ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

20 • 09 • 2011

Solli un Paredi uzvar kopvērtējumā

Pagājušajās brīvdienās Oroslavjē (Horvātijā) noslēdzās 2011.gada pasaules kausa sezona rollerslēpošanā. Par kopvērtējuma uzvarētājiem kļuva itālis Simone Paredi un norvēģiete Guro Solli.

Šogad pasaules kausā rollerslēpošanā tika aizvadīti septiņi posmi, ieskaitot arī pasaules čempionātu, kas augusta vidū norisinājās Aurē/Kristiansundā  (Norvēģija). Sezona sākās jūnija beigās Francijā, savu virsotni sasniedza augusta vidū ar pasaules čempionātu Norvēģijā un noslēdzās ar pēdējo septīto posmu Horvātijā, kas vairāk pazīstama ar kalnu slēpošanu (it īpaši pateicoties māsai un brālim Kosteličiem), bet kur ne pirmo reizi notiek pasaules kauss rollerslēpošanā. Sezonas laikā rollerslēpotāji divas reizes viesojās gan Itālijā, gan arī Vācijā. Šajos septiņos posmos norisinājās 19 sacensības abos slēpošanas stilos gan sprintā, gan garākās distancēs, no kurām 16 tika skaitītas kopvērtējumā, jo trīs no tiem bija komandu sprinti vai stafetes.

Vīriešiem trešo gadu pēc kārtas triumfēja itālis Simone Paredi, izcīnot 719 punktus, tiesa šogad tas notika krietni „mierīgākā veidā”, jo viņš uzvaru kopvērtējumā jau bija nodrošinājis divus posmus pirms sezonas beigām, jo pārsvars par tuvāko konkurentu uz to brīdi bija 220 punkti (par uzvaru posmā var iegūt 100 punktus – aut. piez.). Pavisam savādāks scenārijs bija pagājušajā gadā, kad itālis dramatiskā cīņā tikai par vienu punktu apsteidza Ragnaru Andresenu no Norvēģijas. Šogad otrā vieta Krievijas sportistam Aleksandram Deņisovam, kurš no Paredi atpalika 125 punktus, bet trešo vietu, pateicoties sezonas veiksmīgam nobeigumam un sezonas vicelīdera Bonaldi (Itālija) nestartēšanai pēdējā posmā, ieguva vēl viens Krievijas pārstāvis Vladimirs Fedulovs, kurš no sava tautieša Deņisova atpalika par 45 punktiem. Paredi un Deņisovs labākos rezultātus sasnieguši garākās distancēs, viņu kontā arī lielākais uzvaru skaits sezonā – trīs, (tikpat izcīnīja arī sprinteris Ragnars Andresens, bet to paveicot tikai piecos startos, jo piedalās pārsvarā tikai sprinta distancēs – aut. piez.), bet divas uzvaras slavenā Petera Nortuga kontā.

Sievietēm cīņa par uzvaru bija krietni aizraujošāka, jo ļoti sīvi savā starpā cīnījās zviedriete Hanna Sepasa un norvēģiete Guro Solli. Līdz sezonas vidum vadībā atradās zviedriete, bet veiksmīgāks starts pasaules čempionātā mājās, kā arī pēc tam piektajā posmā Marklēbergā (Vācija), nelielā vadībā ļāva izvirzīties Solli. Pateicoties uzvarai priekšpēdējā posmā, vadības grožus atkal pārņēma Sepasa, tiesa tikai par četriem punktiem, līdz ar to palielinot spriedzi un uzvarētājas likteni atstājot noskaidrot pēdējā posmā. Apliecinot savas sprinteres spējas un izcīnot otro vietu Horvātijas sprintā, otro gadu pēc kārtas kopvērtējumā triumfēja Guro Solli. Hannai Sepasai devītā vieta pēdējā posmā un līdz ar to arī nācās atdot līderes pozīcijas, no norvēģietes atpaliekot par 47 punktiem. Trešajā vietā ierindojās zviedriete Nina Lintzena. Pēc triumfa Solli paziņoja par karjeras beigšanu, jo izlēmusi pievērsties treneres karjerai. Kādreizējā distanču slēpotāja pēc 2009./2010.gada sezonas rada jaunu motivāciju rollerslēpošanā, bez minētajām uzvarām sezonas kopvērtējumā izcīnot arī zeltu pasaules čempionātā rollerslēpošanas sprintā.

Divi starta šajā sezonā ir arī mūsu Artūra Branta kontā – viens pasaules kausā, otrs pasaules čempionātā. Pasaules kausa posmā Itālijā jūlija sākumā Artūrs ierindojās 19.vietā, bet pasaules čempionātā Norvēģija viņam 23.vieta. Sezonas kopvērtējumā tas Cēsu sporta skolas audzēknim deva 20 punktus un vietu septītajā desmitā aptuveni 100 sportistu konkurencē. Jānovēl, lai nākamajā sezonā saglabājas motivācija, izdodas atrast finansējumu, lai varētu piedalīties vairāk posmos un iegūt augstākas vietas, kā arī lai vēl citi slēpotāji papildinātu Latvijas pārstāvniecību pasaules kausa posmos.

Foto: A.Rosa/rollerski.info

ROL-WC2011-Women.jpg  ROL-WC2011-Men.jpg

4 Komentāri

Nu jā, rollerslēpošanā mums nav tādas vietas kā rollerslalmā, taču nevar salīdzināt konkurenci, jo rollerslēpošanā ir krietni spēcīgāka konkurence. Lai nākošgad veicas labāk!
rollex
20 • 09 • 2011 / 21:55
Bija gadi 2002-2005, kad LV regulāri bija pārstāvēta 2-3 PK posmos sezonā ar 3-4 sportistiem, tad arī nāciju kausa kopvērtējumā LV turētās ap 10-12 vietu. FIS rollerslēpošana pašreiz arī pārdzīvo krīzi, jo krītās kopējais dalībvalstu un dalībnieku skaits. PK seriālam nav sponsoru, zema publicitāte, niecīgas naudas balvas, maz līdzjutēju. Šogad vienīgi PČ deva nelielu uzrāvienu ar Norvēģu un SWE slēpošanas zvaigžņu dalību.
Mārtiņš
21 • 09 • 2011 / 11:08
gan jau vēl kāds nobriedīs rollerslēpošanai starptautiskā līmenī, un Latvijai atkal būs 2002.-2005.gadu pārstāvniecība.
jancis
22 • 09 • 2011 / 00:14
Nedomāju ka ir tik slikti FIS rollerslēpošanā. Man personīgi liekas ka pēdējos gados ir mazliet labāk kā bija iepriekš. Protams ir problēmas un tās jārisina, pie tām jāstrādā. Ko palīdzēs tie sponsori, naudas balvas? Ir zināms budžets kam un cik vajag un ko tas atrisinās? Nedomāju...
Personīgi man liekas ka publicitāte ir normāla un to protams var un vajag uzlabot. Mums šeit Ivars raksta, pats sekoju līdzi kas pasaulē notiek, bet var jau būt ka tā liekas tikai man, citiem tās info ir mazāk.
Latvijā ir grūtāk, bet tas ir tikai loģiski. Līdz šim tikai cēsinieki ir braukuši un bijuši aktīvi un naudu, īpaši tagad, ne visi var atrast. Visi kas kādreiz brauca ir vai nu beiguši vispār, pārgājuši uz velo un var teikt tā ir tāda kā paaudžu maiņa. Jācer ka Artūram ir vēlēšanās un parādīsies vēl kāds sekotājs vēlāk.
22 • 09 • 2011 / 11:42
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv