ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

14 • 01 • 2013

Otrajā dienā FIS sacensībās Priekuļos uzvaras igauņiem, mūsējiem punktu rekordi

Vakar Priekuļos slēpošanas un biatlona kompleksā noslēdzās Latvijas čempionāts un FIS sacensības distanču slēpošanā. Otrajā sacensību dienā Latvijai neizdevās tikt pie uzvaras, jo vīriešiem 10km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu uzvarēja igaunis Ēri Vahtra, bet dāmām uz pusi īsākā distancē, nepārspēta atkal palika igauniete Heidi Raju. Labākie no latviešiem atkal bija Arvis Liepiņš un Inga Dauškāne, kuri izcīnīja attiecīgi trešo un otro vietu.

Arvja Liepiņa pirmajā dienā klasiskajā stilā izcīnītā uzvara apliecināja, ka varam cīnīties un arī pārspēt spēcīgos igauņus, taču tas vēl nenozīmē, ka ziemeļu kaimiņus tagad sāksim uzvarēt katru reizi. Sestdien uzvara bija prasījusi pārāk daudz spēka, tāpēc svētdien vēlreiz atkārtot panākumu Arvim neizdevās, kaut arī līdz pat finišam notika līdzvērtīga cīņa. Pirms pēdējā apļa uz 7,5km atzīmes vadībā Ēri Vahtra, kas savu komandas biedru un galveno favorītu Karelu Tamjarvu apsteidza par četrām sekundēm, bet Liepiņam priekšā bija tikai piecas sekundes. Pēdējos 2,5km vairāk spēka bija palicis abiem igauņiem, tāpēc Latvijas izlases līderim un SS „Arkādija” pārstāvim šoreiz nācās ierindoties trešajā vietā, kas tik un tā ir ļoti atzīstams rezultāts. No uzvarētāja Vahtras, kas distanci veica 23:45,3, Liepiņš atpalika 18 sekundes, bet no otro vietu ieguvušā Tamjarva – 11 sekundes. Tā kā Tamjarva FIS punktu reitings bija 23, tad tas krietni uz augšu pavilka arī sacensību kopējo reitingu salīdzinājumā ar sestdienu (uzvarētājam tika 43 FIS punkti – aut. piez.), un tā kā Arvis no uzvarētāja atpalika salīdzinoši ļoti maz, tad atkal varēja priecāties par jauno rekordu – 54 FIS punktiem (par vienu atpaliek no Jura Ģērmaņa 2001.gada martā Slovākijā sasniegtā – aut. piez.). Tiesa, nevar aizmirst, ka patieso varējumu FIS punktu izteiksmē var skatīties Pasaules kausa posmos, pasaules čempionātos, t.i., sacensībās, kur startē visa pasaules elite. Arvis atzina, ka svētdien pietrūka spēka, jo sestdien bija diezgan pamatīgi izlicies, un tāpēc arī pēdējā aplī nedaudz „pieplīsa”.

Atzīstamu rezultātu otro dienu pēc kārtas uzrādīja Roberts Slotiņš ar Juri Ģērmani, kuri bija trijniekā starp mūsu slēpotājiem. Robertam atkal piektā vieta kopējā vērtējumā un otrā starp latviešiem (arī pērn Priekuļos Slotiņš  bija otrais no Latvijas slēpotājiem abās distancēs – aut. piez.), no uzvarētāja atpaliekot 45 sekundes un uzstādot punktu rekordu – 69 FIS punkti. Juris, savukārt, sestdienas sesto vietu nomainīja ar septīto svētdien, jo igauņu plejādi papildināja sprinteris Andress Kollo, kurš izcīnīja ceturto vietu. Ģērmanis Vahtram zaudēja 1:03, bet savu komandas biedru un pagājušā gada uzvarētāju slidsolī Jāni Paipalu, ar kuru līdzīgi „gāja” visu distanci, beigās tomēr apsteidza par 5,5 sekundēm. Labāk nekā pērn nostartēja Oskars Muižnieks, kurš ierindojās 11.vietā un bija piektais ātrākais no latviešiem. Labākais no maķedoniešiem, kuri pirmo reizi startēja Latvijā,  bija devīto vietu ieguvušais Darko Damjoanovskis.  Šoreiz labākais no mūsu junioriem bija Indulis Bikše, kuram 12.vieta (+2:06) un labākie karjerā FIS punkti (114 punkti). Bikše Arni Pētersonu, kurš sestdien viņu klasikā bija apsteidzis par trim sekundēm, svētdien brīvajā stilā pārspēja par pusminūti.

Dāmām 5km distancē jau otro dienu nekādas cerības konkurentēm neatstāja igauniete Heidi Raju, kura 30 sekundes priekšā startējušo Ingu Dauškāni, atkal bija apdzinusi jau pēc pirmajiem 2,5km kilometriem. Tiesa, brīvajā stilā finišā pārsvars bija par 17 sekundēm mazāks nekā klasiskajā stilā, jo Raju Dauškāni pārspēja par 1:25. Un šāda atstarpe atkal neļāva Ingai, kurai otrā vieta abās dienās, iegūt mazāk par 200 FIS punktiem (203 punkti). Trešo vietu izcīnīja Inga Paškovska, kurai ar Dauškāni pēc pirmajiem 2,5km bija gandrīz vienāds laiks (Paškovska bija par 0,3, sekundēm ātrāka – aut. piez.), bet finišā no savas vārda māsas atpalika sešas sekundes. Dauškāne to skaidroja ar to, ka pirmajā aplī esot kritusi, bet kopumā ar savu sniegumu esot labāk apmierināta nekā sestdien, piebilstot, ka ir pagājis viens mēnesis, kopš viņa trenējas uz sniega. Vēl par pusminūti lēnāka bija labākā jauniete un ceturto vietu ieguvusī Kitija Auziņa, kurai šā rezultāta iegūšanā jāpateicas arī Paškovskai, kura, startējot pusminūti aiz Auziņas, bija Kitiju noķērusi pirmā apļa beigās pie 2,5km atzīmes un aiz kuras madoniete arī noslēpoja otro apli, tādējādi arī kļūstot par vienīgo, kura otro apli veica ātrāk nekā pirmo (pārējās otro apli veica vidēji par 20-25 sekundēm lēnāk – aut. piez.). Nevar nepieminēt 13 gadus jaunās cēsnieces Vinetas Pētersones debiju FIS sacensībās. Viņa uzvarētājai zaudēja 2:48 un ierindojās 8.vietā, bet no Latvijas pārstāvēm bija piektā, jo vēl pa vidu sestajā vietā bija 14 sekundes ātrāk slēpojusī Anda Muižniece. Kaut arī veikums nav peļams un jebkura cita šāda vecuma meitene varētu būt ļoti apmierināta, tomēr nevar noliegt, ka tas nebija Vinetas ne tuvu labākais sniegums, it sevišķi salīdzinot ar ātrumiem, kādus viņa rādīja sestdien klasikā pie savas S14 grupas.

30 Komentāri

Hei organizatori! Kur tad var redzēt tos LČ 30+ rezultātus ar koefcientiem? Kas tad tur ieņēma tās LČ godalgotās vietas? Gribās sava novada vecos kraķus paslavēt, bet nav nekādu iepēju! Vai varbūt FIS tusiņš beidzies un tādi sikumi nevienu neinteresē?
14 • 01 • 2013 / 19:20
kur tad labākus kadrus sižetā nevarēja ielikt. Noskatoties liekas ka tur tik tūristi piedalījās :D

14 • 01 • 2013 / 20:38
Hei, vispār! Čaļi ir labi nostartējuši! Sveicam viņus, un lai tik turpina attīstīties par stipriem sportistiem:)

14 • 01 • 2013 / 21:05
tocna operators celamkrans runaa par vadosajiem sportistiem a raada kkaadus tuuristus..... kas nemaak sizetu uztaisiit??? vel pietam LV tepat pie deguna matreaals...

15 • 01 • 2013 / 09:33
par veterāniem aizrādījums manā lauciņā. Taču rezultāti svētdien jau bija zināmi. Nevaru komentēt kāpēc nav ielikts mans raksts par šo vērtēšanas sistēmu un paši rezultāti. iespējams, ka daudz darba.Cerēsim, ka šajās dienās būs. Un ja kas nebūs saprotams, tad paskaidrošu
Andis
15 • 01 • 2013 / 12:45
Inesi, paldies par interesi. Lūgums reizēm būt saprotošiem, jo vienmēr tiešām visu nevar paspēt izdarīt ļoti ātri. Šorez veterāniem jauna kārtība un aprēķināšas sistēma, kas arī ir par iemeslu ka viss nav tik operatīvi.
Informācija par veterānu sistēmu ko atsūtīja Andis:

http://www.infoski.lv/distancu-sleposana/jaunumi/2012-2013-gada-sezona/veteranu-sacensibu-rezultatu-sezonas-ranga-aprekinasanas-kartiba/

Par video sižetiem arī pamanīju, bet gan jau arī operatori iemācīsies safilmēt lai visiem patīk :) Viņiem jau arī ir savas nianses, iespējas un apstākļi kapēc ir tā kā ir.
15 • 01 • 2013 / 13:37
Neizpratni rada Petersones startesanu lielo grupa.Pec nolikuma vina driksteja startet tikai vienu grupu augstak.Un vel vina ar lielo izlasi brauksot uz pasaules cempi.Tad jau visam vajadzeja braukt vienadu distanci un atrakas lai brauc. Pienaks vinas vecums lai brauc,bet nejau 13 gados ,bez atlases.LSS laikam groza nolikumus ka grib.
AA
15 • 01 • 2013 / 14:08
Pilnīgi piekrītu AA. Kam tad vajadzīgs nolikums? Ilze var atļauties visu.

15 • 01 • 2013 / 19:54
Tie kas tur gudri spriež par to nolikumu, tad kur tas tiek pārkāpts, ja Vineta svētdien Latvijas čempionāta ieskaitē nemaz nav startējusi? Viņa startēja FIS sacensības, kur par to nekas netika minēts.

15 • 01 • 2013 / 19:58
FIS sacensibas notiek Latvijas cempionata ietvaros,jo bija grupas SE,SE18.
AA
15 • 01 • 2013 / 20:19
Hmm, tad kurā no šīm grupām viņa startēja? Kaut kā Latvijas čempionāta rezultātos nemanu viņu nevienā no sieviešu grupām.

15 • 01 • 2013 / 20:34
LTV1 panoramas sizeta pie sporta, pamaniju video ar Jekabu N. un par sleposanu. Loti forsi, vairak tadus, tas ari so veseligo sporta veidu raditu vel popularaku! Varbut LSS ir verts padomat uz nakoso sezonu, kadu nelielu finansialo mazuminu atvelet ari sadam papildus marketingam. Tomer bija patikami redzet. Veiksmi visiem!

15 • 01 • 2013 / 21:34
Veterānu rezultāti liekas nav aprēķināti pareizi, koeficienti ņemti no Latvijas čempināta nolikuma ,bet tur jau ir iezagusies kļuda, jo nez kāpēc no40-43 gadiem koeficienti ir lielāki nekā nākošajos gados dzimušajiem, pēc loģikas vajadzētu koeficientiem pieaugt secīgā kārtībā, nevis haotiskā. Ļūgums apskatīt esošo problēmu!
15 • 01 • 2013 / 23:40
Vai Ingu Paškovsku nevar piesaistīt uz PČ Itālijā 5km F kvalifikācijā?

16 • 01 • 2013 / 09:25
A man prieks par Pētersoni,un nav tur ko skaust.
JR
16 • 01 • 2013 / 09:37
Nu diemžēl meitenēm jaunietēm un juniorēm ir tāds līmenis, kāds ir, un tāpēc saprotami, ka Pētersone ir viena no vadošajām arī pie lielajām.

16 • 01 • 2013 / 09:50
beidziet mazoties... nevajag jau 13 gados braukt uz PC, ja pat sava grupa Baltijas cempionata nav parliecinosi pirma. Un vispar kaut nedaudz paskatieties kas notiek Igaunija, tur jauniesiem, ja taja diena ir sacensibas sava vecuma grupa, nemaz nelauj startet vecaka grupa, kur nu vel jaunakajai jaunietei pie sievam. Attopieties, ko mes daram ar berniem.

16 • 01 • 2013 / 17:22
Laikam treneriem galvaa sakapis.Taapat skaidrs ka sprinta nekvaliticesies,

16 • 01 • 2013 / 20:22
Ar Vinetu ir tā pat kā ar depozītu bankā vai akcijām. Ja izņemsi šodien, būs piečuks, iztērēsi un būs jādomā, kur atkal dabūt vēl vienu (Vinetu), ja noguldīsi (tobiš mērķtiecīgi un saprātīgi trenēsi), tad pēc 10 gadiem varēsi dzīvot no procentiem. Es jau saprotu, ka LSS naudu gribas tagad, par to, kas būs pēc 2, 4, 6 gadiem, lai domā citi.
Par Vinetu
17 • 01 • 2013 / 08:51
Smiekliga diskusija par Vinetu. Nesapratu to salidzinājumu ar depozītu, vai tad Vinetu tur taisas spidzinat vai ko citu, reali tak nav starpiba kur starte LV vai PC?! Bet te daļa demogogu jau no berna kājas grib iegalvot, nav ko braukt navajag mes tak nevaram..... psiholoģiju grauj. Ja Vineta ir lidziga vai stipraka par parejam un pati velas braukt ir jaļauj, bet ja aizbrauc vinas vieta vajakas, tad kada motivacija treneties?
Lauris
17 • 01 • 2013 / 09:35
Smiekliga diskusija par Vinetu. Nesapratu to salidzinājumu ar depozītu, vai tad Vinetu tur taisas spidzinat vai ko citu, reali tak nav starpiba kur starte LV vai PC?! Bet te daļa demogogu jau no berna kājas grib iegalvot, nav ko braukt navajag mes tak nevaram..... psiholoģiju grauj. Ja Vineta ir lidziga vai stipraka par parejam un pati velas braukt ir jaļauj, bet ja aizbrauc vinas vieta vajakas, tad kada motivacija treneties?
Lauris
17 • 01 • 2013 / 09:35
Kāpēc tad Vineta nebrauc uz Junioru čempionātu? Citas valstīs neatļautu startēt pat junioru grupā!

17 • 01 • 2013 / 10:07

17 • 01 • 2013 / 10:33
uz junioru čempionātu neviena nav izpildījusi atlases kritērijus.

17 • 01 • 2013 / 10:50
un atlases kriterijus uz PC IZPILDIJUSI? Int situacija, ka uz PC vieglak aizbraukt neka uz Junioru cempionatu. Tas protams ir LSS un treneru kompetences jautajums- vest vai nevest, tikai butu labi, ja LSS atbildetu uz vienu jautajumu- cik ta ir ieguldijusi jauniesos, nometnes, treninprocesa? Otrkart, FIS ari nesez mulki un ja ta turpinasies, vest pilnu dalibnieku skaitu no valsts un stabili"izcinit" visas pedejas vietas, tai pasa laika LC nevar pat 30 dalibniekus uz starta uzlikt un kopejais limenis gadu no gada paliek tads pats, tad planoto ienakumu vieta var nakties stipri skaidroties. Attopoties vienreiz, izskatas, ka te nevienam sleposanas nakotne neinterese, bet gan tikai nauda tulit un tagad.

17 • 01 • 2013 / 11:19
Tā sanāk, ka uz PC ir vieglāk tikt nekā uz PJC:) Ja uz pieaugušo čempi skatītos pēc atlases kritērijiem un punktu izpildes, tad tikai kādi trīs džeki tiktu varbūt.

17 • 01 • 2013 / 11:52
Nu par to Vinetu detaļas man, protams, nav zināmas, bet tā vispārīgi runājot, liktos, ka šāda veida bažām ir pamats, jo tā jau kopumā ir Latvijas sporta videi tipiska problēma - ir daudzsološoi jaunieši un juniori, kuriem pēc tam sākās veselības problēmas utt - bieži vien tas ir saistīts ar pārtrenēšanos un nelīdzsvarotu sportisko attīstību jauniešu vecumā. Pabojā sirdis, elpošanu, nenostiprina saites utt - galu galā medicīniski cilvēks aug pat līdz 18-21 gadu vecumam - ja tajā slodze ir neadekvāta (un startēšana pie pieagušajiem tāda varētu būt), tad sekas var būt ne pārāk labas...
Lai veicas visiem slēpotājiem, bet pārķert arī nav nekādas jēgas.... redzējāt kā bija ar Bjorgenu - mazākās aizdomas par veselību, nocēla no trases ka nopaukšķēja...mūsējie ar strutainiem zobiem mauc...
ivars
17 • 01 • 2013 / 21:50
Kā jau mēs lielākā daļa zinām, ka Vineta brauc BMX un Pasaules čempionātos pa medaļām (savā grupā) un diez vai viņai pamats būs slēpošana, drīzāk jau riteņbraukšana, tā pat kā Vinetas brālim Arnim Pētersonam, tāpēc neviens laikam depozīdu neuzdrošinās likt un spiež tagad no viņiem uz pilnu banku!

18 • 01 • 2013 / 00:36
ā, tad vēl jo vairāk, jo tad viņai reāli ir nevis viena sezona gadā, bet divas - gan ziema, gan vasara! ..... var viegli pārķert!
Nu cerams, ka treneru sastāvam un pašai kādas domas radīsies un tā nenotiks....
ivars
18 • 01 • 2013 / 07:02
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv