ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

02 • 03 • 2013

Gaidot mūsējos garbalniekus

Trešdien pēc vīru 15km distances izlases treneris Jēkabs Nākums kopā ar Arvi Liepiņu, Robertu Slotiņu, Juri Damškalnu un Ingu Dauškāni, pa ceļam Obertilehā ievedot Pāvelu Ribakovu, ar busu devās atpakaļ uz Latviju.

Šobrīd Valdiefiemmi no sportistiem atrodas vienīgi Oļegs Andrejevs, kurš savu dalību čempionātā jau sen beidzis, startējot pirmajā dienā savā vienīgajā distancē 10km kvalifikācijā, kur ieguva 30.vietu, bet no Latvijas pārstāvjiem bija otrs labākais aiz Pētersona. Viņš vēl uzturas Valdifiemmi, jo Oļegam uzticēts darbiņš - izpalīdzēšana komandai ar transportu sacensību vietā, kā arī svētdien pēcpusdienā pēc 50km distances viņam būs jāved abi garās distances dalībnieki Jānis Teteris un Valdis Bodnieks, kā arī smērētājs Mārtiņš Jakovičs uz Latviju. Šovakar vai, precīzāk sakot šonakt, Valdifiemmi jāierodas Teterim un Bodniekam.

Kovaļčika bija viena no favorītēm uz uzvaru visās distancēs un galvenā norvēģu slēpotāju konkurente, taču polietei čempionāts ir sācies neveiksmīgi. Vispirms kritiens un sestā vieta sprintā, kaut arī bez kritiena viņa varētu cīnīties tikai par otro vietu. Kā pastāstīja viņas treneris, tad Justīna tā dēļ divas naktis ir raudājusi un nav īsti gulējusi. Tas viņu arī psiholoģiski iedragājis. Bija fiziski gatava startēt visās distancēs, bet izlaida 10km, jo pirmkārt, slidsolis rada sāpes celī, kurš vēl nav kārtīgi saārstēts, un arī palikšana ārpus trijnieka, kas visticamāk arī būtu noticis, viņu vēl vairāk sagrautu. Taču pēc fantastiski veiktā stafetes otrā posma, kur poliete par 40 sekundēm apsteidza nedaudz sagurušo Juhaugu, kurai arī slēpes nebija vislabākajā kārtībā, ir atnesis polietei ticību un izvirzījis viņu galvenās favorītes statusā uz 30km distanci.

Sarunā ar Lietuvas Slēpošanas federācijas sekretāru pajautāju, kā viņš vērtē lietuviešu startu pasaules čempionātā (saruna notika pirms 15km distances vīriem – aut.piez.). Ņemot vērā leišu uzrādītos rezultātus, cerēju sagaidīt vismaz apmierinošu vērtējumu, taču no viņa atbildes varēja izsecināt, ka viņš nav apmierināts it nemaz un rezultātus vērtē kā ļoti sliktus (viņa lietotos krievu vārdus es nemēģināšu tulkot – aut.piez.). Un neviļus tajā brīdī man prātā izgāja cauri mūsu slēpotāju starti Valdifiemmi .... Taču šāds lietuviešu federācijas pārstāvja kritisks piegājiens ir saistīts ar to, ka sakarā ar augstkalnēs pavadītajiem treniņiem mūsu dienvidu kaimiņi bija cerējuši uz vēl augstākiem rezultātiem.

MB2_8241.jpg

Pēc finiša 15km distancē vīriem varēja vērot līdzīgu ainu kā pirms diviem gadiem Oslo, kad Nortugs gulēja bezspēkā un šņukstēja (par to allaž ar kodīgiem un lepniem izteicieniem pazīstamais slēpošanas meistars izpelnījās kritisko norvēģu simpātijas – aut.piez.). Taču pēc brīža viņš jau bija savā elementā, atbildot zviedru žurnālistiem, ka Zviedrijas princesei, kas piedalījās ziedu pasniegšanas ceremonijā, viņš esot iebāzis kabatā lapiņu ar savu telefona numuru. Vai tā taisnība vai joks, to tikai zina viņš pats. Tagad viņš sāk runāt par to, ka citiem būs grūti viņu pārspēt 50km distancē klasikā, kaut gan pirms čempionāta un līdz šim savos izteikumos pasaules labākais slēpotājs bija mainījies un kļuvis nopietnāks un pieticīgāks.

6 Komentāri

Augstkalne jau nav lielveikals, kur uz atlaidēm izdala hemoglobīnu. Braukt uz pēdējo sagatavošanās periodu pirms PČ bez iepriekšējas pieredzes kalnos ir kazino pasākums. Katram adaptācija kalnos un fizizoloģiskais efekts ir ļoti individuāla. Ja ir būts kalnos iepriekš sagatavošanās periodā kvalificēta mediķa pavadībā, veicot fizioloģisko rādītāju (asin analīzes, laktāts, sirdsdarbība utt.) monitoringu, tad ir jēga braukt pirms PČ ar jau konkrētu plānu. Mums arī bez kalniem ir garš mājas darbu saraksts.
Mārtiņš
02 • 03 • 2013 / 21:00
Ok, zinam problēmas, kuras nav nekāds jaunums. Kādi risinājumi?
Mārtiņam
02 • 03 • 2013 / 21:57
Jaacer uz leenu tempu saakumaa. Teteris vareetu daudz notureeties, varbuut liidz beigaam.

02 • 03 • 2013 / 23:01
Risinājums ir poblēmu monitorings, kura trūkums vislabāk būs redzams marta beigās
Kopš kura laika 900 m ir retināts gaiss? Latvija vēl nav pilna ar hipoksijas aparātiem ?
Gundars
02 • 03 • 2013 / 23:36
... un nez kopš kura laika Latvija ir 900 m virs jūras līmeņa...?

03 • 03 • 2013 / 18:03
... Tā arī nesagaidījām..
mans vārds ir.. Ron jeremy
04 • 03 • 2013 / 19:50
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv