ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

21 • 01 • 2013

Mūsējie pieticīgi sāk junioru čempionātu distanču slēpošanā

Saistītā informācija

Šodien Liberecā Čehija sākās pasaules čempionāts junioriem un U23 grupai distanču slēpošanā, kurā startē arī Latvijas izlases dalībnieki. Pirmajā sacensību dienā norisinājās sprints klasiskajā stilā junioriem, kur no mūsējiem visaugstāko vietu ieguva Arnis Pētersons, 81 dalībnieka vidū ierindojoties 71.vietā. Par Pasaules junioru čempioniem kļuva zviedriete Stina Nilsone un vācietis Lenarts Mecs.

Pasaules čempionāts tāpat kā pērn Turcijā sākās ar sprintu, bet šogad jau klasiskajā stilā. Junioriem (1993.un jaunāki) kvalifikācijā startēja 81 dalībnieks no 29 valstīm, kuru vidū bija arī Latvijas pārstāvji Arnis Pētersons un Indulis Bikše. Dalībniekiem numuri bija iedalīti pēc FIS punktu reitinga sprintā, un mūsējie bija sestā un septītā desmita beigās (Pētersonam 57.numurs (248 FIS punkti), Bikšem 68.numurs (290 FIS punkti) – aut. piez.).  Slēpotājiem pie trīsdesmitnieka, kas pārvar kvalifikāciju un iet tālāk uz ceturtdaļfinālu, reitings bija ap   170 punktiem, kas, protams, latviešu cerības kvalificēties „nenorakstīja”, bet tuvināja minimumam, ja izdotos lieliski nostartēt. Taču to diemžēl neizdevās izdarīt, un nācās samierināties ar vietām astotajā desmitā. Arnis Pētersons 1,3km veica 3:29,03, atpaliekot no labākā laika uzrādītāja 34,22 sekundes un paliekot 71.vietā, bet līdz kvalifikācijas pārvarēšanai pietrūka 22,23 sekundes. Kaut arī junioru čempionātā ir nesalīdzināmi spēcīgāks sastāvs nekā jaunatnes Olimpiskajās spēlēs Insbrukā, kur Arnim izdevās izcīnīt 20.vietu, tomēr no cēsnieka tika gaidīta augstāka vieta, kaut arī sprints šoreiz bija klasikā. Indulis Bikše bija vēl 4,83 sekundes lēnāks un ierindojās 77.vietā. Līdz ar to mūsējiem neizdevās nostartēt labāk vai sava reitinga robežās, palaižot priekšā divus lietuviešus Juliusu Kardeli (1995.g.) un Stepanu Terentjevu (1996.g.), kuri bija par divām un četrām sekundēm ātrāki nekā Arnis Pētersons un ierindojās attiecīgi 65. un 70.vietā (novembra vidū FIS sacensībās Muonio (Somija) klasiskā stila sprintā Juliuss Kardelis Pāvelam Ribakovam zaudēja 20 sekundes, bet Arvim Liepiņam pusminūti – aut. piez.).

Kā pastāstīja junioru izlases treneris Dainis Vuškāns, tad bija cerēts uz labāku rezultātu, taču par sliktu mūsējo startu nevarētu nosaukt, jo speciāli sprintam nenotika gatavošanās. Vairāk uzsvars tika likts uz garajām distancēm, kur arī cer sagaidīt labākus rezultātus. Slēpes esot iesmērētas labi. Treneris arī norādīja, ka citām izlasēm ir speciāla sprinteru komanda, kā arī 1993.gadā dzimušie tomēr ir fiziski un funkcionāli spēcīgāki, it īpaši par 1995.gadā dzimušo Induli Bikši.

Daudz labāk veicās igauņiem, no kuriem divi izdevās pārvarēt kvalifikāciju. Trešais pēc reitinga Makro Kilps arī uzrādīja trešo laiku 2:55,77 un labākā laika uzrādītājam Vadimam Koroļovam no Krievijas zaudēja 0,96 sekundes. Pārdaugavas kausa sprintā 22.decembrī startējušam un 4.vietu ieguvušajam Johannesam Alvaram Alevam 21.laiks, par astoņām  sekundēm lēnāk nekā komandas biedram. Astoņpadsmit gadus vecajam Andrusa Vērpalu dēlam Andreasam līdz kvalifikācijas pārvarēšanai pietrūka trīs sekunžu un nācās ierindoties 37.vietā.

Finālā pārliecinoši uzvarēja vācietis Lenarts Mecs, kurš par 2,6 sekundēm apsteidza krievu Koroļovu, bet 4,6 sekundēm trešās vietas ieguvēju norvēģi Bjernu Vidaru Sūru. Igaunis Kilps uzvarēja ceturtdaļfināla braucienā, bet pusfinālā kā „veiksmīgais zaudētājs” tika tālāk finālā, taču spēku finālam viņam nepietika un tāpēc palika stabili pēdējais finālbraucienā, iegūstot sesto vietu, bet Alevs izkrita ceturtdaļfinālā un ierindojās 22.vietā. Insbrukas Jaunatnes Ziemas Olimpisko spēļu finālists sprintā un 6.vietas ieguvējs japānis Kentaro Išikava izcīnīja 15.vietu, bet vicečempions vācietis Mariuss Cebulla palika 25.vietā.

Dāmām 68 dalībnieču vidū bija arī divas igaunietes un trīs lietuvietes. Vienīgi igaunietei Kristīnai Haikarai, 1,3km uzrādot 27.laiku (+19,89 sekundes), izdevās kvalificēties ceturtdaļfinālam. Otra igauniete Pireta Parnika ierindojās 39.vietā (+28,86), bet labākā no lietuvietēm Ingrida Ardišauskaite kvalifikācijas uzvarētājai zaudēja 31,5 sekundes un uzrādīja 47.laiku. 1995.gadā dzimušās Kristīna Kazlauskaite un Vaida Kairite, kuras pirms nedēļas startēja Priekuļos, ierindojās attiecīgi 65. un 66.vietā, zaudējot labākajam laikam 56 sekundes.

Dāmām finālā triumfēja zviedriete Stīna Nilsone, kas aiz sevis ar 1,9 sekunžu pārsvaru atstāja vācieti Viktoriju Karlu, bet trešā bija kvalifikācijas uzvarētāja Jevgēnija Ošepkova no Krievijas. Igauniete Haikara palika pēdējā savā ceturtdaļfināla braucienā un ieguva 29.vietu.

Rīt Pasaules čempionātu ar sprintu klasiskajā stilā uzsāks U23 grupa, kur startēs Arvis Liepiņš un Roberts Slotiņš, kuri noteikti pacīnīsies par augstākām vietām nekā šodien mūsu juniori.


Arnis Petersons 2013.jpg
Arnis Pētersons

4 Komentāri

Par abu trīsdesmitnieku rītdienas sprintā:)

21 • 01 • 2013 / 17:15
Sarauj puiši! Konkurence spēcīga, bet iespējas ir.

22 • 01 • 2013 / 09:39
Davai puiši, jūs varat un mākat! Par jums te, Latvijā, fano !
Davai!
22 • 01 • 2013 / 13:07
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv