ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 15°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

11 • 10 • 2011

„Rollertour” piektā sezona noslēgusies

Svētdien Priekuļos slēpošanas un biatlona kompleksā norisinājās sezonas noslēgums rollerslēpošanā, kas vienlaikus bija gan Baltijas kausa, gan arī „Rollertour sacensību sērijas noslēguma posms. Visās desmit grupās, kas atkarībā no vecuma veica no 3,6km līdz 41,6km distanci brīvajā stilā ar intervāla startu, uz startu izgāja 74 dalībnieki.

Pašā jaunākajā S12 grupā meitenēm (2000.gads un jaunāks) pirms pēdējā posma bija vismazākā starpība no visām grupām starp pirmo un otro vietu – tikai pieci punkti. Sezonas līdere Patrīcija Eiduka (Aizkraukles BJSS), kas pati atzina, ka sprinta disciplīna viņai nepadodas (cerams, ka tas tikai šobrīd – aut. piez.), trešajā posmā Cēsu sprintā palika tikai piektā, pielaižot pavisam tuvu Rebeku Raisku (CPSS). Taču pēdējā posmā Patrīcija atkal nodemonstrēja savu pārākumu un pelnīti uzvarēja kopvērtējumā. Šajā pašā vecuma grupā puišiem kārtējo reizi, nepārspēts, palika Reinis Matīss Upens (CPSS), kas uzvarēja visos četros posmos un likumsakarīgi arī kopvērtējumā. Viņš bija vienīgais no visu grupu dalībniekiem, kam izdevies uzvarēt visos posmos, saņemot par to speciālbalvu – rollerslēpju pāri no „SKI GO” pārstāvja Mārtiņa Jakoviča, kurš otro sezonu dalībniekus nodrošināja ar klasiskā stila rolleriem.

Kaut arī pēdējā posmā S14 grupā (1998.-99.gads) tikai ceturtā finišēja Krista Razgale (CPSS), tomēr kopvērtējumā viņai pārliecinoša uzvara, otrajā vietā atstājot komandas biedreni Vinetu Pētersoni, kas bija otrā arī pēdējā posmā, zaudējot vienīgi igaunietei Stīnei Līsai Trū. Savstarpējās cīņās Vineta tomēr ar 2:1 bija pārāka par Kristu, taču tāpat kā pagājušajā gadā nestartēšana visos posmos neļāva Pētersonei pretendēt uz uzvaru kopvērtējumā. V14 grupā šīs sezonas jaunpienācēji – Kārlis Liepiņš (CPSS) un Raimo Vīgants (Madonas BJSS) – turpināja  iepriekš iesākto principiālo cīņu – Cēsis pret Madonu, „pastumjot” maliņā par gadu vecākos kolēģus šajā grupā. Arī šogad kopvērtējumā veiksmīgāks bija Raimo, jo pretēji Kārlim, viņš piedalījās visos posmos, bet atšķirībā no pagājušā gada „Rollertour” sacensībām un arī šī gada ziemas sezonas šogad rollersacensībās madonietim tā arī nevienu reizi neizdevās pārspēt cēsnieku. Liepiņš pārliecinoši uzvarēja arī pēdējā posmā, bet Vīgants cīņā par otro vietu tikai pēdējā aplī pārspēja Alvi Šķēpu, kam tika otrā vieta kopvērtējumā, kaut arī bija vienāds punktu skaits ar Liepiņu.

1996.-97.g. dzimušo grupā (V16 un S16) Latvijas pārstāvjiem visu „Rollertour” sērijas laiku klājās visgrūtāk, un arī pēdējā posmā gan puišiem, gan meitenēm pie uzvaras diemžēl mūsējie netika, jo triumfēja lietuvieši. Puišiem trešo pārliecinošo uzvaru, sasniedzot no visām grupām vislielāko starpību līdz otrajai vietai (nedaudz vairāk nekā astoņas minūtes – aut. piez.) izcīnīja lietuvietis Stepans Terentjevs, kas ir Latvijas izlases trenera Igora Terentjeva dēls, bet tā kā Terentjevs jaunākais izlaida vienu posmu (Cēsu sprintu – aut. piez.), tad kopvērtējumā viņam „tikai” otrā vieta. Visu sezonu ierindojoties aiz lietuvieša, bet uzvarot Cēsu sprintā, kopvērtējumā triumfēja Ralfs Eiduks (Aizkraukles BJSS), kurš šajā grupā startēja pirmo sezonu un ir viens no visjaunākajiem. Ralfs ir viens no kuplās un talantīgās slēpotāju Eiduku ģimenes pārstāvjiem, ko uztrenējis tēvs Ingus, un nākotnē arī var kļūt par vienu no vadošajiem Latvijas slēpotājiem. Toties ne tik cerīga aina ir S16 grupā. Pēdējā posmā uzvarēja lietuviete Silvija Adomonite, bet kopvērtējumā igauniete Katrina Ojavē. Labākā no mūsējām atkal bija Kitija Auziņa (Madonas BJSS), ierindojoties posmā trešajā vietā, bet kopvērtējumā otrajā. Nākošajā gadā Kitijai būs jāpāriet uz nākamo grupu ,t.i., elites grupu, tādēļ cēsniecēm Annijai Sabulei un Zanei Gulbinskai ir nopietni jāsasparojas, lai nākošgad pārtrauktu Lietuvas un Igaunijas dominanci S16 grupā.

Visaizraujošākā cīņa par uzvaru pēdējā posmā bija V18 grupā (1994.-95g.) puišiem, kur par pirmo vietu spēkiem mērojās jauniešu izlases dalībnieki Arnis Pētersons (CPSS) un Rūdolfs Kļaviņš (Madonas BJSS). Sākumā vadībā atradās Kļaviņš, un pēc trešdaļas distances (V18 distances garums bija 26km (2,6km apli veica desmit reizes) – aut. piez.) jau bija iekrājis nepilnu 20 sekunžu pārsvaru, taču pusdistancē Pētersons konkurenta pārsvaru bija sadeldējis līdz divām sekundēm. Nākamos pāris apļus abus šķīra pāris sekundes vai tikai dažas desmitdaļas. Pēdējos divos apļos vairāk spēka bija palicis Arnim, kas tad arī uzvarēja pēdējā posmā, bet nestartējot pirmajā, nekādi nevarēja apdraudēt Rūdolfa uzvaru kopvērtējumā. Priekšpēdējā aplī nepareizi izbraucot koridoru, trešo vietu Indulim Bikšem (SS„Arkādija”) „atdeva” sacensības visātrāk uzsākušais Viestur Eglītis (CPSS). Savukārt veterānu grupā (1970.g. un vecāki) pārliecinoša uzvara daugavpilietim Staņislavam Monskim. Ar ceturto vietu posmā pilnībā pietika Uldim Lapsam (Mežmalas MTB), lai iegūtu pirmo vietu kopvērtējumā.

Par elites grupas rezultātiem pēdējā posmā, kas vienlaikus bija arī Baltijas kausa noslēguma posms, tika plaši aprakstīts iepriekšējā rakstā. Vienīgi jāatzīmē, ka „Rollertour” kopvērtējumā vīriešiem elites grupā, pateicoties uzvarai pēdējā posmā, otro gadu pēc kārtas nepārspēts palika Arvis Liepiņš (SS „Arkādija”), otrajā un trešajā vietā atstājot divus Jāņus – Puidu (SSK „Bebra”) un Teteri (A2- Ogres novads). Dāmām „Rollertour” kopvērtējumā abas labākās Baltijas kausā – Zane Eglīte (CPSS) un Natālija Kovaļova (Krāslavas SS) – apmainījās vietām, proti, šajā vērtējumā pārāka bija Natālija. Uzvara pēdējā posmā nespēja kompensēt divus izlaistos startus, un kopvērtējumā Ingai Dauškānei pietrūka tikai 5 punkti, lai iekļūtu labāko trijniekā, kuru noslēdza lietuviete Kristina Kazlauskaite

Komandu ieskaitē, kas šogad oficiāli bija ieviesta pirmo reizi, ar nospiedošu pārsvaru uzvarēja Cēsu pilsētas sporta skola, kas bija arī viskuplāk pārstāvēta, iegūstot 4106 punktus. Otrajā vietā ierindojās Madonas BJSS ar 2207 punktiem, bet trešajā – lietuvieši no „Viesulas” kluba, kas tikai par 3 (!) punktiem apsteidza MTB Mežmalas.

Papildus Jakoviča sagādātajam rolleru pārim vienīgajam visu posmu uzvarētājam V12 grupā arī sacensību organizētājs Mārtiņš Niklass bija parūpējies par speciālbalvu – rollerslēpju pāri, kas aizceļoja uz Lietuvu, jo izlozē veiksmīgākais izrādījās Baltijas kausa ieguvējs vīriešiem Vitautas Strolia. Pēdējā posmā visi dalībnieki varēja pie reģistrācijas saņemt paciņu ar uztura bagātinātājiem no „Profilsport”. Līdz ar to piektā „Rollertour” sezona ar ļoti labā līmenī noorganizētajām sacensībām ir aizvadīta. Šogad kopējā ieskaitē bija četri posmi, par vienu mazāk nekā iepriekš, un divi posmi tāpat kā pērn bija Latvijas čempionāti. Kopējais dalībnieku skaits sasniedz 127. „Rollertour” sacensības atbalstīja Latvijas Slēpošanas savienība, VAS "Latvijas Dzelzceļš", „Ski-go”, „Profilsport”, Cēsu Olimpiskais centrs, Cēsu novada pašvaldība, Madonas novada pašvaldībai.

1 Komentāri

Ļoti izsmeļošs apraksts par šīm sacensībām!...paldies autoram :) un sportisti lai neatslābst un nākošgad sasniedz labākus rezultātus!
Agnese
11 • 10 • 2011 / 19:07
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv