ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

25 • 01 • 2011

Zīmelis ar labu vietu atgriezies starptautisko sacensību apritē

Bijušais biatlonists Raivis Zīmelis („Alpha Baltica”) ar veiksmīgu startu FIS Maratona kausa posmā distanču slēpošanā atgriezies starptautisko sacensību apritē. „Dolomitlauf” (Austrija) slēpojumā 42km distancē brīvajā stilā Raivis 485 dalībnieku konkurencē izcīnīja 30.vietu un bija labākais no Latvijas komandas. Uzvarēja sezonas kopvērtējuma līderis Fabio Santus no ItālijasRaivis līdz šim maratona distancēs nebija startējis, bet tā kā ir vēlme piedalīties pasaules čempionātā Oslo 50km distancē, tad kādreizējais biatlonists nolēma pārbaudīt savus spēkus uz pasaules vadošo maratonistu fona. Daudz Raivim trenēties nav sanācis, jo vajāja traumas un slimība. Sacensības Zīmelim nesākās veiksmīgi, jo jau 7km aizmugurē slēpojošais uzbrauca uz slēpēm un tā rezultātā tika piedzīvots kritiens. Šāda starpgadījuma rezultātā tika pazaudēts kontakts ar vadošo grupu, kurā Raivis atradās, tādējādi atlikušo lielāko daļu distances nācās pavadīt iedzinēju grupā, kurā vairs nebija tik augstas klases slēpotāju. Uzvarētājam Zīmelis zaudēja deviņas minūtes un 17 sekundes, uzrādot laiku 1:43:38.2. Tas saskaņā ar organizatoru mājaslapā atrodamo sacensību protokolu Zīmelim ļāvis ierindoties 30.vietā. Astoņas minūtes Raivim zaudēja un augstajā 53.vietā (kopējā ieskaitē 59.vieta) ierindojās Rīgas slēpošanas kluba pārstāvis Raimonds Veseris.

Raivja Zīmeļa uzrādītais rezultāts līdz šim ir labākais latviešu sasniegums maratona kausa posmos. Šāds laiks dod 165 FIS punktus, un ar tādu rezultātu 50km distancē pēdējos pasaules čempionātos un arī pagājušā gada pasaules kausa posmā Oslo, tā sauktajā „PČ izmēģinājumā”, varēja bez problēmām tikt piecdesmitniekā. Taču jāatceras, ka „Dolomitlauf” sacensībās sniega trūkuma dēļ bija jāveic tikai 42km (parasti 60km) un maratonisti tomēr nav tik ātri kā pasaules kausa posmos un pasaules čempionātā startējošie. Tomēr, kā jau tika minēts, Raivis piedzīvoja kritienu, turklāt tas bija pirmais maratons un arī treniņu bāze nav vēl pietiekama, tā kā minētais rezultāts ne būt nav „griesti”. Raivis pateicības vārdus velta „Alpha Baltica” un tās vadītājam Laurim Špilleram, kas dod finansiālo ieguldījumu, lai Raivis varētu trenēties un aizbraukt uz sacensībām. Bez šāda atbalsta Zīmelis nevarētu atgriezties starptautisko sacensību apritē. Lauris Špillers labi izprot situāciju un nepieciešamību palīdzēt, jo pats arī aktīvi sporto. Starp citu, arī viņš piedalījās „Dolomitlauf” slēpojumā, ierindojoties 278.vietā.

Iepriecināja mūsu juniori, kas savā grupā bija labākie, pārspējot kaimiņus igauņus un lietuviešus. Andris Vosekalns uzrādīja labāko laiku starp junioriem – 2:06;20.8, kas kopējā vērtējumā viņam deva 127.vietu. Sešpadsmit minūtes viņam zaudēja Emīls Liepiņš, kas bija otrs labākais junioru grupā (kopējā vērtējumā 233.), bet Mārcis Bogdanovičs bija vēl 16 minūtes lēnāks un viņam ceturtā vieta (kopējā vērtējumā 322.) Visi pieminētie juniori pārstāv „Alpha Baltic” klubu.

Kā jau tas bieži ierasts labākie tika noteikti finiša sprintā. Cīņā par uzvaru itālis Fabio Santus, uzrādot laiku 1:34:21.3 bija par 2 sekundēm ātrāks par savu tautieti Simoni Paredi un somu Tēmu Katilakoski. Pirmais piecpadsmitnieks, ko noslēdza pagājušā posma uzvarētājs Anderss Auklands (Norvēģija), finišēja 12 sekunžu robežās. No titulētākajiem maratonistiem tikai Jerijam Ārlinam (Zviedrija) izdevās tikt labāko desmitniekā (7.vieta), bet čehs Rezaks, itālis Kataneo un zviedrs Sverds bija attiecīgi 13., 14. un 16.vietā. Divas vietas priekšā Zīmelim, t.i., 28. vietā, finišēja divkārtējais Olimpiskais čempions sprintā 2006.gadā Turīnā Bjorns Linds no Zviedrijas.

Santusam, kas uzvarēja pagājušās sezonas kopvērtējumā, tā bija otrā uzvara trijos startos šajā sezonā un viņš saglabā stabilas līderpozīcijas arī šobrīd, jo otrajā vietā esošais Paredi atpaliek par 90 punktiem. Sieviešu konkurencē labākā bija Seraina Mišola no Šveices, kas uzrādīja laiku 1:46:08.2, otrajā un trešajā vietā atstājot zviedriete Nistromu un itālieti Valbuzu. Tikai piektā bija sezonas līdere Sandra Hansone no Zviedrijas, kas tagad kopvērtējumā savu tautieti Nistromu apsteidz tikai par vienu punktu.

Rūdītie maratona dalībnieki no biedrības „A2” šoreiz nestartēja, jo gatavojas Francijas un Igaunijas posmiem, kā arī pašam prestižākajam „Vasaloppet” (Zviedrija). Nākamais FIS maratona kausa posms – „Marcialonga” (Itālija) – būs jau šajā nedēļas nogalē un maratonisti veiks 70km garo distanci klasiskajā stilā.

5 Komentāri

Labi, ka Raivis atgriezies. Būs reāls papildinājums PČ.
Lai izdodas labi sagatavoties un arī veiksmi Madonā SCAN kausā.
loppet
25 • 01 • 2011 / 21:01
Pēc orgu protokola Raivis ir 30.tais, bet pēc FIS Marathon cup viņš sanāk 32. Tā kā FIS punkti diemžēl nav, bet viņš ir vienīgais, kas spējis iebraukt 10% no uzvarētāja laika, kas ir otrs nosacījums punktu piešķiršanai, kā arī ļoti augstvērtīgs rādītājs pats par sevi. Protams, nebūtu kritiena būtu varbūt arī punkti.
Ingus A2
26 • 01 • 2011 / 07:53
Priekš pirmās reizes labs rezultāts. Žēl, ka kritiens patraucēja labāku rezultātu sasniegt.
rollex
26 • 01 • 2011 / 09:18
Cik man zinams, uz Marchu briva 1 vieta - Janeks nebraucot, sk. starta listi! varbut kads grib un var - meklejiet kontaktu!
JB Mona
26 • 01 • 2011 / 10:16
es arī tur biju un visu redzēju
kristīne
27 • 01 • 2011 / 16:18
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv