ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

11 • 04 • 2012

Somijas tūres noslēgumā mūsējo rezultāti krītas

Vairāku FIS sacensību tūre distanču slēpošanā Somijā noslēdzās Ilitornio, kur slēpotāji sacentās 10km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu. Labākais no latviešiem šoreiz bija Juris Ģērmanis, kurš ierindojās 49.vietā, bet Jānis Paipals par desmit vietām zemāk. Otro uzvaru četrās sacensību dienās izcīnīja soms Ivo Niskanens.

Latvijas distanču slēpotāju starti FIS sacensībās Somijā, ko distanču slēpošanas aprindās dēvē par tā saucamajiem „labo punktu vākšanas mačiem” un kas allaž notiek aprīļa sākumā, kad daudzviet Eiropā vairs sniega nav, un kas šogad iekrita Lieldienu brīvdienās, sākās ar ļoti labiem rezultātiem Latvijas pārstāvjiem, pat labākiem nekā paši sportisti bija gaidījuši. Pēc pirmajā dienā Tornio uzrādītājiem lieliskajiem rezultātiem 10km slidsolī, kur Jānis Paipals uzstādīja karjeras rekordu (sākotnējie 71,59 FIS punkti tomēr tika precizēti uz 77,08 punktiem, bet tik un tā tas paliek Jāņa rekords – aut. piez.) un arī Juris Ģermanis ar Robertu Slotiņu tika zem 100 FIS punktiem (Juris tieši pēc 10 gadu pārtraukuma, jo 2002.gada aprīlī turpat Somijā tika uzrādīti 78 FIS punkti – aut. piez.), mūsējie diezgan atzīstami nostartēja arī otrajā dienā Pello 10km klasiskajā stilā ar intervāla startu. Jānis Paipals distanci veica 26:29,4 un uzvarētājam Karelam Tamjarvam no Igaunijas zaudēja pusotru minūti, kas gulbenietim deva otro labāko rezultātu karjerā – 82,95 FIS punktus. Paipals par pussekundi un vienu vietu bija priekšā „Tour de ski” 47.vietas ieguvējam un divreiz šosezon trijniekā Skandināvijas kausa posmā tikušajam somam Ari Lūsua. Četrpadsmit sekundes lēnāks bija un 37.vietā ierindojās Roberts Slotiņš, kas nopelnīja 90,43 FIS punktus (jau piektā reize sezonā Robertam zem 100 FIS punktiem, kas dos labu reitingu – aut. piez.), bet trešais labākais starp latviešiem šoreiz bija Juris Ģērmanis, kurš bija par Robertu 28 sekundes lēnāks un finišēja 54.pozīcijā (105,17 FIS punkti). Somijā studējošie Mārcis Paeglītis, Reinis Korsunovs un Nauris Birkentāls ierindojās attiecīgi 62., 82. un 90.vietā.

Nostartējuši pirmās divas dienas pēc kārtas, mūsējie trešajā „paņēma brīvdienu”. Ceturtajā dienā Ilitornio uz starta izgāja vien divi Latvijas pārstāvji, abi vecākie un pieredzējušākie vīri – Juris Ģērmanis un Jānis Paipals. Pēc salīdzinoši vieglās trases pirmajā dienā, otrajā un ceturtajā dienā trases gan bija ļoti grūtas un prasīja labu fizisko sagatavotību no slēpotājiem, paņemot arī daudz spēkus. Jau no paša sākumā bija kāpums viena kilometra garumā, tad pastāvi un līkumoti nobraucieni. Un tā bija jāveic četri 2,5km gari apļi. Daļu trasi apspīdēja saule, daļa bija ēnā, tā kā tas prasīja arī zināmu māku un pieredzi slēpju smērēšanas ziņā. Pēdējā dienā savstarpējā mikromačā Juris Ģērmanis par 25 sekundēm pārspēja Jāni Paipalu, ierindojoties labi zināmajā 49.vietā (2002.gada Olimpiskajās spēlēs Juris 15km klasiskajā stilā izcīnīja 49.vietu, kas līdz šim ir Latvijai visaugstākā vieta distanču slēpošanā – aut. piez.) un no uzvarētāja atpaliekot 2:43, kas deva 124,37 FIS punktus. Savukārt Jānim 59.vieta un 137,19 FS punkti. Uzvaru, tāpat kā pirmajā sacensību dienā izcīnīja soms Ivo Niskanens, otrajā un trešajā vietā atstājot savus tautiešus Kolianderu un Pākonenu. Labākais no igauņiem atkal bija Karels Tamjarvs, kurš ierindojās ceturtajā vietā, no trijnieka atpaliekot piecas sekundes, bet no uzvarētāja 43 sekundes. Sacensībās startēja arī pārstāvji no Zviedrijas, Krievijas, Lielbritānijas, Kanādas un ASV.

Mūsējie bija apmetušies Zviedrijā pie šajā valstī dzīvojošās latvietes. Tā kā sacensības Somijā notika pavisam tuvu Zviedrijas robežai, tad mūsu slēpotājiem šāda izpalīdzēšana ar dzīvesvietu bija īsti laikā. Galvenais mērķis – iegūt labus FIS punktus – ir sasniegts, tāpēc uz pozitīvas nots var gatavoties nākamajai sezonai. Pēc provizoriskiem aprēķiniem Jānim reitings varētu būt nedaudz virs 80 FIS punktiem, Robertam Slotiņam ap 95, bet Jurim Ģērmanim ap 112 punktiem.

FIS-92.jpg
Juris Ģērmanis

1 Komentāri

loti skaisti
erenpreiss
14 • 04 • 2012 / 14:11
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv