ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

08 • 02 • 2011

“Apkāt Alaukstam” intriga

Šogad tautas slēpojumu “Apkārt Alaukstam” rīko reklāmas uzņēmuma “Alpha Baltic” meitas uzņēmums “Alpha Baltic Sport”. Kā jau reklāmas uzņēmumam pieklājas slēpojums tika publiski pasniegts ar vēl nebijušu vērienu - informācija par slēpojumu bija pieejama visur, gan televīzijā, gan radio, gan visos citos medijos.

Rīkotāji bija uzstādījuši mērķi sasniegt rekordlielu dalībnieku skaitu, kas, šķiet, viņiem arī ir izdevies. Lai gan publiskā vidē ir izskanējusi informācija par to, ka slēpojumā piedalījās 2000 - 2500 slēpotāju, šis skaitlis ir diezgan pārspīlēts, jo finiša protokolos parādās pieticīgāki cipari:

  • 42 km 238 slēpotāji
  • 15 km 1289 slēpotāji
  • Bērnu distancē 58 slēpotāji

Tātad kopā - 1585 dalībnieki, kas ir jauns slēpojuma “Apkārt Alaukstam” dalībnieku skaita rekords, ar ko apsveicam rīkotājus!

Pēc slēpojuma saņēmām dalībnieka no Valmieras pārdomas par slēpojumu, kas jau rediģētā versijā ir publicētas portālā DELFI. Piedāvājam iepazīties ar šī raksta nelabotu versiju:

Par sacensībām Apkārt Alaukstam.

Noslēdzies populārākais slēpojums Latvijā „Apkārt Alaukstam”. Domāju Latvijas ļoti plašās slēpotāju saimes interesēs būtu izvērtēt pasākumu, izcelt sasniegumus un atrunāt arī nepilnības. 

Kopumā jaunie sacensību organizatori „Fans” ar vietējo pašvaldību un atbalstītājiem bija daudz strādājuši. Par panākumu var uzskatīt faktus , ka sacensību distance tika iekārtota savlaicīgi pirms sacensībām un tā bija jau samērā labi piebraukta, plata Neliels trūkums: pēdējās dienās gan nevajadzēja laist pa distanci sniega motociklus, kas ar savām stūres sliedēm bija izdzinuši trases malās sliedes, bez tam 15km slēpojuma laikā distance bija pārmērīgi gluma, (vajadzēja ar retraku uzkultivēt) un tādēļ tik ārkārtīgi daudz kritienu, ļoti veiksmīgi organizēta sacensību sabiedrisko attiecību (tai skaitā reklāmas) kampaņa, ļoti laba sadarbība ar telekanālu LNT,

labai sagatavota dalībnieku un viesu uzņemšana – gan Alauksta estrādes sagatavošana, sākot no auto stāvvietām, ar smiltīm nokaisītajiem ceļiem un takām (lai neslīdētu) gan ļoti rūpīgi izvietotās norādes zīmes gan braucot līdz Alaukstam, gan slēpotāju distancē, bagātīgās pusdienas, plaša telts ēdināšanai, veiksmīgi organizēta tirdzniecība un pakalpojumi sacensību vietā, drošība sportistiem distancē, labs marķējums un ēdināšanas punkti, balvu operatīva pasniegšana uzvarētājiem precīzi noteiktajos laikos un sponsoru izmantošana apbalvošanas nodrošināšanai.

Par to visu paldies Organizatoriem. Tomēr jāpateic, ka ne visi bija apmierināti. Noteikti jāizanalizē - kāpēc? Man bija sarunas ar vairākiem sacensību dalībniekiem un arī tādiem, kas startējuši tautas slēpojumos Igaunijā, Austrijā, Čehijā, Zviedrijā un Šveicē. Ziniet kāds viedoklis prevolēja- šis nav Tautas slēpojums. Nu nekur pasaulē Tautas slēpojumā pieaugušajiem (ieskaitot veterānus) nav 3 vecuma grupas (18 – 35, 36-50, un 51 un vecāki). Ar tik maz vecuma grupu iedalījumu var pretendēt uz firmas komerc- sacensībām, bet nekādā gadījumā tās nav Tautas slēpojums. Ārvalstu tautas slēpojumos veterānu grupas ir sākot no 35 gadiem un ik pa 5 gadiem līdz pat 80 Tad tiešām tās ir tautas sacensības un plašs iedzīvotāju skaits tiek iesaistīts apbalvošanā un tas savukārt nozīmē, ka tie trenēsies un iesaistīs slēpošanas sportā gan bērnus, gan mazbērnus. Nevienam taču nav noslēpums , ka veterānu Latvijas distanču slēpošanā ir vairāk kā jauniešu.

Otrs negatīvais fakts – dalības maksa. Tā nebija liela salīdzinot ar ārvalstu slēpojumiem, bet tā ir neadekvāta Latvijas iedzīvotāju ienākumiem. Acīm redzot , kamēr Latvijā (īpaši reģionos) ir tik nenormāli mazas algas, šādam slēpojumam jābūt lētākam – ir jāatsakās no ēdināšanas pakalpojuma, Sportistiem pietiks ar tēju un pīrādziņu, ir jāatsakās no lepnās VIP telts, nav nepieciešamas orķestru un mūzikas mākslinieku mocīšanās dziedot vai spēlējot salā un vējā, nevajag pārsteiguma balvas 100- tajam 200- tajam un tt. dalībniekam (bet noteikti vajag balvas veterānu grupām – un vēlams ik pa pieciem gadiem).

Noteikti rūpīgāk ir jāorganizē 15 km slēpojuma starts. Nedrīkst nolikt startu šaurākajā pudeles korķī un pie tam vēl ļaut otrā, trešā un tālāku koridoru pārgalvniekiem tomēr „ielīst” pirmajā koridorā un pārblīvēt to kā siļķes mucā. Ja jau ir starta čipi, tad otram,  trešajam un tālākajiem  koridoriem jādod starts 5,  10  un tt. minūtes pēc pirmā koridora starta. Starp citu, tīrais laiks trasē arī otrā un trešā koridora sportistiem šajā gadījumā var būt konkurēt spējīgs. 

Komentētāji Alauksta estrādē 42 km slēpojumu sauca par maratonu, bet 15 km slēpojumu par Tautas klasiku. Acīmredzot komentētājs nav slēpotājs, jo pretējā gadījumā vārdu „klasika” slēpošanas pasākumā viņš lietotu stipri rūpīgāk.  Un tomēr pat, ja 15 km slēpojumu nosauktu par tautas klasi, tad nevar saprast kā šo slēpojumu uzvarēja Roberts Slotiņš, Edgars Piksons Oļegs Andrējevs un Inga Daukšāne, kas nu ne pēc kādiem kritērijiem nevar tikt uzskatīti par amatieriem no tautas. Ja jau slēpojuma galvgalī ir tikai valsts izlašu aktīvie sportisti, tad nevajag šai distancei piešūt vārdus Tautas klase. 

Es ceru, ka Organizatori, kas bija kolosāli pastrādājuši, izanalizēs dalībnieku ieteikumus un nākošgad mums būs nevis „Fans” komercmači, bet Tautas slēpojums „Apkārt Alaukstam”. 

Aktīvs, ilggadīgs slēpotājs , kas jau 10 reizes ir startējis Apkārt Alaukstam  L. B. 

21 Komentāri

Jau pirms 10 gadiem alaukstā bija 1000 dalībnieku, kad nevienā veikalā slēpes nevarēja nopirkt.... Ja nebūtu šoziem sniedziņš uzsnidzis, Afabaltic varētu pārsprāgt no pārpūles, un vienalga atbrauktu tie paši daži simti pa visu Latviju, kuri slēpo vienalga, ir sniegs, vai nav. Ir saprotama firmu vēlēšanās nopelnīt, bet pilnīgi piekrītu Līgonim, ka mums nevajadzētu pieļaut mākslīgu pasākumu sadārdzināšanu, kas pēdējos gados iet vaļā pilnā sparā. Auksts ūdens finišā... brrr ! Un ja nu kāds iesācējs atskrūvē un iedzer?!
Gundars
08 • 02 • 2011 / 15:21
Nedzeriet mani !
auksts ūdens
08 • 02 • 2011 / 16:51
Paldies, par komentāriem!
Katru šo ierosinājumu ņemsim vērā un uzlabosim līmeni ar katru nākamo maratonu!
maratoni
08 • 02 • 2011 / 17:11
Esmu dalībnieks , kas piedalījies visos slēpojumos, tātad varu salīdzināt. No savas puses varu teikt ,ka tik daudz darba, sākot jau no rudens, trases sagatavošanā nav ieguldīts nekad, braucu treniņus nedēļas sākumā pirms sacensībām un trase bija ļoti laba, bet laika apstākļi diemžēl to pabojāja. Arī pasākums bija noorganizēts ļoti labi. Tomēr lai teiktu viss bija super pietrūka normālas attieksmes pret aktīviem slēpotājiem. Tāpēc apšaubu "maratonu" teikto, ka viņi ņems vērā ierosinājumus, jo uz nepareizībām slēpotāju grupēšanā pa koridoriem dolot numurus es norādīt sāku jau divas nedēļas pirms sacensībām tad trīs dienas iepriekš bet pats ar lielām grūtībām no rīta tiku tikai 1. koridorā,kas man pienācās pēc nolikuma, pateicoties G.Upeniekam. Tāda augstprātība noveda pie tā ka daļa slēpotāji kas gribēja sacensties pie tāda prieka netika, līdz ar to arī komandu vētējums ( kas arī manuprāt ir laba doma) beigās nav īsti objektīvs. Ja iegulda tādus milzīgus līdzekļus šī grandiozā pasākuma rīkošanā, tad vajadzētu atrast arī tikdaudz lai piesaistītu tiesnešus, kas orientējas slēpošanā. Šīs kļūdas vajadzētu novērst pie riteņbraukšanas, jo tur arī būs koridori. Paldies par Slēpojumu .
08 • 02 • 2011 / 19:07
jā ar koridoriem bija problēma. pavēroju, ka vairāki “Alpha Baltic Sport” tērptos ģērbti dalībnieki stāvēja 1. koridorā (draugu būšana), lai gan distancē viņi ar grūtībām pieveica pirmo kalnu, un tie nebija vienīgi no 1. koridora. un ieteiktu arī tiesnešiem uzmanīgāk sekot numuriem, jo pavēroju ka vairāki cilvēki stāvēja numuriem neatbilstošos koridoros. bet viss pārējais bija labi, pat ļoti labi.
Juris
08 • 02 • 2011 / 19:57
Ar numuru un koridoru sadali bija daudzi neapmierināti,pats stāvēju otrā koridora pirmajā rindā un protams labi redzēju kas tur notiek - ļoti daudzi bija ar šim koridoram neatbilstošiem Nr.,bet vēl vairāk bija tādu kas uz slēpēm knapi turējās,pat atnāca cilvēks ar slaloma slēpēm,bet pēc mūsu aizrādijumiem tomēr pārcēlās kur citur.

08 • 02 • 2011 / 22:06
fotogrāfijās jau labi ir redzami šie cilvēki, kas ielīda ne jau savos koridoros, tāda laikam jau viņu mentalitāte. Ja esi tik tups un nevari pierādīt iepriekš reģistrējoties savu FIS kodu utt., tad stāvi tur kur tavam nummuram būtu jābūt.






Jānis
08 • 02 • 2011 / 22:30
Starp citu, protokolos uzkrītoši daudz dalībnieku, kuri neko nepārstāv. Acīmredzot tautai par sarežģītu izlauzties cauri maratoni.lv IT džungļiem. It kā jau sīkums, bet tomēr... katrs no mums pārstāv sponsoru vai komandu vai kaut dzimto pagastu
Gundars
08 • 02 • 2011 / 23:05
Jā,arī es biju viens no tiem,kurš neiestājās numuram atbilstošā koridorā un tiesneši rūpīgi vēroja,kas un kurā koridorā iestājas...pie reģistrācijas atbildīgā persona,atbilstoši pagājušā gada rezultātiem,deva attiecīgas krāsas rokas lentu un ar to tad arī varēja tikt iekšā,numuram neatbilstošā,koridorā. Protams,ne visi par to cīnījās un nācās vērot ainu,ka pirmajā koridorā ir aktīvisti,kas labi ja pāris reizes uz slēpēm stāvējuši,taču ar "pareizajiem" numuriem.
Piekrītu,ka trasē tikai ieguldīts liels darbs,taču nesaprotu vienu-kāpēc retraks netika tajā bijis pēdējās dienās,kad tieši visvairāk tas bija nepieciešams un labi vēl,ka iepriekšējā vakarā uzsniga sniega sega,savādāk trase lielai daļai būtu īsts murgs. Tas viss saistībā ar to,ka šinī gadā bija ideāli apstākļi,lai trasi varētu sagatavot patiesi ideālā kārtībā un tad arī tās automašīnu ievilktās špūres meža ceļā,pat nevarētu manīt.
Jāatzīst tik viens,tas bija lielākais LV slēpošanas forums un cerēsim,ka nākošgad tas būs vēl plašāk pārstāvēts.
08 • 02 • 2011 / 23:39
Braukājot jau piecus gadus apkārt pa worldloppet maratoniem kaut kādas labās un sliktās lietas ir novērotas. Ko varu pateikt no savas puses:
- ja organizatoru mērķis ir Euroloppet ieskaite, tad jākoncentrējas ir uz garo distanci, kas manuprāt arī tika darīts (varbūt varu piekrist par veterānu grupu nedaudz smalkāku sadalījumu, bet ik pa pieciem gadiem arī visur nemaz nav)
- neoficiāliem rezultātiem jābūt tai pašā vakarā mājas lapā, mūsu IT laikmetā tas ir muļķīgi tā nedarīt (nemaz nerunājot par visām citām IT iespējām, kas nav obligātas, bet ir pietiekoši viegli īstenojamas, sākot ar starpfinišiem un beidzot ar SMS)
- trases kvalitāte brīvā stila gonkai bija vairāk kā laba, šādos maratonos nav jabūt pasaules kausa līmenim (protams uz to var tiekties, bet citur Eiropā arī nav viss tik gludi)
- par transportu bija padomāts, kas ir ļoti pozitīvi (salīdzinot ar citiem gadiem, kad domāts netika nekas)
- nu ar īso distanci mums vienmēr visur ir problēmas un ne tikai organizatoru dēļ
- organizatori varēja pārdomāt īsās distances numuru izņemšanas kārtibu, jo to var realizēt krietni labāk ar tiem pašiem cilvēkresursiem
- par iepriekšējā gada pirmo 100 nieku, kuram ir automātā pirmais koridors vienmēr ir bijis karš (pat tajos laikos, kad deva precīzi numuru pēc tavas ieņemtās vietas), tas izskatās tāds negatīvs mantojums no iepriekšējiem organizatoriem
- ja īsās distances dalībnieku skaits mums tuvākajos 10 gados netaisās mazināties (cerams, ka garās distances dalībnieku skaits pieaugs), tad ir vērts padomāt par viļņu principu, kas ir pietiekami vienkāršs pasākums pie šādas elektroniskas laika ņemšanas sistēmas izmantošanas
- protams finišā auksts ūdens mūsu mentalitātei (arī man) nav pieņemams, bet ir valstis kur tādu praksi pielieto

Bet kā jau teicu sākumā, šī pasākuma kvalitātes mēraukla jāmēra pēc garās distances, jo ja mēs gribam Eiropas līmeņa maratonu, tad 42km ir pats īsākais kas var būt (īsāki maratoni vienkārši nav), kā arī 238 slēpotāji ir krietni par maz
Ingus
09 • 02 • 2011 / 00:29
Latvieši jau vēl nav baigi gatavi visi močīt 42km.. un tomēr - domāju ka viss būtu daudz labāk ja:
a) Finišā dotu lapiņas ar rezultātu kopējā listē kā parasti
b) Finišā būtu silta tēja no armijas termosiem (cik tas izmaksātu 20LVL - 30LVL)
c) Startā sakārtotu startu PIESAKOTIES norādot savu finiša rezultātu, pamatojot to ar iepriekšējo gadu veikumiem - 40-45min, 45-50min, 50-55min, 55-60min.. utt. Nevis pirmais 100 un pārējie.
d) Finišā varētu būt lielaks ekrāns kurā rāda rezultātus - to var sarunāt no sponsoriem un ar čipiem tā nebūtu nekāda problēma.

Šīs 4 lietas klāt nākamgad un jau būtu 10x patīkamāk. Tāpat iesauku šosvētdien aizbrautkt uz Tartu OPEN track kā arī uz īsto Tartu Maratonu - būs latiņa pēc kuras mērīt.
Dziņka
09 • 02 • 2011 / 08:52
Es peiteicos salīdzinoši ļoti laicīgi un mans numurs bija trešajā koridorī kas man likas ļoti normāli,bet pēdēja dienā man samanija numuru uz pedējo koridori. Par ko biju sašutis iepriekšējā gadā tiku pirmajā 150 niekā. Šogad gribējas uzlabot rezūltātu,bet sapratu kad nobeigām tas būtu diezgan nereāli. Tāpec meklēju kādu vietējo organizātoru kas varētu kautka palīdzēt un ta es ari tiku pie šis aproces kas ļāva ieņemt vietu pirmajā koridorī. Un pateicoties sapratnei es izpildiju savu uzstādijumu un ierindojos pirmajā 50 niekā, kas no pēdējā koridora nebūtu izdarāms. Paldies vietējiem organizatoriem (A. A.) .
09 • 02 • 2011 / 10:15
Salīdzinot ar pagājušo gadu, trases kvalitāte tiešām bija jūtami labāka (it sevišķi tas, ka trase sākumdaļā uztaisīta platāka un neradās tik daudz bīstamu situāciju), vienīgi dažās vietās ļoti bija jūtams retraka trūkums (lielākā daļa kritienu notika tieši posmos, kur bija sabraukts ciets, grambains sniegs un grūti novaldīt slēpes). Citas pozitīvās lietas - daudzie stāvlaukumi (pie tā, ka zeme nav sasalusi un veidojas dubļi, organizatori tiešām nav vainīgi), tualetes (atceramies pagājušo gadu :)), nokaisītie celiņi, iesildīšanās aplis, siltais enerģijas dzēriens pusceļā.
Kur nepieciešami uzlabojumi - laicīgāka rezultātu publicēšana (un tiešām rezultātus nebūs iespējams atlasīt pa vecuma grupām?!), silta tēja finišā un labāk organizēta reģistrācija - ja vairāk kā tūkstotim 15 km dalībnieku ir tikpat garš reģistrācijas galdiņš kā 42 km dalībniekiem, kaut kas nav īsti kārtībā. Nu, un protams plātīties ar divarpus tūkstošiem dalībnieku, ja finiša protokolos ir teju par tūkstoti mazāk, nav īpaši tālredzīgi.
Cerams, ka organizatori tiešām domās par uzlabojumiem, nevis tikai solīs to ar copy-paste komentāriem :)
Anete
09 • 02 • 2011 / 10:17
Iespējams, ka helīši pa gaisu nelidoja tāpat par velti un dzīedātāji nedzied par brīvu aiz gara laika. Tad varbūt bez tā varēja iztikt, bet uzlabot visas citas lietas.
Andis
09 • 02 • 2011 / 10:37
starp citu džekiņš ar kalnu slēpēm no beigām, kur aizāja nostāties ieslēpoja ceturtajā simtā :)

09 • 02 • 2011 / 11:01
Diez vai īstais raksta autors savam komentāram rakstiņam devis šādu nosaukumu...

Intriga bija tikai tā, ka LSS prezidents neatrada iespēju rast kompromisu ar organizatoriem par pasākuma reģistrēšanu FIS kalendārā, kas, domāju samazināja ārzemju dalībnieku skaitu.
Varbūt intriga bija arī tā, ka slēpju servisu nodrošināja cita kompānija kas parasti.
Man prieks, ka EUROLOPPET beidzot ir Latvijā un novēlu viņam tur nostiprināties un pieņemties dalībnieku skaitā un servisā, kas nekad nebūs par maz nekur.
RR
09 • 02 • 2011 / 15:46
Certurtais simts ar kalnu slēpēm brīvajā solī nav slikti, laikam trenējies augstkalnē:)
Varētu ieviest jaunu grupu Alaukstam - kalnu slēpotāji brīvajā solī:)
Tas noteikti atsauktos uz dalībnieku skaitu - kādus divus simtus varētu dabūt klāt bez balvu maksām, bet ja maksātu par pirmo vietu šajā grupā būtu vēl vairāk:))))
Prieks,ka EUROLOPPET iegūs jaunu disciplīnu un dalībnieku skaita pieaugumu - varētu būt intriga priekš preses!
PS tas droši vien nebūtu patīkami distanču slēpotājiem, tak nesmuki:)
Likekas, tas kas to izdarīja izturējās mazliet, vai ļoti ironiski pret to, kas notiek distaņču slēpošanā - skat. no Latvijas uz Šočiem brauks kalnu slēpotāji distanču disciplīnās:) turklāt pēc medaļām, kuras tautai ir apsolījis RR
kalnu slēpotājs
09 • 02 • 2011 / 23:12
Biatlonisti vinēja visus - Bricis, Zīmelis, Vanags, Damškalns....., kur Liepiņš, Kostjukovs, Jakovičs, Biķernieks utt?
Laikam Alauksts zema līmeņa mači, kur biatlonisti trūkumā brauc skaldīt naudu.

09 • 02 • 2011 / 23:38
Ja domā ka ceturtais simts ir kruta, tad tu kļūdies, tur var ieslēpot arī pastarpām aizejot kaut kur krūmos nosnausties:)
to kalnu slēpotājs
10 • 02 • 2011 / 09:34
Vēl šobrīd ar draugu esam sajūsmināti un jūtam lielu garīgo pacēlumu.Slēpojums bija foršs un tā turpināt! Piekrītu,ka profesionāļiemnav jāstartē vienā grupā ar amatieriem,tie jāizdala atsevišķi.Esmu,vecs vīrs,man jau 71 gads,bet nedomāju mest plinti krūmos,tikai,lūdzu,grupas jādala ik pēc pieciem gadiem un līdz pat 80. Par pārējo-malači,lai Jums turpmāk izdodās vēl labāk.Paldies.
Arcieņu,Juris Brahmanis
13 • 02 • 2011 / 17:45
Patīkami, ka serviss ir uzlabojies. Varbūt vienīgi jāmaina akcenti - ne tik daudz censties, lai būtu "interesanti un skaļi" , bet lai būtu "veselīgi un ērti dalībniekiem".
Piekrītu tiem, kuri ierosina uzlabot rezultātu apkopošanas sistēmu:
1) ja jau tiek fiksēta reālā starta minūte un ņemts tīrais laiks, tad tas jāizskaidro dalībniekiem, lai visi zinātu, ka šī neveselīgā grūstīšanās koridoros zaudējusi nozīmi. Koridorus varētu pastiept garākus.
2)dalībnieki jāgrupē saskaņā ar iepriekš iegūto vietu, nevis ar pieteikšanās laiku. Vēl var domāt par variantu grupēt pa vecuma grupām,un atsevišķi elites gupu.
3) veterānu grupas varētu likt pa 10 gadiem, un vecākiem par 55-ik pa 5 gadiem. Pie tam, nav jau tik svarīgi saņemt balvu, svarīgi ir finišā saņemt izdruku ar savu vietu attiecīgajā grupā.

Par ēdināšanu.
1) kā jau te komentāros bija minēts, var taču lielajos termosos atvest tēju (vai žāvētu augļu kompotu, vai dārzeņu zupu). T'ā būtu lētāk un veselīgāk. Ja cilvēks it kārtīgi slēpojis,tad viņš nu finišā galīgi nedomā par treknu izēšanos vai našķēšanos- viņš domā kā padzerties un pārģērbties.
Bet vispār talonu sistēmai nav ne vainas, tikai jāaprēķina labi tilpums, lai dzeramais/ēdamais neaptrūkst.

Par izklaidi.
1)piekrītu viedoklim, ka dzīvo mūziku nevajag. Ir taču ziema! un cilvēki koncentrējas uz slēpojumu,nevis uz brīvdabas koncertu.
2) tā vietā varētu vairāk nodarboties ar bērniem- uzcelt bērnu telti VIP-junior, rādīt tur kaut ko par slēpošanu. Var pat nolikt datoru, un demonstrēt video no sacensību trases, izmantojot SKYPE .

Un nelaidiet sniega motociklus pa trasi , kad tur ir daudz slēpotāju! Slēpojot pret kalnu, dziļi elpot izplūdes gāzes ir diezgan nežēlīgs pārbaudīums.
14 • 02 • 2011 / 23:33
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv