ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

11 • 08 • 2011

Gaijāram un Bjergenai uzvaras Toppidretsvekas pirmajā dienā

Saistītā informācija

Vakar Aurē/Kristiansundā (Norvēģija), kur šobrīd norisinās arī pasaules čempionāts rollerslēpošanā, sākās pazīstamās sacensības Toppidrettsveka. Rollerslēpošanas sacensībās klasiskajā stilā 24km distancē ar masu startu vīriešiem uzvarēja francūzis Žans Marks Gaijārs, bet sievietēm nepārspēta palika aizvakar par pasaules čempioni kļuvušā Marita Bjergena (Norvēģija).

Otrdien, 9.augustā, Aurē/Kristiansundā sākās pasaules čempionāts rollerslēpošanā, bet dienu vēlāk, t.i. vakar, turpat sākās arī pazīstamās Toppidrettsvekas sacensības. Tās sākotnēji bija domātas tikai pašiem mājiniekiem norvēģiem, bet pēdējās sezonās tur piedalās arī vairāki vadošie pasaules distanču slēpotāji, līdz ar to ceļot sacensību prestižu. Tā kā arī balvu fonds tur ir krietni lielāks, tad daudzi elites slēpotāji dod priekšroku tieši Toppidrettsvekas sacensībām, nevis pasaules čempionātam. Tieši tā izdarīja arī Marita Bjergena, kas otrdien pasaules čempionātā rollerslēpošanā uzvarēja 10,6km distancē klasiskajā stilā, bet vakar vairs nesastādīja konkurenci zviedrietei Šarlotei Kallai 17km distancē brīvajā stilā, izvēloties piedalīties Toppidrettsvekas sacensībās 24km distancē klasiskajā stilā, kas norisinājās tajā pašā trasē, tikai starts bija piecpadsmit minūtes vēlāk nekā pasaules čempionāta distancei. Protams, Bjergena uzvarēja un atkal pārliecinoši, uzrādot laiku 1:04:36,7 un otrās vietas ieguvēju Vibeki Skofterūdu apsteidzot par minūti un piecām sekundēm. Nākamās finišētājas atpalika jau vairāk nekā 4 (!) minūtes. Trešo vietu izcīnīja 2009.gadad pasaules čempionāta karaliene Aino Kaisa Sārinena no Somijas, par trim sekundēm pārspējot un atkal aiz goda pjedestāla atstājot „mūžīgi ceturto” Kristīni Steiru no Norvēģijas. Tikai desmitajā vietā (+6:16) savā iecienītajā stilā finišēja Terēze Juhauga (Norvēģija), bet tas skaidrojams ar nūjas salūšanu distances vidusdaļā. Atgādinām, ka Juhauga bija vienīgā, kas martā pasaules čempionāta Holmenkollenā pārspēja (30km slidsolī ar masu startu – aut. piez.) Maritu Bjergenu.

Vīriešiem tajā pašā distancē bija krietni interesantāka cīņa, jo pirmo trīs vietu ieguvējus šķīra nedaudz mazāk par 5 sekundēm. Uzvaru izcīnīja francūzis Žans Marks Gaijārs, kam tā nebija pirmā uzvara rollerslēpošanas sacensībās. Otro vietu, atpaliekot par 2,3 sekundēm, izcīnīja šīs sezonas kopvērtējuma uzvarētājs distanču slēpošanā Dario Kolonja no Šveices. Trešajā vietā bija mājinieks Martins Jonsruds Sundbī, kas pirms trim nedēļām Lisebotnas sacensībās 10km klasikā pret kalnu bija izcīnījis uzvaru, pārspējot Gaijāru. Tā kā francūzim šoreiz izdevās patīkams revanšs. Labāko sešinieku noslēdza pazīstamais slidsoļa speciālists Anderšs Sēdergrēns no Zviedrijas (+18.8), par trim sekundēm apsteidzot savu tautieti, leģendārā Vasaloppet uzvarētāju pēdējos divos gados, Jorgenu Brinku. Tikai 16.vietā bija viens no labākajiem ”klasiķiem” ziemā – zviedrs Daniels Rikardsons, bet tik un tā tas ir labāk nekā neveiksmīgais starts 15km distancē (42.vieta – aut. piez.) šogad pasaules čempionātā Oslo. Savukārt 22.vietā palika Petera Nortuga brālis Tomass, kurš pirms pāris dienām „iekūlās” piedzīvojumā uz Vācijas automaģistrāles. Tikmēr pats Nortugs tomēr mainījis plānus un rīt startēs komandu stafetē piektdien pasaules čempionātā rollerslēpošanā, kas paver viņam iespējas atkārtot ziemā Holmenkollenā sasniegto – trīs zelta medaļas.

Toppidrettsveka turpinās šodien ar 35km sacensībām kalnu riteņiem, bet slēpotāji noskaidros labākos sprinterus 1,5km distancē klasiskajā stilā. Savukārt pasaules čempionātā šodien ir brīvdiena, bet rīt čempionāts turpināsies ar komandu stafeti.

Izmantotie resursi: www.langrenn.com
Foto: Dirk Richter, xc-ski.de

6 Komentāri

Nu jā, tas pats Gaillard un Colonja un citi varēja startēt PČ, būtu interesanti mači, citādāk Nortugs tik visu mierīgi vinnē.
rollex
11 • 08 • 2011 / 17:05
Toppidretsvekas kopvertējumā naudas balva 1.v. 30 000 NOK, bet PČ tikai medaļa.
Money rules the world.
Mārtiņš
11 • 08 • 2011 / 23:02
Mārtiņam taisnība. Vadošie slēpotāji tak tāpat ap sezonu nopelna, plus vēl sponsoru līgumi, tā kā 2500 latu vai mazāk nekas daudz priekš viņiem nav. bet kā saka, katra kapeika svarīga.
rollex
12 • 08 • 2011 / 10:54
Gaijārs malacis - citādi jau brīžam sāk pārņemt sajūta, ka izņemot norvēģus neviens cits slēpot neprot :)
Gracias
12 • 08 • 2011 / 11:49
Paskatīsimies pēdējā dienā,kad būs skriešana+slēpošana. Maybe atkal Gaijārs vinnēs.
jazeps
12 • 08 • 2011 / 12:49
neka Northugs panema ;)
enka
13 • 08 • 2011 / 15:44
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv