ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 13°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

06 • 02 • 2012

Skandināvijas kauss distanču slēpošanā

Saistītā informācija

Nākamās nedēļas vidū, 8. un 9. februārī, Latvijā atkal norisināsies prestižais Skandināvijas kausa posms distanču slēpošanā. Šogad būs maza jubileja, jo mūsu valstī šāda augsta līmeņa distanču slēpošanas sacensības notiks piekto reizi, savukārt Madona Skandināvijas kausa posmu uzņems otro gadu pēc kārtas.

Ilgi gaidītā ziema ar sniegu un aukstumu ir klāt, un par sacensību norisi uztraukties nevajag, kaut arī mīnus grādi šobrīd pārsniedz normu, jo nākošās nedēļas vidū lielais aukstums mazināsies.  Sacensības norisināsies divas dienas. Līdzīgi kā pagājušajā sezonā pirmajā dienā ir paredzēts sprints slidsolī, bet otrajā dienā distance (15km dāmām un 30km vīriem) brīvajā stilā. Vienīgā atšķirība ir tā, ka šoreiz distance būs ar masu startu. Starp citu tās būs vienīgās sacensības ar kopēju startu Skandināvijas kausā šajā sezonā. Pirmos divus gadus Latvijā notika vienas dienas sacensības (sprints), bet sākot ar 2010.gadu slēpotāji mūsu valsts organizētājā posmā sacenšas divas dienas – sprints + distance.

Latvija būs pārstāvēta spēcīgākajā sastāvā. Sprintā lielākās cerības tiek saistītas ar talsinieku Juri Damškalnu, kurš bija labākais no latviešiem sprintā pagājušajā gadā, un gulbenieti Jāni Paipalu, kurš šobrīd aizvada vienas nedēļas treniņus  Itālijā. Savukārt 30km distancē labākos rezultātus var sasniegt Raivis Zīmelis, Arvis Liepiņš, Mārcis Jakovičs un Pāvels Ribakovs. Startēs arī maratonu slēpotājs Jānis Teteris. Pērn Zīmelis 15km distancē bija 34.vietā, un līdz maģiskajam trīsdesmitniekam, kur pagaidām nevienam no latviešiem nav izdevies iekļūt, pietrūka tikai 17 sekundes. Jau Latvijas čempionātā Vietalvā juniors Arnis Pētersons apliecināja, ka var līdzvērtīgi spēkoties ar pieaugušo grupas vadošajiem slēpotājiem un noteikti centīsies parādīt labāko sniegumu arī Madonā. Sievietēm ar augstāku vietu izcīnīšanu mēs saistām Ingu Dauškāni.

Galveno kodolu, kā jau pēc nosaukuma var noprast, veido pārstāvji no Ziemeļvalstīm – Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas, kas ir spēcīgākās nācijas distanču slēpošanā. Madonā mēs redzēsim Pasaules kausa posma uzvarētāju Junu Kristiānu Dālu (Norvēģija), 2010.gada Skandināvijas kausa sezonas kopvērtējuma uzvarētāju Kristiānu Tetli Renemo (Norvēģija), Pasaules čempionu sprintā U-23 grupā Uli Mariusu Baku (Norvēģija), 20.vietas ieguvēju šā gada „Tour de ski” Lauru Ahervo no Somijas, šīs sezonas Skandināvijas kausa līderi Martinu Eku Hāgenu (Norvēģija ). Spēcīgākais no igauņiem būs pasaules čempionātu un Olimpisko spēļu pusfinālists sprintā Anti Sārepū.    

Pagājušajā gadā Madonā startēja ne tikai Skandināvijas valstu pārstāvji un igauņi, bet bija ieradušies tādi tāli ciemiņi kā austrālieši un amerikāņi. Šogad atkal ieradīsies ASV izlase, līdz paņemot savus kaimiņus kanādiešus. Skandināvijas kausā Madonā startēs 150 slēpotāji no 10 valstīm.

Pavisam kopā sezonā ir pieci posmi. Pirmais notika decembra vidū Somijā, tad janvārī divi posmi norisinājās Skandināvijā – Zviedrijā un Norvēģijā. Madonā paredzēts ceturtais posms, bet Skandināvijas kausa sezona noslēgsies Igaunijā nākošās nedēļas nogalē.

4 Komentāri

FIS
07 • 02 • 2012 / 11:18
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv