ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

01 • 01 • 2012

Pirmajās trīs dienās „Tour de ski” bez lieliem pārsteigumiem

Ceturtdien, 29.decembrī, Vācijas pilsētiņā Oberhofā ar prologu brīvajā stilā sākās sestais daudzdienu distanču slēpošanas seriāls „Tour de ski”. Sievietēm startēja 74 dalībnieces, bet vīriešiem sākumā pieteikto 109 vietā bija par desmit mazāk. Nākamajās divās dienās notika iedzīšana klasiskajā stilā (vīriešiem 15km, sievietēm 10km), bet Vecgada pēdējā dienā norisinājās sprints klasiskajā stilā.

Prologs (3,1km sievietēm, 4km vīriešiem) pārsteigumus nesagādāja. Kaut arī prologa garums bija piemērots tīrajiem sprinteriem, tomēr trases reljefs – garie stāvie kāpumi un ātrais nobrauciens, kur tika sasniegts ātrums ap 65km/h, izrādījās grūti pārvarāms uzdevums vairākiem vadošajiem sprinteriem. Sievietēm nobraucienā krita Heidi Venga, atkārtojot tautietes Martes Kristofersenas rūgto pieredzi pirms diviem gadiem. Ļoti piesardzīga nobraucienā bija Marita Bjergena, un noteikti tur tika zaudētas svarīgās sekundes desmitdaļas, kas viņai pietrūka (+0,4), lai izcīnītu uzvaru prologā, kur ātrākā bija poliete Justīna Kovaļčika, pārspējot savu sīvāko sāncensi no Norvēģijas pirmo reizi šajā sezonā. Trešā bija jaunā zviedru sprintere Hanna Brodīna. Vīriešiem prologā, atkārtojot pirms diviem gadiem sasniegto, uzvarēja Peters Nortugs, kas par 0,7 sekundēm apsteidza savu sīvāko sāncensi Dario Kolonju. Četras sekundes par Nortugu lēnāks bija trešā laika uzrādītājs Moriss Maņifikā no Francijas.

Otrajā dienā 10km iedzīšanā klasiskajā stilā sievietēm jau no distances sākuma izveidojās vadošais četrinieks – Kovaļčika, Bjergena, Juhauga un Sārinena, no kurām zibenīgu ātrumu startā nodemonstrēja Juhauga, kas ātri sadeldēja 27 sekunžu handikapu. Distances gaitā gan Sārinena, gan Kovaļčika mēģināja atrauties, bet tas neizdevās. Finiša taisnē sprinta duelī starp Kovaļčiku un Juhaugu nedaudz pārāka izrādījās masīvākā poliete. Abas finišēja tā, it kā būtu tūres pēdējais posms, nemaz nedomājot par spēku pietaupīšanu, kas var būt noderīgi turpmāk, jo tās dažas iegūtās sekundes neko daudz neizšķir. Bjergena finišēja trešajā vietā, septiņas sekundes aiz uzvarētājas. Apliecinot savas klasikas meistares spējas, tomēr ceturtā palika Sārinena.

Kowalchik_TDS12.jpg

Vīriešiem 15km iedzīšanā bija pavisam citāds scenārijs, un līdz pat pēdējiem diviem kilometriem izskatījās pēc masu starta distances. Tas skaidrojams ar to, ka vīriešu konkurencē ir daudz vairāk spēcīgu slēpotāju un atšķirība starp līderiem un tuvākajiem sekotājiem nav tik izteikta kā sievietēm. Spilgtākais notikums bija pēdējā pagriezienā pirms finiša taisnes, kur kritienu piedzīvoja Kolonja, aizkavējot arī Baueru (saprotams, ka bija ļoti dusmīgs, jo gāja secen vērtīgās bonusa sekundes) un Heikinenu. Tas par labu nāca Akselam Taihmanam, kas tobrīd bija pāris metrus priekšā pārējiem, un vācietis par prieku mājinieku līdzjutējiem varēja mierīgā garā finišēt un sakarā ar gaidāmo sava otrā bērna piedzimšanu varēja atkārtot slaveno Brazīlijas futbolista Bebeto žestu par bēbja šūpošanu pēc vārtu gūšanas 1994.gada Pasaules čempionātā spēlē pret Nīderlandi. Starpgadījums pirms finiša taisnes ļāva Taihmanam pietaupīt spēkus, bet visticamāk viņš būtu uzvarējis arī tad, ja Kolonja nenokristu, jo vācietim ir labas finišēšanas dotības un viņu pārspēt ir pa spēkam bijis tikai diviem izciliem norvēģiem – Tomasam Alsgordam (2003.gada pasaules čempionātā stafetē) un Nortugam (Vankūverā komandu sprintā un 50km). Toties noteikti var teikt, ka dažu konkurentu neveiksmi „izmantoja” Nortugs, kas finišēja otrajā vietā.  Kā atzina pats norvēģis, tad, ja nebūtu šī kritiena, tad diez vai viņš varētu iekļūt trijniekā, neskatoties uz savām lieliskajām finišēšanas spējām, ko pirms divām nedēļām kārtējo reizi nodemonstrēja Roglā. Kolonja finišēja trešajā vietā atkal pavisam nedaudz aiz Nortuga. Jāuzteic norvēģa Eldara Reninga sniegums, kas spēja pakāpties no 57.vietas uz piekto, atsaucot atmiņā otro vietu Pasaules čempionātā Oslo 15km un stafeti, kur viņš otrajā posmā atjaunoja norvēģu cerības uz uzvaru.

Teichman_TDS12.jpg

Vakar sprintā Obertsdorfā vīriešiem dominēja Krievijas sprinteri, kas pirmajās divās dienās bija pataupījušies savām kroņa distancēm.  Finālā blakus tūres favorītiem Nortugam, kam paveicās ar vājāku un lēnāku pusfinālu, un Kolonjam, kas pusfinālu pārvarēja kā veiksmīgais zaudētājs, uz starta līnijas stājās četri krievi, kas jau no paša sākuma diktēja tempu un pielietoja Vankūveras taktiku – slēpot ātrā solī visu distanci, jo tikai tā var pārspēt ātros finišētājos – Nortugu un Kolonju. Pēdējā kāpumā paslīdēja Nortugs, aizkavējot arī Kolonju, līdz ar to abi vairs nevarēja pacīnīties par godalgotu vietu. Taču arī bez šī starpgadījuma šveicietis un norvēģis nebūtu cīnījušies par uzvaru, un visticamāk vienīgo no krievu slēpotāju plejādes būtu „nokoduši” Japarovu, kas pagaidām rāda atzīstamu sniegumu visās distancēs. Taču jāatceras, ka ne Kolonjam, ne Nortugam nebija par katru cenu jāuzvar sprintā, jo viņiem atšķirībā no „tīrajiem” sprinteriem vēl spēki būs nepieciešami pārējos posmos, turklāt tūres favorīti pirmām kārtām uzmana viens otru. Uzvarēja Olimpiskais čempions Ņikita Krjukovs, aiz sevis atstājot Alekseju Petuhovu, kas iepriekš pārsvarā slidsolī rādīja teicamu sniegumu, bet pēdējā laikā ir pielicis arī klasiskajā stilā, bet trešo vietu izcīnīja Nikolajs Morilovs. Šodien skiatlonā krievu sprinteri atkal simboliski noslēpos, lai iekļautos laikā un pataupītu spēkus trešdienas sprintam slidsolī, kur mēģinās vēlreiz atkārot Oberstdorfā sasniegto un pēc kura tad arī beigs savu dalību tūrē. Šādi gājieni liek aizdomāties par to, ka būtu nepieciešams atjaunot noteikumus, ka, ja sportists izstājas no tūres, tad atsevišķos posmos iegūtie punkti tiek atņemti.

Krjukov-TDS12.jpg

Beidzot tūrē sevi parādīja igauņi, no kuriem trim – Keinam Einastem, Peteram Kummelam un Timo Simonlatseram, izdevās pārvarēt kvalifikāciju un iegūt punktus sprinta kausa kopvērtējumā. Visaugstāk tika Simonlatsers, kas vienīgais no mūsu kaimiņiem tika pusfinālā, izcīnot 12.vietu.

Sievietēm jau trešo dienu pēc kārtas nepārspējama palika Kovaļčika. Vienīgi var pabrīnīties par polietes izturību, kas katrā braucienā bija  pārliecinoši pirmā, ieskaitot arī finālu, kur savu konkurenti Bjergenu apsteidza par trim sekundēm. Poliete tūrē ir uzvarējusi pēdējos divus gadus (Bjergena nav startējusi – aut. piez.), un zina, kā labāk sagatavoties, un šeit pirmajās dienās viņai ir izdevies Bjergenu pārspēt visas trīs reizes, ko poliete pat nespēja visas pagājušās sezonas laikā (pagājušajā sezonā poliete norvēģieti bija  uzvarējusi tikai divas reizes – Otepē sprintā un Lahti iedzīšanā – aut. piez.). Laikam Kovaļčika būs nošpikojusi Bjergenas pēdējo divu gadu „ēdienkarti”. Trešajā vietā bija norvēģiete Astrīda Jakobsena. Savukārt trešā pretendente uz uzvaru kopvērtējumā Terēze Juhauga pārvarēja kvalifikāciju, bet izkrita ceturtdaļfinālā.

Vīriešiem kopvērtējumā līderis ir Nortugs, no kura Kolonja atpaliek tikai par 4,8 sekundēm un Japarovs par 14 sekundēm. Taihmans, kas sprinta kvalifikācijā palika 50.vietā, kopvērtējumā ir atkritis uz 8.vietu (+42,7). Sievietēm Kovaļčika apsteidz Bjergenu par 22 sekundēm, bet trešajā vietā atrodošā Juhauga atpaliek par minūti un vienu sekundi. Šodien skiatlonā dāmām (5km+5km) būs trīs starpfiniši ar bonusa sekundēm, bet vīriem (10km+10km) pieci, un tajos bonusa sekundes saskaņā ar jauno sistēmu iegūs pirmie desmit. Un kā tas masu startos un iedzīšanā ir bijis iepriekš, pie bonusa sekundēm tiks arī pirmie trīs finišā.

NorthugTDS12.jpg

9 Komentāri

Kad vēl PK posmā vīriešiem pirmās četras vietas ieguva vienas valsts pārstāvji un kad vēl Bjergenas seja pēc finiša izskatās samocīta nevis tā it kā vispār nebūtu uz starta gājusi. Tā ka daži pārsteigumi tomēr ir:)

01 • 01 • 2012 / 16:16
pievienojos iepriekšējam komentāram, ka daži pārsteigumi ir, bet lielu pārsteigumu, vismaz attiecībā uz tūres kopvērtējumu, pagaidām nav. Vīriem izskatās, ka cīņa būs tikai starp Nortugu un Kolonju. Ļegkovs ir labs kāpumā, tā kā arī viņš vēl var mēģināt, ja līd zpēdējam posmam nebūs daudz zaudējis. No Bauera bija vairāk gaidīts. Nedomāju, ka atkārtosies pirms diviem gadiem scenārijs, kad Bauers 20km masu startā spēja atrauties no visiem un nopelnīt vērtīgās sekundes. Šodine sākumā izskatījās cerīgi, bet beigās iznākums kā parasti.

01 • 01 • 2012 / 16:30
super labs raksts!

kurš man pateikt kas tie bjergenai slidsolī ir pa zābakiem? TV ekrānā īsti nevarēju saskatīt
kakaduu
01 • 01 • 2012 / 18:51
Nezinu, cik tāds viedoklis ir pamatots, bet dzirdēju viedokli, ka Bjergenai iet tik salīdzinoši slikti dēļ astmas, jo temperatura ap nulli un lielais gaisa mitrums astmu ietekmē diezgan pamatīgi.

02 • 01 • 2012 / 08:58
Domāju, ka Bjergena ir labā formā, vienkārši Kovaļčika ir "sariju....trenējusies" uz tūri:)

02 • 01 • 2012 / 10:11
salamons bjergenai uzdavinaja to modeli par sasniegumiem, atshkiriiba tikai outfitaa, proti, tur vinas vards virsuu un kraasa savadaka.
to kakaduu
02 • 01 • 2012 / 12:40
Bet Bjergena takš brauc ar Fischer zābakiem.....!?
kakaduu
02 • 01 • 2012 / 18:49

02 • 01 • 2012 / 18:51
Krievi raksta, ka Kovaļčikai nopietnas problēmas ar celi un varētu izstāties no tūres.

03 • 01 • 2012 / 09:07
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv