ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

30 • 11 • 2012

Liepiņš Pasaules kausa sprintā apsteidz godalgotu vietu ieguvējus

Saistītā informācija

Šodien Somijas pilsētā Kūsamo ar sprintu klasiskajā stilā sākās trīs dienu mini tūre distanču slēpošanā, kas ir arī Pasaules kausa otrais posms. Latvijas pārstāvis Arvis Liepiņš uzrādīja ļoti labu rezultātu, apsteidzot vairākus ļoti spēcīgus slēpotājus un 118 dalībnieku konkurencē izcīnot 90.vietu.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šoreiz Kūsamo dalībnieku skaits pārsniedza simtu – 118 dalībnieki, no kuriem 76 slēpotājiem reitings bija zem 100 FIS punktiem (7 dalībniekiem no izsētās grupas, kuriem starta protokolos reitingu neuzrāda, ir virs 100 FIS punktiem sprintā – aut. piez.). Mūsu pārstāvis Arvis Liepiņš pēc FIS punktu reitinga ar 146,21 punktiem bija 98., tāpēc arī startēja ar tādu numuru. Iepriekšējos divos gados viņam sprintā pirmajā dienā bija attiecīgi 110. un 114.vieta, kas bija ļoti tuvu tā brīža reitingam, un tādējādi, nostartējot arī šoreiz atbilstoši reitingam vai labāk, Arvim Liepiņam bija reālas iespējas pirmo reizi Kūsamo sprintā tikt simtniekā. Izsētā grupa, kurā bija 26 sportisti, tika veidota pēc pirmajā posmā Jelivārē (Zviedrija) 15km distancē uzrādītajiem rezultātiem, tāpēc arī nebija pārsteigums, ka tādi sprinta meistari kā Olimpiskais čempions Ņikita Krjukovs, viņa komandas biedri Aleksejs Petuhovs un Nikolajs Morilovs, zviedri Emīls Jonsons un Teodors Petersons, kā arī norvēģis Eiriks Brandsdāls nebija izsētajā grupā.

Arvis lieliski nobrauca kvalifikāciju, patīkami pārsteidzot un iepriecinot slēpošanas līdzjutējus. Viņš 1,4km sprinta distanci, kas pazīstama ar straujo nobraucienu pēc starta un stāvo kāpumu pirms finiša taisnes, veica 2:58,34, no līdera atpaliekot 16,17 sekundes, un tobrīd tas deva 85.rezultātu un reālas cerības ne tikai uz simtnieku, bet arī deviņdesmitnieku. Aiz viņa startēja pazīstamie distančnieki zviedrs Anderšs Sēdergrēns un čehs Jiri Magals, kuri mūsu sportistu pērn Kūsamo sprintā nedaudz, bet apsteidza, kā arī tādi distancēs atzīstamus rezultātus uzrādījušie kā slovāks Bajčičaks, šveicietis Livers un itālis Kekki, kuri pērn sprintā bija aiz Liepiņa. No vēlāk startējušiem tikai pieciem izdevās uzlabot Arvja laiku, un līdz ar to
sprinta kvalifikācijā izcīnīta 90.vieta, kas krietni pārspēj iepriekšējos divos gados šajā Somijas slēpošanas centrā parādīto. Pirmo reizi zaudēts mazāk par 20 sekundēm labākā laika uzrādītājam un iegūti 119,65 FIS punkti, kas ir labākais SS „Arkādija” pārstāvja sasniegums Pasaules kausa posmos (labākais rezultāts Arvim sprintā ir 96 FIS punkti, kas uzrādīti šogad februārī Skandināvijas kausā Madonā – aut. piez.). Aiz Liepiņā palika tādi pazīstami slēpotāji kā Bauers, Sēdergrēns, baltkrievs Dolidovičs un norvēģis Dīrhaugs, kuriem ir uzvaras vai godalgotas vietas Pasaules kausa posmos vai Pasaules čempionātos.

Kvalifikāciju pārvarēja un labāko trīsdesmitniekā iekļuva trīs igauņi – Peters Kummels (22.laiks), Sīms Sellis (24.) un Anti Sārepū (30.). Jāatzīmē 24 gadus vecā ķīnieša K.Suna 20.laiks, kvalifikācijas uzvarētājam Emīlam Jonsonam, kurš sprintu veica 2:42,17, zaudējot tikai 4,09 sekundes. Tiesa, pirms diviem gadiem Otepē viņš bija 27.vietā. Pārsteidzoši, bet labāko trīsdesmitniekā netika šveicietis Dario Kolonja, kas šobrīd acīmredzot nav labākajā formā, gatavojoties Tour de ski un Pasaules čempionātam (Otepē janvārī klasiskā sprinta kvalifikācijā viņš pat otrā laika uzrādītāju apsteidza vairāk nekā par četrām (!) sekundēm – aut. piez.). Vienīgais Lietuvas pārstāvis Vitautas Strolia tāpat kā pērn bija piecas sekundes lēnāks par Arvi Liepiņu un šoreiz ierindojās 112.vietā.

Vīriešiem finālā stāvajā kāpumā pirms finiša taisnes Nortugs uzskrēja līdzīgi kā pērn iedzīšanā, atstājot Kolonju „brīnāmies”, taču šoreiz norvēģim uzvarēt neizdevās, neskatoties uz savām vienreizējām finišēšanas spējām abos slēpošanas stilos, jo par viņu finiša taisnē ātrāks bija, iespējams spēcīgākā klasikas finiša spurta īpašnieks, Ņikita Krjukovs, sagādājot papildus svētkus Krievijas izlasē, jo viņiem pārspēt Nortugu finišā allaž ir bijis ļoti svarīgi. Trešo vietu izcīnīja Eiriks Brandsdāls. Kvalifikācijas uzvarētājs Emīls Jonsons pusfinālā krita un finālā neiekļuva. No igauņiem visaugstāk tāpat kā Muonio sprintā bija Sīms Sellis, kurš ierindojās 19.vietā. Dāmām atkal pārāka bija norvēģiete Marita Bjergena (kaut arī ceturtdaļfinālā, startējot ar jaunām slēpēm, viņa tikai kā „veiksmīgā zaudētāja” tika tālāk pusfinālā – aut. piez.). Otro un trešo vietu, papildinot Krievijas izlases veiksmīgo dienu, izcīnīja Jevgēņija Šapovalova un Anastasija Docenko. Poliete Justīna Kovaļčika, kura bija ātrākā kvalifikācijā, iekļuva pusfinālā, bet tālāk netika. No igaunietēm vislabāk nostartēja Pireta Pormeistere, ierindojoties 39.vietā, bet lietuvietei Ingrīdai Ardišauskaitei 93.vieta no 97 dalībniecēm.

5 Komentāri

Prieks par Arvi!
Raksta autors ar zibenīgs, gribēju meklēt rezultātus, bet te jau viss kā uz delnas, forši.
Jānis
30 • 11 • 2012 / 13:51
Madonā var slēpot ar labajām slēpēm pa 2.5 km apli.
01 • 12 • 2012 / 15:59
Neprasīja neviens vai ar labajām vai sliktajām slēpēm, kur nu vēl kādu apli!
03 • 12 • 2012 / 17:44
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv