ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

19 • 02 • 2015

Mūsējo iespaidi par pirmo startu – kvalifikācijas slēpojumu

Vakar Falunā pasaules čempionāta distanču slēpošanā ietvaros tika aizvadītas pirmās sacensības, kas faktiski nebija vēl pasaules čempionāts, jo tie slēpotāji, kuriem pēdējā gada laikā nebija neviens starts zem 90 FIS punktiem vīriešiem un 120 FIS punktiem sievietēm, piedalījās kvalifikācijas slēpojumā, lai tiktu uz pamatsacensībām. Patīkami, ka kopumā abos dzimumos pieci no sešiem mūsējiem iekļuva desmitniekā un kvalificējās pamatsacensībām.

Kā jau iepriekš rakstīju, tad pēc šosezon ieviestajiem jaunajiem noteikumiem, vairāki slēpotāji, kas sezonā vienreiz ieguvuši zem noteiktā punkta limita, kvalifikācijā nepiedalījās, tādējādi 5km sievietēm un 10km vīriešiem kvalifikācijas slēpojums dalībnieku sastāva ziņā bija palicis vājāks nekā iepriekšējās reizes. Tāpēc tas nebija liels pārsteigums, ka pieci mūsējie tika. Drīzāk likumsakarīgi.

Roberts Slotiņš no mūsējiem tā smukāk slīdēja un bija vieglāks kāpumos, taču arī viņam beigās spēki gāja mazumā. Viņš atzina, ka otrajā aplī palicis grūtāk un beigās nedaudz „pieplīsis”. Tomēr pēc Eiropas čempionāta un pasaules kausa posmiem biatlonā ir uzkrājies nogurums. Neskatoties uz to, ka tas ir tikai kvalifikācijas slēpojums, tik un tā patīkami, ka vismaz pēc garā un smagā kāpuma slavenajā „Morderbakenā, uz 1,3km Latvija bija līderpozīcijās, par ko parūpējās mazsalacietis.

Jānis Paipals sākumā juties pasmagi, bet pēdējos divos kilometros, kā viņš pats saka „atnācis vaļā” un tāpēc varējis saglabāt vietu desmitniekā. Tai pat laikā viņš tomēr bija nedaudz izbrīnīts, ka tik tuvu pienācis Slotiņam, jo bijis vienubrīd gandrīz pusminūti aiz. Raivo Kivleniekam otrajā aplī garajā kāpumā bija grūti, ko varēja arī redzēt, jo temps bija lēnāks nekā pirmajā aplī šajā vietā. Neskatoties uz sagurumu otrajā distances daļā, Raivo pastāstīja, ka šie 10km tomēr ir par īsu, jo ziemas orientēšanās ir pieradis pie garākiem gabaliem. It kā varētu šķist, kā tad tā, ka pieradis pie garākiem gabaliem, bet 10km jau sagurst. Saistībā ar to Raivo skaidro, ka ir savādāka specifika, proti, ziemas orientēšanās ir saraustītāk, sanākot arī atpūsties un tad slēpot augstā tempā, bet slēpošanā visu laiku ir augsts temps, tāpēc pienskābe ātrāk sadzenās.

Anda Muižniece sākumā bijusi stīva, jo pauze starp iesildīšanos un startu sanākusi par ilgu, kā pati saka, ka nedaudz pārrēķinājusi, tāpēc sākuma daļa nav sanākusi tik ātra, kā gribētos. Toties jau pēc kilometra, tieši grūtākajā trases daļā kāpumā pie tramplīna „motors” jau bija iesildīts un tālāk aizgājis labāk. Laima Klauža, kura šāda grūta trase ir parocīgāka, atzina, ka labi nobraukusi, vienīgi beigās tomēr nav īsti pieticis spēka. Arī kalnā braucot, varēja redzēt, ka Laima cīnās un viņai ir asākas kustības nekā daudzām citām. Savukārt Ingu Paškovsku nomocījušas kāpuma daļas, it īpaši Morderbakens, bet beigās tomēr viņai izdevās saglabāt nedaudz vairāk „svaiguma’” nekā tuvākajām konkurentēm no Ungārijas un Maķedonijas, kas viņai bija priekšā distances vidusdaļā un otrajā pusē. Starp citu, arī kādu kilometru līdz finišam, kur sākās cilpa ar diviem kāpumiem, Laima bija pāris sekundes jau priekšā Ingai, tomēr beigās Inga bija priekšā 10 sekundes.

Šoreiz lietuviešu nometnē nevaldīja priecīga gaisotne, jo nebija nostartējuši kā cerēts un arī nevienam neizdevās kvalificēties. Kvalifikācijā piedalījās 4 vīrieši un 3 meitenes. Jakeliunam līdz desmitniekam pietrūka 3 sekunžu, kaut arī līdz pat pēdējam kilometram viņš bija desmitniekā, bet pēc divām trešdaļām distances (7km) priekšā arī Jānim Paipalam. Lietuvieši šoreiz nav tik gatavi kā 2013.gadā un arī Falunas trase ir spēka trase.

Pēc FIS pretimnākšanas un jauno ierobežojumu FIS punktu izteiksmē noņemšanas arī visas trīs mūsu dāmas ir pārvarējušas kvalifikāciju, kas nozīmē, ka kopā pavisam pieci Latvijas pārstāvji to ir izdarījuši. Tā vēl nekad nav bijis. Taču priecāties arī īsti nesanāks, jo no šiem pieciem tikai viena – Anda Muižniece – izsies uz starta pamatsacensībās. Slotiņš dosies uz mājām, lai pieslēgtos biatlonistu izlases nometnei un gatavosies pasaules čempionātam biatlonā, Laimai Klaužai jābūt atpakaļ darbā dienestā, kā arī bruņoto spēku ziemas orientēšanās sacensības Lietuvā, bet Jānis Paipals grib piedalīties Skandināvijas kausā sprintā Igaunijā, kas sakrīt ar 15km distances startu Falunā, lai patrenētu sprintu pirms Latvijas olimpiādes. Līdz ar to sanāk atkārtoties 2011.gadam, kad Jānis Olso arī pārvarēja kvalifikāciju un brauca mājās, nestartējot pamatsacensībās.

Mūsējie jau devušies uz stadionu, jo 14.00 pēc Latvijas laika sākas sprinta kvalifikācija. Šodien arī piedalīsies seši mūsējie.

Pēdējo reizi no Sundbornas ciemata Falunā,

Ivars Bācis

Slotins_FalunQ.jpg
Roberts Slotiņš

40 Komentāri

karoc Paipals kko nelabu saēdies. pasaules čempionāts mazāk svarīgs par SCAN kausu. tā iedziļinoties šķiet, ka tikai Muižniece ir apņēmības pilna kko sasniegt slēpošanā, pārējie, nezinu, nav pat ko īsti teikt
zukuls zukulam neistais zukuls
19 • 02 • 2015 / 17:48
Īpašs izturības vēlējums Andai :) Turam īkšķus!
Sports Akileine
19 • 02 • 2015 / 18:27
Gribētu dzirdēt pašu sportistu pamatotu viedokli - tad kāda suņa pēc bija jābrauc uz kvalifikāciju lai pēc tam brauktu mājās?? Un būtu interesanti dzirdēt arī slēpošanas savienības "augšas " viedokli šai sakarā.. Bet gan jau, ka šiem vienalga - pieteica 11...FIS ieskaitīs naudu par 11 un lieta darīta.. Piedodiet - murgs un nekas vairāk. Un tad brīnumi - kāpēc mums slēpošana neattīstās.. Ja vietējā Olimpiāde ir nozīmīgāka par PČ tad ko var gribēt..
Esmu vīlies..
Jānis
19 • 02 • 2015 / 19:52
Mjā, ļoti dīvaini, lai neteiktu vairāk. Varēja taču tad paņemt izlasē tādus, kuriem šajās dienās nav citu tik svarīgu notikumu, kuru dēļ jāpamet pasaules čempionātu... Nepārzinu slēpošanas aizkulises, bet rezultātos redzu, ka jaunā Patrīcija Eiduka ir ātra.
Fans
19 • 02 • 2015 / 22:48
aaa tad par to gaja runa taja Vietalva:D nu sk.

19 • 02 • 2015 / 23:05
Kāda suņa pēc vispār ir jārunā par gatavošanos pasaules čempionātam ka kaut kādam gada notikumam, ja tas ir tikai, lai ievāktu FIS naudiņu? Kāpēc ir rakstot jāsmejas par eksotiskajām valstīm, jo paši tur vien esam?
Vai LSS ir jebkāda slēpošanas attīstības vīzija?
Nav brīnums, ka slēpotājus lamā par tūristiem, jo tie tādi arī ir un nekas vairāk.
Ja tas tiešām ir pašu slēpotāju lēmums nestartēt sacensībās, tad piedodiet atvainojiet, gribas teikt ko rupju.
FIS nāk pretī un ļauj startēt, bet tas redz nevienam nav vajadzīgs. Pilnīgi žēl to citu, kas palika aiz strīpas, bet gribēja startēt.
Kauns, tiešām kauns par šo cirku.
Dziļa vilšanās
20 • 02 • 2015 / 00:31
Un kāds ir Ingas Paškovskas attaisnojums? Biatlons, darbs, vienkārši negribas vai neļauj startēt?

20 • 02 • 2015 / 07:55
Sen jau biletes bija nopirktas atpakaļ...

20 • 02 • 2015 / 07:58
Kāda velna pēc ir jāraksta par Lietuviešiem? Tad jau Ivars varbūt var pa visu kaimiņu zemju komandām veikt aprakstu...
Lietuvietis
20 • 02 • 2015 / 08:09
Biļetes tika mainītas nevienu reizi vien. Tajā skaitā tika rezervēta līdz pēdējam brīdim vieta Muižniekam. Arī pašlaik var''etu daudz ko mainīt, ja vien būtu vēlmēs no pašu sportistu puses un viņi cīnītos par daudz maz augstām vietām. Un tad, kad viņi pamatsacensībām būs saraksta apakšdalā, tad viedokļi birs kā no pārpilnības raga. Gribu atgādināt, ka izlase kā vienota komanda beidza pastāvēt ar pašu sportistu lēmumu. Katrs darbojas individuāli. Un uz pasaules čempi brauc saskaņā ar nolikumu,kuru noteikti ir jāpilnveido. Nu nav mums profu komanda kuram kāds var pateikt dari tā, dari šitā. Vai jādodod burkāns,kurš aplīmēts ar eiro zīmēm? Vai tkai tad visi būs gandarīti. Nu tad uzsauciet naudiņas konkrētiem sportistiem ar norādi tam, tam vai tam un tad prasiet no viņiem to ko gribat redzēt. Lai apskrien bulgārus, poļus un tad jau līdz Peteram vairs nebūs tālu.
Andis
20 • 02 • 2015 / 08:12
Fantasti... kvalificejas, bet brauc majas, tas ir kaut kas lidzigs begsanai no frontes. Slepotajiem svarigaka lv olimpiade un citam oa katru cenu jabut atpakal darba??? LSS laikam ar ieintereseta sanjem pikji un atri atri atpakalj lai nav daudz jaterejas. Laikam LSS ar vajag jaunas asinis. Butu laidusi tos kuriem gribas slepot un cinities. Nakamajas atlasrs shie izgajieni jaatceras.
gatis
20 • 02 • 2015 / 08:20
Nauda nopelnīta, var braukt mājās....

20 • 02 • 2015 / 10:03
nu, nezin, tiešām liekas drusku jocīgi, aizbraukt, kvalificēties un doties uz mājās, lai "patrenētos" Latvijas olimpiādei.... skaidrs, ka amatieri un neko nevaram prasīt/gaidīt, bet nu attieksme so/so. Varbūt tad jau uzreiz varēja palikt mājās un patrenēties?
ivars
20 • 02 • 2015 / 11:22
Andim. Kas būtu ja būtu... To, ka nekas nebūs tāpat visi jau sen zināja. Bet izcīnīt (cīnijās tak, nevis braukājās pa trasi, vismaz Ivars tā rakstīja) tiesibas startēt, un neiziet uz startu ir nesportiski. Un ja vesela izlase tā dara... Nebrīnīsimies, ja Latvija kļūs slavena ar to, ka mūsu dēļ FIS pārskatīs PČ nolikumu
Gundars Patmalnieks
20 • 02 • 2015 / 11:26
Kuri ir tie lēmēji, un cik ilgi viņi tur sēž? Ar šādu attieksmi nekas nemainīsies ilgi. Šķiet ka tur shēma pa lielam skaidra, nevis lai kaut kas attīstītos, bet lai ievārītu piķi un pašiem slēpotājiem neko nedodot. Info google ar paskopa.

20 • 02 • 2015 / 11:46
Acīmredzot, ka par katru sportistu (diemžēl šobrīd vārdu "sportists" gribas likt pēdiņās... un ne jau dēļ rezultātiem, bet gan dēļ attieksmes!) federācijai tiek ieskaitīta starta nauda. Moldova arī labi izmanto šo principu, visur, kur tiek uz starta, izlikusi pilnu sastāvu. Kaut kur iepriekš jau izteicu savu viedokli, ka jāved visus, kam ir tiesības startēt. Taču ar noteikumu, ka cilvēks tiešām startē un cīnās. Bet nu tas ir skaidrs, ka ar šādu pieeju un attieksmi kā šobrīd, Latvijas slēpošanā izmaiņu uz labo pusi nebūs.
Fans
20 • 02 • 2015 / 12:20
Kurs sportistiem saka lai brauc majas, nu ne jau nu pashi izdomaa.

20 • 02 • 2015 / 13:04
Tas pirms starta bija zināms ka vedīs tikai uz kvalifikāciju....LSS vēl atļaujās braukt virsū sportistiem par attieksmes trūkumu.

20 • 02 • 2015 / 14:07
Pedejais komentetajs 14:07 reals provokators, nejedz, bet gvelzh aplamibas.

20 • 02 • 2015 / 14:44
Rīkojam Skandināvijas kausu kur piedalās divi latvieši.

20 • 02 • 2015 / 14:53
TD un NTD?

20 • 02 • 2015 / 14:56
Sportisti sudzejas, ka bijis nepatikami un traucejis, ka Pipkalejs pa visu kabini izpleties. Kada sakara vins tur ir, nebija tak komanda iekljauts. Vai tad vienai no 11 slepotajiem vajag kadu ipashu pieeju???

20 • 02 • 2015 / 16:15
Bet tā viena arī ir, kurā grib tālāk cīnīties!

20 • 02 • 2015 / 17:59
Andim
kāpēc valda tik nesportiska nostāja - no Tevis teiktā sanāk, ka mūsējie pēdējie, tāpēc nav pat pelnījuši iespēju cīnīties, pat ja reiz aizbraukts uz tāāādu pasākumu. Šāda attieksme taču neveicina normāla sportiskā gara uzturēšanu tiem, kas Latvijā vispār slēpo un varbūt nākotnē cer tikt uz jebkādiem starptautiskiem mačiem. Saprotu, ka naudas ir tikai tik, cik ir, taču tas jau menedžēšanas jautājums - slikts menedžments!
skats no malas
20 • 02 • 2015 / 18:23
Anda malacis, censhas, ir merkjis. Tachu nedrikstetu pieljaut, ka kads no malas intrigants ielien un chakare un rada problemas citiem.

20 • 02 • 2015 / 18:45
Tiesneša vietā, paņēmtu oficiāli treneri , kurš var reāli palīdzēt sportistiem un problemas nebūtu ne vienam.

20 • 02 • 2015 / 19:03
Kur tie kuriem gribas slēpot un cīnīties. Kāpēc jūs neredz Skandināvijas kausa dalībnieku sarakstā???

20 • 02 • 2015 / 21:14
Nesportiska nostāja no kā puses? No manas vai??? neesmu izlases treneris. Mans uzdevums bija sakārtot loģistiku, dzīvošanu, startēšanu P.Č. tiem dalībniekiem, kuri bija atlasījušies sakaņā ar nolikumu. Tas tika izdarīts. Pēc kvalifikācijas ar tiem, kuriem bija izcīnītas tiesības startēt tālāk, tika runāts un piedāvāts arī pieteikt nākošajam startam. Tika saņemtas noraidošas atbildes. Tas šajā sakarā. Nākošais: kāpēc tie, kuri ļoti kritizē dalībnieku izvēli un it kā ļoti raujas slēpot , piedalīties un cīnīties, paši pašreiz nav pieteikušies uz Skandin';avijas kausu Madonā??? Kaut kā nevelkas kopā. Un beidzot: ja man būtu šāda iespēja es noteikti startētu, bet piespiest citus nevaru.
Andis skatam no malas
20 • 02 • 2015 / 21:31
Kaut kadi jocigi sportisti, ka nepiedalas... nevsru izdomat un saprast motivaciju nestartet PC...

20 • 02 • 2015 / 22:44
Viens te rakstija par oficialu treneri. Kurs tas butu, ko varetu nemt? Nav neviena. Viens nekaunigais bazhas virsu, aizbrauca uz Falunu, boja atmosferu komanda. To nedrikst pielaut. Ja katram dalibniekam treners vai pseido treneris izdomas braukt uz chempionatu un gribes sev vienu kabini?

20 • 02 • 2015 / 22:45
Vai tiešām tie visi, kas brauca un tomēr kvalificējās tiešām tiešām negribēja pamēģināt spēkus pamatsacensībās? Neticu.
Vai šādi jautājumi par startēšanu netiek noskaidroti brīdī, kad piedāvā braukt? Jo rodas jautājums, kāpēc brauc cilvēki, kas nav gatavi, nevar, negrib startēt?

Vai LSS apgalvot, ka braukšana un atlase uz PČ notiek pēc labākās sirdsapziņas ar domu par slēpošanas attīstību? Ka dalība PČ nav tikai formāla?
Vēl dziļāka vilšanās
20 • 02 • 2015 / 22:57
Vai jūs varat iedomāties vieglatlētus, kas kvalificētos un nestartētu? Vai basketbolistus? Vai riteņbraucējus? Vai jebkurus citus sportistus?...

20 • 02 • 2015 / 23:12
Ja netici, uzzini sportistu koordinates un pajauta viniem.
Ja ta godigi, neviens un neviena shobrid nav gatavi cinities pasaules cempionata. Piedalities gan. Ja kvalifikaciju meicham uzvar 17 gadiga kiniete ar minutes atravienu, tad tas parada parejo limeni.

20 • 02 • 2015 / 23:21
Nestartesana grauj to visu. Nevaru iedomaties vieglatletu, kurs nestartetu. Nav musejiem tada domashana, labak pa ciemu braukt. Kurs no slepotajiem vasara gribeja braukt uz PC un teica, ka gribu braukt. No meicham varbut tikai Laima Roberta ietekme.

20 • 02 • 2015 / 23:28
Laima varbūt vēl arī startētu, bet viņai hierarhijas secībā būtu jāsazinās ar vismaz kādu majoru 3 pulkvežiem un 1 ģenerāli. Bet vai šie saprastu, ka P.Č. Laima iespējams vairāk nespīd un ka armijas orientēšanās ir mazākas pakāpes mači??? stipri šaubos.

21 • 02 • 2015 / 13:21
Tomēr tas pamatsacensību un vadošo ( domāju kādu 30-50 ) sportistu līmenis ir baigi augsts. Nedomāju, ka ir patīkami sprintā zaudēt 40 sekundus, vai skiatlonā būt apdzītam tik ātri par apli. Arī slēpju sagatavošana ir sarežģīta šādos plusos Skandināvijā. Es varu saprast sportistus un nostartēt pamatsacensībās vajadzēja, to viņi arī izdarīja. Kā Andis teica, ja nav izlases, par ko vispār ir runa...

21 • 02 • 2015 / 19:33
Nav mums izlasē neviena slēpotāja, kas cīnītos PČ par augstām vietām, nu nav! Neredzu jēgu sportistam startēt pamatsacensībās, apkaunot sevi TV (arī šeit pēc tam nosmej vienalga) vai arī pirms tam pārbaudi spēkus un saproti vai nebūš pašam kauna startēt.. Anda apņēmības pilna arī startē.
Un nav jau tā, ka vienmēr visi startē. Vai arī pārāk maz zināt par sportu.

22 • 02 • 2015 / 11:07
Jā, jā, brauksim tikai uz tiem mačiem, kur var vinnēt.
Gribas, lai LSS atzīst, ka visas peripetijas ap PČ, gatavošanos tam un baigo atlasi ir tikai un vienīgi naudas iekasēšanas dēļ. Ne jau nu sportisko vai cēli patriotisko mērķu dēļ.
Cik maksā dalība pamatsacensībās un vai savienība to apmaksātu tiem, kas "it kā paši atteikušies"?

22 • 02 • 2015 / 21:57
Kāds ir pamanījis, ka 10km F Sievietēm nestartē neviena Igaunijas pārstāve?
Slēpotājs
23 • 02 • 2015 / 23:27
Jā, mazliet dīvaini ka neviena nestartē 10km. Viņām ir vismaz 6 tādas kuras varēja uzlikt uz to distanci. Toties šodien Skandināvijas kausā Joulumae startē 12 igaunietes

24 • 02 • 2015 / 12:10
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv