ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

21 • 10 • 2014

I.Bikše uzvar junioriem un otrais elitē Latvijas čempionātā krosā

Saistītā informācija

Sestdien Carnikavas slēpošanas un aktīvās atpūtas trasē “Zibeņi” notikušajā Latvijas čempionātā vieglatlētikas krosā, kas vienlaikus bija arī atlase uz Eiropas čempionātu un ko organizēja “Carnikavas Sporta centrs” un Latvijas Vieglatlētikas savienība, lieliski nostartējis viens no labākajiem Latvijas distanču slēpotājiem Indulis Bikše, kurš tikai finiša taisnes spurtā piekāpās uzvarētājam Dmitrijam Serjoginam, iegūstot otro vietu 8km distancē. Junioru konkurencē (U20 grupā) 19 gadus jaunais madonietis, kas pārstāv SS “Arkādija”, bija stabili pirmais. Tikmēr distanču slēpotāju panākumus papildināja vēl divi citi SS “Arkādija” pārstāvji Bruno Krampe un Samanta Krampe, kuri attiecīgi V12 un S12 grupās ieņēma otro un trešo vietu.

Sestdienas rītā, kad gaisa temperatūra bija tuvu nullei, agrāk ieradušies dalībnieki varēja novērot zemi klājušo sarmu un iesildīšanās lakā pat nevilka nost jakas un cepures. Sākumā startējušiem mazajiem bērniem vēl bija diezgan auksts, bet vēlāk gaiss iesila, un, sakoties elites grupu startiem, gaisa temperatūra jau sniedzās tuvu desmit grādiem. Carnikavas slēpošanas trasē Latvijas čempionāts krosā norisinājās pirmo reizi, un arī jebkāda skriešanas sacensības tur līdz šim nebija notikušas. Organizatori bija parūpējušies par labu pārbaudījumu skrējējiem, jo šī gada trase ar diviem, kā jau distanču slēpošanas trasei pienākas, kārtīgiem kāpumiem atšķīrās no iepriekšējo gadu Šmerļa trases reljefa.

Veiksmīgi nostartējis Latvijas čempionātā vieglatlētikā 3000m skrējienā augusta sākumā Ogrē, kad tika uzstādīts personiskais rekords un pirmo reizi izskriets zem deviņām minūtēm (par šīm sacensībām jau rakstījām šā gada 7.augustā – aut.piez.), Indulis Bikše ar savu tēvu un treneri Zinti Bikši bija nolēmuši, ka jāpārbauda spēki ar skrējējiem arī gandrīz trīs reizes garākā distancē krosā, kas reljefotā trasē distanču slēpotājam ir kā reiz piemērota un dod nelielas priekšrocības, jo daļa ātro skrējēju ir pieraduši pārsvarā pie līdzena skrejceļa vai trases. Indulis šobrīd ir viens no retajiem distanču slēpotājiem, kas mērķtiecīgi un kārtīgi gatavojas jaunajai sezonai, un viņš ir labā formā, taču konkurence viņam bija spēcīga – šā gada Latvijas čempions 3000m, pagājušā gada uzvarētājs 5000m un bronzas medaļas ieguvējs 8km krosā, kā arī vairāku vidēju un garo skriešanas distanču uzvarētājs Dmitrijs Serjogins, bronzas medaļas ieguvējs šogad 3000m un “Skrien Latvija” seriāla 10,5km distances kopvērtējuma uzvarētājs Reinis Hartmanis, pagājušā gada “Skrien Latvija” seriāla pusmaratona kopvērtējuma uzvarētājs un šogad divu pusmaratonu pirmās vietas ieguvējs Renārs Roze, kā arī Latvijas labākais triatlonists Andrejs Dmitrijevs, kuram spēcīgākā disciplīna ir skriešana, un Olimpisko spēļu 4. un 11.vietas ieguvējs un pasaules kausa posma uzvarētājs modernajā pieccīņā Deniss Čerkovskis un vēl daži citi spēcīgi skrējēji, kas ieguvuši godalgotas vietas Latvijas čempionātos un citās sacensībās vidējās distancēs. Vienīgi iztrūka trīs spēcīgi vīri, kuri jau nodrošinājuši vietu izlasē dalībai Eiropas čempionātā – Latvijas rekordists maratonā un pusmaratonā Valērijs Žolnerovičs, Latvijas rekordists 1500m un 3000m un šobrīd ātrākais vidējo distanču skrējējs Dmitrijs Jurkēvičs, 2010.-2012.gada Latvijas čempions krosā un 2013.gada Eiropas čempionāta 30.vietas ieguvējs U23 grupā Jānis Girgensons.

mid_136435.jpg
Foto: Baltictravelnews.com

Vīru elitei un junioriem bija jāveic 8km, tātad 2km apli ar diviem kārtīgiem uzkalniem bija jāskrien 4 reizes. Pirmā apļa beigās pāris sekundes priekšā pārējiem bija līderu trio, kurā kopā ar Dmitriju Serjoginu un Andreju Dmitrijevu bija arī Indulis Bikše. Otrā apļa beigās jeb pusdistancē Dmitrijevs jau bija nedaudz atkritis un līderpozīcijās atradās vairs tikai Serjogins ar Bikši. Trešajā aplī nekas nebija mainījies, un, Indulim visu laiku skrienot aiz Dmitrija, abi devās noslēdzošajā un izšķirošajā aplī. Indulis izskatījās “svaigs” un arī kalnos esot skrējis labāk nekā līdzenumus iecienījušais Serjogins, tādēļ šķita, ka varētu notikt pārsteigums. Taču Indulis vēl neuzdrošinājās pielietot atraušanās taktiku pret daudzus panākumus guvušo Serjoginu (citreiz pieredze jau būs lielāka un jutīsies pārliecinošāk par saviem spēkiem, un noteikti pamēģinās – aut.piez.). Tā viņi kopā arī parādījās finiša taisnes sākumā, kur priekšrocības jau bija vieglatlētikā trenējušajam D.Serjoginam, kurš ar savu finiša spurta paātrinājumu nodrošināja uzvaru, apsteidzot Induli par vienu sekundi. Slēpošanas trases reljefs darīja savu, un uzvarētāja laiks (28:42,0) bija aptuveni par divām līdz divām ar pusi minūtēm lēnāks nekā iepriekšējo gadu uzvarētājiem. Pēc 22 sekundēm vēl līdzīgākā finiša spurtā, neskatoties uz Andreja Dmitrijeva neatlaidību un izmisīgo finiša sprintu, Reinis Hartmanis atkal bija pārāks un ieņēma trešo vietu. Līdz ar to pirmie četri bija parūpējušies par ļoti aizraujošām sacensībām skatītājiem, sagādājot divus sprinta dueļus cīņā par godalgotajām vietām.

mid_136433.jpg
Foto: Baltictravelnews.com

Pēc līderu finiša vieglatlētikas saime varēja nedaudz “uzelpot”, jo nemaz nebūtu “priecīgi”, ka slēpotājs būtu pārspējis visus startējušos vieglatlētus, taču tik un tā Indulis savā ziņā bija “pakutinājis nervus” (pateicoties tam, ka sacensību komentētājs pazīst distanču slēpotājus un zina viņu rezultātus, skatītāji un līdzjutēji nepalika neziņā par otrajā pozīcijā skrienošo puisi un labi tika painformēti par viņu – aut.piez.). Kā jau iepriekš minēts, labs rezultāts tika gaidīts, bet, ka izies tik labi, īsti nebija cerēts. To pašu pirms apbalvošanas teica arī pats Indulis un viņa tēvs Zintis. Tā kā varam priecāties par Induļa lielisko panākumu – otrā vieta elitē un zelts junioru konkurencē, pārliecinoši apsteidzot sava vecuma dalībniekus (otrās vietas ieguvējs junioriem finišēja gandrīz trīs minūtes aiz Induļa – aut.piez.). Varbūt, ka viņš ies norvēģu Andersa Auklanda vai Kristīnes Steiras pēdās (mums jau vairāk gribētos un patiktu, ja šiem titulētajiem norvēģu slēpotājiem viņš mēģinātu līdzināties ziemas sporta veidā – aut.piez.).

Serjogins kā uzvarētājs ieguva tiesības pārstāvēt valsti Eiropas čempionātā decembrī Bulgārijā elites grupā. Arī Indulis kā labākais juniors ieguva šādas tiesības, taču 14.decembrī viņš uz kontinenta čempionātu krosā Melnās jūras krastā atrodošajā valstī nebrauks, jo tad jau pilnā sparā ritēs ziemas sezona, un viņam svarīgākā ir distanču slēpošana atšķirībā no citiem, divus sporta veidus, no kuriem viena ir distanču slēpošana, apvienojošajiem sportistiem.

Elites grupā dāmām bija jāveic 6km, un arī tur bija spēcīga konkurence, vismaz salīdzinot ar pagājušo gadu noteikti. Taču dāmām nesanāca sarūpēt tik aizraujošas cīņas kā vīriem, jo pirmās trīs, kaut arī nebija ļoti liela starpība, tomēr distances laikā izretojās diezgan drošā attālumā viena no otras. Uzvaru izcīnīja vairākkārtējā Latvijas čempione vidējās distancēs Jeļena Ābele, kas 6km distanci veica 24:10 un par 41 sekundi apsteidza Londonas Olimpisko spēļu 24.vietas ieguvēju 20km soļošanā Agnesi Pastari. Vēl 27 sekundes distancē ilgāk pavadīja un trešajā vietā ierindojās 2010.gada uzvarētāja Latvijas čempionātā krosā un viena labāko rezultātu uzrādītājām maratonā Ilona Marhele.

S12 un V12 grupās, kurās gan nenotika Latvijas čempionāts (jaunākā grupa valsts čempionātā bija U16 – aut.piez.), par godalgotajām vietām cīnījās savas grupas vadošie Latvijas distanču slēpotāji Bruno un Samanta Krampes, kuri bieži piedalās un iegūst augstas vietas arī dažādu citu sporta veidu sacensībās kā skriešanā, riteņbraukšanā, triatlonā, velorollingā, velotriālā u.c. Gluži kā iesildīšanās laikā arī sacensībās, kurās bija masu starts meitenēm kopā ar sava vecuma puišiem, Bruno un Samanta skrēja kopā, māsai atrodoties priekšā. Tādā secībā viņi sasniedza finišu, Samantai 2km distanci veicot 12:10 un par vienu sekundi apsteidzot Bruno. Neskatoties uz to, Bruno pie puišiem bija otrais, kamēr Samantai “tikai” trešajā vieta meiteņu konkurencē, kura, vismaz pirmajā pieciniekā, noteikti bija spēcīgāka nekā puišiem.

P.S. Pasākums tika aizvadīts lieliski, par ko bija parūpējušies organizatori. Paldies viņiem arī par to, ka raksta autoram tika sarūpēta apaļā 50 sporta sacensību komentēšana šajā gadā (desmit dažādos sporta veidos), sasniedzot jaunu personisko rekordu. Paldies arī pašam titulētākajam šo sacensību dalībniekam Denisam Čerkovskim (19.vieta) par atzinīgajiem vārdiem pēc finiša.

Ivars Bācis

Carnikava2014.jpg

14 Komentāri

Induli, labais. Pēc laika nokapāsi visus Latvijā ;)
Jānis
21 • 10 • 2014 / 18:52
Lielisks panākums Indulim, bet jāņem verā, ka parējiem distanču skrējējiem šīs jau ir principā pēc sezonas posms un fiziskās kondīcijas kritums, bet kā redzams Indulis ir tieši pretējs process, kur fiziskā kondīcija pirms sezonas posmā ir ļoti laba. Gribētos redzēt vairāk slēpotājus šādā skriešanas līmenī!
K.
22 • 10 • 2014 / 10:11
Tā ir, ka skrējējiem sezonas beigas, bet slēpotājiem sākums, bet tas nemazina Induļa veikumu. Arvis ātri skrien, kurš vēl varētu no slēpotājiem augstu rezultātu sasniegt?
Kross
22 • 10 • 2014 / 12:31
Bodnieks labi skrien
neīstais zukuls
23 • 10 • 2014 / 10:29
Tā varētu būt. Valdis pagājušajā gadā Priekuļu trail bija otrais aiz vieglatlēta Macuka. Vienīgi, vai šādās sacensībās viņš tiktu desmitniekā, šaubos.
neīstajam zukulim
23 • 10 • 2014 / 14:26
Es domāju, ka Valdis Bodnieks noteikti cīnītos par stabilu desmitnieku.
Jānis
23 • 10 • 2014 / 22:14
Šī gada NBS rezultāti http://www.mil.lv/~/media/NBS/PDF/Sports/2014/rezultati/kross_14_REZ.ashx, cik zinu Valdis ciena garākas distances, LČ krosā pacīnītos noteikti par austvērtīgu rezultātu (5-10.vieta noteikti), treniņu procesā LČ nebija paredzēts.

24 • 10 • 2014 / 14:23
Par desmitnieku varētu pacīnīties un iekļūt. Turies, Valdi :)

24 • 10 • 2014 / 18:04
oo, izradas pat Paipals ir skrejis :) no sievietem Klauza redazma, bet Dauskanei nevajadzeja tur but? Neredzu

24 • 10 • 2014 / 18:28
Ārpus tēmas jautājums: I.Dauškāne joprojām ir atbildīgā par distanču slēpošanu LSS vai pēc olimpiādes kas mainījies?

24 • 10 • 2014 / 21:06
Šitā laba piebilde - ".....viņš uz kontinenta čempionātu krosā nebrauks, jo viņam svarīgākā ir distanču slēpošana ......".
SLĒPOŠANA
25 • 10 • 2014 / 15:53
oficiāli skaitās atbidlīga.....Sočos nokritizēja slēpošanas vadību (t.i. sevi), tāpēc tagad nerādās....
to 24.10. 21:06
27 • 10 • 2014 / 17:35
Bikše tik ārdās.
juris
08 • 11 • 2014 / 13:40
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv