ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

05 • 05 • 2014

P.Nortugs dzērumā sadauza lupatās dāvināto “Audi”

Agrā svētdienas rītā pamatīgas nepatikšanas sev sarūpējis viens labākajiem pasaules distanču slēpotājiem Peters Nortugs no Norvēģijas, kurš ne tikai iekļuvis avārijā un pamatīgi sadauzījis automašīnu, bet pie stūres bija sēdies “žvingulī”. Vismaz labi, ka ne viņš, ne arī pasažieris nav guvuši nopietnas traumas. Šobrīd policija noskaidro notikuma apstākļus un kādu sodu piemērot.

Policija svētdien 5:35 no rīta saņēma ziņojumu par negadījumu Trondheimā, kur automašīna bija ietriekusies ceļa nožogojumā. Mašīnā esot bijuši divi vīrieši vecumā no 20 līdz 30 gadiem. Un kā noskaidrojās, tad negadījumā iesaistītā “Audi” mašīna pieder Nortugam, un pats slēpotājs arī bijis pie stūres, turklāt, alkohola reibumā. Šobrīd policija vēl neatklāj promiļu daudzumu. Policija informēja, ka avārijas iemesls ir arī krietna ātruma pārsniegšana. Negadījuma vietā atļautais ātrums ir 40km stundā. Un ar to viss nebeidzas, jo, ierodoties notikuma vietā, policija mašīnā atrada cietušo, bet pats Nortugs bija pametis notikuma vietu. Drīz viņš tika atrasts. Nenoliedzami, šāda rīcība ir vainu pastiprinošs apstāklis, jo saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto, vainīgajiem vai iesaistītajiem ir pienākums palikt negadījuma vietā.

Pagājušā gada vasaras sākumā Peters Nortugs noslēdza līgumu ar veikalu tīklu COOP un paziņoja par izstāšanos no izlases. Un tad arī sākās problēmas. Nortugs apslima, nesagatavojās pietiekoši (varbūt arī sponsora nauda “ietekmēja” vēlmi trenēties tik pat cītīgi kā pirms tam – aut.piez.) un piedzīvoja savu sliktāko sezonu pieaugušo konkurencē, neizcīnot nevienu uzvaru pasaules kausā un neiegūstot nevienu (!) medaļu Olimpiskajās spēlēs. Pēc šīs neveiksmīgās sezonas viņš paziņoja, ka tik un tā paliks ārpus izlases un trenēsies pats ar sponsoru atbalstu. Un diemžēl problēmas turpinājās. Nortugs, esot “kunga dūšā”, agrā rītā sēdās pie stūres un iekļuva avārijā, sadauzot lupatās mašīnu, kura viņam tika uzdāvināta. Viņa līdzbraucējs cieta smagāk un tika nogādāts slimnīcā, taču nopietnas vai dzīvībai bīstamas traumas netika gūtas.

Par šādu pārkāpumu draud nopietns sods, ieskaitot iespēju pavadīt zināmu laiku aiz restēm (no 30 līdz 60 dienām). Ir izskanējušas versijas, ka Nortugs varētu dabūt nosacītu sodu. Lai arī viņu aizstāv daudzi, tomēr tas, ka Nortugs māk ātri slēpot, nedod viņam tiesības saņemt mīkstāku vai daudz mīkstāku sodu nekā jebkurai citai personai tiktu piespriests par šādu pārkāpumu (mēs jau pieredzējām, ka pirms pāris gadiem viens ripas dzenātājs no mūsu slavenās hokeja komandas arī uztaisīja avāriju Rīgā un bija “zem grādiem”, bet tika “izručīts” – aut.piez.). Jau iepriekš Nortugs bija iesaistīts nelielos starpgadījumos (par vienu jau rakstīju iepriekš, kad, beidzoties benzīnam, viņš uz lielā autobāņa Vācijā bija aizsūtījis savu jaunāko brāli Tomasu ar kanniņu rollerot uz rollerslēpēm uz tuvāko benzīntanku pēc degvielas – aut.piez.), bet šeit ir pavisam cits stāsts, kad Norvēģijas lielākā sporta zvaigzne alkohola ietekmē sēžas pie auto stūres, pārsniedz ātrumu, apdraudot ne tikai sevi, bet arī citus, izraisa avāriju un, turklāt, pamet auto un arī ievainoto līdzbraucēju.

Policija informē, ka rezultāti par promiļu lielumu būs oficiāli zināmi ne vēlāk kā pēc divām nedēļām.

Norvēģijas Slēpošanas federācija, neskatoties uz to, ka Nortugs bija izlēmis palikt ārpus izlases, vēlas atbalstīt slēpotāju. “Šeit nav runa tikai par sportistu vai medaļu ieguvēju Peteru, bet arī par cilvēku Peteru,” piebilda atbildīgais par distanču slēpošanu Oge Šinstads.

Nortugs ir elks daudziem jauniem sportistiem, un ne tikai Norvēģijā. Ļoti liela vilšanās par šādu rīcību ir sponsoram COOP, kas Nortugu atbalsta ar vairāku miljonu Norvēģijas kronu sezonā. “Mēs uzskatam, ka tā ir bēdīga un ļoti nopietna lieta, un mēs esam vīlušies, ka Peters ir izdarījis nopietnu likumpārkāpumu. Viņš ir rīkojies pretēji ideāliem, uz ko būtu jātiecas saskaņā ar mūsu (COOP un Nortuga) vienošanās noteikto,” izteicās COOP izpilddirektors Sveins Fabebusts. Viņš nevēlas šobrīd norādīt sekas, kādas varētu būt pēc svētdienas nakts notikuma attiecībā uz sadarbību ar Nortugu, bet apstiprina, ka vienošanās ir ietverts punkts par iespēju lauzt līgumu šāda veida atgadījumu rezultātā. “Ir pāragri paziņot, kā mēs izmantosim šādu notiekumu. Mums ir nepieciešams izdiskutēt un izrunāt šo lietu pienācīgi gan iekšēji COOP, gan ar Peteru un viņa atbalsta komandu, pirms mēs veicam konkrētas darbības.

Pats Nortugs (vismaz viņa preses pārstāvis tā ziņoja – aut.piez.) nožēlojot notikušo, un ir sniedzis liecības policijai. Par šādu izdarību draud ne tikai līguma laušana ar sponsoru, bet arī cietumsods. Un ja tā arī notiktu, varbūt šādā ļoti nepatīkamā situācijā atgrieztos kādreizējā vēlme būt labākajam. Un ja vēlme būt atkal par slēpošanas karali būs stiprāka par vēlmi būt par “tusiņu” karali, tad Nortugu noteikti redzēsim plūcot uzvaru laurus.

Nortugs_avarija.jpg
Foto: NRK.no

5 Komentāri

Bus interesanti, ka shi lieta beigsies un ko izlems COOP.

05 • 05 • 2014 / 23:03
varētu sarunāt šo, lai zem LV karoga šancē?
goblina smaka
06 • 05 • 2014 / 15:23
JA man būtu tāds auto, tad gan es nedzertu.

06 • 05 • 2014 / 21:21
Domāju, ka viegli viņš netiks cauri. Jābūt arī gudriniekam, lai sūtītu brāli ar rolleriem pa bāni pašļūkāt.

06 • 05 • 2014 / 21:23
Ja degviela beigtos starp Priekuļiem un Siguldu..... un tad ar rolleriem uz Līgatni....tak galu dabūtu..... mož ne no auto, bet bedrēm točna.

06 • 05 • 2014 / 21:27
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv