir labāk padevies. Talsinieks Jānis Šņoriņš, kurš nodarbojas arī ar biatlonu, pirmo reizi startēs tāda mēroga sacensībās.  Viņa galvenais starts būs 10km brīvajā stilā. 

Pie galvenajiem favorītiem var pieskaitīt galvenokārt norvēģus, krievus un zviedrus.   Par norvēģiem Tirilu un Lotu Vengām, Ēriku Augdālu un Uli Bruvolu ir stāstīts iepriekšējā rakstā (“Norvēģi nevēlas rezervistus un pieredze krājējus uz pasaules junioru čempionātu”). Krieviem būs 2014.gada pasaules junioru čempione Natālija Ņeprajeva un arī augstas vietas ieguvusī pazīstamās Sedovu ģimenes atvase Anastasija, bet vīriešiem spēcīgais kvartets no pagājušā gada ar pasaules čempionu 10km klasikā Romānu Kaigorodovu un vicečempionu skiatlonā Alekseju Červotkinu priekšgalā. Zviedru galvenā cerība būs Oskars Svensons, kurš nupat pasaules kausā Otepē sprintā bija trīsdesmitniekā, bet no meitenēm noteikti Eba Andersone.

Nevajadzētu aizmirst par francūžiem (piem., V.Šovēnu distancē vai Ž.Tiberjēnu sprintā) un sieviešu kongruencē par jauniņajām vācietēm 1996.g. dzimušo Katarinu Henigu un nupat EJOF 5km slidsolī uzvarējušo 1997.g. dzimušo Antoniju Frēbeli. Arī mājinieki kazahi mēģinās iepriecināt savus līdzjutējus ar augstām vietām, un viņi pie šīs augstkalnes trases ir vislabāk pieraduši.

Igauņiem neizskatās ļoti spēcīgs sastāvs. Līderis ir Tomas Kollo, ko Indulim ir sanācis kādu reizi apslēpot. Lietuviešiem būs ierastais konkurents Stepans Terentjevs, kas pārsvarā apsteidz Induli, taču tik un tā mūsu slēpotājam ir labas iespējas pacīnīties par labākā godu Baltijas valstu vidū.

Šoreiz Latvijai nebūs neviena pārstāvja U23 grupā, kur piedalās 1992.-1994.g. dzimušie. Šobrīd mums tur ir izveidojies tukšums. Bet pavisam nesen vēl bija perspektīvi kandidāti. Par to vairāk atsevišķā rakstā rītdien.

5 Komentāri

Kas brauks uz Almatu bija jau zinams oktobri.

31 • 01 • 2015 / 12:50
Labs raksts, ne tikai informatīvs, bet arī izsvērts vērtējums, man patika:)

31 • 01 • 2015 / 14:49
LAi sanāk labāk nekā iecerēts.
Andis
01 • 02 • 2015 / 21:34
Veiksmi!!!

02 • 02 • 2015 / 18:29
Sagaidījām!:)) No sirds apsveicu Induli, viņa treneri - tēvu un mūs visus ar šo burvīgo panākumu Latvijai:) Paldies Jums, un arī Ivaram:)

Slēpotājam Indulim Bikšem pasaules junioru čempionātā vēsturisks panākums
http://sportacentrs.com/ziemas_sports/04022015-slepotajam_indulim_biksem_pasaules_junior
Fantastiski!!!:D
04 • 02 • 2015 / 11:22
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv