ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

02 • 02 • 2014

Slēpotāja Dauškāne lielākās cerības Sočos liek uz sprinta distanci

Latvijas labākā distanču slēpotāja Inga Dauškāne gaidāmajās Soču olimpiskajās spēlēs lielāko uzmanību veltīs sprinta distancei, bet to, vai labi nostartējusi, varēs pateikt, kad paskatīsies uz atpalicību no līderēm un nopelnītajiem FIS kategorijas punktiem.

Dauškāne ir 33 gadus veca, bet Sočos būs olimpiskā debitante. Ilgu laiku savas sportiskās karjeras viņa veltīja militārās pieccīņas sacensībām, bet distanču slēpošanai nopietnā līmenī pievērsās vien pēc 2010. gada Vankūveras olimpiskajām spēlēm.

"Toreiz mani trenere uzaicināja pārstāvēt Cēsis Latvijas Olimpiādē, kurā uzvarēju sprintā. Tālāk vārds pa vārdam, un vairāk pievērsos slēpošanai," sarunā ar aģentūru LETA izteicās sportiste. "Pērn, kad sapratu, ka Olimpiāde ir reāla, pievērsos profesionālā līmenī. Man ir prieks, ka parādījies rezultāts un mani šī brīža sasniegumi ir vieni no labākajiem, kas Latvijā bijuši."

"Emocijas ļoti pozitīvas. Izjūtu milzīgu atbildību, bet esmu nopietni gatavojusies un ceru, ka man izdosies parādīt savu labāko rezultātu," uzsvēra Dauškāne.

Olimpiskajās spēlēs distanču slēpošanā katrai valstij garantēta pa vienai ceļazīmei vīriešu un sieviešu konkurencē, bet, lai tiktu pie lielākas kvotas, jau jāuzrāda augstvērtīgāki rezultāti un jāiekļūst starp olimpiskā saraksta 300 labākajiem sportistiem.

Par Latvijas otru labāko daiļā dzimuma slēpotāju var saukt Vinetu Pētersoni, kura vien maijā kļūs 15 gadus veca. Tāpat Pētersone ir viena no Latvijas talantīgākajām BMX riteņbraucējām.

"Distanču slēpošana nekad nav izcēlusies ar masveidību. Ja mums parādās talantīgi cilvēki, jācenšas radīt piemēroti apstākļi un jādara viss, lai viņi šeit paliktu," teica pieredzējusī sportiste. "Vineta ir tiešām talantīga, bet viņai ļoti pie sirds iet arī BMX. Uzskatu, ka viņas lēmums, kuram sporta veidam veltīt galveno uzmanību, lielā mērā būs atkarīgs no slēpošanas sistēmas, ko Latvijas Slēpošanas savienība (LSS) varēs piedāvāt."

"Bieži sportisti padsmit gados atduras pret jautājumu, vai iet uz profesionālo sportu vai veltīt sevi mācībām. Cilvēkam jātic, ka viņam būs atbalsts no federācijas un 20 gados nebūs pašam jāmeklē slēpju smērētājs," atzina Dauškāne.

Pētersone pērn izcīnīja bronzu Eiropas čempionātā jauniešiem BMX. Latvijas gada labāko BMX riteņbraucēju sarakstā viņa dala devīto vietu, bet BMX izlases treneris Ivo Lakučs izteicies, ka viņa ir uzvarētājas tips un Latvijas nākotnes cerība.

Pati Dauškāne olimpiskajās spēlēs startēs sprinta sacensībās brīvajā stilā un desmit kilometros klasiskajā stilā.

"Lielākās cerības lieku uz sprintu, kur man pēdējos gados rezultāti visvairāk uzlabojušies. Nekoncentrējos uz konkrētu vietu, bet vēlos pēc iespējas mazāk zaudēt uzvarētājai," atklāja sportiste. "Man svarīga būs nevis izcīnītā vieta, bet iegūtie punkti. Tas būs rādītājs pēc kura pateikšu vai esmu labi nostartējusi, vai slikti."

Bez Dauškānes Latviju olimpisko spēļu distanču slēpošanas sacensībās pārstāvēs arī Arvis Liepiņš un Jānis Paipals.

Kā ziņots, Dauškāne ceturtdien kļuva par pirmo Latvijas olimpieti, kura jau devusies uz Sočiem.

Autors: LETA
Datums: Piektdiena, 2014. gada 31. janvāris
Raksts pārpublicēts no portāla www.apollo.lv (oriģināls lasāms http://www.apollo.lv/zinas/slepotaja-dauskane-lielakas-ceribas-socos-liek-uz-sprinta-distanci/634907?utm_source=apollo&utm_medium=article&utm_campaign=category)

LOK_Ford.jpg
Inga Dauškāne. Foto: no Inchcape Motors Latvija Facebook lapas


11 Komentāri

Smuks džempīts! :)

Vairs jau galīgi nepārsteidz tas, ka te ir kaut kāda pamesto suņu arēna, kur viens uz otru rej kurš skaļāk.
Kāmēr tas nav sākts, tikmēr izklāstīšu savu viedokli -
Skatoties no paša sportista skatapunkta (vienalga kura) ir mērķis aizbraukt uz OS! Cits tur plāno sasniegt medaļas, bet cits kaut vai vispār tur tikt un piedzīvot to mirkli, jo skaidri jau saprot, ka medaļas nebūs. Protams, uzreiz suņi sāk riet "ko tad brauc, ja nevar paslēpot...". Sportists jau sev to vietu ir nopelnījis, tāpēc arī pats par sevi izlemj vai braukt ceļojumā, izbaudīt to mirkli un ļaut, lai norej no galvas līdz kājām par tūristu, vai tomēr palikt mājās un neredzēt neko..
Tā, ka jānovēl Ingai veiksmīgu ceļojumu! Un nav tur ko nodokļus skaitīt, jo vieta tomēr ir nopelnīta. Arī to katrs nevar dabūt.

05 • 02 • 2014 / 00:16
Slēpošanā tā sanāk, ka tas savā ziņā ir ceļojums ar iespaidiem priekš sevis uz altikušo mūžu. Bet ja ir iespēja, kāpēc to neizmantot. It īpaši ja dāmu konkuencē ir vakuums.

05 • 02 • 2014 / 11:23
Bet. Inga uzņēmās distanču slēpošanas dzīves vadību un kontoroli ne tikai pār savu sportisko ceļu bet visas latvijas slēpošanas attīstību pēdējās sezonās, ja pēc šīm spēlēm viņa to neturpinās (kas visticamāk tā arī būs) tad skaidri saprotams, ka izniekoti ir arī citu slēpotāju resursi, jo viss tika pakartots šai sezonai nevis slēpošanas attīstībai kopumā.

05 • 02 • 2014 / 11:58
Par slēpošanas atīstību jau kādu laiku ne Inga ne LSS nedomā, tas arī saprotams jau pie šiem cilvēkiek kas tur eksistē nav ne saparašanas ne zināšanu.

05 • 02 • 2014 / 12:22
Vai tā ir taisnība, ka Paipalam un Ģērmanim nedeva līdzekļus treniņiem, jo viņi nebrauca kopā ar izlasi, bet Inga šosezon pati brauca, kur gribēja un tērēja izlases finanses?

05 • 02 • 2014 / 13:08
To tikai viņa pati zin, ko terēja ko nē, jo tas nav visiem pieejams.

05 • 02 • 2014 / 14:33
ui, ui, ui. Nu tik panesās. tik smuks tas sākuma raksts un tad nu aizgāja. Varbūt tagad baudīsim Olimpiādi, bet spalvas plucināsim pēc tam. Gan jau atradīsim par ko. Lai tiešām veicas visiem distančniekiem un tiek pārvarēta savu spēju visaugatākā robeža. Turēsim īkšķus un gaidīsim labus rezultātus.

05 • 02 • 2014 / 14:56
Kur ņēma, ka Pētersone ir otrā?

05 • 02 • 2014 / 16:46
Par Pētersoni mazliet ,pārforsēts pienāks 18 tad jau redzēsim.Sprintā stipra,bet ir jau ari garie gabali.
UD
06 • 02 • 2014 / 07:48
Man liekas ka vajadzētu paverot lietas no pareizās puses. Junioru čepionātā viens dalībnieks Bikše tātad uz Koreju varēs braukt ar zaļo karti vairāk neviena nav un savienībai būs mierīga dzīve.

06 • 02 • 2014 / 20:01
Kāds Bikše viens dalībnieks? Tur bija trīs. Vai arī 59.vieta tiek uzskatīta par baigo sasniegumu?

07 • 02 • 2014 / 09:40
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv