ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

15 • 01 • 2012

Pēc vairāku gadu pārtraukuma slēpotāji sprinto Milānā

Saistītā informācija

Pasaules kausā distanču slēpošanā, kas norisinājās Itālijas pilsētā Milānā, sprintā slidsolī vīriešiem uzvarēja norvēģis Eiriks Bransdāls, bet dāmām ātrākā bija zviedriete Ida Ingemarsdotera. Komandu sprintā brīvajā stilā nepārspētas palika Krievijas vīriešu un Zviedrijas sieviešu izlases.

Pēc 14 gadu pārtraukuma pagājušajās brīvdienās Pasaules kauss distanču slēpošanā notika Milānā. Arī 1998.gadā Itālijas otrajā lielākajā pilsētā notika sprints slidsolī, un tad no šobrīd vēl startējošiem slēpotājiem, piedalījās tikai itāļu vecmeistari Džordžo Dičenta un Pietro Pillers-Kotrers, kas papildus vairāku dienu tūrēm retu reizi piedalās kādos sprintos arrī pēdējos gados. Tā kā pirms nedēļas beidzies daudzdienu slēpošanas seriāls „Tour de ski” un arī līdzīgi kā Diseldorfas posmā, kad  abas dienas ir sprints – vienu individuālais, bet otru komandu, kas dod maz punktu kausa kopvērtējumā, tad šajā posmā piedalījās izteiktie sprinteri, bet distančnieki un arī universiālie – Nortugs, Kolonja, Helners utmldz., izmantoja iespēju atpūsties un gatavoties nākamajiem sezonas startiem. Milānā bija sagatavots līdzens 650m garš aplis, kuru sportisti veica divas reizes. Apdzīšanas iespējas bija faktiski visa apļa garumā.

Individuālajā sprintā labākie Bransdāls un Ingemarsdotera

Sievietēm finālā, uzrādot arī ātrāko laiku izslēgšanas braucienos -2:56,6)  uzvarēja Ingemarsdotera, kas finiša taisnē bija par 0,2 sekundēm ātrāka par sezonas sprinta līderi Kikanu Randalu no ASV. Trešo vietu izcīnīja norvēģiete Maikena Kaspersena Falla, kas ne tikai trešo reizi pēc kārtas šosezon tika finālā, bet arī trešo reizi iekļuva labāko trijniekā. Ceturtais fināls šajā sezonā krievietei Natālijai Matvejevai, kurai šoreiz ceturtā vieta. Tipiski somu sprinteru stilā nostartēja Anna Kilonena, izcīnot pārliecinošu uzvaru kvlaifikācijā (tuvāko konkurente atpalika vairāk nekā divas sekundes) un pēc tam bez problēmām tiekot pāri ceturtdaļfināla un pusfināla barjerai, bet finālā paliekot ārpus labāko trijnieka (5.vieta). It kā Kilonena taktiski pareizi brauca, līdz pat vidum turoties pēdējās pozīcijās, bet uz distances beigām izvirzoties priekšgalā, taču finiša taisnē viņai pietrūka spēka. Uzvarētāja Ingemarsdotera bija otrā kvalifikācijā, bet finālā viņa iekļuva tikai kā pēdējā „veiksmīgā zaudētāja”, taču viņas spurtam finiša taisnē neviena neko nespēja likt pretī, pat ātrā Kikana Randala. Šajā sezonā Ingemarsdotera Roglā otro reizi karjerā iekļuva trijniekā, bet uzvara Milānā bija pirmais triumfs viņas karjerā.

Vīriešiem fināls bija viens no vislēnākajiem braucieniem  un, pateicoties gudrajai taktikai, izejot finiša taisnē pa iekšējo malu un pakāpjoties no ceturtās vietas uz vadošo, nedaudz ātrāks par konkurentiem bija Bransdāls. Otro un trešo vietu izcīnījušie Jozefs Vencls (Vācija) un Teodors Petersons (Zviedrija) atpalika 0,2 un 0,3 sekundes. Spēcīgais krievs Petuhovs, kas bija otrais kvalifikācijā un uzvarēja ¼ finālā un pusfinālā, finālā finiša taisnē, mainot koridoru, „sadūrās” ar priekšā izslēpojošo Petersonu un piedzīvoja kritienu, un beigās palika piektais, par sekundi apsteidzot norvēģi Hatestādu, kas finālā slēpoja gandrīz treniņa tempā visu laiku atstatus no pārējiem, jo pārāk daudz bija patērējis spēka ļoti ātrajā otrajā pusfinālā, kur viņam izdevās tikt tālāk kā veiksmīgajam zaudētājam. Kvalifikācijas uzvarētājs Strandvals no Somijas palika tūdaļ aiz fināla. Šī uzvara Bransdālam bija otrā karjerā, un pirmo viņš izcīnīja tieši pirms gada Otepē. Vienīgais no igauņiem, kam izdevās pārvarēt kvalifikāciju un tikt pie punktiem Pasaules kausa ieskaitē, bija Peters Kummels, kas ceturtdaļfināla braucienā palika piektais, un tas viņam kopvērtējumā deva 25.vietu.

Norvēģi komandu sprintā paliek ārpus trijnieka, Ingemarsdoterai otrā uzvara

Svētdien komandu sprintā Ida Ingemarsdotera, veicot izšķirošo rāvienu pēdējā posma vidū un tuvākās konkurentes apsteidzot par sekundi, nodrošināja uzvaru Zviedrijai kopā ar Hannu Brodīnu. Sīvajā cīņā par otro vietu divu Ziemeļamerikas sportistu starpā nedaudz pārāka par kanādieti Čandru Krovfordu bija amerikāniete Kikana Randala, nodrošinot kopā ar Džesiku Diginsu ASV otro vietu. Amerikānietes bija otrās arī pirmajā šīs sezonas komandu sprintā. Diseldorfas sprinta uzvarētājas,  Norvēģijas duets – Mari Eide un Maikena Kaspersena Falla, šoreiz palika ceturtajā vietā. Starp citu individuālajā sprintā vienīgā Norvēģija bija pārstāvēta ar divām dalībniecēm finālā un noteikti viņas cerēja atkārtot Vācijā gūto panākumu arī Itālijā.

Vīriešiem labākie bija krievi – Aleksejs Petuhovs un Nikolajs Morilovs, kas par divām sekundes desmitdaļām apsteidza zviedrus (Halvarsonu un Petersonu) un 0,8 sekundēm itāļus (Hoferu un Skolu). Tāpat kā sievietēm arī vīriešiem tūdaļ aiz goda pjedestāla palika norvēģi (Bransdāls un Glērsens). Priekšpēdējā posmā Petuhovs izveidoja nelielu pārsvaru – ap divām sekundēm, taču mazliet aizķeršanās ar stafetes nodošanu vadošās komandas atkal jau bija satuvinājusi. Morilovs, kuram ir spēcīgs spurts, finiša taisnes sākumā „sānos nobīdīja” Petersonu un neļāva zviedram pietuvoties, tādējādi reabilitējoties par zviedra „pāridarījumu” komandas biedram Petuhovam sestdienas individuālajā sprintā. Tikai 18.vietā 24 duetu vidū palika igauņi Simonlatsers un Kummels.

Nākošais Pasaules kausa posms būs nākošajās brīvdienās tepat kaimiņos Otepē.

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv