ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

04 • 01 • 2012

„Tour de ski” pusē izkristalizējušies līderi

Vakar Toblahā (Itālija) ar intervālu startu klasiskajā stilā īsajās distancēs turpinājās daudzdienu distanču slēpošanas seriāls „Tour de ski”. Vīriešiem līderpozīcijās izvirzījies šveicietis Dario Kolonja, kas tikai par 15 sekundēm apsteidz sīvāko konkurentu Peteru Nortugu no Norvēģijas, bet sievietēm joprojām vadībā ir poliete Justīna Kovaļčika, kas par 17 sekundēm ir priekšā norvēģietei Maritai Bjergenai.

Norvēģu triumfs skiatlonā

Vecā gada pēdējā dienā plus grādos un lietainos apstākļos noskaidrojuši ātrākos sprintā klasiskajā stilā, slēpotāji ar Jaunā gada svinēšanu neaizrāvās, jo jau 1.janvārī bija jāstājas uz starta līnijas skiatlonā, ko iepriekšējās sezonās dēvēja par duatlonu vai iedzīšanu (pēdējais apzīmējums vairāk atbilstu 90.-to gadu sistēmai, kad distance klasiskajā stilā bija vienā dienā, bet slēpojums slidsolī jeb iedzīšana notika otrajā dienā). Skiatlonā, kur puse distances tiek veikta klasiskajā stilā, bet otra puse slidsolī, slēpotāji sacentās ne tikai pirmo reizi šajā tūrē, bet arī visā sezonā. Sievietēm 10km aizraujošā nobeigumā, izmantojot kalnu slēpošanas iemaņas un labi iesmērētās slēpes, Bjergena finiša taisnē apsteidza Kovaļčiku un komandas biedreni Terēzi Juhaugu, un izcīnīja pirmo uzvaru šajā tūrē. Taču par veiksmīgāko šajā dienā var uzskatīt Kovaļčiku, jo poliete bija labākā bonusa sekunžu vācēja (divos starpfinišos un finišā) un savu vadību kopvērtējumā palielināja līdz 26 sekundēm. Juhauga pēdējā kāpumā tā arī nenodemonstrēja savas „kāpējas” spējas un nācās ne tikai samierināties ar trešo vietu posmā, bet arī kopvērtējumā līderei jau zaudēt nedaudz vairāk par minūti.

Arī vīriešiem 20km labākais bija Norvēģijas pārstāvis, jo finiša taisnē savas sprintera spējas nodemonstrēja Nortugs, kas vēl nobraucienā bija ceturtajā vietā, bet finiša taisnes sākumā kā stāvošiem „aizlidoja garām” Markusam Helneram, Kolonjam un pēc tam arī Maksimam Viļegžaņinam. Nortugs distances pirmo daļu klasiskajā stilā veica mierīgi, neraujoties pēc bonusa sekundēm, tomēr to ar uzviju kompensēja slidsoļa daļā, uzvarot abos starpfinišos un arī finišā. Kaut arī nedaudz rotaļājoties, šoreiz viņš bonusa sekundes pelnīja korektā veidā, jo bija ņēmis vērā pagājušā gada mācību, kad par vairākkārtēju konkurentu bloķēšanu Nortugam atņēma bonusa sekundes. Tāpat kā sievietēm arī vīriešiem veiksmīgākais bonusa sekunžu vācējs finišēja otrajā vietā, un tas bija Kolonja, kas atšķirībā no Nortuga par bonusa sekundēm cīnījās arī klasiskā stila daļā. Pēc otrā starpfiniša ap 7km, kur pirmais bija Lukašs Bauers, grupas galvgalis bija paretināts, un čeham bija labas iespējas mēģināt atrauties, tomēr spēka patēriņš kāpumā laikam bija pārāk liels un pēc nobrauciena viņš nejutās pietiekami atguvies, un līdz ar to temps grupas pašā priekšgalā pēdējā klasiskā stila apļa sākumā (apļa garums 2,5km) kritās un, piem., tāds kā Nortugs mierīgi sadeldēja radušos 15 sekunžu deficītu. Nortugs bija pateicīgs saviem komandas biedriem Dīrhaugam un Renemo, bez kuru palīdzības viņš nebūtu uzvarējis, jo nejuties tik labi skiatlona dienā. Pie pirmajiem ieskaites punktiem Pasaules kausa kopvērtējumā distancē tika mūsu kaimiņi igauņi, jo Aivars Rehemā ierindojās 23.vietā.

Intervāla startā Ļegkovs atjauno cerības, Bjergena mazliet pietuvojas Kovaļčikai

Gluži par jauninājumu intervāla startu tūrē nevar dēvēt, jo, neskatoties uz to, ka tas nenotika  pagājušajā gadā, tomēr pirms tam iepriekšējos gados intervāla starts tūrē bija. Vienīgi šoreiz intervāla starts bija faktiski prologa garumā – sievietēm 3,3km, bet vīriešiem 5km, kuru lielākā daļa dalībnieku pēdējo reizi bija veikuši tikai jauniešu vecumā. Vīriešiem ātrākais bija krievs Aleksandrs Ļegkovs, kas tuvāko sekotāju Eldaru Renningu, kas ir labs klasiskajā stilā gan sprinta, gan arī vidēja garuma distancēs, apsteidza par divām sekundēm. Otrajai vietai zaudējot tikai 0,3 sekundes, trešajā vietā ierindojās Kolonja, tiekot pie vērtīgām piecām bonusa sekundēm un izvirzoties tūres vadībā, jo Nortugs palika tikai 12.vietā, uzvarētājam zaudējot 14 sekundes. Pēc finiša norvēģis bija optimistisks, pajokojot, ka pēc šāda starta jābrauc mājās un jātrenē klasiskais stils. Pusotra sekunde no labāko trijnieka šķīra Baueru, kuram priekš tik īsas distances tas ir labs rezultāts. Taču čeha izredzes uz uzvaru tūres kopvērtējumā ir sarežģījušās, jo šodien pēc sprinta viņš visticamāk līderiem zaudēs vairāk par divām minūtēm, un tad atliek cerēt uz sadarbību ar Helneru, Manifikā vai vēl kādu garajā 35km pārbraucienā rīt, lai pievilktu klāt Kolonjam un Nortugam, vai arī uz līdzīgu varoņdarbu 20km masu startā klasikā, kādu viņš paveica pirms diviem gadiem. Savukārt izredzes pēc intervāla starta ir uzlabojušās Ļegkovam. Kaut arī viņš slidsoļa sprintā ir lēnāks par Kolonju un Nortugu, tomēr viņam ir izredzes pārvarēt kvalifikāciju un nopelnīt bonusa sekundes, turklāt krievu slēpotājs būs spēcīgs 35km distancē. Un nedrīkst aizmirst viņa lielisko sniegumu pēdējā kalna posmā 2007.gadā. Pēc pieciem posmiem no deviņiem līderis ir Kolonja, kas Nortugu apsteidz par 15 sekundēm, bet Ļegkovu par 39 sekundēm. Ceturtajā vietā esošais krievs Viļegžaņins atpaliek jau vairāk par minūti (+1:14,9). Pēc šodienas starp abiem Krievijas slēpotājiem var ielauzties kanādietis Keršovs, kurš ir labs sprinta distancēs. Arī šodien favorīti būs krievu sprinteri, īpaši Aleksejs Petuhovs, taču labas izredzes ir arī Kolonjam un Nortugam. Varbūt savu sprinta čempiona titulu apliecinās Helners.

Sievietēm ierastajā duelī starp Bjergenu un Kovaļčiku otro reizi pēc kārtas pārāka bija norvēģiete, savstarpējās cīņās panākot 2:3. Bjergena bija par četrām sekundēm ātrāka nekā Kovaļčika. Viņas bija vienīgās, kas 3,3,km distanci veica ātrāk par 11 minūtēm. Piecpadsmit sekundes uzvarētājai zaudēja trešās vietas ieguvēja Astrīda Jakobsena no Norvēģijas.  Tagad kopvērtējumā Bjergena atpaliek 17 sekundes. Līdzšinējos piecos startos tikai vienu reizi labāko divniekā nav bijušas abas sīvākās konkurentes, jo 10km iedzīšanā otrā bija Juhauga. Šodien sprintā abām ir labas iespējas tikt finālā, it īpaši Bjergenai, un vēl vairāk palielināt savu pārsvaru, bet savstarpējā cīņā nelielas priekšrocības ir norvēģietei. Juhauga, kurai sprints un īsās distances nav tās tuvākās, intervāla startā ierindojās 6.vietā, un kopvērtējumā no līderes atpaliek jau vairāk par pusotru minūti. Pēc šodienas sprinta viņa no Bjergenas un Kovaļčikas visticamāk atpaliks vairāk par divām minūtēm, un 15km distancē būs vienai pašai jādzenas pakaļ līderēm, jo tālākās konkurentes atpaliek jau nepilnas četras minūtes. Viņai atliek turēt īkšķi, lai trešo kritienu pēc kārtas sprintā nepiedzīvo amerikāniete Randala, atkal finālā tiek Matvejeva, kāda no somietēm,  zviedrietēm vai norvēģietēm, lai neļautu Bjergenai un Kovaļčikai tikt pie maksimāli daudzajām bonusa sekundēm, jo citādi atstarpe var kļūt nesadeldējama.

Vakar pirms intervāla starta vairākos medijos parādījās ziņa, ka Kovaļčika varētu izstāties no tūres ceļa sāpju dēļ, taču pēc starta poliete atzina, ka distancē neko nav jutusi, jo sacensību laikā ir augsts adrenalīna līmenis, un ka celi „jutīs” vakarā.

2 Komentāri

pēc 15 minūtēm sākas kvalifikācijas sprintam, jāgaida pārsteigumi, gan jau kāds no favorītiem (sprinta, ne kopvērtējuma) nekvalificēsies

04 • 01 • 2012 / 11:13
visi favorīti kvalificējās. žēl, ka Helneram un Kallai nepaveicās.
Nortugs ar Kolonju un Bjergena ar Kovaļčiku laiž kā sazāļoti monstri. neizskatās, ka iepriekšējo dienu starti atstātu kādu nogurumu uz viņiem.
Tagad faktiski ir palikuši tikai divi pretendenti vīriešiem un sievietēm.

04 • 01 • 2012 / 16:10
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv