ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

11 • 06 • 2015

FIS Rolerslēpošanas aktualitātes

Par FIS Rollerslēpošanas apakškomitejas darba organizāciju

 Būs apritējis gads, kopš vadu FIS (Starptautiskās Slēpošanas federācijas) rollerslēpošanas komiteju, tādēļ īsumā atskatīšos uz paveikto. Dotā komiteja ir  pakļauta FIS distanču slēpošanas komitejai. Komitejā darbojas 19 valstu pārstāvji. Dažādu tehnisku jautājumu risināšanās (noteikumu izmaiņas, attīstības veicināšanas, bērni un jaunieši un c.) komiteja sadarbojas ar citām tehniskām komitejām.

 Izmaiņas sacensību noteikumos

Aizvadītā gada laikā ir veikta virkne izmaiņu un papildinājumu FIS sacensību noteikumos, Pasaules kausa (PK) un Pasaules čempionāta (PČ) noteikumos, FIS distanču slēpošanas punktu noteikumos. Ir izstrādātas vadlīnijas rollerslēpošas inventāra izmantošanai. Disciplīnas stratēģiskās attīstības veicināšanai, kā būtiskākās ir jāmin FIS kalendāra konferencē Varnā apstiprinātās izmaiņas  FIS distanču slēpošanas punktu noteikumos (stājas spēkā jau no 2015. g. jūnija), kas nosaka, ka par startu FIS rollerslēpošanās sacensībās būs iespējams saņemt FIS punktus, kas tik iekļauti FIS Distanču slēpošanas listē.

Īsumā par FIS Distanču slēpošanas punktu noteikumu izmaiņām

Jāatzīmē, kas Rollerslēpošanas sacensību iekļaušana FIS punktu noteikumos nebija viegls process un diskusijas prasīja vairāk kā gadu. Faktiski tā ir lieliskas iespēja attīstības valstu un to valstu sportistiem, kur sniega apstākļi ir limitēti. Tātad īsumā par būtiskākām izmaiņām, ir papildināta FIS punktu noteikumu tabula “5.3.2.3 Minimālo sodu tabula” ar sekojošiem soda punktu vērtībām rollerslēpošanas sacensībās:

  • FIS ROL WC/WSC sacensības - 15 
  • FIS ROL junioru WC/WSC sacensības - 35 
  • FIS ROL sacensības - 50 
  • FIS ROL junioru sacensības - 60

Ir pievienots paragrāfs 2.1.6., kas nosaka ka attiecībā uz rollerslēpošanas Sprinta sacensībā FIS punktu aprēķināšanā tiek ņemtas vērā tikai tās sacensības, kur distances garums ir garāks par 800m. Izmatotie faktori punktu aprēķināšanai paliek tādi paši kā distanču slēpošanā: 800/1200/1400

Visi aktuālie apstiprinātie dokumenti ir (būs) pieejami FIS mājas lapā. Tuvākā laikā ir plānots sagatavot nepieciešamās izmaiņas un papildinājumus noteikumos (kvalifikācijas prasības FIS PČ un c.), ko netieši ietekmēja FIS punktu ieviešana rollerslēpošanā.

Nacionālo federāciju loma

Kopumā ir jūtams, ka aizvadītā gada laikā FIS Rollerslēpošanā “ledus ir sakustējies”, bet vēl ir daudz darāmā, lai disciplīna attīstītos un ciešāk integrētos ar distanču slēpošanu. Disciplīnas attīstība ir cieši saistīta ar nacionālo federāciju atbalst un iesaisti. Vadošās slēpošanas lielvalstis, it īpaši Zviedrija un Norvēģija ir atzinušas rollerslēpošanas nozīmi distanču slēpošanas attīstībā gan nacionālā līmenī, gan starptautiskā  līmenī. Rollerslēpošana šajās valstīs tiek mērķtiecīgi izmantota kā distanču slēpošanas sporta veida popularizēšanas un marketinga līdzeklis it īpaši valsts dienvidu reģionos, kur ziemas nelutina ar dabīga sniega segu.

FIS Pasaules kausa posms Madonā

Rollerslēpošana ir tehniski un fiziski visradniecīgākā aktivitāte distanču slēpošanai. Saule, ātrums un gar ausīm svilpojošs vējš aizrauj un rada pozitīvu psihoemocionālo fonu, kas motivē gatavoties ziemas izšķirošajiem startiem. 10 gadus atpakaļ (2004. un 2005.) FIS Pasaules kauss rollerslēpošanā notika Cēsīs un Priekuļos ar vairāk kā 100 sportistu dalību no 14 valstīm. 2004. gadā FIS Pasaules kausā Cēsīs sprinta sacensībās Cēsu sporta skolas trenere Inese Šķēle (Balode) izcīnīja sudraba medaļu. Šovasar Pasaules kauss rollerslēpošanā ir atgriezies Madonā, un es esmu pārliecināts, ka mēs atkal varēsim redzēt augstas klases sportistus un baudīt aizraujošas sportiskās cīņas Madonas pilsētas ielās un Smecersila sporta bāzē.

Es ļoti ceru, ka Latvijas sportisti ne tikai gatavojas startam PK Madonā, bet arī plāno startē FIS Pasaules čempionātā rollerslēpošanā septembra beigās Val di Fiemmē (ITA). Jāatzīmē, ka Indulis Bikše PK posmā pirms gada izcīnīja augsto 7. vietu Intervāla startā klasiskajā stilā tajā pašā trasē, kur šogad notiks PČ.

fis_rol_1.jpg

fis_rol_2.jpg

 

1 Komentāri

viens pats Mārtiņš spēj FISā sakustināt ledu... bet pašu mājās... ja vadība negrib un tai nevajag - nebūs nekas...

12 • 06 • 2015 / 15:08
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv