ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

29 • 03 • 2012

Vadošie slēpotāji ne tik veiksmīgi „Red Bull” ekstrēmajā slēpojumā

Marta beigās Norvēģijā notika ne tikai sprinta sacensības Bisletas stadionā, bet arī ekstrēmais slēpojums „Red Bull Nordix” leģendārajā Holmenkollenas slēpošanas stadionā. Par uzvarētājiem kļuva norvēģis Onunds Lids Biglands un čehiete Ludmila Horka, bet tādi distanču slēpošanas meistari, kā zviedrs Markuss Helners un norvēģis Peters Nortugs ierindojās attiecīgi 7. un 16.vietā. No dāmām pazīstamākā bija amerikāniete Kikana Randala, kas palika tūdaļ aiz goda pjedestāla.

„Red Bull Nordix” ir ekstremālas šova sacensības ar distanču slēpēm, kas ietver ne tikai nobraucienus, asus pagriezienus, lēcienus, bet arī kāpumus. Tās atgādina skikrosu. Kopējais balvu fonds bija 100 000 norvēģu kronas, kas ir aptuveni 9000 lati. Šādas sacensības iepriekš ir organizētas Šveices distanču slēpošanas centrā Davosā, bet Norvēģijā tās norisinājās pirmo reizi. Arī Holmenkollenas trasē no starta līdz finišam neiztika bez ātriem nobraucieniem, asiem pagriezieniem, augstiem lēcieniem un stāviem kāpumiem. Vīri trasē pavadīja no 65 līdz 75 sekundēm, bet dāmas no 75-85 sekundēm. Vīriešiem 52 dalībnieku konkurencē ātrākais un veiksmīgākais bija Olunds Lids Biglands, kas finālā aiz sevis atstāja šveicieti Filipu Fureru, zviedrus Markusu Svelanderu un Adamu Johansonu. No zināmākajiem distanču slēpotāju uzvārdiem, kas tika visaugstāk – pusfinālā, bija Markuss Helners, kurš ierindojās 7.vietā, bet mājinieku elks Peters Nortugs, nepārvarēja ceturtdaļfināla barjeru, paliekot 16.vietā. Abiem 2011.gada pasaules čempionāta varoņiem šoreiz Holmenkollenas trasē tik labi nesekmējās, taču jāņem vērā, ka „Red Bull NordiX” nav gluži tas pats, kas ierastā distanču slēpošana. Austriešu biatlonists Daniels Mezotičs palika tūdaļ aiz fināla 5.vietā, bet viņa tautietis un „amata brālis” Simons Eders ierindojās 19.vietā. Čehu sprinterim Dušanam Kozišekam, kurš uzrādīja ātrāko laiku kvalifikācijā (1:04,86), nedaudz pietrūka līdz pusfinālam (9.vieta), bet jaunais pasaules rekorda uzstādītājs 100m Timo Andre Bakkens (Norvēģija) palika 35.vietā. Petera Nortuga jaunākie brāļi – Evens un Tomass – piekāpās vecākajam, izkrītot 1/8 finālā un iegūstot attiecīgi 24. un 26.vietu.

Uzvarētājs Biglands, kurma tā bija debija šāda mēroga sacensībās, atzina, ka ir apmierināts un, protams, labāk iziet nav bijis iespējams. Viņš jau no mazotnes ir kaut ko līdzīgu darījis, tāpēc zinājis, ka ar trasi tiks galā diezgan labi. Distanču slēpošanā viņš nav nekāds „vakarējais”, jo pirms trim gadiem  bijis finālā Pasaules junioru čempionātā sprintā, bet šosezon Skandināvijas kausa posmā izcīnījis trešo vietu, bet Pasaules kausā Drammenā bijis 36.vietā. Pirms pusotras nedēļas 54km garajā „Birkebeinerrennet” maratonā viņš ierindojās 24.vietā, uzvarētājam Andersam Auklandam zaudējot tikai 8 minūtes.

Kaut arī neizdevās iekļūt finālā, Helners un Nortugs bija apmierināti ar savu startu. „Bija ļoti jautri startēt. Saprotu, ka biju ļoti uzmanīgs lēcienos, bet tam ir vajadzīgs patrenēties. Domāju, ka tas ir lielisks sezonas noslēgums,” smaidīdams sacīja Helners, piebilstot, ka ir priecīgs, ka izdevies pārspēt savu sīvāko konkurentu Nortugu. Savukārt Nortugs par to daudz nešķendējās, jo galvenais, ka sacensības ir izdevušās un bijusi lieliska atmosfēra, jo viņš pats ir šo sacensību iniciators, un nācis pielikt pūles, lai tās varētu notikt. „Red Bull” ir slavenā norvēģa sadarbības partneris un atbalstītājs. „Šīs sacensības var kļūt pa ikgadējām Holmenkollenā kā sezonas noslēgums,” piebilda Nortugs.

Dāmām uzvaru svinēja čehiete Ludmila Horka, kas otrajā un trešajā vietā atstāja šveicietes Betinu Gruberi un Lorienu Van der Grāfu, kura šosezon sevi pieteica pasaules sprinta elitei, izcīnot trešo vietu Pasaules kausā Diseldorfas sprintā. Pēdējā finālā (4.vieta) palika šīs sezonas labākā sprintere Kikana Randala, kura bija ātrākā kvalifikācijā (1:14,73). Sieviešu konkurencē startēja 17 dalībnieces un viņu vidū nebija tik daudz zināmu sportistu kā vīriem. Var pieminēt, ka sestajā vietā ierindojās pagājušā gada absolūtā junioru čempione rollerslēpošanā Barbru Kvole no Norvēģijas.

RB12nr.1.jpg
Tas nav kalnu slēpotājs Lasse Čuss vai Didjē Kušs nobrauciena lidojumā, bet gan distanču slēpotājs ar distanču slēpēm pie kājām. (Dalībnieki nolidoja ap un pāri par 20 metru lielu attālumu).

RB12nr.2.jpg
Tas nav ne Anders Jakobsens vai Anders Bardāls, kas izpildītu V stila lidojuma tehniku tramplīnlēkšanā, bet gan atraktīvais Peters Nortugs. Kā viņam beigsies šis triks, redzēsim nākošajā bildē.

RB12nr.3.jpg
Piezemēšanās gan ir visai sāpīga ... Tādā pozīcijā Nortugu distanču slēpošanas trasē var ļoti reti kad redzēt, bet pēc finiša gan viņš bieži manāms, guļot bezspēkā.

RB12nr.4.jpg
Lai panāktu lielāku efektu, pirms lielā lēciena tika iedarbināti uguns efekti, kuru rezultātā radās iespaids, ka slēpotāji tiek grilēti.

Video ieskats sacensībās:



6 Komentāri

laba iespēja profesionāliem slēpotājiem sezonas beigās dabūt traumas, lai neizdotos nākamā sezona

29 • 03 • 2012 / 23:28
Ja jau profesionāliem sportistiem vajadzīgs adrenalīns, tad jau viņi riskē ar traumu dabūšanu. Bet te jau baigais veiksmes faktors, ja kāds nočakarējas tev priekšā, tad vairs uzvarēt nevar.

30 • 03 • 2012 / 09:09
Pa to laiku Vācijā:

After ten years in function, Jochen Behle has surprisingly decided to step down as Germany's head coach, the 51 year-old coach confirmed after "intensive" discussion with DSV.

"I have noticed that athletes did not take as before, the trust was no longer there. There are things that wear out," Behle said to SID. "In the recent years I always had the feeling to move things forward. I have not this feeling anymore," Behle explained.

Under the leadership of Jochen Behle German Cross-Country skiing went through the most successful period ever. René Sommerfeldt won the Overall World Cup title in 2004, Axel Teichmann in 2005 and Tobias Angerer in 2006 and 2007.

Imants
30 • 03 • 2012 / 10:36
Daižiem labiem CPSS audzēķņiem būtu labas izredzes!

30 • 03 • 2012 / 19:13
Mums arī kas līdzīgs derētu.
Slaloma kalni pilni ar sniegu... Pastieptu garāku sezonu...
Gundars
30 • 03 • 2012 / 21:22
Nu mūsējos no tik forša pasākuma varētu atturēt risks salauzt inventāru, kaut gan būtu jautri gan skatīties, gan piedalīties.
Jānis
30 • 03 • 2012 / 22:10
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv