ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

13 • 08 • 2011

Slēpotāji ātri skriešanā; Nortugs un Bjregena triumfē „Toppidrettsvekas” kopvērtējumā

Saistītā informācija

Vakar Aurē/Kristiansundā (Norvēģija) noslēdzās populārās „Toppidrettsvekas” sacensības, kurās triumfēja mājnieki. Vīriešu konkurencē uzvarēja Peters Nortugs, bet sievietēm pārāka par visām bija Marita Bjergena.

„Toppidrettsvekas” sacensības, kurās piedalās pārsvarā distanču slēpotāji, kas sacenšas ne tikai rollerslēpošanas disciplīnās, bet arī skriešanā un braukšanā ar kalnu divriteņiem, sākās trešdien ar 24km distanci rollerslēpošanā klasiskajā stilā, ceturtdien no rīta bija jāveic 35km distance ar kalnu divriteņiem un vakarā rollerslēpošanas sprints 1,5km klasiskajā stilā (prologs, kā arī 1/4fināls līdz fināls tiem, kas tiek tālāk), bet vakar  sacensību programmā bija iekļauta 3km skriešana, bet pēcpusdienā „Toppidretsvekas” sacensības noslēdzās ar  18km iedzīšanu rollerslēpošanā, kurā dalībnieki startēja, ņemot vērā iepriekšējās dienās citās disciplīnās uzrādītos rezultātus.
3km skriešanā slēpotāji uzrādīja visai pieklājīgus rezultātus arī priekš vieglatlētiem (ja, protams, distance tiešām ir bijusi tik gara, kā oficiāli norādīts). Dāmām pirmās divas izskrēja no 9 minūtēm. Ātrākā bija norvēģiete Marte Kristofersena (8:40,9), bet otrā viņas komandas biedrene Terēze Juhauga (8:42,1). Trešā, uzrādot laiku 9:02,2 , bija Marita Bjergena. Tas nozīmē, ka mūsu garo distanču meistare Jeļena Prokopčuka, atkārtojot pašas uzstādīto Latvijas rekordu (8:42,9), būtu „tikai” trešā. Savukārt vīriem ātrākais „trīnītī” bija norvēģis Aderss Auklands (8:02,3), kas par 1,9 un 2,9 sekundēm apsteidza komandas biedrus Eldaru Renningu un Andrē Lēsetu.  Peters Nortugs uzrādīja sesto laiku (8:10,3). Vīru konkurencē Mārtiņam Alksnim piederošais Latvijas rekords (8:00,9) gan „būtu drošībā” (pasaules rekords pieder kenijietim Danielam Komenam (7:20,67), bet sievietēm ķīnietei  Vangai Junsā (8:06,11 – aut. piez.), bet vieglatlētu uzrādītie reuzltāti ir sasniegti stadionā.
18km rollerslēpošanā Bjergena devās kā līdere un par viņas uzvaru neviens nešaubījās. Ar katru apli (3,7km) pārsvars tikai pieauga, un Bjergena izcīnīja kārtējo pārliecinošo uzvaru, triumfējot „Toppidrettsvekas” kopvērtējumā. Otro vietu ieguva Kristofersena (+1:50.4), bet trešā bija „Duracell baterija” Juhauga (+2:46.9), kas ir apņēmības pilna ziemas sezonā sastādīt konkurenci „nepārspējamai” Bjergenai, it īpaši „Tour de ski”, kas būs Maritas galvenais mērķis gaidāmajā sezonā.
Arī vīriešiem pirmajās trijās vietās ierindojās mājnieki, tiesa iedzīšana rollerslēpošanā bija daudz interesantāka nekā dāmām. Pēdējā aplī  (3,7km) joprojām kopā turējās līderu grupa ar 18 sportistiem. Taču uzvarētāju nevajadzēja noskaidrot sprinta finišā, jo nedaudz mazāk kā kilometru līdz beigām konkurentus „noparkoja” Peters Nortugs,veicot savu slaveno rāvienu, kam kārtējo reizi neviens nespēja turēt līdzi. Viņš vairs negribēja, lai atkārtotos ceturtdienas iznākums, kur viņš tikai ar fotofiniša palīdzību knapi zaudēja Hattestādam, tādēļ šoreiz finišēšanas meistars izvēlējās savādāku taktiku. Nortugs varēja mierīgi finišēt un atkal „izrādīties” skatītājiem, žestikulējot attiecībā uz konkurentiem – „nu ko jūs, nevarējāt man mazliet lielāku konkurenci sastādīt”. Tā rezultātā konkurenti, protams, pietuvojās, bet Nortugam „drošā attālumā”. Otrajā un trešajā vietā ierindojās Nortuga tautieši Simens Estensens un Jons Kristiāns Dāls, kurus šķīra divas sekundes desmitdaļas, bet Nortugam abi zaudēja nepilnas divas sekundes. Divas sekundes desmitdaļas no labāko trijnieka šķīra iepriekšējo trīs gadu kopvērtējuma uzvarētāju, Olimpisko čempionu komandu sprintā, Oistenu „Polsu” Petersenu. Labākais no „ne norvēģiem” bija šveicietis Dario Kolonja, noslēdzot labāko sešinieku (+2,4).

Nortugs „Toppidrettsvekas” kopvērtējumā uzvarēja pirmo reizi. Turklāt divas stundas pēc finiša 18km rollerslēpošanas iedzīšanā, viņam vajadzēja doties palīgā norvēģu komandai stafetē pasaules čempionātā rollerslēpošana, kas notika tajā pašā pilsētā.

Foto: xc-ski.de

1 Komentāri

rezultāti skriešanā tiešām iespaidīgi. Bet Bjergenai tiešām ļoti labas "zāles pret astmu" atrastas, ka šitā var laist ilgstoši.
rollex
15 • 08 • 2011 / 08:41
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv