ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 15°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

26 • 11 • 2010

PK otrajā posmā startēs divi Latvijas slēpotāji

Šodien Kūsamo (Somija) sāksies Pasaules kausa otrais posms distanču slēpošanā, kurā piedalīsies divi Latvijas slēpotāji – Arvis Liepiņš un Rinalds Kostjukovs. Savukārt pasaules labākais slēpotājs Peters Nortugs (Norvēģija) izlaidīs arī otro posmu. Pirmo reizi Kūsamo distanču slēpošanas sacensības, kas sauksies „Nordic opening”, paredzētas trīs dienas, no 26.novembra līdz 28.novembrim.

Turklāt vienīgo reizi līdz pasaules čempionātam sacensības visās slēpošanas disciplīnās – distanču slēpošanā, tramplīnlēkšanā un ziemeļu divcīņā, norisināsies vienlaicīgi un tajā pašā vietā.

Pasaules kausa otrais posms sāksies piektdien ar sprinta sacensībām klasiskajā stilā, kur labus rezultātus varētu sasniegt Rinalds Kostjukovs. Latvijas labākais slēpošanas sprinteris uzrādīja atzīstamu rezultātu pirms divām nedēļām turpat Somijā, Muonio, tiesa savā iecienītākajā stilā – slidsolī. Rinalds, kuram ir tikai 18 gadi, Pasaules kausa posmos vēl nav  startējis, tādēļ rītdienas sprints būs viņa debija. Vienīgi nepatīkami, ka jaunā slēpotāja nervus vēl papildus „pārbauda” Starptautiskā slēpošanas federācija (FIS), kura sākotnēji Rinaldu neiekļāva sacensību dalībnieku vidū. Pateicoties Latvijas slēpošanas savienības pieredzējušāko vīru pūliņiem, it īpaši Mārtiņam Niklāsam, FIS bija „spiests ievērot” pašu izstrādātos noteikumus un nodrošināt Latvijai pienākušo kvotu ar divu slēpotāju dalību. Parādot savu labākos sniegumu, Rinalds var „pakutināt nervus” ne vienam vien pieredzējušākam slēpotājam. Taču iepriekšminētie notikumi pašam Kostjukovam būs labs pārbaudījums, kā viņš spēj savākties un tikt galā ar stresu sarežģītās situācijās.

Sestdien vīriešiem būs 10km (sievietēm 5km) klasiskajā stilā ar intervāla startu, kur labākas izredzes no mūsējiem ir Arvim Liepiņam, kas pagājušās brīvdienās startēja sezonas pirmajā Pasaules kausa posmā Jellivārē un 15km distancē slidsolī ierindojās 100.vietā, uzvarētājam zaudējot tikai četras minūtes un 24 sekundes. Pēdējā dienā notiks handikapa slēpojums slidsolī (vīriešiem 15km, sievietēm 10km), ņemot vērā pirmo divu sacensību rezultātus. Noteikumi šīm trīs dienu sacensībām ir līdzīgi kā „Tour de ski”, kad katrā distancē uzrādītais laiks summējas, kā arī sprintā iespējams iegūt bonusa sekundes, kuras tiek atņemtas no uzrādītā laika. Šogad mūsu slēpotāji daudz biežāk piedalās augstākā līmeņa starptautiskajās sacensībās, un līdz ar to arī aug interese par distanču slēpošana tepat Latvijā, jo kā lēš inventāra tirgotāji, jau tiek „izķerts” slēpošanas inventārs, it īpaši dārgais, kaut arī tāds „nopietns” sniegs vēl nemaz nav bijis.

Kā paziņojuši Norvēģijas izlases treneri, tad Nortugs joprojām nejūtas vesels, un Kūsamo nestartēs. Pirmajās sezonas sacensībās Beitostolenā viņam ļoti neveiksmīgas un Norvēģijas izlases līderis devās mājās, paziņojot, ka ir ļoti saguris un jūtas nevesels. Tā iemesla dēļ ātrais norvēģu slēpotājs bija spiests izlaist Pasaules kausa pirmo posmu pagājušajās brīvdienās Jellivārē (Zviedrija). Tieši Kūsamo pagājušajā gadā masu startu meistars Nortugs izcīnīja savu pirmo (un pagaidām vienīgo) uzvaru Pasaules kausa posmos ar intervāla startu, un kas ir vēl interesantāk, nevis iecienītajā slidsolī, bet gan klasiskajā stilā. Nortugs jau ir paziņojis, ka šīs sezonas galvenais mērķis viņam ir Pasaules čempionāts Oslo Holmenkollenas trasē. Somijas posmu paredzamā aukstā laika dēļ izlaidīs viņa komandas biedrs, Olimpiskais čempions komandu sprintā Oistens Petersens, kas pagājušā gadā Kūsamo sprintā ieguva otro vietu.

Kūsamo un, ļoti iespējams, vēl dažos posmos nestartēs arī Francijas viens no labākajiem slēpotājiem – Vinsents Vitozs. Svētdien stafete Jellivārē, veicot otro stafetes posmu, Vitozs kāpumā paslīdēja un sastiepa kājas muskuli. Arī mājinieku galvenā cerība sieviešu sacensībās – Aino Kaisa Sārinena – tikko uzsākusi treniņus pēc pleca traumas un šajā posmā vēl nestartēs.

Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv