ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

28 • 12 • 2013

Par junioru ceļazīmēm uz pasaules čempionātu

Šobrīd, kamēr notiek aktīva cīņa par ceļazīmēm uz ziemas Olimpiskajām spēlēm Sočos, otrā plānā paliek mūsu junioru un U23 grupas pārstāvju veikums kvalifikācijas kritēriju izpildē uz Pasaules čempionātu junioriem un U23 grupai (turpmāk – PJČ), kas 2014.gada janvāra beigās un februāra sākumā norisināsies Valdifiemmi (Itālijā). Pagaidām normatīvu ir izpildījuši un dalību šajā čempionātā nodrošinājuši divi mūsu pārstāvji – Roberts Slotiņš (U23) un Indulis Bikše (junioros).

gd_6453_cbc8f.jpg
Roberts Slotiņš

Arī junioriem atlases periods noslēgsies nākošā gada 19.janvārī, bet atšķirībā no Olimpisko spēļu atlases cikla tas ir faktiski par gadu īsāks, jo sākās šīs sezonas sākumā. Saskaņā ar distanču slēpošanas darba grupas izstrādātajiem un septembra sākumā Latvijas Slēpošanas savienības valdes sēdē apstiprinātajiem atlases noteikumiem, pretendentam, lai tas izpildītu kritērijus un tiktu iekļauts Latvijas izlases komandā dalībai PJČ, 2013./2014.gada sezonā līdz 2014.gada 19.janvārim jāpiedalās FIS sacensībās un kādā no distancēm jāiegūst šādi FIS punkti:
U23 (1991.-1993.g.)
Vīrieši 100 FIS punkti
Sievietes 140 FIS punkti
Juniori (1994. un jaunāki)
Vīrieši 140 FIS punkti
Sievietes 170 FIS punkti.

Ņemot vērā kopīgo tendenci pasaulē, ka vīriešiem ir augstāks līmenis nekā sievietēm, tad arī izstrādājot šos noteikumus, tas tika ņemts vērā un sievietēm ir noteikts vieglāks kritērijs.

Jau pašā sezonas sākumā, pirmajās FIS sacensībās Muonio (Somija) gandrīz vienlaicīgi nepieciešamos FIS punktus ieguva divi mūsējie. Ja pieiet pavisam sīkumaini, tad pirmais bija Indulis Bikše, kurš 16.novembrī 10km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu izpildīja junioru kritēriju, nopelnot 132 FIS punktus. Nākamajā dienā 15km distancē brīvajā stilā U23 grupas noteikto kritēriju izpildīja Roberts Slotiņš, kurš ieguva 96,53 punktus. Priecē tas, ka ar to viņi neapstājās un vēl vairākas reizes spēja „izskriet” zem noteiktā kritērija – Roberts zem 100, bet Indulis zem 140 FIS punktiem, abiem sasniedzot arī savus punktu rekordus (Roberts 65,33 FIS punktus Lapinlahti 10km brīvajā stilā, Indulis 110,13 FIS punktus Čehijā 10km klasiskajā stilā – aut.piez.). Roberts varētu mēģināt uzsvaru likt uz PJČ, kurā viņam pēdējais gads U23 grupā.

20130206_madona_249.jpg
Indulis Bikše

Tā nu ir sanācis, ka pašā sākumā Roberts ar Induli izpildīja kritērijus, un tas tā arī ir palicis, jo nevienam citam līdz šim brīdim nav izdevies to izdarīt. Bet ļoti iespējams, kā tā nepaliks, jo daži pretendenti ir bijuši tuvu kvalifikācijai. Viens no tiem ir Arnis Pētersons, kurš PJČ piedalījās pagājušajā gadā. Arnis uz sniega tika salīdzinoši vēlu, tāpēc pirmajās sacensībās Bruksvalarnā 23.,24.novembrī bija vājš rezultāts, bet nedēļu vēlāk Idrē gāja jau krietni labāk un izdevās iegūt sprintā 160, bet distancē 162 FIS punktus. Tātad nākamajās četrās nedēļās cēsniekam jācenšas līdzšinējais rezultāts uzlabot par 20 punktiem, lai atkāroti startētu PJČ. Ja pagājušajā sezonā kritēriju izpildei nebija tuvumā neviena dāma, tad šogad ir iespēja, ka sieviešu konkurencē mūsu valsts varētu būt pārstāvēta. Anda Muižniece divās nedēļas nogalēs Somijā decembrī ir ieguvusi 157 un 152 FIS punktus, kas vieš cerības, bet vēl padsmit punkti pietrūkst. Lai kvalificētos, Andai ir jāuzstāda punktu rekords, bet līdzšinējais labākais rezultāts (141,19), kas sasniegts šogad martā Albu (Igaunijā), ir jāuzlabo tikai par 1,2 FIS punktiem.

Tikai divus punktus no junioru kritērija Lapinlahti atpalika Vineta Pētersone, kura 5km brīvajā stilā ieguva 172 FIS punktu, taču Vineta ir par jaunu, lai startētu junioru čempionātā, jo tur atļauts startēt sportistēm, kas sasniegušas 16 gadu vecumu. Kaut arī vēl labus FIS punktus šosezon nav uzrādījusi Kitija Auziņa, madonieti arī varētu pieskaitīt pie reāliem pretendentiem, taču, ja arī viņa izpildīs kritērijus, uz čempionātu Kitija nedosies, jo saskaņā ar trenera Daiņa Vuškāne teikto, audzēkne šogad pieaugušo čempionātā Valdifiemmi augstkalnē nav jutusies labi, un tā kā šosezon nav bijusi iespēja patrenēties augstkalnēs, tad ir nolemts šoreiz izlaist PJČ.

Vēl jau arī daži citi mēģina startēt un izpildīt kritērijus, un, iespējams, ka kādam tas arī izdodas (tas domāts vīriešu konkurencē – aut.piez.). Atlases noteikumi paredz, ka kvalificējas 2 juniori un 2 U23 grupas pārstāvji, bet, ja vairāk par diviem izpilda nosacījumus, tad šādā gadījumā saskaņā ar decembra sākumā precizēto atlases kritēriju redakciju priekšroka ir tam sportistam, kuram ir labāki (mazāki) FIS punkti.

3 Komentāri

johaidī
kukulītis
28 • 12 • 2013 / 19:04
Ar čaļiem viss skaidrs,bet ar juniorēm gan bēdīgi.Par kādiem FIS punktiem iet runa,kad FIS mačos piedalijušās tikai Vineta un Kitija.Vai tad Sabule,Razgale,un Karina Petersone vairs neslēpo.Igauņiem gan notiek atlases mači.
U.D
29 • 12 • 2013 / 12:50
16 gadi.... Nav no ka atlasit
Gundars
31 • 12 • 2013 / 14:40
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv