ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

26 • 08 • 2014

Ņ.Krjukovs uzvarējis rollersprintā pie Ziemas pils Sanktpēterburgā

Pirms kāda laika, pagājušajā mēnesī, Ziemas pils laukumā Sanktpēterburgā notikušajās starptautiskajās rollerslēpošanas sprinta sacensībās brīvajā stilā, kas pulcēja vairākus Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos medaļas ieguvušos distanču slēpotājus, uzvaru svinēja Olimpiskais un pasaule čempions klasiskā stila sprintā Ņikita Krjukovs. Kaut arī sacensības notika jūlijā, tomēr slēpošanas interesantiem būs interese izlasīt aprakstu, kas un kā tad tur ir sacentušies, jo sastāvs tiešām bija ļoti spēcīgs.

Šīs rollerlsēpošanas sprinta sacensības jau ir kļuvušas par tradīciju, un notiek vienā no pazīstamākajām un tūristu iecienītākajām Sanktpēterburgas vietām – Ziemas pils laukumā (savā ziņā paralēles varētu vilkt ar Stokholmas sprintu ziemas sezonā martā, vienīgi tur slēpo apkārt pilij – aut.piez.). Šajās sacensībās startē liela daļu pašmāju vadošo distanču slēpotāju, daži no kuriem plūkuši laurus Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos, kā arī pa kādam citu valstu pārstāvim. Šogad piedalījās spēcīgie kazahu sprinteri, ieskaitot pasaules kausa posma uzvarētāju komandu sprintā Nikolaju Čebotko, kā arī Baltkrievijas un Igaunijas pārstāvji (vienīgi Tomass Kaursons).

Sacensības ir īpašas ne tikai ar norises vietu, bet arī ar savu formātu, kas atšķiras no ierastā sprinta gan pasaules kausa posmos ziemā, gan arī rollerslēpošanā. Sākumā ir vairāki pusfināli, no kuriem tiek atlasīti finālisti, kas pats par sevi nebūtu nekas īpašs. Taču, pirmkārt, atšķirīgs ir distances garums, kas ir ne tikai krietni garāks par ierasto 200m sprintu uz rolleriem, bet arī par pasaules kausa posmos ziemā veicamo sprinta distanci, jo dalībniekiem Sanktpēterburgā ir jāveic aptuveni 5km, noslēpojot uz rolleriem nepilnu kilometru (850m) garo apli Ziemas pils iekšpagalmā vairākas reizes. Otrkārt, katra apļa beigās divus lēnākos “noņem nost”, izņemot priekšpēdējā jeb piektā apļa beigās, kad visi palikuši var turpināt braucienu un doties noslēdzošajā un izšķirošajā aplī.  Šogad pusfinālā uz startu izgāja 69 dalībnieki, kas bija sadalīti pa 17 un 18 katrā no četriem braucieniem. No katra brauciena 4 labākie iekļuva finālā, kur kopā startēja 16 slēpotāji.

Ziemas_pils_RUS_3.jpg
Foto: Skisport.ru

Nevienam no Kazahstānas un Igaunijas neizdevās iekļūt finālā sešpadsmitniekā, un 15 Krievijas sportistiem konkurenci sastādīja baltkrievs Vladislavs Semeņenko, kurš palika priekšpēdējā 15.vietā, jo pirmajā aplī izstājās viens no mājiniekiem. Fināla sākumā pamazām “atbira” mazāk zināmie, taču ceturtā apļa beigās priekšpēdējais bija 2010.gada Vankūveras Olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs komandu sprintā Nikolajs Morilovs un vairs nevarēja iesaistīties cīņā par godalgām, jo tika noņemts. Finišā savu pārākumu nodemonstrēja 2010.gada Olimpiskais čempions un 2013.gada pasaules čempions sprintā Ņikita Krjukovs, kurš parasti ir gandrīz nepārspējams klasiskajā stilā un tālākās vietās slidsoļa sprintā. Viņš 5,1km veica 6:28,98 (pielietojot ātruma aprēķināšanas formulu, sanāk, ka aptuveni 47km/h – aut.piez.).

Par otro un trešo vietu līdzīgi cīnījās Ivans Aņisimovs un Aleksandrs Panžinskis, kuri abi uzvarētājam piekāpās nedaudz virs pussekundes. Ātrāks abu starpā bija tikai divas reizes pasaules kausos startējušais Aņisimovs, liekot 2010.gada Vankūveras Olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējam sprintā Panžinskim samierināties ar trešo vietu. Pussekunde līdz pjedestālam pietrūka 2013.gada pasaules čempionam komandu sprintā un divu pasaules kausa posmu uzvarētājam Aleksejam Petuhovam. Labāko sešinieku noslēdza divas reizes pasaules kausa posmos finālā sprintā iekļuvušais Gļebs Retivihs un pagājušās sezonas Kūsamo (Somija) pasaules kausa “minitūres” sprinta otrās vietas ieguvējs Antons Gafarovs.

Ziemas_pils_RUS.jpg
Foto: Skisport.ru

Dāmām 3,4km piedalījās 28 dalībnieces, kur sešas labākās katrā no diviem pusfinālbraucieniem iekļuva finālā, kur konkurentēm cerības neatstāja pasaules kausa posma uzvarētāja 10km slidsolī Irina Hazova, kura uzvarēja arī pērn. Viņa distanci veica 4:48,83 un par 1,26 sekundēm apsteidza 2011.gada pasaules čempionāta 18.vietas ieguvēju sprintā Natāliju Iļjinu, bet vēl 0,4 sekundes lēnāka bija Jūlija Tihonova.

Ziemas_pils_RUS_2.jpg
Foto: Skisport.ru

VIP jeb kādreiz titulēto sportistu konkurencē uzvarēja savulaik pasaules kausa ieguvējs biatlonā Vladimirs Dračevs, kam uzvara nenācās viegla, jo bija jāpārspēj Olimpiskie čempioni slēpošanā Nikolajs Zemjatovs un Mihails Devetjarovs.

Ziemas_pils_RUS_VIP.jpg
Foto: Skisport.ru

Ivars Bācis

2 Komentāri

Kaut kas gan ar tiem ātrumiem un distances garumiem neiet kopā, diez vai vidēji 47km/h varētu būt reāli, turklāt ņemot vērā ka visi braukuši ar start rolleriem. Reāli varētu būt ap 30km/h varbūt 35km/h, bet neticās.
r
26 • 08 • 2014 / 21:06
Ātrums ir nereāls. Bet ja dsitance 5,1km un laiks sešas ar pusi minūtes, tad tā matemātiski sanāk, ka 47km stundā. Iespējams, ka organziatori ko nepareizi ir ierakstījuši.

27 • 08 • 2014 / 13:42
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv