ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: -2°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

15 • 03 • 2011

Carnikavas novada slēpotprieks

Saistītā informācija

Svētdien saulainā, siltā un sniegainā ziemas dienā norisinājās Carnikavas novada lielākais ziemas sporta pasākums – Carnikavas Piejūras tautas slēpojums, kuru sadarbībā ar atbalstītājiem, rīkoja Carnikavas novada dome, iesaistot visus atbildīgos dienestus – policiju, izglītības iestādes, p/a „Carnikavas komunālservisu”, Izglītības, kultūras un sporta nodaļu. Triecientempā tika izveidota trase, kas tika sagatavota ar šoziem iegādāto sniega motociklu un speciālu sniega arklu. Tika iegādāti kvalitatīvi sacensību numuri un citas sacensību rīkošanai nepieciešamas lietas. Pašvaldības aģentūras „Carnikavas Komunālserviss” speciālisti spēja uztaisīt ļoti kvalitatīvas lietas, kas nav nekur citur Latvijā.

Pateicoties Carnikavas novada domei un kuplajam atbalstītāju lokam – Swedbank, Rexona, sporta preču veikalu tīklam FANS, sporta uztura tirgotājam MULTIPOVER, sacensībās nebija dalības maksa. 

Dalībnieki distanci veica klasiskajā solī ar intervāla startu, jo trašu platums un starta vietas izmēri vēl neļauj rīkot sacensības ar kopēju startu. Garākā distance bija 12km, kurā dalībnieki slēpoja gan pavisam kalnaino kāpu zonu, gan pašu jūras krastu – tā saucamo jūras līmeni.

Sacensības bija labi apmeklētas – tās pulcēja rekordskaitu dalībnieku, kas šoziem ļauj ierindoties Latvijas trīs apmeklētāko klasiskā stila tautas slēpojumu skaitā. Tajās piedalījās gan pavisam jauni slēpotāji, gan Latvijas čempioni. Reti Latvijā ir pašvaldība, kurā tautas sporta pasākumā piedalās tik kupls pašvaldības deputātu skaits, arī domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica, arī citi novadā pazīstami un godājami ļaudis. Elites grupā vīriešiem labākos rezultātus uzrādīja orientēšanās sporta pārstāvis Reinis Putniņš, pieredzējušais slēpotājs Valdis Ukins, kurš izdarīja izvēli par labu šim slēpojumam, jo Latvijas čempionātā šai dienā neesot 50km, bet 30km distance… un Carnikavas novada pārstāvis Kārlis Baltacis. Ceturtais šoreiz Carnikavas novada riteņbraukšanas guru Jānis Kaupe, kurš pērn uzvarēja Vienības brauciena Tautas klasē. Sievietēm elites klasē uzvarēja Carnikavas novada pārstāve Laima Klauža, bet otro un trešo vietu izcīnīja Sanita Vītola un Baiba Ozola.

Finišā dalībniekus sagaidīja kolosāla tēja. Tās recepti zina laikam tikai Ilze Tjarve, kura pati ir nopietni trenējusies distanču slēpošanā. 

Sacensību laikā bija vērojama citur Latvijā neraksturīga parādība – ik pa brīdim sacensību zonu šķērsoja slēpošanas tūristi ar mugursomām plecos, vērojot sacensības un baudot Piejūras meža klusumu un piekrastes ledus vaļņu ainavu. Vai skandināvu ziemas aktīvās atpūtas tradīcijas sāk ienākt Latvijā vai arī atgriežamies pie pamatvērtībām - veselīga un aktīva dzīvesveida?

Publikas simpātijas iekaroja sacensību logo – nēģis uz slēpēm – vai kāds maz spēj iedomāties kā tas izskatās? Uzlīmītes ar logo tika izsniegtas katram finišētājam – tās izgatavoja un sponsorēja SIA „Siguldas dizains”. 

Sacensību dalībnieki priecājās par iespēju lieliskā atmosfērā pavadīt brīvdienu, godalgoto vietu ieguvēji – par dāsno balvu klāstu un bērni – par pikošanos, kuru nevarēja lāga apturēt – tāds bija azarts. Ģimenēm bija iespēja sacensties īpašā vērtējumā – kuplākā un spēcīgākā ģimene. Sīvajā konkurencē ar daudziem slēpotājiem jau pazīstamo Rīgas Hermaņielas Krampju ģimeni šoreiz par pārsteigumu labākus rezultātus summā uzrādīja carnikaviešu Rodionovu ģimene.

Carnikavas dome jau tuvākā nākotnē plāno attīstīt Piejūras dabas parku kā Latvijā atpazīstamu sporta un aktīvās atpūtas reģionu, kurā tiks piedāvātas kvalitatīvas distanču slēpošanas, riteņbraukšanas, skriešanas, nūjošanas, pludmales volejbola, futbola un citu sporta veidu iespējas.

6 Komentāri

forshi ka notiek tadas sacensibas. ir apraksts, bildes, rezultaati, tik kadelj ta izcelts Ukins un vinja nepatika pret Lat chempionatu?
skatītājs
16 • 03 • 2011 / 12:05
pareiz i, mulkigi ka saisinaja

16 • 03 • 2011 / 12:25
Paldies!
Valda teiktais pievienots rakstam tādēļ, ka daži deklarē viedokli, ka šādi pasākumi LČ atņem dalībniekus. Valdis bija redzamākais (teikt, ka vienīgais būtu par šerpu) šo sacensību dalībnieks, kas regulāri startē LČ... Uzskatu, ka attiecībā uz šāda rakstura un mērķa pasākumiem tā nav. Tādu rīkošana tieši ir jāveicina slēpošanas popularizācijas nolūkos reģionos.
Uzskatu, ka LČ nolikuma maiņa sezonas vidū ir, maigi sakot, neprofesionāls solis. Mazais dalībnieku skaits Madonā to apstiprina.
Man nav saprotams samērā lielais LČ 2.dienas diskvalificēto dalībnieku skaits un tā iemesli. Man grūti iedomāties, ka Jānis Purniņš un Ivars Sedlenieks būtu slidojuši, īpaši tādā apjomā, kas ietekmētu rezultātu vietu secību. Neredzu tam jēgu. Tā mēs atsitīsim no LČ arī atlikušos "nemirstīgos". Tas ir ceļš uz nekurieni manā skatījumā.
RR
16 • 03 • 2011 / 14:14
Sacensību izvēle ir katra personīga darīšana. Manuprāt kur vēl labāk vadošie slēpotāji var sacensties labi sagatavotās trasēs. Apkārt Gaiziņam noteikti bija štruntīgāk sagatavota "trase". Marta posmā nekad nav bijis liels dalībnieku skaits. Var jau būt ka pa garo sezonu naudas vairs nav , vai degvielas cenas "kož". Ar to diskvalifikāciju arī ir kā ir. Personīgi es neesmu FIS ranga eksperts , lai pateiktu, ka sportists mainot sliedi ir izmantojis slidsoli, bet par Jāni nu gan negribētu teikt, ka viņš slidoja. Tad jau pagriezienā uz nākošo apli visi lietoja slidsoli. Ar slidsoli vairāk grēko jaunieši un arī studentu mačos bija kā bija. Arī Ivaram protams bija jāzin, ka līst caur nožogojumu nedrīkst, bet tur pat bija tiesneši, kuri gan varēja pateikt vīram, kurš tikko atgriezies no Vasalopped un smagos apstākļos noslēpojis 20km ,ka nedari to .Tikai uz pozitīvisma nots un ar komunicēšanos varam kaut ko uzlabot.
16 • 03 • 2011 / 14:50
Slēpošana jau nu noteikti nav tas sporta veids, kur būtu jāizvairās no paralēlām sacensībām, un vēl dažāda līmeņa. Ja nu vienīgi vienlaicīgi rīkot LČ un, piemēram LK. Starp citu, šie daudzie posmi būtu pateicīgi, kopvērtējumam, ko parasti rīko kausos (nejaukt ar pirms gadiem atmirušo sarežģīto un bezjēdzīgo rangu sistēmu). Tad arī būtu lielāka ieinteresētība.
Kāpēc Latvijas slēpotāji ziemu knapi iztur 3 mēnešus? Kamēr sniegs turās no novembra līdz maijam. Man degvielas cenas kož visu gadu
Gundars
16 • 03 • 2011 / 20:19
Mēs tiesneši varam tiešām LČ pakratīt ar pirkstu un teikt, lai vairāk tā nedara. Kāda loma šajās sacensībās ir šim tiesnesim. Vispirms tā ir komanda, kas uzticas viens otram un ja bija pārkāpums, tad tā tas arī ir. Priekš kam man vajadzīgs cilvēks kam es neuzticos un neuzklausu ko viņš saka. Šim tiesnesim, kas redzēja to ka virāžā tika slidots, garām pirms tam paslēpoja 100 sportistu un tieši viens no sportistiem iekrita viņam acīs, turklāt šis tiesnesis nezina un nepazīst slēpotājus, kas viņa viedokli dara vel ticamāku, jo viņam ir vienalga vai tas ir Olimpisko spēlu dalībnieks vai kāds cits slēpotāju vidū pazīstams cilvēks. Neviens neko speciāli nevienam nerieba vai kā savādāk, ja bija pārkāpums no sportistu puses, tad tas arī tika konstatēts un dalībnieks tika diskvalificēts. Atvainojos visu tiesnešu vārdā,ka mēs esam tik skarbi un nepiekāpīgi un nepieļāvām LČ sportistiem slidot.
Dainis Vušk'
17 • 03 • 2011 / 10:08
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv