ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

27 • 03 • 2012

100m sprintā pasaules rekords Bakkenam un Nilsonei

Saistītā informācija

Pagājušajā nedēļā Norvēģijas galvaspilsētā Oslo Bisletas vieglatlētikas stadionā norisinājās 100m un 500m sprinta sacensības distanču slēpošanā, kurās pulcējās vairāki vadošie pasaules slēpošanas sprinteri. 100m sprintā ar jauniem pasaules rekordiem uzvarēja norvēģis Timo Andre Bakens un zviedriete Stīna Nilsone.

Skrejceļu slavenajā Bisletas stadionā, kur skrējušas vairākas pasaules mēroga vieglatlētikas zvaigznes, ieskaitot Useinu Boltu, jo tur notiek prestižās Dimanta līgas (kādreiz Zelta līgas) vieglatlētikas sacensības, šoreiz klāja sniegs, jo, lai noskaidrotu ātrāko sprinteri 100m, bija pulcējušies vairāki ātrākie distanču slēpošanas sprinteri. Pēc vairāku nedēļu pauzes, izlaižot februārī un martā Pasaules kausa posmus veselības problēmu dēļ (nestartējot arī priekš sevis sezonas vienās no galvenajām sacensībām – Zviedrijas leģendārajā maratonā „Vasaloppet” – aut. piez.), sacensību apritē atgriezās Peters Nortugs, kuram diez ko labi negāja, jo gan 100m , gan 500m viņš nespēja tikt finālā, turklāt 500m pusfinālā viņa cerībām „svītru pārvilka pāri” Nortuga sīvākie konkurenti no kaimiņvalsts Zviedrijas, par kuriem viņš allaž mēdz pasmieties.

Vīriešu finālā, kurā startēja četri sportisti, aizraujošā cīņā par uzvaru starp diviem norvēģiem par divām sekundes simtdaļām ātrāks par otrās vietas ieguvēju Magnusu Frūdālu bija Timo Andre Bakens, uzstādot arī jaunu pasaules rekordu – 11,82 sekundes. Trešās un ceturtās vietas ieguvēji – zviedrs Robins Brintesons (uzvarēja sprintā Skandināvijas kausā Siguldā 2010.gadā – aut. piez.) un norvēģis Ula Vigens Hatestāds, atpalika jau krietni vairāk, uzrādot attiecīgi 12,55 un 13,44. Finālā netika šīs sezonas sprinta kausa ieguvējs, zviedrs Teodors Petersons, un trešais labākais sprinteris Eiriks Bransdāls no Norvēģijas. Spēcīgie krievu sprinteri šajās sacensībās nestartēja, jo viņiem šobrīd norisinās nacionālais čempionāts.

Cīņa par pirmo vietu bija tik sīva, ka uzvarētāju nācās noteikt ar fotofiniša palīdzību. Tāpēc sanāca pat pāris kuriozi momenti. Vispirms sacensību komentētājs par uzvarētāju nosauca Frūdālu, bet vēlāk, kamēr Frūdāls sniedza uzvarētāja interviju televīzijai, viņš uzzināja, ka tomēr ir palicis otrais aiz Bakena, kurš pats ierosināja fotofiniša noskatīšanos, jo jutis, ka pirmais šķērsojis finiša līniju. „Tas bija vienreizēji. Zināju, ka varu būt diezgan „fikss”, bet cik ātrs, to nezināju. Šis pagaidām ir mazpazīstams sporta veids, un mans rezultāts ir ļoti tālu no Useina Bolta (9,58) pasaules rekorda, bet tik un tā ir patīkami, ka man pieder oficiāls pasaules rekords. Sportiskā ziņā tas ir lielākais, ko esmu piedzīvojis, jo visi „lielie vārdi” bija šeit, tāpēc ir forši, ka izdevies viņus pārspēt. Es ceru, ka šīs sacensības Bisletā izveidosies par tradīciju,” līksmojošs pēc finiša bija uzvarētājs. Bakens arī atzina, ka viņa rekords nenoturēsies ilgi un tas tiks pārspēts jau nākamajās sacensībās, kad būs labāks trases segums, jo šajos siltajos laika apstākļos sniegs esot bijis ļoti mīksts. „Nākošajās sacensībās šis rekords noteikti kritīs,” piebilda Bakens. Savukārt Nortugs par savu viduvējo rezultātu īpaši neskuma. „Domāju, ka šovs izdevās un publikai patika. Biju gatavs, ka neuzvarēšu. Esmu daudz trenējies kopā ar Magnusu Frūdālu, un 100m viņš ir daudz ātrāks par mani,” pēc pusfināla atzina Nortugs. Jautāts, vai šāds koncepts ir uz palikšanu, slēpošanas meistars atbildēja apstiprinoši. „Gan 500m, gan 100m ir populāri un tos varētu iekļaut Pasaules kausu programmā,” optimistisks bija Nortugs.

Dāmām finālā nepārspēta palika un jauno pasaules rekordu uzstādīja zviedriete Stīna Nilsone, kura uzrādīja laiku 13,19. Viņa šosezon dominēja Skandināvijas kausā sprintā (diemžēl Madonā viņa nestartēja – aut. piez.) un uzvarēja Pasaules junioru čempionātā. Tā kā nākošajā sezonā šobrīd vēl 18 gadus jaunā zviedriete vēl liks par sevi manīt. Otrā bija slovēniete Katja Visnara (13,44), bet trešo vietu izcīnīja šveiciete Tatjana Štiflerre (13,58). Nevienai no mājiniecēm, ieskaitot Maritu Bjergenu, finālā iekļūt neizdevās. Savukārt 500m vīriem uzvarēja Emīls Jonsons, Loriena Van der Grafa. Tikai trešā palika šīs sezonas labākā sprintere Kikana Randala no ASV.

Bislet-Sprint_winners.jpg
100m sprinta uzvarētāji.


Video no vīriešu finālcīņām:



Video ar Stīnas Nilsones finālcīņām:

8 Komentāri

Ko ta Liepiņš nestartēja?
fans
27 • 03 • 2012 / 21:20
Protams, interesanti. Varbut par Latviju arī kāds ko uzrakstīs? Vai vismaz skigo rezultātus publiskos ?
Gundars
28 • 03 • 2012 / 10:32
Par Madonas sacensībām, kur mūsējie bezcerīgi pazaudē leišiem?? Labāk nemaz nepieminēt.

28 • 03 • 2012 / 10:37
Rezultātus no Ski-Go var aplūkot www.madonassports.lv

28 • 03 • 2012 / 13:33
Gundar, nav visi rezultāti rezultātu sadaļas pašā augšā deguna priekšā - daudzām sacensībām ir vairākas kārtas dažādos datumos. Vajag meklēt pēc nosaukumiem un datumiem.
28 • 03 • 2012 / 14:25
nebija tā ka leišiem gan slēpošanas, gan biatlona izlase startēja..bet no LV puses galvenokārt entuziasti.. ?
whaaat?
28 • 03 • 2012 / 22:20
Par entuziastiem labāk nevienu nesauc... Grrrrrrr....
...........
29 • 03 • 2012 / 07:12
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv