ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

06 • 03 • 2011

Pasaules čempionāts noslēdzas ar 50km un latviešu dalību

Šodien Oslo Holmenkollenā notiekošajā pasaules čempionātā slēpošanā ir klāt pēdējā sacensību diena. Vīri sacentīsies 50km distancē brīvajā stilā ar masu startu, un viņu vidū būs arī četri Latvijas sportisti.

Pagājušajā čempionātā, kas pirms diviem gadiem norisinājās Liberecā (Čehijā), Latviju 50km slidsolī pārstāvēja divi dalībnieki. Labākais, iegūstot 50.vietu, bija biatlonists Oļegs Maļuhins, kas uzvarētājam zaudēja 15 minūtes. Arī šoreiz lielākās izredzes saistās ar bijušo biatlonistu Raivi Zīmeli, kas bija labākais no latviešiem pirms mēneša Skandināvijas kausā Madonā 15km distancē. Raivis janvāra beigās piedalījas Pasaules Maratona kausa posmā Austrijā, kur izcīnīja augsto 30.vietu. Kaut arī vasarā slimības dēļ nav sanācis trenēties, tomēr pēdējos mēnešos forma ir diezgan laba. Par neveiksmīgo startu 15km distancē mēģinās reabilitēties Arvis Liepiņš, lai gan pa dažām dienām nekas jau būtiski mainīties nevar. Otrais pasaules čempionāts, un tieši 50km distancē, būs maratona distanču dalībniekam Jānim Teterim. Liberecā Jānis, kad bija veicis nedaudz vairāk par pusdistanci, tika apriņķots par apli un noņemts no distances. Cerams, ka leģendārajā Holmenkollenā, kur Jānim ir īpašs gods startēt, veiksies labāk nekā pirms diviem gadiem. Debija pasaules čempionātā pieaugušo grupā būs Pāvelam Ribakovam. 

Izņemot Arvi Liepiņu, kas Oslo ir jau no 19.februāra, pārējie ieradās piektdien agri no rīta, un pa taisno no lidostas devās uz slēpošanas stadionu, lai pirms vīriešu stafetes iemēģinātu trasi. Vakar pēc izbraukšanas pa trasi, mūsējie atzina, ka nenoliedzami trase ir ļoti grūta. Taču cerams, ka ārkārtīgi daudzie un fanātiskie skatītaji ar savu atbalstu radīs papildus spēkus grūtā brīdī. Vakar sireviešu 30km sacensības, kur izcilu sniegumu parādīja un uzvarēja jauniņā Terēze Juhauga, bija sanākuši ar 100 tūkstošu skatītāju. Ir vienreizējs skats trases malā mežā, kur praktiski brīvu vietu nav, jo visur ir pilns ar norvēģu līdzjūtējiem un teltīm, kur viņi dzīvo visu čempionāta laiku. Aplis ir 8,3km, ko sportisti veiks sešas reizes, līdz ar to ir lielākas cerības netikt apriņķotam. Temps būs diezgan augsts jau no paša sākuma, tā vismaz ir bijis līdzšinējās sacensībās ar masu startu. Pieteikušies ir 85 dalībnieki no 27 valstīm. Sievietēm vadošās „aizgāja” prom jau ap pirmo ceturtdaļu distances. Iespējams, ka vīriešiem arī kādi būs padomājuši par taktiskiem gājieniem un meģinās atrauties, jo citādi grupas finišā uzvarētājs jau būs zināms. Mūsējiem nav uzdevuma strādāt kopā, katrs brauks par sevi. Un 50km ir svarīgi neaizrauties ar turēšanu līdz galvenajai grupai, ja tās temps ir augsts, jo citādi vēlāk var nākties „dārgi samaksāt”. 

18 Komentāri

Veiksmi karaliskajā distancē!!!

06 • 03 • 2011 / 10:46

06 • 03 • 2011 / 13:56
Lai veicas, labi ka aplis ir 8,3km, mazak izredzu ka pa apli nokers, lai gan pahashgad northugs shito apli ap 22min videji blieza!!!!! zvers!!
jep
06 • 03 • 2011 / 14:03
Zīmelis malacis!
slēpe
06 • 03 • 2011 / 16:33
viss labs, kas labi beidzās. Raivis vienīgais izvilka, bet 22 min.- ļoti daudz , kaut vai salīdzinājumā ar Maļuhina padsmit.
Vienīgais attaisnojums mūsējo startam - būs finansējums LSF!
JG
06 • 03 • 2011 / 16:45
50km nav joks! Anyway ar vai bez LSF finansējuma, mīnus 15 vai 22 min, visu cieņu Raivim! Šoreiz pat Petteram finišā nebij spēka vairs pavijo... :)

06 • 03 • 2011 / 17:05
Ko Jūs gribat? Maucēji bija tie kas regulāri kausos startē un tour-ski, un tā tālāk.

Ko var gribēt no puišiem kuri vienīgo reizi tik tālu tikuši?? Visu cieņu!
Lidzjutējs
06 • 03 • 2011 / 20:55
Gribētos zināt tos gudros funkcionierus, kas sūta uz pasaules čempionātu nesagatavotus sportistus kuri tikai dara kaunu mūsu valstij. Otro pasaules čempionātu pēc kārtas tik apriņķoti pa apli un noņemti no distances.
06 • 03 • 2011 / 21:26
Nebija jau nemaz tik slikti,puiši cīnijās cik katrs varēja.
Nu noķēra pa apli,bet varbūt tas dos stimulu meklēt risinājumu lai vairs tā neatkārtotos.
Jāņem vērā arī to ka ļoti daudzu valstu sportisti nepiedalijās šajā disciplīnā jo tas ir liels pārbaudijums,kas nav līdzvērtigs pat nevienam Worldloppet pasākumam.
Pagaidām labākais rezultāts ir bijis Oļegam Maļuhinam OS Turīnā +9 min no uzvarētāja.
AG
06 • 03 • 2011 / 21:57
Arvien vairāk veidojas pārliecība, ka PK posmos un pasaules čempionātos tiek noskaidroti nevis labākie slēpotāji, bet labākie grupā sēdētāji un finišētāji.
kasagrande
07 • 03 • 2011 / 09:08
Ir dzirdēts ka plānojas izmaiņas PČ un OS disciplīnās.
50km no masu starta pāriet uz individuālo startu
Komandu sprintu aizstāt ar vēl vienu sprinta distanci,lai viena pasākuma laikā butu iespēja sacensties slidsolī un klasikā.

07 • 03 • 2011 / 09:53
Rudenī lasīju, ka esot izveidota kaut kāda komisija, kas izvērtēs komandu sprinta lietderību PK kalendārā un PČ, OS, jo lielākoties komandu sprints noetiek vienreiz sezonā Diseldorfas posmā un komandu sprintā īsti nevar saprast, vai tas ir tīri priekš sprinteriem vai priekš garāku distanču slēpotājiem.
50 km individuāli arī būtu labāk, jo tas, kas bija vakar, grūti nosaucams par kaut ko interesantu, vienīgi atmosfēra uz vietas gan laikam bija grandioza.
kasagrande
07 • 03 • 2011 / 11:44
ja tu to attiecini uz to ka northugs atkal viegli panema uzvaru, tad tu kluudies, vinsh nenokaveeja nevienu atravienu, visiem sekoja liidzi, pie tam, tas notika vairakas reizes pec kartas, Helners vispirms meginaja vilkt prom, pec tam richardsons, Klara arii kko megianaja, bet neviens vinu nenema par pilnu, beigas taa pat palika grupa ar stiprakajiem, kas vareja tureeja liidzi, ka nee atkrita. Manupraat chempionaats bija izdevies, domaju tieshi intrigas zinjaa. Starpcitu Kologna galiigi netraapiija ar formu, bet kas nu kuram prioritaate, tur de ski, chempionats, vai kausa kopvertejums.
akapulko to kasagrande
07 • 03 • 2011 / 12:42
Man vakardienas slēpojums ļoti patika - izbaudīju! Līdz pēdējam mirklim bija intriga.
inga
07 • 03 • 2011 / 13:05
Detalizēts komentārs par 50km - http://fasterskier.com/2011/03/after-50-long-kilometers-on-skiings-hardest-course-northug-outsprints-vylegzhanin-yet-again/

Slēpošanā kā arī citos sp. veidos modi diktē nauda - repsektīvi TV, līdz ar to nav ko cerēt uz 50km intervāla startu. Neviena komerc. TV netranslēs 4h no vietas slēpošanu. 50km masu starts jau ir max.

Gribētos dzirdēt (palasīt) mūsu sportistu vērtējumu no iekšpuses par startu PČ kopumā. Atceros, ka Pāvels un arī Jānis Teteris kādreiz šo to uzrakstīja.
Mārtiņš
07 • 03 • 2011 / 13:55
Paldies sportistiem un Latvijas komandai par dalību un cīņssparu Pasaules čempionātā. Manuprāt, rezultāti ir atbilstoši mūsu šobrīdējai sagatavotībai, tomēr teikšu, ka LSS prezidenta iejaukšanās dalības organizācijā gan uz Otepi gan Oslo manā skatījumā bija visai neprofesionāla un negatīvi ietekmēja rezultātus. Vēl vairāk - man nav pieņemama attieksme, ka netiek domāts par to lai sportists sasniegtu savu tā brīžā labāko sniegumu. Par meistaru kļūst katru dienu cīnoties par pēc iespējas labāku rezultātu.
Arī tas, ka čempionāta laikā neizsmēlām pēc iespējas vairāk sportistu un tehniskā personāla kvotas man šķiet kā finansiālā sabotāža.

Pasaulē konkurence ir mežonīga. Šajā ziņā man dīvaina šķita Ķīnas komandas attieksme pret dalību tajā. Bet Ķīnai pašai ir savi likumi un iespējas.

Var jau kritizēt mūsu sportistu sniegumu, taču jāsaprot ir viens - neviens cits kā slēpošanas sabiedrība plašākā tās izpratnē viņiem nepalīdzēs. Protams, motivācijai un pārliecībai ir jābūt, vismaz līderiem. FIS finansējums ir nepieciešams lai varētu iet tālāk - šeit priecē Raivja un citu vecāko un arī jauno sportistu, kā arī treneru solidaritāte. Ceru, ka vecajiem tomēr sava pateicība tiks izteikta...
Uzskatu, ka tas, ka čempionātā startēja daudzu Latvijas slēpošnas centru pārstāvji ir investīcija nākotnē, lai ko arī mani oponenti neteiktu. Protams, kautkāds atbirums būs, bet tā būs vienmēr.

Man prieks, ka ik pa brīdim satieku slēpotājus, kurus pa Pasauli vadājis Leons Lovins - un redzu, ka viņiem ir pozitīva attieksme pret slēpošanu - viņi ir gatavi pieslēgties un palīdzēt. Arī citi treneri iepriekšējos gados ir ieguldījuši lielu darbu strādājot visai pieticīgos apstākļos.
To, ka ar kārtīgu nodrošinājumu varam konkurēt - iekost ar varenaijiem man nav šaubu - par to liecina kaut vai Aivara Sproģa un viņa kolēģu sniegtas jaunatnes vecumā. Darbu nepieciešams turpināt, jo apstāties pusceļā var vienmēr.

Par TV un 50km:
Katrai disciplīnai ir savi pieritēji. TV protams interesē plašākai publikai saprotami formāti pie kuriem pieder "visi kopā sākam un noskaidrojam kurš ātrākais".
Jāsaka, ka PČ riteņos grupas braucienā ir ne tikai sešas stundas un pats labprāt to skatos no A-Z, īpaši, ja startē mūsējie. Un komerc TV rāda...
Tenisa un futbola mači ar mēdz būt visai gari...
Jā, reitingi 50km ar masu startu ir augstāki...šobrīd, bet nezinu vai vienmēr starpība būs tik liela. Mode mēdz mainīties.
Piekrītu viedoklim, ka interesanti būtu zināt arī pašu sportistu domas pēc atgriešanās, arī komadas vadības, bet īsti neesmu pārliecināts, ka tas ir publiskās apskates priekšmets, tāpēc - lai tas paliek viņu pašu "brīvās izteiksmes" ziņā.
Katram kaut kas sāp iekšā un bez tā nekas arī nebūs, jo vienaldzība pesonības izaugssmē ir ceļš uz nekurieni.












08 • 03 • 2011 / 00:05
Nu man liekas, ka te (un pie citām tēmām par mūsējo gatavību) cepas visi bezjēgā reizēm pilnīgā.
pats pa druskai slēpoju ar uzsvaru uz worllopetiem, un varu teikt tikai to, ka līmenis pasaulē ir dramatiski augsts. Mūsu puiši un dāmas dara ko var un ticu, ka startē savu spēju maksimālajās robežās. Lai gaidītu ko vairāk, tajā jāinevestē - nopietni un sistēmātiski un vismaz 10-12 gadu garumā, tad varbūt (pie tam tiešām tikai varbūt), kāds izaugs līdz stabilam 10niekam pas.kausa posmos.
Tas kas notiek pašlaik, atvainojos, man liekas, ir 60 gadu stilā pašdarbība (lai gan pat tad liekas, bija labāk, jo sportistiem vismaz kaut kādas stipendijas/ēšanas taloni bija...), plus vēl slēpošanas tehniskā puse ir aizgājusi tādos augstumos, ka ja vēl pašiem slēpes jāgatavo... savukārt profesionāļu šajā jomā cik tad LR ir? 2,3? un arī tie jau nav pasaules līmenī...
TĀ KĀ - MALAČI mūsējie, ka dara ko var par spīti politiķiem un funkcionāriem.
ivars
08 • 03 • 2011 / 11:04
Ivaru par prezidentu !!!
Jāa..
09 • 03 • 2011 / 23:43
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv