ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

21 • 08 • 2011

Jauni čempioni rollerslēpošanā klasiskajā stilā

Šo sestdien Priekuļu biatlona un slēpošanas trasē norisinājās Latvijas čempionāta otrais posms rollerslēpošanā, noskaidrojot labākos klasiskajā stilā. Elites grupās par valsts čempioniem kļuva Roberts Slotiņš (Cēsu pilsētas sporta skola) un Inga Dauškāne (SBK „Cēsis).

Pirms trim nedēļām Madonā pirmajā posmā tika noskaidroti labākie rollerslēpotāji brīvajā stilā, bet sestdien Priekuļos norisinājās otrais posms Latvijas čempionātam  un arī „Rollertour” sērijai, ko organizē Mārtiņš Niklass. Madonā solītais lietus neuznāca, toties Priekuļos tas neaizmirsa „paciemoties”, sarežģījot apstākļus trasē, it īpaši pirmo braucienu dalībniekiem. Šādi laika apstākļi, kā arī diemžēl Latvijā pagaidām mazākā cieņā esošais klasiskais stils, pulcēja mazāk dalībnieku nekā pirmajā posmā. Priekuļos uz starta izgāja 65 rollerslēpotāji, kas ir par 25 mazāk nekā Madonā, tomēr pārstāvniecība ģeogrāfiskā ziņā bija tikpat plaša - Cēsis, Madona, Talsi, Alūksne, Krāslava, Viļaka, Aizkraukle, Ogre un Rīga, kā arī ciemiņi no Lietuvas un Igaunijas. Dalībniekus ar speciālajiem klasiskā stila rolleriem nodrošināja „SKI GO” pārstāvis Mārtiņš Jakovičs, ar trasi izpalīdzēja biatlona un slēpošanas komplekss „Priekuļi”, bet finansiāli „Rollertour” posmus atbalsta VAS „Latvijas dzelzceļš”. Abus Latvijas čempionāta posmus gan pilnā mērā finansē Latvijas Slēpošanas savienība.

Vīriešiem elites grupā galvenais favorīts Arvis Liepiņš (SS „Arkādija”), kas pagājušajā gadā uzvarēja Latvijas čempionātā abos rollerslēpošanas stilos un triumfēja arī pirms trim nedēļām Madonā, kaut arī bija pieteicies, tomēr sacensībās nepiedalījās, jo bija devies trenēties jaunajai ziemas sezonai uz ārzemēm. Nestartēja arī ceļa traumu līdz galam nesadziedējušais pagājušās sezonas vicelīderis Pāvels Ribakovs (SS „Arkādija”), tādējādi iespējas uzvarēt pavērās pārējiem pretendentiem. Kaut arī daži sacensību dienā jokoja, ka varbūt pēdējā brīdī tomēr atlidos, taču bija skaidrs, ka nestartēs viens no labākajiem klasiskā stila meistariem pasaulē – čehs Lukašs Bauers, kura vārds bija atrodams starta protokolos. 10,4km distanci krietni ātrāk par visiem veica igaunis Marti Himma (24:44,9), kurš Latvijā pirms tam bija viesojies Skandināvijas kausa posmos. Zaudējot igaunim 2:46,0, otro vietu sacensībās, bet pirmo vietu Latvijas čempionātā diezgan pārliecinoši izcīnīja Mazsalacā dzimušais Cēsu sporta skolas audzēknis Roberts Slotiņš. Vienīgais no latviešiem, kas Robertam līdz pat distances vidum spēja izrādīt nopietnu konkurenci, bija neviens cits kā sacensību organizators Mārtiņš Niklass, kurš beigās finišēja trešajā vietā (+3:26,1), bet viņa rezultāts netika skaitīts oficiālajā ieskaitē, jo Mārtiņš startēja ārpus kārtas, gatavojoties nākošnedēļ grūtajam 120km skrējienam Monblāna apkārtnē. Trešo vietu posmā ieguva lietuvietis Lukas Jakeliunas, bet sudraba un bronzas medaļas Latvijas čempionātā attiecīgi izcīnīja Jānis Teteris (A2-Ogres novads) un bijušais biatlonists un olimpietis Kristaps Lībietis („Nike Riga Run”), kas abi uzvarētājam zaudēja vairāk nekā piecas minūtes. Kristaps kopš karjeras beigšanas pēc Vankūveras olimpiskajām spēlēm kārtīgi vairs nav trenējies, un Priekuļos bija ieradies vairāk tāpēc, lai reklamētu „Nike Riga Run” pasākumu, kura mērķis par dalībnieku samaksāto dalības maksu ir palīdzēt slimajiem bērniņiem. Pēc diviem posmiem „Rollertour” kopvērtējumā vadībā ar 120 punktiem izvirzījies Jānis Teteris, kuram ar 90 punktiem seko Jānis Puida (SSK „Bebra”), bet trešajā vietā ar 80 punktiem atrodas Arvis Liepiņš.

Sievietēm elites grupā galvenās favorītes statusu attaisnoja labākā mūsu slēpotāja Inga Dauškāne, kura ne pagājušajā sezonā, ne šogad rollerslēpošanas sacensībās nebija startējusi, taču jau no paša sākuma neatstāja ne mazāko intrigu, kāda, savukārt, sieviešu elites grupā bija Madonā. 5,2km distanci Inga veica 15:31,7, vairāk nekā par pusotru minūti apsteidzot tuvākās sekotājas. Ja uzvarētāja bija skaidra, tad cīņa par otro vietu gan bija ļoti spraiga un tajā iesaistījās trīs sportistes – Natālija Kovaļova (SS „Krāslava”), Anda Muižniece (SSK „Bebra”) un lietuviete Kristina Kazlauskaite. Veiksmīgākā no viņām izrādījās Natālija Kovaļova, kas uzvarai pirmajā posmā brīvajā stilā piepulcināja otro vietu klasikā, tādējādi ar 150 punktiem saglabājot vadību „Rollertour” kopvērtējumā. Atkal trešā vieta tika Kazlauskaitei, kura Natālijai zaudēja četras sekundes un kopvērtējumā tagad atpaliek no krāslavietes par 30 punktiem. Tikai divas sekundes no goda pjedestāla šķīra Andu Muižnieci, kura tika pie bronzas medaļas Latvijas čempionāta ieskaitē. „Rollertour” kopvērtējumā trešā pozīcijā ar 95 punktiem ir madoniete Laura Kupča.

Pašā jaunākajā grupā (2000.gadā un vēlāk dzimušie) pārliecinoši otrās uzvaras šovasar Latvijas čempionātā rollerslēpošanā izcīnīja Patrīcija Eiduka no Aizkraukles un cēsnieks Reinis Matīss Upens. Otrais triumfs S14 grupā Kristai Razgalei (Cēsu pilsētas sporta skola), kas atkal pārspēja Pētersoni, tikai šoreiz savu kluba biedreni Vinetu, kas pirms mēneša savā vecuma grupā kļuva par pasaules vicečempioni BMX. Puišiem V14 grupā negaidīti tik pārliecinoši, arī pašam sev, uzvarēja Kārlis Liepiņš (Cēsu pilsēta sporta skola), kurš nestartēja pirmajā posmā, kad triumfēja madonietis Raimo Vīgants. Otrie čempionu tituli šosezon 1996.g-97.g. dzimušo grupā (S16 un V16) tika madonietei Kitijai Auziņai un aizkrauklietim Ralfam Eidukam, kas abi kopējā ieskaitē bija otrie, jo piekāpās attiecīgi igaunietei Katrīnei Ojavē un lietuvietim Stepanam Terentjevam, kurš pagaidām latviešiem neatstāj nekādas cerības uz uzvaru. Junioriem V18 grupā pirmā posma uzvarētājam Rūdolfam Kļaviņam (Madonas sporta skola) šoreiz nācās atzīt cēsnieka Arņa Pētersona pārākumu, kurš Madonā nestartēja, bet veterāniem V40 grupā atkārtoti labākais bija Uldis Lapsa (Mežmalas MTB).

Līdz ar to Latvijas čempionāti rollerslēpošanā šosezon ir noslēgušies, bet „Rollertour” sezona turpināsies ar 200m sprintu 3.septembrī Cēsu pilsētas ielās, bet 9.oktobrī Priekuļu trasē notiks Baltijas kauss rollerslēpošanā garajās distancēs brīvajā stilā, kas būs sezonas noslēguma posms.

Foto: Uldis Lapsa

9 Komentāri

Igaunis labi nomočījis. Domāju, ka arī Liepiņš viņam pazaudētu.
jancis
21 • 08 • 2011 / 15:10
IB
21 • 08 • 2011 / 17:41
Teicams apraksts tiem, kas klāt nebija. Būs jābrauc lūkot sprints

21 • 08 • 2011 / 21:17
Sprints būs interesants. Startēs Brants, varbūt arī Damškalns atbrauks. Igauņi arī interesējās par Cēsu sprintu.
rollex
22 • 08 • 2011 / 10:24
Lukašs Bauers rezultātu lapā:)
Imants
22 • 08 • 2011 / 17:03
izlozi taisot varēja jau izņemt to Baueru, lai startējot nav to tukšumu

22 • 08 • 2011 / 21:39
beidzot arī FIS crosscountry ir nopublicējuši rakstu par Priekuļiem, kaut arī nosūtīts tika jau svētdien agri no rīta. Tikai nezin kāpēc čehs Lamplots samainījis vienā vietā tekstu "lithuanian" uz "his compatriot", tādā veidā liekot saprast, ka Slotiņš un Jakeliunas ir no vienas valsts. Cerams, ka izlabos.

http://www.fiscrosscountry.com/news/second-part-latvian-roller-skiing-nationals-priekuli,2374.html
Ivars Bācis
24 • 08 • 2011 / 10:34
Ir izlabojuši. Droši vien daudziem jūk un liekas tas pats lithuanian un latvian.

24 • 08 • 2011 / 11:35
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv