ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

21 • 11 • 2011

Pasaules kausa sezona distanču slēpošanā atklāta

Saistītā informācija

Pagājušajās brīvdienās ar individuālajām sacensībām slidsolī un stafeti tika atklāta 2011./2012.gada Pasaules kausa sezona distanču slēpošanā. Kaut arī sniega un aukstuma problēmu dēļ paredzētajā Beitostēlenā sacensības nevarēja notikt, tomēr cits Norvēģijas slēpošanas centrs – no Lillehammeres 20km attālā Šūšēena (septiņu ezeru pilsēta)  -  „nāca palīgā” un plānotajā laikā viss varēja sākties.

Bjergena un pārējās

Sievietēm 10km distancē slidsolī ar intervāla startu lielu pārsteigumu nebija. Norvēģiete Marita Bjergena turpināja pēdējās divās sezonās iesākto tradīciju – svinēt pārliecinošu uzvaru. Tiesa, šoreiz pārsvars vairs nebija vairāk par 40 sekundēm, kā tas bija pagājušās sezonas pirmajā startā, bet mazliet zem pusminūtes. Starp citu, Bjergena bija vienīgā no vadošajām, kas neizskatījās nemaz piekususi pēc finiša, kaut arī slēpoja krietni ātrāk par pārējām. Pateicoties pareizam spēku sadalījumam, otro vietu beigās izcīnīja zviedriete Šarlote Kalla. Labāko trijnieku noslēdza parasti sezonas sākumā labi startējošā norvēģiete Vībeke Skofterūda. Norvēģu slēpotāju dominance bija graujoša, jo pirmajā desmitā bija septiņas (!) norvēģietes. Taču tas nebija nekas pārsteidzošs un to varēja paredzēt arī sezonas sākumā, jo karjeru pēc pagājušās sezonas beidza itālietes Follisa un Longa, kā arī slovēniete Majdiča, un par norvēģu slēpotāju galvenajām konkurentēm tika uzskatītas poliete Justīna Kovaļčika un zviedriete Kalla, kurām sezonas laikā var pievienoties somietes Sārinena un Lahtenmeki un zviedriete Hāga. Tāpat kā pagājušajā gadā pieticīgs sākums Kovaļčikai, tikai šoreiz viņai 10.vieta. Pēdējo reizi, kad polietes vieta distancē būtu rakstāma ar diviem cipariem, bija pirms diviem gadiem. No vienas puses, nav viņas stiprā puse slidsoļa tehnika, taču Kovaļčika neforsē ar formu sezonas sākumā, jo būs nopietni jācīnās ar Bjergenu un Juhaugu „Tour de ski”.

Klasiķa Ulsona triumfs

Ja skatītos tikai iepriekšējo sezonu rezultātus, tad zviedra Juhana Ulsona pārliecinošā uzvara  šķistu pārsteigums, taču pirms nedēļas FIS sacensībās Bruksvalarnā (Zviedrija) viņš 15km slidsolī bija otrais, piekāpjoties tikai francūzim Maņifikā, bet pārspējot Nortugu un Helneru. Šūšēenā Ulsons otrās vietas ieguvēju apsteidza par 31 sekundi, tiesa, savu lomu šoreiz labā nozīmē nospēlēja agrais starta numurs. Šī uzvara klasiskā stila meistaru izvirzītu par vienu no pretendentiem uz uzvaru „Tour de ski”, bet kā izteicies pats Ulsons, tad tūrē viņš nestartēšot, un iespējams, ka iemesls ir tas, ka pēdējā laikā zviedrs ir mocījies ar kakla nerva problēmu. Līdzīgi kā dāmām arī vīriem vissīvākā cīņa bija par otro vietu. Pateicoties no treneriem saņemtajai informācijai par konkurenta laiku un savām finišētāja dotībām, Nortugs ar pēdējiem spēkiem, finiša taisnē, vietējo līdzjutēju uzmundrināts, tomēr par divām sekundes desmitdaļām bija ātrāks nekā itālis Rolands Klara, kuram tas bija pirmais pjedestāls Pasaules kausa posmos. Starp citu, šis bija labākais Nortuga sasniegums slidsolī ar intervāla startu (viņš ir vienu reizi uzvarējis PK posmā, bet klasiskajā stilā – aut. piez.). Pagājušās sezonas kopvērtējuma uzvarētājs Dario Kolonja no Šveices, kas bija līderis līdz pusdistancei, beigās tomēr atkrita uz 7.vietu. Jāatzīmē arī 22 gadus jaunā zviedra Kalles Halfvarsona ceturtā vieta, kas pagājušajā gadā sezonas pirmajā startā 15km slidsolī bija tikai 50.vietā un līdz šim PK distancē augstāk par 30.vietu nebija ticis.

Stafetē pārāki norvēģi

Otrajā dienā stafetē triumfēja mājinieki norvēģi, turklāt gan vīriešiem, gan sievietēm svinot dubultuzvaras, t.i., iegūstot pirmās divas vietas. Norvēģu sieviešu izlases pārākums un uzvara neradīja ne mazākās šaubas, un neskatoties uz milzīgo pārākumu pār citām komandām, tik un tā mājinieki pirmajā komandā lika ierasto kvartetu – Skofterūfa, Juhauga, Steira un Bjergena. Arī jauniņās Kristofersena un Estberga sevi apliecināja, un ja norvēģu treneri nebūs pārāk konservatīvi, tad nākamajā stafetē kādu no viņām varbūt redzēsim galvenajā komandā. Labi  savu posmu Norvēģijas otrajā komandā veica biatloniste Tūra Bergere, par kuru ātrāku laiku slidsolī uzrādīja tikai Kalla. Par otro vietu varēja pacīnīties zviedrietes, bet viņu izredzes pirmajā posmā „noraka” Ingemarsdotira. Savukārt pozitīvā nozīmē pārsteidza francūziete Aurora Žīna, kas lieliski veica pirmo posmu klasikā.

Vīriešiem tik izteikta favorīta nebija. Reālākie pretendenti uz uzvaru bija zviedri, norvēģi, šveicieši un arī krievi. Atšķirībā no sievietēm arī šoreiz vīriem viss izšķīrās pēdējā posmā, taču tas nenozīmē, ka stafete bija interesanta. Atskaitot pēdējo puskilometru, pārējo daļu vadošo astoņu komandu pārstāvji veica mierīgā treniņa režīmā. Temps viņiem bija tik lēns, ka dažus simtus metrus pirms finiša viņus noķēra pat minūti un 48 sekundes (!) aiz viņiem startējušais biatlonists Svensens. Neviens nemēģināja kaut vienā brīdī aizmukt, un bija skaidrs, ka Nortugs visus nosprintos finišā. Tā arī notika, turklāt tik vieglā veidā, ka Peters varēja savā „klauna” stilā pirms finiša līnijas šķērsošanas pamēdīties uz zviedru Halfvarsonu, kas pirms dažām dienām bija izteicies, ka mēģinās pārspēt pēdējos metros slaveno norvēģu finišētāju. Nortugs nepalaida garām iespēju atkal panerrot savus kaimiņus, teikdams, ka finiša taisnē stīvajam Halfvarsonam ir jāmaina sporta veids. Kārtējo reizi distances pēdējos metros kļūdījās Ļegkovs, kas neļāva krieviem iekļūt labāko trijniekā. Savas finišētāja dotības atkal apliecināja norvēģis Šjūrs Rēte, kas Norvēģijas trešo komandu izvilka uz otro vietu.

Ir tikai sezonas pats sākums, tāpēc vairākas komandas lieki neforsē, un iespējams Novemesto (Čehija), kad norisināsies sezonas otrā stafete, būs redzami kādi taktikas risinājumi un atrāvieni, kā tas iepriekšējās sezonās šad tad ir izdevies šveiciešiem un krieviem.

14 Komentāri

Bija skumji skatīties ceturto stafetes posmu. Kāda jēga bija pirmajos trijos posmos džekiem ieguldīties, ja ceturtajā posmā izdomā pastaigāties pa trasi un visu nokārtot spurtā.
Imants
21 • 11 • 2011 / 15:12
Piekrītu Imantam. Visinteresantākais moments stafetē bija otrā posma beigas, kad Viļegžaņins un Maņifikā sāka uzdot, tad bija kaut kāda darbība. Viņiem sevišķi škrobīgi, ka komandas beigās netika trijniekā.
Ir bijis, ka dēļ taktikas un tā, ka neviens negrib "vilkt", vadošie lēni slēpo, bet tik lēni vēl nekad, ka gandrīz divas minūtes atspēlē.
LAT
21 • 11 • 2011 / 15:33
nu vismaz pēc ielinkotā video var spriest, ka nebija jau baigi daudz variantu 4ajam izpausties...tāpat pēc trešā etapa visi bija kopā :)
Kalniņš
21 • 11 • 2011 / 15:37
Pēc ceturtā posma kopā bija piecas komandas + Krievija I ar 5 sekunžu atpalicību.
to Kalniņš
21 • 11 • 2011 / 15:46
Tā ārkārtīgi reti gadās, ka stafetē no komandām, kas izcīna 1.-6.vietu ceturtā posma dalībnieki labākam laikam etapā zaudē 1:45, bet no komandām, kas ieguvušas 8.-15.vietu, pēdējā posma veicēji tikai ap minūti. Ja vadošie tik lēni brauc, tad tāds paradokss var gadīties.
rollex
21 • 11 • 2011 / 17:10
Ulsons svaigs, vel paris startus varbut pavilks, bet atri pliisiis.
Domina
21 • 11 • 2011 / 19:15
Palasīju, ko citur raksta par pirmo PK posmu un, piemēram, amerikā kāds reportieris raksta, ka Nortugu finiša spurtā šobrīd neviens uzvarēt nevar.
Kā domājat - kurš šosezon būs pirmais un vai vispār būs kāds, kurš finiša spurtā uzvarēs Nortugu?
Imants
22 • 11 • 2011 / 16:10
Nortugu finiša spurtā varētu pārspēt komandas biedrs Hattestāds, zviedrs Junsons vai krievs Petuhovs. Bet stafetē un distancēs ar masu startu pagaidām izskatās visai švaki, lai kāds uzveiktu Nortugu. Ja savlaicīgi izvēlas pareizo pozīciju, tad varētu Helners vai Viļegžaņins, varbūt Kolonja via Hārvejs arī, bet tā tīri spurtā pagaidām Nortugs ir labākais. Vēl ir labs finišs Černousovam.

22 • 11 • 2011 / 16:28
Harvejam pēc pč oslo redzētā laba šance to izdarīt, jo reāli spritu stafetē viņš bija galvas tiesu pārāks, iedzina labu gabalu un vēl pārspēja hattestādu, kas pēc Nor testiem sprintos ir labāks vinišētājs kā Petters plus Harvejs droši varētu mēģināt 30/50km noiet ar grupu....

22 • 11 • 2011 / 19:09
Liepiņš rīt startē Kūsamo sprintā. Viņam 108.nr., kopā 126 dalībnieki. Pagājušā gadā viņš bija ap 115.vietu. Vai šogad izdosies tik simtniekā?

24 • 11 • 2011 / 23:16
Arvim laba kompānija startā. Tagad tikai širmīti ciet un jakaplē...!
Aigars
25 • 11 • 2011 / 09:15
Rādās, ka tieši tāpat kā pagājušogad - ir apsteigti Kekki un Livers:)
Imants
25 • 11 • 2011 / 11:58
pagājušā gadā Livers bija priekšā, šogad vairs nē:)

25 • 11 • 2011 / 12:48
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv