ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

21 • 11 • 2014

M.J.Sunbī abtild uz F.Estila kritiku par trenēšanos

Saistītā informācija

Pazīstamais norvēģu distanču slēpotājs Frūde Estils izteicās, ka vairāki norvēģu slēpotāji trenējas par daudz. Uz to šobrīd viens no labākajiem norvēģu un arī pasaules slēpotājiem Martins Jonsruds Sunbī atbildēja, ka viņš attīstīs tādu kapacitāti, kas, viņaprāt, prasa vairāk treniņa laika nekā Frūde Estils ir ieskicējis priekš labākajiem slēpotājiem, kas aktīvi startē, bet jau labu laiku vairs nav junioru vecumā.

Olimpiskais un pasaules čempions Frūde Estils nav vienīgais, kas uzskata, ka par daudz trenējas. Šāda kritika ir veltīta arī junioru vecuma slēpotājiem. Uz to šā gada “Tour de ski” un arī pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētājs Sunbī atbild :”Estila izteikums ir interesants. Man ir milzīgs respekts pret viņu kā slēpotāju, un man nav ne mazāko domu apšaubīt viņa treniņu pieredzi. Taču es uzskatu, ka distanču slēpošana ir tik tehniska, ka, jo vairāk piegājienus un atkārtojumus tu veic vienā gadā, jo tu esi uz pareizā ceļa, lai uzlabotu savu slēpošanas tehniku, kas palīdzēs sasniegt lielāku ātrumu,” stāta pasaules kausa ieguvējs.

Sunbī pirms šīs sezonas ir trenējies par 150 stundām vairāk nekā pirms pagājušās jeb veiksmes sezonas, kurā viņš kļuva par kopvērtējuma uzvarētāju. Sunbī trenējas aptuveni 1150 stundas gadā, kas ir par 400 vairāk nekā savulaik Frūde Estils. Martins Sunbī treniņprocesā izmanto arī peldēšanu. “Peldēšana ir cits tehnisks sporta veids, kas atšķiras no slēpošanas, bet, ja jūs jautāsiet peldētājam par treniņstundām un atkārtojumiem, kas viņiem ir jāveic, tad tas būs daudz vairāk nekā es trenējos. Šeit es domāju tehnisko aspektu, un tur, manuprāt, Estils, iespējams, nenovērtē pienācīgi to tehnisko aspektu un cik daudz atkārtojumi būt jāveic”.

“UlafamTuftem (divkārtējs olimpiskais čempions akadēmiskajā airēšanā vieniniekos – aut.piez.) jeb dzelzs vīram bija jāairējas savā distancē sešas minūtes, bet viņš trenējās savās labākajās sezonās 1200 stundas gadā. Man ir jāveic 50km distance, 30km skiatlons, kur ir abi slēpošanas stili, jāslēpo dažāda reljefa trasēs, tāpēc man ir jāattīsta kapacitāte, kāda, manuprāt, ir nepieciešama un kas prasa vairāk nekā to priekš vadošajiem slēpotājiem ir iezīmējis Frūde Estils” Sunbī turpina: “Savu maksimumu šogad es sasniegšu vēlāk, un tad man ir jāpiebremzē, kā arī jāizmanto tas, ko pa šiem gadiem esmu veicis priekš sevis. Es domāju, ka Estils aizmirst, ka viņš nebija diez ko spēcīgs sprintā, kā āri ne vienmēr labs slidsolī,” norāda Sunbī (lai arī sprintā Estils nebija sasniedzis tādas virsotnes kā distancē, ticis vienu reizi finālā un trīs reizes pusfinālā, tomēr spilgtā atmiņā ir Frūdes finišs 2005.gadā pasaules čempionātā Obersdorfā, 50km distancē klasiskajā stilā ar masu startu, kad nepilnu kilometru līdz finišam pēc veiktajiem vairāk nekā 49km viņš uzņēma tādu tempu, kā no stāvoša ”aizejot” no Andrusa  Vērpalu un vēl dažiem citiem spēcīgajiem gargabalniekiem klasiskajā stilā, ka šķita, ka  tiek skatīts video ieraksts un pēkšņi nejauši ir nospiedusies paātrinājuma poga – aut.piez.).

Pagājušās sezonas “Tour de ski” uzvarētājs uzskata, ka viņš nebūtu kļuvis labāks finišētājs un uzlabojis slidsoli (tikai pēdējās trijās sezonās viņš ir uzlabojis brīvā stila tehniku, jo pirms tam bija izteiktāks klasiskā stila braucējs – aut.piez.), ja būtu samazinājis treniņu apjomu. “Es 100% piekrītu Estilam par to, ko viņš attiecināja uz junioriem, bet ne uz pieaugušās grupas dalībniekiem,” piebilst Sunbī.

Viņš norāda, ka daudzi ir jautājuši, kāpēc viņš ir tik daudz mainījis treniņprocesā, ja reiz pagājušajā sezonā ir gājis tik labi. “Man ir savi iemesli. Es netrenējos tamdēļ, lai manā kladē būtu visvairāk pierakstītās treniņstundas, bet gan tāpēc, lai kļūtu par labāko slēpotāju. Ja šī jaunā pieeja nedarbosies, tad es būšu salaidis vidu dēlī,” paškritisks nobeigumā ir Sunbī.

Šodien Beitostēlenā sākas slavenās sezonas atklāšanas sacensības Norvēģijā. Tās parasti notiek nedēļu pirms pasaules kausa sākuma un pulcē spēcīgu dalībnieku sastāvu. Par rezultātiem Beitostēlenā un arī Bruksvalarnā (Zviedrija), kas arī pulcē spēcīgu sastāvu un kas katru sezonas sākumu norit Zviedrijā, nākamajos rakstos.

Avots - http://www.langrenn.com/sundby-svarer-paa-kritikken-fra-estil.5624393-335905.html


Martin Johnsrud Sundby, Sochi 2014
Martin Johnsrud Sundby, Men's Skiathlon 15/15 km C/F , Sochi 2014

1 Komentāri

Sanāk ap 100 stundām mēnesī jeb aptuveni trīs stundas katru dienu.
Cik stundas mūsējie slēpotāji gadā trenējas?
?
21 • 11 • 2014 / 17:25
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv