ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 13°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

06 • 03 • 2015

Latvijas Olimpiādes slēpošanas sprintā uzvaras Muižniekiem

Siguldā notikušajās III Latvijas Ziemas olimpiādes distanču slēpošanas sprinta sacensībās brīvajā stilā vīru konkurencē finālā nepārspēts palika un zeltu nopelnīja Oskars Muižnieks no Alūksnes, aiz sevis atstājot abus Soču olimpiešus madonieti Arvi Liepiņu un gulbenieti Jāni Paipalu. Dāmām finālā pirmo trijnieku aizņēma visas nupat pasaules čempionātā Falunā startējušās slēpotājas. Visvairāk spēka bija palicis Andai Muižniecei no Aizkraukles novada, kura svinēja uzvaru, bet sprinta finišā par otro vietu cēsniece Vineta Pētersone pēdējos metros tomēr apsteidza Carnikavas novadu pārstāvošo Laimu Klaužu.

Šodien Siguldā Laureņču trasē ar sprintu brīvajā stilā sākās pirmā no trim distanču slēpošanas disciplīnām trešās Latvijas Ziemas olimpiādes ietvaros. Saskaņā ar noteikumiem jaunākie dalībnieki drīkstēja būt 1999.g. dzimušie, bet vecākā dalībnieka ierobežojums nebija noteikts. Vīru konkurencē, kur bija jāveic 1,4km, sacentās 65 slēpotāji, bet sievietēm uz starta 1,2km sprintā izgāja 38 dalībnieces, tādējādi kopējam dalībnieku skaitam sniedzoties pāri simtam. Vispirms visi dalībnieki pa vienam veica kvalifikācijas braucienu, kurā ātrākie trīsdesmit tika atlasīti uz ceturtdaļfinālu, kur jau sacentās pa seši katrā braucienā, lai noskaidrotu pusfinālistus. Vēlāk finālā iekļuva labākie seši – labākie divi katrā no abiem pusfinālbraucieniem un vēl divi “veiksmīgie zaudētāji” jeb ātrāko laiku uzrādītāji starp pirmajās divās vietās katrā braucienā netikušajiem.

Kvalifikācijā sievietēm visātrākā bija Vecpiebalgas novada pārstāve Inga Paškovska, kas 1,2km veica 2:48,55 un par divām ar pusi sekundēm apsteidza otro laiku uzrādījušo Andu Muižnieci, bet vēl par 2 sekundēm lēnāk 1,2km nosprintoja trešā ātrākā Vineta Pētersone. Par trim minūtēm ātrākas bija sešas slēpotājas. Vīriešiem visātrākais bija Oskars Muižnieks, kurš 1,4km veica 2:41,18, par 2,26 sekundēm apsteidzot Andri Kivlenieku un 2,5 sekundēm Jāni Paipalu. 

Sievietēm ceturtdaļfinālā un pusfinālā nekādu pārsteigumu nenotika, un finālā iekļuva sešas no pirmā septītnieka kvalifikācijā. Piektā laika uzrādītājai alūksnietei Regīnai Rudzītei spēki bija mazinājušies, un viņai palika 11.vietā, bet nedaudz līdz fināla sešiniekam pietrūka Latvijas čempionāta bronzas medaļas ieguvējai klasiskā stila sprintā Natālijai Kovaļovai no Krāslavas, kurai 7.vieta. Vīriešiem gan dažiem fināla un medaļu pretendentiem sanāca apstāties kādā no kārtām. Jau ceturtdaļfinālā, nokrītot un ledaināka seguma garākajā nobraucienā, izstājās kvalifikācijas sestā laika uzrādītājs olimpietis Juris Ģērmanis, bet pusfinālā pēc nūjas salūšanas Artūrs Ivanovs “patraucēja” kvalifikācijas piektā laika uzrādītājam Raivim Zīmelim, kuram beigās nācās samierināties ar astoto vietu.

Fināls sievietēm parādīja, ka uzvar tā, kura saglabā vairāk spēka līdz izšķirošai kārtai. Ieskaitot kvalifikāciju, finālistēm 1,2km pavisam kopā bija jāsprinto četras reizes. Finālā tāpat kā iepriekšējās divās kārtās vadībā izvirzījās Inga Paškovska, kura līderpozīcijās noturējās līdz pat 300m līdz finišam, kad ātrākā sprintere strauji palika lēnāka, un viņai garām paslēpoja Anda Muižniece, kura tad arī mierīgā tempā finišēja un izcīnīja uzvaru, šogad Latvijas čempionāta zeltam sprintā pievienojot vēl vienu Latvijas Olimpiādē. 

Inga Paškovska tomēr bija pārāk daudz spēka atstājusi ceturtdaļfināla un pusfināla sākuma rāvienos, un aptuveni 150m līdz finišam gandrīz “apstājās”, garām palaižot arī Vinetu Pētersoni un Laimu Klaužu, kuras abas tad arī cīnījās par sudrabu sprinta finišā. Šajā divu “devīto dzimšanas gadu” duelī (1969. pret 1999.g. – aut.piez.), kurš beigās izrādījās vienīgas šīs dienas duelis cīņā par kādu no godalgotajām vietām, finiša taisnes sākumā priekšā bija Laima, bet pēdējos metros tomēr viņu pasteidza 15 gadus jaunā Vineta, izcīnot sudrabu. Laima, var teikt, iet Inetas Kravales pēdās, kura I Latvijas Ziemas olimpiādē arī šādā pašā vecumā tika pie medaļas, tikai tā bija zelta, kas iegūta 5km klasikā. Paškovska beigās palika ceturtā, bet otra labākā no mūsējām Latvijas čempionātā februāra vidū Vietalvā Kitija Auziņa no Madonas šoreiz palika piektajā vietā, bet fināla sešinieku noslēdza vēl viena madoniete Ieva Pūce.

Vīriešiem dalībnieku ziņā jau bija vismaz klases augstāks fināls, kur godalgas sadalīja trīs galvenie favorīti. Apļa vidū izšķirošo rāvienu sāka veikt Arvis Liepiņš, izveidojot aptuveni 10-15 metru pārsvaru., bet pēdējā nobraucienā viņam jau pietuvojās Oskars Muižnieks, kurš pēc nobrauciena garākajā kāpumā Arvim jau bija priekšā. Oskars turpinājumā savu pārsvaru palielināja un finišēja stabilā pirmajā vietā, pagājušās olimpiādes bronzai pievienot zeltu. Arvim Liepiņam, kam pagājušā reizē sanāca palikt aiz fināla 7.vietā, šoreiz sudrabs, bet stabila trešā vieta Jānim Paipalam, kuram otrā individuālā medaļa olimpiādēs, bet prieka par to nebija, jo netika iegūts kārotais zelts. 

Jaunākais fināla dalībnieks talsinieks Jānis Šņoriņš ieņēma ceturto vietu, aiz sevis atstāja ziemas orientieristu un 14.vietas ieguvēju pasaules čempionātā Andri Kivlenieku, bet fināla sešinieku noslēdza talsinieks Kārlis Vanags. Par taktiski pareizu cīņu un sprinta finišu jāuzteic abi jaunie Alūksnes biatlonisti Vladislavs Ņedaivodins un Ingus Deksnis, kuri abi iekļuva pusfināla divpadsmitniekā un ieņēma attiecīgi 7. un 9.vietu.

6 Komentāri

Labs apraksts! Ja kas, sudraba/bronzas dueļa dāmām 30 gadu starpība, nevis 15.
Rēķinātājs
06 • 03 • 2015 / 19:28
Vrb Arvim vajadzetu pameginat biezak vingrot...Malacis Oskars ceru ka biatlona ari labi ies:)
Tavs Fans
06 • 03 • 2015 / 19:31
Rakstā rakstīts "15 gadus jaunā " ! Vajag iemācīties lasīt ne tikai reķināt ! :))
Lasītājs
06 • 03 • 2015 / 20:32
Anda ir tīri laba kļuvusi:)

07 • 03 • 2015 / 16:28
Apsteidzot neforma esoshu 15 gadigo meiteni un 46 gadigo damu:) bet nav slikti, progresejusi nedaudz ir:)

07 • 03 • 2015 / 21:36
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv