ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

04 • 03 • 2013

Ulsons uzvar 50km un kļūst par čempionāta varoni

Saistītā informācija

Vakar Valdifiemmi Itālijā ar 50km distanci klasiskajā stilā ar intervāla startu vīriešiem noslēdzās pasaules čempionāts slēpošanā. Grūtajā un interesantajā slēpojumā par čempionu kļuva zviedrs Juhans Ulsons, izcīnot trešo medaļu šajā čempionātā un parādot vienu no visu laiku iespaidīgākajiem 50km slēpojumiem, vismaz ar masu startu noteikti. Abi Latvijas pārstāvji – Jānis Teteris un Valdis Bodnieks – tika noņemti no distances attiecīgi, nesasniedzot pusi no 50km, jo līderu grupa tuvojās apriņķošanai pa apli.

Svētdienas pusdienas laikā Valdifiemmi saulainajā ielejā plus padsmit grādos sākās čempionāta grūtākā distance – 50km vīriem, tikai atšķirībā no iepriekšējiem diviem čempionātiem, šoreiz tā bija klasiskajā stilā. Septiņdesmit trīs dalībnieku vidū bija arī divi latvieši – Jānis Teteris un Valdis Bodnieks. Distance tāpat kā pērn bija sadalīta sešos apļos pa 8,3km katrs. Mūsējie nebija gatavi tik ātram sākuma tempam un trases kalnainajam reljefam un jau no pirmajiem kilometriem sāka atpalikt no galvenās grupas. Paši sportisti bija lūguši smērēt, lai labāk turētu kāpumos, līdz ar to līdzenajās daļās neslīdēja tik labi. Karstums darīja savu, tāpēc dzirdināšanas vietā ierastās želejas vai enerģija dzēriena vietā prasījās vienkārši ūdeni. Valdis jau pirmā apļa beigās bija izpumpējies, un rokas bija pamatīgi piedzītas. Otrā apļa pirmajā pusē viņš no līderiem sāka atpalikt jau tuvu desmit minūtēm, un kļuva skaidrs, ka šis Valdim būs pēdējais aplis. Trase bija saveidota līkumota, un sanāca interesants skats, ka abi mūsējie vienatnē slēpoja viens otram pretī – Bodnieks bija veicis 14km, bet Teteris jau 15,6km. Jānim izdevās aiziet trešajā aplī un, ņemot vērā uz to brīdi līderiem zaudēto laiku, vajadzēja šo apli pabeigt, t.i., noslēpot pusdistanci, taču tiesneši to nepieļāva, neizprotamu iemeslu dēļ pāragri noņemot Jāni no distances aptuveni 2,4km līdz apļa beigām, kad kopā bija noslēpoti 22,6km, kaut arī līderi tajā vietā vēl nerādījās piecas minūtes. Mirkli vēlāk tajā pašā vietā neņēma nost lietuvieti Rindzāvičusu, kaut līdz viņa noķeršanai palika ne vairāk par 2 minūtēm nerunājot nemaz par otru lietuvieti Butrimavičusu, kam tie paši tiesneši ļāva turpināt slēpojumu, kad, nepārspīlējot, Ulsons bija kādus 250 metrus aizmugurē (laikam tiesnešiem dzeltenā krāsa patīk labāk nekā oranžā – aut.piez.). Abi lietuvieši paspēja noslēpot vismaz 30km, kaut arī viņiem ļoti grūti klājās, taču esot Valdifiemmi no 18.februāra, viņi jau bija nedaudz pieskaņojušies šai trasei. Līdz ar to diemžēl Jānim arī trešajā čempionātā neizdevās tikt līdz finišam. Pasaules čempionāts vēlreiz apstiprināja, ka tās ir pavisam cita veida sacensības nekā maratona kausa posmi, kur ir salīdzinoši līdzens reljefs.

Šoreiz slēpojums sākās ātrākā tempā nekā gaidīts un arī ar savādāku scenāriju. Pirmais grupu jau pēc pirmā kilometra pārbaudīja šveicietis Kuerdins Perls, bet ātri tika noķerts. Ap 12km atrāvienā aizgāja Ulsons, kam vēlāk pievienojās Kolonja. Vienā no nobraucieniem Kolonja piedzīvoja kritienu, atstājot zviedru vienatnē slēpojuma priekšgalā (arī skiatlonā sākuma daļā Kolonja krita, bet vēlāk uzvarēja, taču šoreiz nedaudz pietrūka, lai tas vēlreiz atkārtotos – aut.piez.). Sākotnēji iekrātais 15 sekunžu pārsvars pie 14km bija pieaudis līdz 50 sekundēm pie 30km. Lielajā grupā līderi paļāvās, ka Ulsons, vienatnē slēpojot, ar laiku gan jau piekusīs, taču tā nenotika. Norvēģi ik pa laikam bļāva treneriem, ka vajag jaunas slēpes. Vienu brīdi tempu sāka kurināt Bauers, bet pēc tam krievu trio – Ļegkovs, Viļegžaņins un Japarovs, un Ulsona pārsvars saruka aptuveni līdz 30 sekundēm, taču tuvāk galvenā grupa netika. Pēdējā aplī (43,8km), neejot uz slēpju maiņu, 12 sekunžu attālumā no Ulsona bija komandas biedrs Rikardsons, bet Pie 48 km izšķirošo rāvienu sāka Kolonja, kam izdevās pietuvoties zviedram, bet noķert viņu tā arī nespēja. Ulsona veikums bija iespaidojis daudzus, un tāpēc lielākā daļa no klātesošajiem un arī pie televizora sēdošajiem bija zviedra pusē un vēlējās, lai viņam izdodas noturēt pārsvaru un izcīnīt uzvaru. Varonīgi noslēpojot vairāk nekā divas trešdaļas distances vienatnē (ap 38km, no kuriem 10km kopā ar Kolonju) un parūpējoties par savādāku un interesantāku slēpojumu, par čempionu karaliskajā 50km distancē kļuva Ulsons, izcīnot trešo medaļu šajā čempionātā un pirmo zeltu karjerā pasaules čempionātos (Ulsonam ir zelts stafetē Olimpiskajās spēlēs Vankūverā – aut.piez.). Pie otrajām medaļām tika Kolonja un Poltoraņins – šveicietis skiatlona zeltu papildināja ar sudrabu, bet kazaham vēl viena bronza. Atkal ārpus pjedestāla palika Ļegkovs, finišējot ceturtajā vietā. Savukārt, līdzšinējais čempions 50km – norvēģis Nortugs, kurš bija uzvarējis šajā distancē pēdējos trīs lielākajos čempionātos (arī Olimpiskajās spēlēs Vankūverā 2010.gadā un pasaules čempionātā Liberecā 2009.gadā – aut.piez.), šoreiz palika tikai 21.vietā, jo pa čempionāta laiku bija uzkrājies nogurums (ko gan nevarēja manīt Bjergenai, kura laikam nepadalījās ar savām brokastīm un pusdienām ar tautieti Nortugu, vai arī Nortuga organisms ir cilvēcīgāks – aut.piez.).

ZOLA6551-7.jpg

Kamēr finišēja ceturtā desmita sportisti, dodoties no barošanas un treneru zonas atpakaļ uz startu, zviedru līdzjutēji no priekiem paķircināja norvēģu treneri Ogi Šinstadu ar saucieniem „tikai Peters Nortugs”, uz ko Šinstads ar smaidu atbildēja, ka jums jau tikai pirmais zelts (norvēģi slēpošanā izcīnīja septiņas zelta medaļas – aut.piez.).

Mājinieki itāļi tā arī palika bez medaļas. Pēdējā cerība uz medaļu 50km distancē Džordžio Dičenta palika 19.vietā, par vienu vietu aiz tautieša Noklera. Pēc finiša aprunājoties ar slaveno Franko Nonesu, tulkot no un uz itāļu valodu palīdzot viņa meitai, 1968.gada olimpiskais čempions pateica, ka neko nevar darīt, tas esot pēdējo divu gadu „darba” rezultāts.

Ivars Bācis

17 Komentāri

Jā, Olsons varonis, taču zvaigzne, mauprāt, vīriešu konkurencē šoreiz bija Krjukovs. Ņemot vērā to, kā tiek slēpots pēdējais posms stafetēs (un nekas neliecina, ka Sočos nebūs tāpat) krievi varbūt Krjukovu varētu pamēģināt pēdējā posmā. Tā teikt - spēku samēra maiņai.

04 • 03 • 2013 / 17:13
Paldies Ivaram par izsmeļošiem un saturīgiem aprakstiem no PČ.

Olsona uzvara parādīja, ka slēpošanā vēl tomēr ir iespējami pārsteigumi. Zviedrijā nacionālā TV ik pēc 1/2 stundas atkārto sižetus ar Olsona triumfu. Zviedru avīzes pilna ar Olsona biogrāfijas faktiem, bildes par vairākām lpp. Biju teltī Morā pie publiskā TV ekrāna ar vairākiem simtiem skatītāju. Brīdī, kad Olsons finišēja, uzmetās zosāda no vispārējām gavilēm. Viņa uzvarai ir ne tikai sportiska nozīme, bet tā nenovērtējami mobilizē zviedru nācijas pašapziņu.
Mārtiņš
04 • 03 • 2013 / 18:01
Piekrītu Mārtiņam. Lielie sasniegumi iedvesmo un uzdzen zosādu, īpaši tiem, kas kaut kādā veidā jūtas piederīgi to radīšanā.
Šobrīd gan šķiet, ka drīzāk jāsatraucas par to, ka vienai daļai Latvijas slēpošanas sabiedrības īsti neuznāk zosāda redzot mūsu rezultātus PČ...
Priecē, ka Ivara meistarība pamazām pieaug un tas, ka nebaidās iet runāt ar citu valstu pārstāvjiem un sporta veida slavenībām. Ceru, ka, ja tā turpinās, varētu izaugt pasaules līmeņa nacionālais kadrs sporta žurnālistikā slēpošanā, kas, manuprāt, ir ļoti nepieciešams. Vēlu izdošanos!
Roberts Raimo
04 • 03 • 2013 / 19:09
Robert, pozitīvisma latiņu neizdodas noturēt līdz galam. Jāpaķer uz zoba savējie. Bet esi jau pacenties, sākot ar citu cildināšanu. Lai tev sanāk arī kautko labu pateikt par latviešiem.
To the Roberts:)
05 • 03 • 2013 / 10:05
Distances LČ programmā un nolikumā dažādas.

05 • 03 • 2013 / 13:04
http://www.sportaavize.lv/05032013-ari_mes_tur_slepojam_ari_janis_hermanis_n

Ar cildināšanu un "uz zoba paraušanu" vienmēr būs kas nodarbojas - par to nav jāuztraucas.
Galvenais pašiem sevi nemānīt, īpaši jau tiem, kas bija PČ.
Pozitīvisma kampaņa ir vietā, ja apakšā ir pamatīgs un mērķtiecīgs darbs, jo neviens jau nav tik akls, lai neredzētu kas notiek.
Roberts Raimo
05 • 03 • 2013 / 22:52
Braucam uz PČ 50km startēt... bet, kad pēdējo reizi Latvijā klasiskais 50nieks ir bijis? 20km kā garākā distance LČ vīriem ir manā skatījumā parodija un atspoguļo izpratni par distanču slēpošanas vērtībām...
Roberts Raimo
05 • 03 • 2013 / 22:56
Jēziņ, Robert, vai tad tiešam nevari apstāties. Parodija jau aiziet par taviem komentāriem un vērtībām , kas kā izskatās, balstās uz bezapstājas kritizēšanu un alkām pēc "veciem-labiem laikiem" :)
To the Roberts:)
06 • 03 • 2013 / 21:22
Miera Robert, miera. Uzpipe zali un pasedi pie kamina!
zukuls
06 • 03 • 2013 / 22:08
Bet Robertam ir taisnība, viss pārvērties parodijā. Kur ir problēma 50km? Tas, ka arī dāmām būs vairāk kā 10km?

06 • 03 • 2013 / 23:23
"Zukuls" pacēla ļoti labu tēmu.
Katram ir sava izpratne par to kas notiek un atbildība par savu rīcību.
Ja redzi ka uz ielas nakts vidū guļ "nopīpējies zukuls" un 20 grādu salā tam vienaldzīgi paej garām ar domu - "ai- nekas...gan jau izdzīvos- kāds aizvilks līdz savam kamīnam"... tas pats sadzīvosi ar savu sirdsapziņu...
Tas kas LSS notiek šobrīd no sportiskās un savstarpējo attiecību organizācijas puses, ir tik kliedzoši kā nekad... vismaz pēdējos 24 gadus...
Tas, ka gados jaunie runā un domā atbilstoši saviem gadiem ir normāli... bet tas, ka dažs labs vecais "atļaujas" skriet līdzi mirkļa izdevīgumam... tas gan, lai sasniegtu ko stipri vairāk, nav īsti labi...kaut arī saprotami...
Daru slēpošanā to, ko uzskatu par būtisku un interesantu šobrīd.
Uzskatu, ka muļķīgi ir domāt, ka nolīdzinot vecos laikus tiksim pie labākiem jaunajiem laikiem. Vecos laikus atgriezt nav neviena spēkos, bet veidot jaunos gan var katrs.
Kritikai ir jābūt, bet vēlams argumentētai.
Taisnība, ka pēdējā laikā komentēju lietas bieži un dažam labam var izskatīties, ka kādam nav ko darīt.
Citas iespējas jau nav informēt par savām domām. To, ka atklātā diskusijā neiesaistās LSS atbildīgās personas... tas tikai liecina par ... tas lai paliek katra paša izpratnē.
Lai jau Roberts runā...jo vairāk runās, jo vairāk viņā neviens neklausīsies...
Laikam jau neesmu uzdevis nevienu jautājumu uz ko nebūtu vērts atbildēt... laikam jau slēpošanā neko neesmu izdarījis, un tādu ir daudz...
bēdīgi, ka tikai retais arī var atklāti pateikt, ka atbildes uz šiem jautājumiem tā kā būtu jāsniedz...
Roberts Raimo
07 • 03 • 2013 / 11:13
ir nojūdzies. prātiņ nāc mājās.
tas toč
07 • 03 • 2013 / 11:27
Palasot komentārus, saprotu,kāda sabiedrība (vismaz anonīmo komentētāju vidū) apgrozās slēpotāju vidē!

PČ piedzīvota totāla izgāšanās, bet, kritiku pieņemt viena daļa joprojām nav spējīga!Un,pieņemu, ka streso tikai tie, kas ir pietuvināti PČ dalībniekiem un LSS valdei!Doājams, ka pārējiem šī kritika ir vienaldzīga!
Doom
07 • 03 • 2013 / 12:57
Pec iepriekseja PC federacijas prezidents izvirzija merki izveidot izlasi un sakartot sistemu, lai saja cempionata rezultatu butu labaki neka iepriekseja, tika nomainita distancu sleposanas vadiba- Roberta vieta Inga, piesaistits treneris/-ri, tacu rezultati kluvusi vel sliktaki, nav izveidota sistema un iestajies pilnigs bardaks, kaut gan nauda iztereta. Kadi vel var but jautajumi..... cik % no ienakusas naudinas tika izterets distancu sleposanai ?

08 • 03 • 2013 / 10:21
Visas šīs diskusijas ir bezjēdzīgas,jo, slēpošana LV augstā līmenī nebūs ne pēc 10, ne arī 20 gadiem!

Visiem ir labi tā kā ir!
Ir kaut kāda formāli izveidota izlase, slēpotāji šad un tad piedalās kādās straptautiskās sacensībās, pasaules kausos un PČ. Šad tad tiek uzrīkotas kādas nometnes vai kopīgi treniņi!
Diemžēl, bet Latvijā nav neviena tāda līmeņa speciālista, kas būtu spējīgs pacelt LV slēpošanas līmeni!!Ja arī kāds būtu,tad, diez vai viņam ir interese.
Sem
08 • 03 • 2013 / 20:47
Pēdējais komentārs lobē pašreizējo LSS sistēmu, kas arī parāda reālo vadības attieksmi ''ir labi'', tad kam vajag izlasi?

08 • 03 • 2013 / 22:38
Ineresants fakts, bet nevienu reizi nav manits komentos izlases treneris- Jekabs Nakyms, vinam nav ko teikt par to kas notiek! Sakuma intervijas bija daudzsolosas, solija ari atbildet par savu darbu, bet nu izskatas pazudis

09 • 03 • 2013 / 09:26
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv