ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

04 • 03 • 2011

Sieviešu stafetē tomēr bez intrigas

Ceturtdien pasaules čempionātā slēpošanā, kas norisinās Holmenkollenā, 4x5km stafetē tika noskaidrotas labākās komandas sievietēm. Uzvaru izcīnīja favorītes norvēģietes, otrajā un trešajā vietā atstājot Zviedriju un Somiju.

Ņemot vērā sezonā un arī čempionātā parādīto sniegumu, neapšaubāmas favorītes bija norvēģietes. Taču 10km distancē lielisku sniegumu nodemonstrēja somietes, piesakot nopietnas pretenzijas cīņā par uzvaru. Pie favorītēm varēja pieskaitīt zviedrietes, kas pēdējos gados ir cīnījušās par augstām vietām. Arī itālietes ir spēcīgas ar divām augstas klases slēpotājām Follisu un Longu sastāvā, bet ar to ir par maz, jo ir  viens ļoti vājš posms. 

Jau kārtējo dienu slēpošanas stadions bija klāts miglā, taču tas netraucēja līdzjutēju masām pulcēties gan tribīnēs, gan arī gar trasi. Ceļā uz stadionu orķestris spēlē uzmundrinošu mūziku, ieskaitot slaveno norvēģu „Uzvara ir mūsu”, ko parasti spēlē vai dzied pēc sacensībām, bet šoreiz laikam norvēģu pārliecība ir liela. Nelaba ziņa Zviedrijas nometnē, jo saslimusi trešā posma veicēja Marija Ridkvista, kura lieliski nostartēja duatlonā (6.vieta). Viņu nākas aizstāt Norgrēnai, līdz ar to zviedrietēm sarūk izredzes uz uzvaru. Paliek jautājums, kādu sniegumu varēs parādīt somietes Sārinena un Lahtenmeki, zviedrietes Kalla un Ingemarsdotera un itālietes Follisa un Longa, kas dienu iepriekš izlādējās komandu sprintā. Norvēģietēm tādā ziņā priekšrocība, jo visas ir atpūtušās. 

Pirmajā posmā lieliski nobrauc Longa un Ingemarsdotera, somietes un norvēģietes  atpaliek 10 sekundes. Zviedriete Hāga šajā čempionātā nav tik labā formā kā Vankūverā, un nespēj noturēt komandas biedrenes iekrāto pārsvaru. Arī Sārinena pēc vakardienas ir sagurusi un kāpumos nespēj turēt līdzi Norvēģijai un Zviedrijai. Itāliešu cerības uz medaļu „norok” Konfortola. Savukārt otro posmu teicami veic norvēģiete Juhauga, izvirzot mājinieces deviņu sekunžu vadībā un faktiski izšķirot stafetes likteni, ņemot vērā vadošo komandu pēdējo divu posmu veicējas. Steira jau no paša sākuma pārsvaru palielina, un uzvarētajas jau ir pavisam skaidras. Bjergena pēdējā posmā var doties kā parādes gājienā, jo pārsvars jau ir liels – 34 sekundes,  tomēr fantastiskais pasaules labāko slēpošanas līdzjūtēju atbalsts neļauj čempionāta karalienei atslābināties, un viņa, uzrādot visu posmu ātrāko laiku, finišē pirmā, nodrošinot Norvēģijai uzvaru un izcīnot ceturto zeltu. Ceturtā posma sākumā Kalla pamazām attālinās no Lahtenmeki un jebkāda intriga šajā stafetē ir zudusi. 

Preses konferencē, kas sākas ar to, ka Muranena ņem rokā pildspalvu un labo nepareizi uzrakstīto uzvārdu, iepriekšējās čempiones somietes ir apmierinātas ar bronzas medaļām. Arī zviedrietes ir priecīgas par otro vietu. Jautāta, vai pēdējā posmā necerēja uz kādu brīnumu, piem., Bjergena aizbrauks pa nepareizu trasi, Kalla atbildēja, ka stafetē viss kaut kas var notikt, bet esot koncentrējusies uz otrās vietas nosargāšanu. Norgrēna, kas par savu startu uzzināja tikai iepriekšējā vakarā un kurai jau stafetes dienā bija biļetes mājup, bija ļoti priecīga par iespēju izcīnīt medaļu, kaut arī ļot nervozējusi pirms starta lielās atbildības dēļ. Zviedriete piebilda uz humoristiski provocējušu jautājumu, ka nav vēlējusies, lai kāda saslimst, lai pati tiktu startēt. Kalla izteicās, ka sastādīs konkurenci Bjergenai 30km, kā arī revanšēsies norvēģietēm 2015gada Falunā. Norvēģietes šoreiz visas bija ieradušās „zelta” jakās. Galvennokārt pateicās lieliskajai publikai. Par savu nākotni slēpošanā nebija pārliecināta Steira. Jautāta, kas ir vērtīgāka – stafetes medaļa Vankūverā vai šeit Oslo, Bjergena atbildēja, ka olimpisko spēļu medaļa ir vērtīgāka, bet ar trasē piedzīvoto nekas nevar līdzināties Holmenkollenai. Par galvenajām konkurentēm 30km Bjergena atzina Kovaļčiku, Kallu un, pagriežoties pret komandas biedrenēm un pasmaidot, sacīja, ka arī šīs meitenes vēlēsies izcīnīt zeltu. Kā padomu norvēģu puišiem stafetē meitenes ieteica:”Baudiet slēpojumu!”.

Vakarā uz apbalvošanu pilsētas centrā bija ieradušies ap 70 000 skatītāju. Tas pagaidām ir rekords. Šodien paredzēta vīru stafete, un sagaidāmas vēl lielākas cilvēku masas. Cerams, ka vīru stafete būs interesantāka, jo krietni vairāk izlases ir līdzvērtīgas – Norvēģija, Zviedrija, Itālija, Francija, Vācija, Somija, Krievija un Šveice. Savas pozīcijas pamazām zaudē čehi, bet kanādieši var mēģināt paveikt to, ko neizdevās Vankūverā. Starp citu, biļetes uz vīru stafeti bija izpirktas jau decembrī. Tikmēr papildinājums Latvijas nometnē, jo šodien ierodas Zīmelis, Ribakovs un Teteris, kas kopā ar Liepiņu svētdien startēs 50km distancē.

No Holmenkollenas,
Ivars Bācis

002.JPG

 

1 Komentāri

SIGULDAS KAUSS distanču slēpošanā jau rīt 6.martā. Beidzot arī Reiņa trasē notiek kāds mačs. Trases ir sagatavotas, medaļas izkaltas, diplomus Siguldas novada domes priekšsēdētājs parakstījis un balvas uzvarētājiem no veikala SPORT2000 sagādātas.
Trašu kvalitāte, kā jau vienmēr perfekta. Jau šodien visas trases pieejamas. Svētdien mača laikā būs sagatavota papildus trase aiz Grašu ceļa. Trases garums 3km ar nopietniem kāpumiem. Laipni lūgti 6. martā uz sacensībām un izbaudīt SIGULDAS ZIEMAS FESTIVĀLA pēdējo dienu. Vairāk informācijas par festivālu www.sigulda.lv
janis
05 • 03 • 2011 / 08:55
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv