ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

10 • 10 • 2011

Latvieši triumfē pēdējā Baltijas kausa posmā

Svētdien Priekuļos pēdējā šīs sezonas Baltijas kausa posmā rollerslēpošanā, kas vienlaikus bija arī „Rollertour” sērijas pēdējais posms, vīriešiem elites grupā 41,6km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu pārliecinoši uzvarēja Arvis Liepiņš (SS „Arkādija”), bet dāmām 20,8km distancē pārējās konkurentes vēl pārliecinošāk apsteidza Inga Dauškāne (SBK „Cēsis”). Baltijas kausa kopvērtējumā uzvarēja lietuvietis Vitautas Strolia un Zane Eglīte (Cēsu pilsētas sporta skola).

Pēc diviem pirmajiem posmiem Igaunijā un Lietuvā vīriešiem Baltijas kausa kopvērtējumā bija ļoti cieši rezultāti – vadībā ar 80 punktiem atradās Strolia un igaunis Oļegs Kovaļovs, bet netālu ar 60 un 50 punktiem bija mūsējie Daumants Lūsa  („Vanagkalns”) un Jānis Puida (SSK „Bebra”), kuriem dalīta attiecīgi 5.-6.vieta un 7.-8.vieta.  Pagājušā gada Baltijas kausa ieguvējs Jānis Teteris (A2 Ogres novads) ar 45 punktiem arī teorētiski varēja pacīnīties, bet šīs izredzes mazināja fakts, ka Jānis šogad ar rolleriem ir ļoti maz braucis. Šāda situācija ļāva vairākiem pretendentiem pacīnīties par uzvaru kopvērtējumā, arī minētajiem Latvijas pārstāvjiem, bet tikai ar nosacījumu, ka pašam jāizcīna kāda no pirmajām divām vietām un jācer, ka priekšā esošie lietuvieši un igauņi ierindosies vismaz pāris vietas zemāk. Uzdevums, protams, ļoti sarežģīts, bet tomēr iespējams, tāpēc mūsu vadošajos rolleristos gan iepriekšējā dienā treniņos, gan pirms starta saglabājās optimisms. Dalībnieku sastāvs pēdējā posmā bija visspēcīgākais, salīdzinot ar pirmajiem diviem, jo Priekuļos bez Lūsas, Puidas un Tetera bija ieradušies abi divi kausa līderi – Strolia un Kovaļovs, kā arī Latvijas labākais slēpotājs uz rolleriem Arvis Liepiņš, kurš bija izlaidis pirmos divus posmus un līdz ar to arī cīņā par kopvērtējuma uzvaru nevarēja piedalīties.

Jau pēc pirmajiem pāris apļiem (elites grupai vīriem 2,6km garais aplis bija jāveic 16 reizes – aut. piez.) kļuva skaidrs, ka cerības par uzvaru trešo gadu pēc kārtas sāk izgaist, jo pirmajās divās vietās stabili turējās Liepiņš un Strolia, Teteris, piedzīvojot kritienu, izstājās jau pēc pirmā apļa, bet Puida un Lūsa ar katru  apli arvien vairāk atpalika no Strolias. Tā kā maratona distancē mēdz būt „plīšana” pēc 35km, tad kaut arī necienīgs, tomēr cerību stariņš vēl pāris apļus saglabājās. Pēc sestā apļa „meta mieru” par trešo un ceturto vietu cīnījušais Mārcis Jakovičs, kam šis bija pirmais starts rollerslēpošanā šajā sezonā, bet Puida un Lūsa diemžēl turpināja lietuvietim zaudēt katrā aplī vidēji ap piecpadsmit sekundēm, un pēc 30km Strolias pārsvars pār viņiem jau bija trīs minūtes. Tikmēr Latvijas godu spodrināja Liepiņš, kas atradās pirmajā vietā, un ar katru apli par pāris sekundēm, savukārt, palielināja pārsvaru pār Stroliu. Līdz ar to pēdējā posmā pārliecinoša uzvara Arvim Liepiņam, kas, uzrādot laiku 1:31:00, bija par minūti un 19 sekundēm ātrāks par tuvāko konkurentu Stroliu. Lietuvietim ar otro vietu posmā bija vairāk nekā pietiekoši, lai izcīnītu uzvaru kopvērtējumā un diemžēl lauztu pēdējos divos gados aizsākto labo tradīciju – Latvijas pārstāvja uzvaru vīru konkurencē kopvērtējumā. Trešo vietu posmā un arī kopvērtējumā izcīnīja Jānis Puida, kurš bija apmierināts ar savu sniegumu, piebilstot, ka šāds rezultāts viņam nav bijis pārsteigums, jo zinājis, ka var izcīnīt augstāko vietu starp latviešiem, jo sīvākajam konkurentam Lūsam labāk padodoties īsākas distances un ar masu startu. Starp citu, Jānim bija vienāds punktu skaits ar Daumantu, bet, pateicoties augstākai vietai pēdējā posmā, kopvērtējumā trešā vietā pienācās Puidam. Otro vietu kopējā vērtējumā nosargāja igaunis Kovaļovs, kam  šajā ziņā palīdzēja Tetera, Jakoviča un igauņa Trū izstāšanās un kurš Puidu un Lūsu apsteidza tikai par 15 punktiem.

Savukārt dāmām kopvērtējumā bija pavisam cita situācija. Pēc diviem posmiem stabilā vadībā atradās Zane Eglīte, un tikai nestartēšana vai netikšana līdz finišam varēja dot pavisam minimālu iespēju konkurentēm. Uz Priekuļiem nebija atbraukusi otrā posma pārliecinošā uzvarētāja Ingrida Ardišauskaite no Lietuvas, tādējādi arī otrās vietas liktenis faktiski bija izšķirts pirms sacensībām un Natālijai Kovaļovai (SS „Krāslava”) atlika tikai nokārtot formalitātes. Neskatoties uz to, abas pēdējā posmā nebūt nedomāja tikai „pavizināties”, bet gan tieši pretēji – mēģināja parādīt savu labāko sniegumu, lai apliecinātu, ka ir pelnījušas augstās vietas Baltijas kausā, un lai pacīnītos ar spēcīgo Ingu Dauškāni, kas, nestartējot Ardišauskaitei, bija galvenā favorīte uz uzvaru. Līdzīgi kā vīriešiem arī dāmām ar katru apli (2,6km apli dāmas veica 8 reizes – aut. piez.) arvien vairāk un skaidrāk izkristalizējās vietu sadalījums. Līderes godu ieguva Dauškāne, otros labākos laikus uzrādīja Kovaļova, bet trešajā vietā turējās Eglīte. Kaut cik neliela intriga saglabājās vienīgi cīņā par ceturto vietu, kur mūsu Anda Muižniece cīkstējās ar pagājušā gada absolūto uzvarētāju S16 grupā Kristīnu Kazlauskaiti un kas Andu pirms pusotra mēneša turpat Priekuļos klasiskajā stilā bija apsteigusi tikai par divām sekundēm. Anda piedzīvoja trīs kritienus, bet arī allaž spēcīgā lietuviete šoreiz nerādīja to labāko sniegumu, un kā izteicās viņas treneris Drūsis, tad Kristina braukusi piesardzīgi, jo nejutusies stabili uz rolleriem.

Kā jau to varēja paredzēt, uzvaru izcīnīja Inga Dauškāne, 20,8km distancē uzrādot  laiku 56:53,43 un otrās vietas ieguvēju Natāliju Kovaļovu apsteidzot par divām minūtēm. Viņas abas bija vienīgās, kas distanci veica ātrāk par vienu stundu. Zane Eglīte finišēja trešajā vietā, bet principiālā cīņā par ceturto vietu šoreiz Muižniece bija pārāka par Kazlauskaiti. Pēc finiša Zane bija priecīga par izcīnīto uzvaru kopvērtējumā, atzinīgi izsakoties arī par konkurentēm. Viņa atzina, ka šis panākums ir daļēji pateicoties tam, ka Natālija nepiedalījās pirmajā posmā Igaunijā, jo krāslaviete tomēr esot spēcīgāka garajās distancēs, bet pašai Zanei labāk padodoties sprints. Zane arī piebilda, ka vēl kādu laiku noteikti pārējām meitenēm nebūs iespējams līdzvērtīgi pacīnīties ar pieredzējušo Ingu Dauškāni, kas, pateicoties uzvarai pēdējā posmā, pašai arī nedaudz par pārsteigumu ierindojās trešajā vietā Baltijas kausa kopvērtējumā. Otro vietu kopvērtējumā izcīnīja Natālija Kovaļova.

Baltijas kauss rollerslēpošanā, kas notiek trīs posmos – pa vienam katrā Baltijas valstī, norisinājās jau trešo gadu pēc kārtas. Ideja par šādu sacensību rīkošanu radās Mārtiņam Niklasam un igaunim Rainam Jākso 2008.gadā. Viņu abu centieniem pievienojās lietuvietis Alģis Drūsis, un šī ideja tika īstenota 2009.gadā. Pirmajos divos gados vīru konkurencē labāk veicās Latvijas pārstāvjiem – 2009.gadā uzvarēja Pāvels Ribakovs, bet 2010.gadā – Jānis  Teteris, savukārt dāmām pirmos divus gadus triumfēja igaunietes – Hanna Marija Puhke (2009.g.) un Marika Kustavus (2010.g.). Detalizētāki rezultāti atrodami: www.rollertour.lv

Par „Rollertour” pēdējo posmu un kopvērtējumu lasiet nākamajā rakstā.

6 Komentāri

IB
10 • 10 • 2011 / 23:41
Svētdien Panorāmas sporta ziņās tika ziņots, kā arī Latvijas radio sporta ziņās 10.oktobrī plkst. 17.53: http://www.latvijasradio.lv/program/1/2011/10/20111010.htm

11 • 10 • 2011 / 00:01

11 • 10 • 2011 / 11:56
Tā nav pasaka - realitāte, bet citur...:)))

11 • 10 • 2011 / 12:46
Sāk šķist, ka rollerslēpošana tuvojas basketbola, futbola vai tenisa popularitātei, ka tik daudz medijos ziņo:)
jancis
12 • 10 • 2011 / 09:53
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv