ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

13 • 01 • 2011

Kārtējā Worldloppet sezona sākusies

Ar 9. janvāra Jizerska Padesatka 50 km slēpojumu klasiskā stilā Čehijas pilsētā Bedričovā tika uzsākta 2011. gada Worldloppet maratonu slēpojumu sezona. Interese par Jizerska Padesatka slēpojumu šogad bija necerēti liela, jo jau gandrīz mēnesi pirms starta tika izpārdotas visas 5000 starta vietas 50 km un 25 km klasiskā stila slēpojumiem. Par šādu aktivitāti organizatori ir īpaši lepni, jo tas notika pirmo reizi slēpojuma 44 gadus ilgajā pastāvēšanas vēsturē. Tradicionāli Jizerska Padesatka slēpojums paralēli ir arī FIS Marathon cup 2. posms, kurš pulcē pasaules labākos maratonu slēpotājus. Arī šogad ierindā bija visi labākie – sākot ar pagājušā gada Jizerska Padesatka uzvarētāju zviedru Oskar Svaerd, pagājušā gada Vasaloppet uzvarētāju Joergen Brink un viņu tautiešiem Mathias Fredriksson, Daniel Tynell, Jerry Ahrlin, pagājušā gada FIS Marathon cup sezonas uzvarētāju itāli Fabio Santus un viņa tautieti Marco Cattaneo, vietējo cerību čehu Stanislav Rezac un beidzot ar slēpošanas dzimtenes Norvēģijas pārstāvjiem – pagājušā gada Tartu maraton un Birkebeinerrennet uzvarētāju olimpisko un pasaules čempionu Anders Aukland, viņa jaunāko brāli Joergen Aukland un ne mazāk tituliem bagātajiem Thomas Alsgaard un Jens Arne Svartedal. Kopā FIS grupā uz starta izgāja 79 slēpotāji, biedrības „A2” pārstāvi Jāni Teteri ieskaitot. Kopā uz starta 50 km distancē no Latvijas izgāja 11 slēpotāji.

Lai arī sniega sega bija turpat metru bieza un problēmas ar sniega daudzumu nebija gaidāmas, laika apstākļi pēdējās dienās pirms starta ar +3ºC un vienmērīgu lietu pasākumam piedeva tikai lielāku intrigu. Bija skaidrs, ka šoreiz bez klīstera neiztikt. Lai arī sacensību dienā prognozētāji solīja skaidru laiku, visiem tomēr nedaudz mieru nedeva atmiņas par pagājušā gada laika apstākļu pārsteigumiem.

Sacensību rītā laika apstākļi atbilda prognozēm un cīņa varēja sākties. Jau no paša starta tika uzturēts ļoti augsts temps, kā rezultātā pirmā kalna beigās ap 8 km, no grupas aizgāja Auklands, kuram līdzi spēja noturēties tikai Sverds. Pārējie norvēģi pārgāja uz komandas cīņas taktiku un apzināti necentās samazināt izveidojušos atstarpi, ar mērķi neļaut mājiniekam Rezakam un citiem pietuvoties līderiem. Tā arī izveidojās gandrīz 2 minūšu atstarpe, kas izšķīra sacensību rezultātu. Distances 30 km Auklands parādīja savu fizisko kondīciju un klasikas tehnikas perfekto izpildījumu grūtākajā kalnā aizejot no zviedra. Šīs savstarpējās cīņas rezultātā pārsvars pār pārējiem vēl palielinājās un finišā trešā vieta no Auklanda atpalika jau vairāk kā par 4 minūtēm. Lai arī klīstera apstākļos tika prognozēts lēnāks temps kā citus gadus, Auklanda rezultāts pārsteidza visus – 2:05:40.4. Tas bija vēl par 9 minūtēm ātrāk kā iepriekšējā gadā spēja uzrādīt uzvarētājs Sverds. Otrais aiz norvēģa finišu sasniedza Sverds – 2:07:30.9, bet trešo vietu trešo gadu pēc kārtas ieguva mājinieks Rezaks – 2:09:53.5. No latviešiem ātrākais šoreiz bija biedrības „A2” pārstāvis Jānis Melbārdis, kurš spēja izcīnīt 88. vietu (2:44:20.4). Lai arī slēpju slīdamībā mēs nevaram konkurēt ar pasaules eliti un šoreiz ielikt pareizu klīsteru kombināciju nebija vieglākais uzdevums, augsto 105. vietu izcīnīja Raimonds Vesers – 2:47:26.5 un 114. vietu Jānis Teteris – 2:48:21.3.

Dāmu konkurencē nepārspēta palika zviedriete Sandra Hansson – 2:36:49.9 otrajā vietā atstājot šveicieti Seraina Boner – 2:38:20.4 un savu tautieti Susanne Nystroem – 2:39:24.1.

FIS Marathon cup kopvērtējumā pēc 2 posmiem vadību saglabā pirmā posma uzvarētājs itālis Fabio Santus, bet dāmu konkurencē Sandra Hansson.

Nākamais Worldloppet posms pēc divām nedēļām tradicionāli būs Dolomitenlauf slēpojums Austrijā, kur visiem būs iespēja mēroties spēkiem 42 km klasiskā stila distancē un 60 km brīvā stila distancē. Austrijas brīvā stila slēpojums būs FIS Marathon cup 3. posms. Austrijā uz starta no Latvijas plāno iziet 15 slēpotāji.

Jizerska Padesatka rezultāti – www.jiz50.cz
FIS Marathon cup rezultāti – www.worldloppet.com

Ingus Krūmiņš
Biedrība A2

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv