ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

09 • 03 • 2013

Ulda Lizuma ceļojošais kauss

Saistītā informācija

Sestdien un svētdien, 9. un 10. martā, Madonas sporta un atpūtas bāzē „Smeceres sils” norisināsies Latvijas Slēpošanas savienības un Madonas bērnu un jaunatnes sporta skolas organizētais Latvijas čempionāta noslēdzošais, trešais, posms distanču slēpošanā.

Šogad čempionāta Madonas posmā paredzēts arī kāds jaunievedums. Uzvarētājs 20 km distancē saņems Ulda Lizuma ceļojošo kausu.

1935. gada 12. oktobrī Ērgļos dzimušā Ulda Lizuma (miris 2006. gada 13. februārī) vārds Latvijas slēpotāju sabiedrībai nav svešs, jo U. Lizuma panākumus atkārtot līdz šim nav spējis neviens. Savas pirmās uzvaras Latvijas (tolaik LPSR) čempionātā distanču slēpošanā Uldis Lizums izcīnīja 1959. gadā, kad bija ātrākais gan 50 km distancē, gan 4 x 10 km stafetes slēpojumā. Šajā pašā čempionātā viņš kāpa uz goda pjedestāla otrā pakāpiena arī 15 km un 30 km distancē. Šo panākumu, trenējoties vien paša spēkiem, neizmantojot trenera palīdzību, viņš sasniedza 24 gadu vecumā. Pirmajiem tituliem sekoja citi, un līdz 1970. gadam viņa kontā bija jau 19 zelta medaļu, par cita kaluma godalgām pat nerunājot. Lauvas tiesa medaļu izcīnītas garajās distancēs, tostarp 50, 60 un 70 kilometru slēpojumos, kas no sportistiem prasa labu fizisko sagatavotību, izturību un prasmi pareizi sadalīt savus spēkus visas distances garumā. Kā atsevišķs panākums Ulda Lizuma karjerā jāizceļ 1962. gadā Otepē (Igaunija) PSRS meistarsacīkstēs izcīnītā 35. vieta 30 km distancē. Šim sasniegumam neviens no Latvijas slēpotājiem nav pietuvojies.

Arī turpmākais Ulda Lizuma mūžs bijis saistīts ar sporta aktivitātēm. Viņš ir bijis sporta biedrības „Vārpa” padomes priekšsēdētājs un sporta dzīves organizators, kā arī savulaik palīdzējis Vestienā veidot sporta biedrības „Dinamo” biatlona bāzi, liekot ne vienam vien mūsu reģiona iedzīvotājam atklāt slēpošanas prieku.

Ulda Lizuma sportiskie panākumi arī turpmāk būs motivējošais faktors daudziem distanču slēpotājiem, gan tiem, kas paši saņems U. Lizuma ceļojošo balvu, gan tiem, kas par to cīnīsies. Plānots, ka balvu sacensību otrajā dienā pasniegs ievērojamā distanču slēpotāja tuvinieki.

(Rakstā izmantota Madonas pilsētas 1. vidusskolas sporta skolotāja Egila Ziņģīša sniegtā informācija.)

Lizums.jpg

Foto plakātā no Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja krājuma
Uldis Lizums 1962. gada PSRS meistarsacīkstēs ceļā uz augsto 35. vietu 30 km distancē.

Avots: Laikraksts "Stars" (oriģināls lasāms http://www.estars.lv/raksti/6/19916)

1 Komentāri

Pat 60-tajos gados viņa autoritāte bija jūtama starp distančniekiem.Man ir saglabājusies sešdesmito gadu sporta spēļu programmiņa kurā rakstīts par Ulda sasniegumiem 9 .savienoto republiku sacensībās.Viņš tiešām bija Latvijas leģenda ne tikai trasē,bet arī vēlāk, ar savu darbību distanču slēpošanas attīstīšanā Latvijā.
10 • 03 • 2013 / 16:56
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv