ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

10 • 08 • 2011

Nortugs un Bjergena pasaules čempioni arī rollerslēpošanā

Saistītā informācija

Pasaules čempionātā rollerslēpošanā, kas norisinās Aurē/Kristiansundā (Norvēģija), pirmajā sacensību dienā lietainajos un vējainajos laika apstākļos 10km distancē klasiskajā stilā ar masu startu pret kalnu dominēja norvēģu distanču slēpotāji. Pārlienošu uzvaru vīriešiem izcīnīja Peters Nortugs, bet dāmām konkurentēm nekādas cerības neatstāja Marita Bjergena.

Kaut arī norvēģu slēpošanas speciālisti Nortugu nepieskaitīja pie galvenajiem favorītiem uz uzvaru, jo labākas izredzes esot bijušas spēcīgajiem krievu, vācu un citiem norvēģu rollerslēpotājiem, tomēr ar Peteru vienmēr ir „jārēķinās”. Līdz pat 8,2km atzīmei nekādu atrāvienu nesekoja un līderu grupa, kurā no 24 startējušiem atradās 20, turējās kopā 10 sekunžu robežās. Un tieši tad, kad bija sākusies pati stāvākā trases daļa, tempu kāpināja Nortugs, un neviens cits nespēja turēt līdzi Mosvikas čalim. Līdz ar to, distanci veicot 25:32,2 un tuvāko konkurentu apsteidzot par 15 sekundēm, Nortugs saviem daudzajiem pasaules čempiona tituliem distanču slēpošanā (septiņiem - aut. piez.) pievienoja arī pirmo rollerslēpošanā, turklāt to izdarot to debijas reizē. Otro vietu izcīnīja krievs Ivans Marčenkovs, bet trešo – zviedrs Anders Svanebo (+19.5). Tikai piektajā vietā palika šīs sezonas pārliecinošais līderis rollerslēpošanā Simone Paredi no Itālijas (+21.5), bet septīto vietu ieguva igauņu sprinteris Timo Simonlatsers (+32.9).

„Es biju domājis, ka tas ir pasaules čempionāts,” savā stilā pēc samērā vieglās uzvaras jokoja Nortugs. „Tas bija pārsteidzoši. Stāvajā kāpumā es neslēpoju ātri, bet diezgan viegli izdevās atrauties no pārējiem,” Norvēģijas raidsabiedrībai NRK stāsta uzvarētājs, piebilstot, ka medaļas, ko viņš izcīnīja februārī un martā (pasaules čempionātā slēpošanā, kas norisinājās Holmenkollenā – aut. piez.), tomēr ir mazliet svarīgākas, taču tik un tā esot bijis jautri un interesanti piedalīties un izmēģināt spēkus pret rollerslēpošanas speciālistiem. Nortugs atzinīgus vārdus veltīja skatītājiem, kas diezgan paprāvā pulkā bija sanākuši trases malā tik draņķīgos laika apstākļos. „Es zinu, ja man nevajadzētu startēt, es gulētu mājās dīvānā, tādēļ ir iespaidīgi, ka tik sliktos laika apstākļos gar trasi bija sapulcējušies tik daudz skatītāju.”

Līdzīga situācija bija arī sievietēm, kur pārliecinoši uzvarēja Marita Bjergena, otrās vietas ieguvēju, vēl vienu vadošo distanču slēpotāju, Šarloti Kallu apsteidzot par 18 sekundēm. Trešo vietu izcīnīja jaunā un talantīgā norvēģu distanču slēpotāja, pasaules čempione juniorēm Heidi Venga, kas šogad februārī Skandināvijas kausā Madonā izcīnīja divas otrās vietas. Atšķirībā no Nortuga, Bjergenai šis nebija pirmais starts pasaules čempionātos rollerslēpošanā, turklāt arī ne pirmais čempiones tituls, jo Marita uzvarēja pirmajā pasaules čempionātā rollerslēpošanā, kas norisinājās 2000.gadā Roterdamā, kad plašākai slēpošanas publikai viņa nebija pazīstama.

Kaut arī Bjergena īpašu uzmanību nebija veltījusi šim čempionātam, taču zelta medaļa nenoliedzami dod gandarījumu. „Patīkami startēt, ka līdzās ir spēcīgas konkurentes kā Kalla. Arī skatītāji radīja labu atmosfēru,” stāsta Bjergena. Otro vietu ieguvusī Kalla nebija sarūgtināta, pajokojot, ka stāvais kāpums esot bijis par garu, un piebilstot, ka šodien 17km distancē brīvajā stilā viņai būšot lielākas izredzes uz uzvaru. Jāpiebilst, ka Bjergena nav plānojusi vairāk startēt šajā čempionātā, savukārt Nortugam ir labas izredzes tikt pie otrā zelta šodien, jo šodien ir viņa „kroņa distance” – brīvais stils ar masu startu (24km).

Video no vīriešu sacensībām:


Video no sieviešu sacensībām:

7 Komentāri

Paldies infoski arī par video:) Laika apstākļi jau "labie" - slapjš un slidens asfalts klasiskā stila mačos pret kalnu.
rollex
10 • 08 • 2011 / 10:56
rollerslēpotāji neko nevar padarīt distanču slēpotājiem......
jazeps
10 • 08 • 2011 / 11:35
Rollerslēpotāji principā ir tie paši distaņču slēpotāji

10 • 08 • 2011 / 11:52
es šeit vairāk biju domājis izteiktākos rollerslēpotājus, kā itāļus Paredi, Bonaldi vai krievus.
jazeps
10 • 08 • 2011 / 11:58
Šāda mēroga pasākumos mediju etiķete prasa nointervēt 1-3 vietu ieguvējus, bet kā redzams visos NOR mēdijos nevienam neinteresē nekas cits kā Northugs un Bjergena. Arī mazām tautām mēdz pielipt šovinisms.
Mārtiņš
10 • 08 • 2011 / 12:34
Pēdējo gadu panākumi aizmiglojuši acis norvēģiem. Slēpošanā un biatlonā mēs neko viņiem nevaram padarīt (pāris gadus biatlonā varējām). No ziemas sportiem skeletonā un bobslejā viņi mums nav konkurenti. Hoķī diemžēl norvēģi pēdējā laikā ir priekšā mums.

10 • 08 • 2011 / 13:21
Nortugs atkal uzvarējis.

10 • 08 • 2011 / 17:32
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv