ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

18 • 02 • 2015

„Uz papīra” kvalifikācija izskatās cerīga

Otrdien vakarā pēc pārstāvju sanāksmes tapa zināmi kvalifikācijas slēpojuma dalībnieku un dalībnieču saraksti, kas veidoti kā parasti, spēcīgākajiem pēc FIS punktu reitinga startējot beigās. Apskatoties, kādās vietās ir mūsējie, konkurentu FIS punktus un izvērtējot situāciju, vismaz „uz papīra” iekļūšana desmitniekā, kas tiks un pamatsacensībām (ar vienu papildu nosacījumu), izskatās cerīga. Bet tas ir „uz papīra”, kā būs reāli, to redzēsim šodien sacensībās.

Vakar vakarā norisinājās pirmā oficiālā pārstāvju sanāksme, kurā tika sniegta informācija un nosaukti pieteiktie dalībnieki kvalifikācijas slēpojumam 5km sievietēm un 10km vīriešiem brīvajā stilā ar intervāla startu. Sieviešu konkurencē no 45 dalībniecēm mūsējās pēc FIS punktu reitinga ir augšgalā, divām esot desmitniekā un vienai tūlīt aiz vienpadsmitajā pozīcijā. Visaugstāk ir Anda Muižniece (39.nr.), kura ir septītā, Laima Klauža (37.nr.) devītā, bet Inga Paškovska (35.nr.) vienpadsmitā. Anda šosezon maz ir startējusi un arī nav bijusi labākā formā, Ingai savukārt ir tikai viens starts, kas ar soda koeficentu iet ieskaitē, tādēļ reitings ir sliktāks. Taču līdzīgi var būt arī dažām citām konkurentēm, ka reitings ir zemāks nekā varējums, bet var būt arī tā, ka punktu reitings ir augstāks par reālajām spējām. Piemēram, Irānas pārstāve, kura ar saviem 168 FIS reitinga punktiem ir piektā, ir piedalījusies tikai savas valsts rīkotajās FIS sacensībās, kur dēļ dalībnieču vājā reitinga katras sacensības sākotnējie jeb soda punkti ir bijuši 140. Viņa šosezon visās sacensībās ir uzvarējusi, bet šodien nāksies piekāpties vairākām konkurentēm.

Vīriešiem kvalifikācijā būs vairāk dalībnieku, jo pieteikušies ir 69 slēpotāji. Mūsējie puiši pēc reitinga ir zemāk nekā dāmas, jo vīru konkurence ir spēcīgāka, taču tik un tā mūsu slēpotāji saglabā labas iespējas iekļūt desmitniekā. Jānis Paipals (nr.57) ir trīspadsmitais, Roberts Slotiņš (nr.54) sešpadsmitais, bet Raivo Kivlenieks (nr.51) deviņpadsmitais. Visiem trim līdz jaunajai listei ir bijuši maz startu, bet Roberts šosezon dēļ biatlona vispār nevienās FIS sacensībās nav piedalījies, tā kā pāri par 160 FIS punktiem nav viņu spēju atspoguļojums. Piemēram, piektais pēc reitinga ir lietuvietis Tautvidas Strolia, kurš Priekuļos startā nūju salauzušajam un pusminūti laiku pazaudējušām Jānim Paipalam 10km piekāpās par 50 sekundēm. Līderis ir  pēc punktiem, kurš startēs pēdējais, ir viens cits lietuvietis Lukas Jakeliunas, kuram vienīgam ir zem 100 FIS punktiem.

Šogad ir mainīti noteikumi, tāpēc kvalifikācijā spēku samēri ir savādāki nekā iepriekš, ar to domājot, ka kvalifikācija līmenis ir krities. Ja iepriekš pamatsacensībās uzreiz tika tie, kam vidējais reitings no pieciem labākajiem rezultātiem bija zem 90 FIS punktiem vīriešiem un 120 sievietēm, tad šosezon uz pamatsacensībām var tikt, ja tikai vienreiz ir sanācis „izskriet” zem šī sliekšņa (90 vīriešiem un 120 sievietēm). Tas nozīmē, ka, piemēram, kāds no vīriešiem vienās sacensībās ir dabūjis 89 FIS punktus, bet viņa reitings ir 118 vai 127 punkti, tad viņš jau ir ticis uz pamatsacensībām. Iepriekšējos gadus viņam būtu jābrauc kvalifikācija. Līdz ar to tādā veidā arī ir pazeminājies līmenis kvalifikācijas slēpojumā, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ko var redzēt arī pēc starta listes. Jau par neiztrūkstošu elementu kļuvis venecuēlietis Cezars Baena, kuram tas būs ceturtais pasaules čempionāts un kuram patīk spēlēt uz publiku. Mūsu ziemas orientierists Raivo Kivlenieks dalībnieku sarakstā atpazina arī sava sporta veida pārstāvjus no Bulgārijas un Ungārijas.

Kā jau minēju iepriekš, iespējas mūsējiem ir labas. Galvenokārt viss ir atkarīgs no pašiem, cik labi izdosies nobraukt un cik motivēti mūsu slēpotāji pieies sacensībām. Pēc protokoliem izskatās cerīgi, ka desmitniekā vajadzētu būt, un ne tikai vienam katrā dzimumā. Bet kā būs reāli, to redzēsim šodien sacensībās. Starts dāmām 14.30, bet vīriešiem 16.00 pēc Latvijas laika. Vēl tikai gribu pieminēt raksta sākumā atzīmēto „papildu nosacījumu”. FIS noteikumi paredz, ka tikt uz pamatsacensībām var tie, kas vīriešu konkurencē iegūs 140 vai labākus punktus, bet dāmām šī latiņa ir 180 FIS punkti. Tas nozīmē, ka ar iekļūšanu desmitniekā vēl nepietiek, jo, piemēram, vīriešu konkurencē tu vari būt kaut vai trešais vai ceturtais, bet, ja iegūsi 141 punktu, tad kvalifikācija nebūs pārvarēta. Šāda noteikuma būtība ir saprotama, kas izstrādāta, ņemot vērā iepriekšējo čempionātu rezultātus.

Pārstāvju sanāksmē informēja, ka šogad būs vēl viens cits jauninājums, proti, ja pārvari kvalifikāciju, tad slēpotājs vai slēpotāja tiek pielaista pie starta ne tikai vienīgajā intervāla starta distancē 10km dāmām un 15km vīriešiem, kā tas bijis līdz šim, bet arī pārējās – garajā distancē un arī skiatlonā. Kā jau zinām, tad sprintā tiek startēt pilnīgi visi, arī ar reitingu ar četrciparu skaitli.

Mūsējie, kā nu kurš, gatavojas startam. Drīz jau dosimies uz sacensību vietu. Atliek novēlēt spēku, raksturu, labu slīdēšanu un veiksmi mūsu slēpotājiem.

Agrā rītā no Sundbornas ciemata,

Ivars Bācis

Falun2015-3.jpg
Foto: Falun2015.com


10 Komentāri

Un arī bija cerīga. Liekas ka nostartēts normāli. Gaidam Ivara stāstus :)

18 • 02 • 2015 / 19:04
Tikai divi tiek uz pamatmačiem no tiem, kas šodien kvalificējās. Neviena dāma :(

18 • 02 • 2015 / 19:20
Žēl ,ka Anda netika.
sīkais
18 • 02 • 2015 / 19:51
Žēl ka Inga netika
lielais
18 • 02 • 2015 / 20:06
Žēl, ka Laima netika.
Vidējais
18 • 02 • 2015 / 20:22
visas tika:)
galvenasis
18 • 02 • 2015 / 21:16
310.3.2.2 На ЧМ для женщин, имеющих более 120 FIS-пунктов, и мужчин,
имеющих более 90 FIS-пунктов, назначаются квалификационные
соревнования. Лыжники, занявшие первые 10 мест в квалификации,
допускаются к старту в соревнованиях в рамках ЧМ с раздельным
стартом в рамках своих национальных квот.

18 • 02 • 2015 / 21:30
Athletes who have reached at least one result better than or equal to 90 FIS points distance for the men and 120 FIS points distance for the ladies during the last 365 days, will be allowed to start in the distance competitions (Interval Start, Skiathlon and Mass Start).
A qualification competition will be scheduled for the athletes who did not reach these requirements. The top 10 ranked competitors will be allowed to start in the distance competitions (Interval Start, Skiathlon and Mass Start) as part of their nation's quota under the condition that they have achieved less than 180 FIS points (including the penalty) for the ladies and 140 FIS points for the men.
Rules
19 • 02 • 2015 / 01:12
Kurš FIS sacensību noteikumu punkts tas ir?
Jeb vai sacensību žūrija tagad var pieņemt lēmumus mainot FIS noteikumus?
Kas tad īsti vakar notika? Kāds var paskaidrot?

19 • 02 • 2015 / 10:05
to: 19 • 02 • 2015 / 10:05
Pasaules čempionāta noteikumi (Edition June 2014), punkts 7.2.1.
Par pārējo, kas notika, Ivars ir visu pēdējā rakstā uzrakstījis.
19 • 02 • 2015 / 16:04
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv