ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

16 • 11 • 2013

Sezona uzsākta ar sprintu Muonio

Vakar Somijas pilsētā Muonio ar sprintu klasiskajā stilā  sākās trīs dienu FIS (Starptautiska Slēpošanas federācija) sacensības distanču slēpošanā. No Latvijas pārstāvjiem kā allaž labākie bija Arvis Liepiņš un Inga Dauškāne, kuriem vienīgiem izdevās iekļūt labāko simtniekā, ierindojoties attiecīgi 96. un 86.vietā.

Vīriem kvalifikācijā ātrākais bija soms Ansi Pentsinens, kurš parasti ir viens no labākajiem kvalifikācijā arī Pasaules kausa posmos, bet sacensību turpinājumā tik labi vairs nenostartē (arī šoreiz bija līdzīgi, jo Ansi netika fināla sešiniekā – aut.piez.). Pentsinens bija ļoti ātrs un uzrādīja laiku 3:21,14, par trim sekundēm apsteidzot otro laiku uzrādījušo kazahu Alekseju Poltoraņinu. No Pentsinena atpaliekot 19 sekundes, labākais no mūsējiem 255 dalībnieku konkurencē bija Arvis Liepiņš, kuram 96.vieta (3:40,10), līdz trīsdesmitniekam pietrūkstot 9,5 sekundēm. Ar šādu rezultātu Arvis nostartēja ļoti līdzīgi kā pagājušajā gadā Muonio un atkal bija stabili labākais no mūsējiem, neskatoties uz to, ka dēļ radinieka nāves un piedalīšanās bērēs, viņš Muonio ieradās nedēļu vēlāk nekā pārējie. Otrs labākais latviešu vidū bija Juris Ģērmanis, kurš Arvim piekāpās četras sekundes un ieņēma 129.vietu. Vēl par pusotru sekundi lēnāki bija Pāvels Ribakovs un Roberts Slotiņš, kuri noslēdza pirmo 150-nieku. Pāvels, kurš pēc septembra rollersprinta Igaunijā, nostartējot vislabāk no mūsējiem, jau bija „pacēlies spārnos”, šoreiz trešajā vietā, Robertu apsteidzot tikai par 3 sekundes simtdaļām un divām vietām, taču salīdzinājumā ar pagājušo gadu Pāvels Arvim šoreiz zaudēja uz pusi mazāk. Tuvu Robertam un Pāvelam bija arī Jānis Paipals, kurš abiem piekāpās par trešdaļu sekundes un ierindojās 152.vietā. Savukārt, Indulis Bikše sev neierastajā klasikas sprintā tālajā 210.vietā, nosprintojot par 16 sekundēm lēnāk nekā Liepiņš. Šogad visus Latvijas pārstāvjus apsteidza lietuvietis Vitautas Strolia, kurš pērn Arvim zaudēja 9 sekundes. Šoreiz Vitautas bija 2 sekundes ātrāks un ierindojās 80.vietā. Kvalifikāciju pārvarēja un trīsdesmitniekā iekļuva četri igauņi – Peters Kummels (10.vieta 3:26,66), Raido Rankels (12.vieta 3:27,35), Keins Einaste (21.vieta 3:29,84) un Sīms Sellis (28.vieta 3:31,57).

Finālā nekādas cerības konkurentiem neatstāja Aleksejs Poltoraņins, izcīnot uzvaru un otrās vietas ieguvēju Āri Lūsuā no Somijas apsteidzot par trim sekundēm, bet trešo vietu ieguvušo Anatoliju Volkovu par piecām sekundēm. Finālā vienīgais no igauņiem tika Kummels, izcīnot piekto vietu.

Dāmām ātrāko laiku kvalifikācijā uzrādīja poliete Justīna Kovaļčika (3:38,77), par 1,7 sekundēm pārspējot Nikoli Feselu no Vācijas. Inga Dauškāne Kovaļčikai zaudēja gandrīz identiski kā februārī Valdifiemmi – 32 sekundes (pasaules čempionātā Valdifiemmi bija 33 sekunžu starpība – aut.piez.) un 147 dalībnieču vidū ieņēma 86.vietu (4:10,63). Savstarpējā konkurencē ar Andu Muižnieci Inga apliecināja, ka joprojām sprintā ir krietni pārāka, jo 117.vietu ieguvušo Andu viņa apsteidza par 16 sekundēm. Tomēr Anda šoreiz bija par piecām sekundēm tuvāk nekā pasaules čempionātā. Tikai nieka tiesu – sešām sekundes simtdaļām – Ingu Dauškāni apsteidza lietuviete Ingrīda Ardišauskaite, tādējādi revanšējoties par pasaules čempionātu, kur mūsu sportiste lietuvietei bija priekšā par 3,3, sekundēm. Arī dāmām trīsdesmitniekā no Baltijas valstīm izdevās iekļūt tikai igaunietēm. Piretai Pormesterei devītais rezultāts (3:46,93) un Tatjanai Mannimai – divdesmit otrais (3:52,79), bet labākā no igaunietēm pasaules čempionātā sprintā Trīne Ojaste palika tūdaļ aiz kvalifikācijas 31.vietā (3:54,80).

Dāmu finālā Justīna Kovaļčika bija neapturama un izcīnīja pārliecinošu uzvaru. Sīvajā cīņā par otro vietu divu Krievijas slēpotāju starpā Jevgēņija Šapovalova bija par 0,17 sekundēm ātrāka nekā Jūlija Tihonova.

Izlases treneris Jēkabs Nākums paslavēja Ribakovu un Slotiņu, kuri esot gājuši uz augšu salīdzinājumā ar pagājušo gadu, bet Pāvelam vēl esot daudz jāstrādā pie tehnikas treniņos. Komandas līderis Liepiņš esot tajā pašā līmenī, taču tas skaidrojams ar savādāku slodzi un arī vēlāko ierašanos Somijā. Dauškānei esot ļoti daudz spēka, bet trūkstot tehnikas. Ja šo milzīgo spēku varētu pārvērst tehnikā, tad progress būtu straujāks. Anda labāko formu parasti sasniedzot uz sezonas beigu daļu. Savukārt, Bikšem klasikas sprints bijis kā iesildīšanās šodienas 10km distancei.

Pēc trenera teiktā šodien distancē  klasiskajā stilā ar intervāla startu labākie no mūsējiem atkal bija Liepiņš ar Dauškāni. Pāvels Ribakovs 10km Arvim esot zaudējis tikai septiņas sekundes, bet Slotiņš ap pusminūti. Savukārt, dāmām 5km Inga apsteigusi Andu par vienu minūti.

2 Komentāri

Es saprotu, ka vajag sportacentrs.com reklamēties utt. Bet kāda jēga likt atsauksmi uz rakstu, ja tas ir tieši vārds vārdā kā šeit.. Kurš ir orģināls un kurš ir pārpublicēts :) ??? Sorry...kļūda nav vienādi raksti....šeit pēdējā rindkopa pielikta klāt :)))))
Lasītājs
16 • 11 • 2013 / 21:37
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv